Contractul de Know-How

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 17175
Mărime: 59.33KB (arhivat)
Publicat de: Mariana C.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihail Tudor

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. I.CONCEPTUL DE KNOW-HOW
  3. 1. Noţiune
  4. 2. Elementele know-how-ului
  5. 3. Caracterele esenţiale
  6. 4. Delimitarea conceptuală: know-how – secret de fabrică – secret comercial
  7. II.TRANSMITEREA INFORMAŢIILOR CE CONSTITUIE SECRET COMERCIAL
  8. 1. Specificul transmiterii contractuale a know-how-ului
  9. 2. Transmiterea cu rea-credinţă a informaţiilor – secret comercial
  10. III.APĂRAREA INFORMAŢIILOR CE CONSTITUIE SECRET COMERCIAL
  11. 1. Apărarea secretului comercial prin intermediul legii disciplinare
  12. 2. Apărarea secretului comercial prin intermediul legii civile
  13. 3. Apărarea secretului comercial prin intermediul legii concurenţei neloiale
  14. 4. Apărarea secretului comercial prin intermediul legii penale
  15. CONCLUZII
  16. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

INTRODUCERE

Tradiţional, ştiinţa economică a considerat trei factori de producţie ca fiind de bază – natura, munca şi capitalul. Această triadă clasică a fost acceptată de-a lungul timpului de diferite curente ale ştiinţei economice.

În condiţiile actuale, ca factor de bază a producţiei tot mai des este privită informaţia.

Acceptarea informaţiei ca factor de producţie a avut loc din momentul în care informaţia a devenit marfă, căpătând atribuţiile acesteia: utilitate, raritate, posibilitatea de a o evalua în bani.

Este justificată preocuparea agentului economic modern în protecţia informaţiilor valoroase deţinute.

Obiectivele lucrării cuprind analiza legislaţiei şi a doctrinei naţionale în domeniul protecţiei rezultatelor creaţiei intelectuale, în scopul determinării tuturor laturilor pentru stabilirea categoriilor de informaţii care prezintă valoare pentru subiecţii antreprenoriatului şi modalităţile de protecţie a lor.

Teza prezintă o analiză a situaţiei actuale, pe plan naţional cât şi internaţional, privind know-how-ul. În special se dezvăluie viziunea colectivităţii doctrinare şi jurispruenţei asupra conceptului de know-how, specificul acestuia, modalităţile de transmitere şi protecţie.

Lucrarea este compusă astfel, încât să se poată fi urmărită o continuitate în elucidarea dificultăţilor care apar în procesul de plasare a know-how-ului într-o categorie sau alta de obiecte ale creaţiei intelectuale.

Încercarea de a determina locul know-how-ului în sistemul proprietăţii intelectuale este unul din principalele obiective propuse în prezenta lucrare.

Suportul metodologic al cercetării:

- Legislaţia Republicii Moldova din domeniu;

- Convenţiile internaţionale privind proprietatea inteletuală la care Republica Moldova este parte;

- Literatura de specialitate autohtonă precum şi cea străină.

Teza este structurată în trei capitole. Fiecare capitol este divizat în paragrafe.

Capitolul I, intitulat „Conceptul de know-how”, este dedicat definiţiei know-how-ului, identificarea elementelor sale constitutive pentru o mai bună înţelegere a naturii acestuia. Foarte des se confundă noţiunea de know-how cu cele de secret comercial şi secret de fabrică, ceea ce m-a determinat să examinez şi această latură a problemei, prin stabilirea factorilor de confuzie şi a limitelor care deosebesc o noţiune de alta.

Capitolul II, intitulat „Transmiterea informaţiilor ce constituie secret comercial” este dedicat modalităţilor de transmitere a know-how-ului, fără examinarea cărora nu este posibilă înţelegerea completă a procedeelor de protecţie.

În prima parte a capitolului sunt descrise, pe scurt, tipurile contractelor prin care este posibilă o înstrăinare a know-how-ului, precum şi conţinutul contractului în care know-how-ul este obiect unic.

Transmiterea presupune deasemenea şi procedeele ilegale sau incorecte de comunicare a secretelor comerciale. Astfel în partea a doua sunt utilizate noţiuni ca: divulgare, dezvăluire, folosire ilegală etc.

Capitolul III intitulat „Apărarea informaţiilor ce constituie secret comercial”, este divizat în patru părţi, potrivit direcţiilor de realizare a protecţiei – prin intermediul legii penale, disciplinare, civile, şi prin intermediul concurenţei neloiale. În prima parte este expusă apărarea secretului comercial prin intermediul legii disciplinare, adică protecţia informaţiilor ce constituie secret comercial în cadrul întreprinderii.

Partea a doua a capitolului dezvăluie apărarea secretului comercial prin intermediul legii civile, adică acţiunea în răspunderea delictuală a agentului economic.

În partea a treia este tratată apărarea secretului comercial prin intermediul concurenţei neloiale,adică obţinerea informaţiilor ce constituie secret comercial al unui alt agent antreprenorial.

Partea a patra cuprinde apărarea secretului comercial prin intermediul legii penale sau divulgarea informaţiilor prin abuz de încredere,prin furt, prin corupţie etc.

Astăzi, pentru dezvoltarea economiei naţionale, este necesară o susţinere din partea statului a tuturor agenţilor economici, prin crearea unui cadru legal favorabil desfăşurării libere a activităţii de antreprenoriat; precum şi asigurarea protecţiei secretelor comerciale şi stabilirea unor mijloace clare de recuperare a prejudiciilor în urma violării secretelor comerciale, fie din partea angajaţilor, concurenţilor sau abuzurilor organelor de stat.

Reieşind din aceste considerente este necesară o analiză a situaţiei actuale în Moldova, la nivel legislativ, privind modalităţile legale accesibile de protecţie a „cunoştinţelor” întreprinderilor.

CAPITOLUL I

1. Noţiune

A şti cum să faci un lucru, astfel încât să-ţi asigure succesul, presupune a transforma activitatea banală şi în mare măsură mecanică, într-o activitate inteligentă, creatoare.

În spatele unor produse sau servicii apreciate pentru calitatea şi preţul lor, se ascunde întotdeauna o sumă de cunoştinţe, informaţii, experienţă, eforturi creatoare, ce nu pot fi materializate, în toate cazurile, în brevete de invenţii ori certificate de înregistrare. Este, de aceea, firească preocuparea pentru păstrarea secretului care a adus succes unui comerciant , ori valorificarea acestui secret în condiţii care să-i aducă, ori să-i sporească profitul.

Pentru prima dată termenul know-how a fost utilizat în cadrul activităţilor contractuale ale companiilor Statelor Unite şi ale Marii Britanii, ulterior fiind preluat de celelalte ţări. Prin acest termen se indica o anumită informaţie fără care o invenţie nu putea fi folosită sau aplicată în practică, şi avea sensul de “a şti, cum trebuie folosită”. Ea se transmitea odată cu invenţia, fiind indisolubil legată de aceasta. Cu timpul know-how-ul devine un obiect aparte al contractelor de licenţă.

Sensul din vocabularul colocvial englez a expresiei „to know how to do it” – „dexterietate”, „abilitate exclusiv practică” a fost în timp legitimată juridic prin preluare în prima instanţă de către limbajul comercial, astăzi ea desemnând o sumă de eficienţă, de competenţă, de experienţă, deci elemente din sfera creaţiilor intelectuale.

Ezitarea doctrinei franceze de a accepta termenul englez se va solda cu utilizarea în paralel a formulării „savoir-faire”. Contraargumentul principal în faţa atitudinii de rezistenţă în faţa anglicizării limbii franceze vizează faptul că, în varianta engleză a termenului, este accentuată latura calitativă („a şti cum să faci ceva”, spre deosebire de „a şti să faci ceva”). În limba germană sunt folosite expresiile „Betriebliche Erfahrungen” („experienţă tehnică”) sau „Erfahrungsingabe” („comunicarea experienţei”).

Bibliografie

Legislaţie:

1. Codul Civil al Republicii Moldova nr.1107-XII, din 6 iunie 2002;

2. Legea Republicii Moldova cu privire la secretul comercial, nr.171-XIII, din 06.07.1994, M.O. nr.13/126 din 10.11.94;

3. Legea Republicii Moldova cu privire la protecţia concurenţei ,nr.1103-XIV, din 30.06.2000, M.O. nr.166/168-1205 din 31.12.2000;

4. Legea Republicii Moldova cu privire la franchising ,nr.1335-XIII, din 01.10.1997, M.O. nr.82-83-669 din 11.12.1997.

Literatura:

5. F.Ciutacu, Dreptul de proprietate intelectuală (culegeri de speţe), ed.Themis Cart, Bucureşti, 2005, p.64;

6. O.Calmuschi, Dreptul proprietăţii intelectuale, Bucureşti, 2004, p.65-71;

7. G.Mărgineanu, L.Mărgineanu, Dreptul afacerilor, Chişinău, 2004;

8. A.Bloşenco, Drept civil, ed.Cartdidact, Chişinău, 2003;

9. Comentariu la Codul Penal al Republicii Moldova, ed.ARC, Chişinău, 2003;

10. Gh.Gheorghiu, G.N.Turcu, Operaţiuni de franciză, ed.Lumina Lex, Bucureşti, 2002;

11. V.Volcinschi, D.Chiroşca, Dreptul proprietăţii intelectuale, ed.Museum, Chişinău, 2001;

12. V. Roş, Dreptul proprietăţii intelectuale, ed.Global Lex, Bucureşti, 2001, p.458-473;

13. Întroducere în proprietate intelectuală, OMPI, ed.Rosetti, Bucureşti, 2001, p.243-246;

14. V.Pătulea, C.Turuianu, Drept comercial, ed.All Beck, Bucureşti, 2000, p.170-172;

15. Y.Eminescu, Concurenţa neleală,ed.Lumina Lex,Bucureşti,1995,p.69-72;

16. A.Corbescu, Protecţia juridică a know-how-ului//Revista română de drept de proprietate intelectuală, nr.1(6), martie, 2006, p.52-63;

17. A.Corbescu, Considerente teoretice şi practice asupra know-how-ului//Revista română de drept de proprietate intelectuală, nr.1(2), martie, 2005, p.209-223;

18. A.Golubciuc-Spânu, Contractul de licenţă//Lecturi AGEPI, ediţia a VII-a, 22-23 aprilie 2004;

19. V.Crecetov, Protecţia şi evaluarea know-how-ului//Lecturi AGEPI, ediţia a V-a, 24-25 aprilie 2002, p.26-29;

20. А.Цират, Франчайзинг и франчайзинговый договор, изд.Истина, Kиев, 2002;

21. А.Борохов, А.Монастырская, Ваша интеллектуальная собственность, изд. Питер, Санкт-Петербург, 2001, стр.124-152;

22. Т.Д.Бодюл, Право интеллектуальной собственности в Реслублке Молдова,Кишинев, 2000, стр.281-288;

23. В.М.Фейгельсон, Интеллектуальная собственность, недобросовестая конкуренция и ноу-хау, Москва, 1997, стр.78-106;

24. В.Смирнов, Ноу-хау или комерческая тайна//Интеллектуальная собственность, н.6, 2006, стр.5-8;

25. М.Астахова, Результаты интеллектуальной деятельности//Интеллектуальная собственность, н.8, 2005;

26. В.А.Дозорцев, Интеллектуальные права//Исследовательский центр частного права, изд.Статут, Москва, 2005.

Preview document

Contractul de Know-How - Pagina 1
Contractul de Know-How - Pagina 2
Contractul de Know-How - Pagina 3
Contractul de Know-How - Pagina 4
Contractul de Know-How - Pagina 5
Contractul de Know-How - Pagina 6
Contractul de Know-How - Pagina 7
Contractul de Know-How - Pagina 8
Contractul de Know-How - Pagina 9
Contractul de Know-How - Pagina 10
Contractul de Know-How - Pagina 11
Contractul de Know-How - Pagina 12
Contractul de Know-How - Pagina 13
Contractul de Know-How - Pagina 14
Contractul de Know-How - Pagina 15
Contractul de Know-How - Pagina 16
Contractul de Know-How - Pagina 17
Contractul de Know-How - Pagina 18
Contractul de Know-How - Pagina 19
Contractul de Know-How - Pagina 20
Contractul de Know-How - Pagina 21
Contractul de Know-How - Pagina 22
Contractul de Know-How - Pagina 23
Contractul de Know-How - Pagina 24
Contractul de Know-How - Pagina 25
Contractul de Know-How - Pagina 26
Contractul de Know-How - Pagina 27
Contractul de Know-How - Pagina 28
Contractul de Know-How - Pagina 29
Contractul de Know-How - Pagina 30
Contractul de Know-How - Pagina 31
Contractul de Know-How - Pagina 32
Contractul de Know-How - Pagina 33
Contractul de Know-How - Pagina 34
Contractul de Know-How - Pagina 35
Contractul de Know-How - Pagina 36
Contractul de Know-How - Pagina 37
Contractul de Know-How - Pagina 38
Contractul de Know-How - Pagina 39
Contractul de Know-How - Pagina 40
Contractul de Know-How - Pagina 41
Contractul de Know-How - Pagina 42
Contractul de Know-How - Pagina 43
Contractul de Know-How - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Contractul de Know-How.doc

Alții au mai descărcat și

Contractul de Know-How

Capitolul 1 - TRANSFERUL DE TEHNOLOGIE ÎN COMERŢUL INTERNAŢIONAL Descoperirile ştiinţei şi tehnologiei moderne trebuie să fie considerate ca un...

Convenția de Arbitraj

Convenţia de arbitraj a fost definită ca fiind “acordul de voinţă al părţilor în legătură cu soluţionarea diferendului dintre ele pe cale...

Contractul de Know-How

CONTRACTUL DE KNOW-HOW O definiţie legală a know-how-ului se regăseşte în legislaţia actuală în OG 52/1997 privind regimul juridic al francizei,...

Norma juridică

Norma juridica si norma juridica si „regula juridica” în doctrina juridica are acelasi înteles. Literatura franceza, fara sa înlature cuvîntul...

Întreprinderile

Notiuni generale Potrivit art. 3 din Codul comercial sunt considerate fapte de comert urmatoarele intreprinderi: - intreprinderi de furnituri...

Fondul de comerț

FONDUL DE COMERT = reprezinta ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si necorporale, utilizate de un comerciant in desfasurarea...

SRL-ul

Constituire URBAN PAVEL, cetatean roman, cu domiciliul in Bacau str. Stadionului nr.19, sc.A, ap.16, judetul Bacau identificat prin B.I. seria GT...

Te-ar putea interesa și

Efectele Contractelor de Comerț Internațional

INTRODUCERE Piata comerciala si schimburile comerciale ce se desfasoara în cadrul acesteia reprezinta, din punctul meu de vedere cel mai de pret...

Contractul de franciză - studiu de caz

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să se concentreze asupra importanţei contractului de franciză într-o reţea care leagă titularul afacerii...

Contractele Comerciale Internaționale

CAPITOLUL I – DREPTUL COMERCIAL INTERNAŢIONAL-INTRODUCERE, SCURT ISTORIC 1.1 INTRODUCERE În viaţa mondială , în condiţiile în care colaborarea şi...

Evaluarea Activelor Necorporale (Intangibile)

Capitolul I. Clasificarea activelor necorporale 1.1. Activele necorporale – consideraţii generale Activele intangibile cuprind toate elementele...

Contractul de Franciză

Capitolul I. Consideraţii generale asupra francizei I.1. Noţiune. Privită din perspectiva comercială, franciza este, fără îndoială, una dintre...

Contractul de Know-How

Contractul de know-how este contractul prin care una dintre parti, numita furnizor, transmite celeilalte parti, numita beneficiar, contra unei...

Contractul de Know-How

Capitolul 1 - TRANSFERUL DE TEHNOLOGIE ÎN COMERŢUL INTERNAŢIONAL Descoperirile ştiinţei şi tehnologiei moderne trebuie să fie considerate ca un...

Avantaje și dezavantaje ale contractelor dreptului comerțului internațional

1. AVANTAJELE SI DEZAVANTAJELE AFACERII IN SISTEM DE FRANCIZE PENTRU FRANCIZOR Avantajele afacerii in sistem de francize pentru francizor a)...

Ai nevoie de altceva?