Biblioteca

Locul si Rolul Conventiei Europene a Drepturilor Omului in Sistemul Juridic Romanesc

Proiect / Drept
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 25
Marime arhiva: 45.29Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Drept
Nota pe site: 9 Locul si Rolul Conventiei Europene a Drepturilor Omului in Sistemul Juridic Romanesc, 9 out of 10 based on 2 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Ramona Popescu, Simina Tanasescu
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Locul si Rolul Conventiei Europene a Drepturilor Omului in Sistemul Juridic Romanesc.doc

Din cuprins:
I. INTRODUCERE
II. JURISDICTIA EUROPEANA ANTERIOARA PROTOCOLULUI NR 11
- Conventia Europeana a Drepturilor Omului din 1950
- Evolutia anterioara
- Perioada de tranzitie catre noua Curte Europeana a Drepturilor Omului
III. CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI
- Ce este Curtea Europeana a Drepturilor Omului?
- Protocolul nr 11 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului
- Sistemul de organizare al Curtii
- Structura Curtii
- Functionarea Curtii
- Procedura in fata Curtii
- Hotararile Curtii
- Avizele consultative
IV. LOCUL SI ROLUL CEDO IN SISTEMUL JURIDIC ROMANESC
- Preambul
- Locul Conventiei in ierarhia normelor juridice
- Locul Conventiei in jurisdictia romana a drepturilor fundamentale
- Efectele jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului
- Concluzii
V. JURISPRUDENTA CURTII
VI. STATISTICA
Bibliografie

Extras din document:

I. INTRODUCERE
Situatia drepturilor omului in Romania a inregistrat in ultimii ani o evolutie demna de remarcat atat in ceea ce priveste elaborarea si adoptarea unor noi proiecte de acte normative, cat si in ceea ce priveste transpunerea practica a dispozitiilor legale in vigoare.
Gravitatea violarilor drepturilor omului obliga insa la o cunoastere extinsa la nivelul intregii populatii, profunda, a normelor imperative in domeniu, asa incat forta coercitiva a statului, sesizat cu situatii de natura celor mentionate, sa poata fi exercitata prin organele sale cu atributii specifice.
Populatia trebuie sa se simta aparata de institutiile statului, obligata sa intervina in situatii de incalcare a drepturilor sale. Pentru ca ideea enuntata sa capete concretete, cetatenii trebuie sa cunoasca mijloacele pe care le au la dispozitie pentru inlaturarea cauzelor si efectelor nerespectarii dispozitiilor legale.
Sigur, in ceea ce priveste cadrul juridic existent se remarca actele si proiectele de acte normative de natura sa asigurare independenta justitiei, inamovibilitatea judecatorilor, cele care fundamenteaza raspunderea ministeriala si accesul la informatie, cele menite sa asigure organizarea si functionarea institutiei avocatului poporului. De asemenea se remarca amendari succesive a legislatiei in materia drepturilor civile ale persoanelor, ale legislatiei penale, inclusiv cea privind executarea pedepselor privative de libertate, promovarea Legii sigurantei nationale, Legii politiei, adoptarea, in vara lui 1999, a Legii cu privire la inlocuirea pedepsei cu inchisoarea contraventionala cu munca in folosul comunitatii, astfel incat sa se asigure o mai mare compatibilitate a legislatiei si practicii din Romania cu standardele europene in domeniu.
Desi s-au remarcat imbunatatiri progresive ale cadrului legal - decizia legislativa in sensul promovarii respectului fata de valorile drepturilor omului, prin modificarea si completarea proiectelor de lege trimise Parlamentului, dar si prin schimbarea legislatiei deja existente, fiind evidenta - multitudinea actelor normative impieteaza asupra formarii unei imagini de ansamblu, coerenta si corecta a cetateanului nedeprins cu abisurile legale.
Avand in vedere locul drepturilor omului in constructia europeana, dar si faptul ca prima jurisdictie internationala de protectie a drepturilor fundamentale a fost asigurata de Curtea Europeana a Dreptului Omului - organ judiciar creat de Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale - supun atentiei sistemul de organizare, structura si functionarea Curtii Europeane a Dreptului Omului, subliniind aspectele privind procedura in fata Curtii, inlusiv cea de examinare a admisibilitatii cererilor, procedura referitoare la fond, audierea, procedura in fata Marii Camere.
II. JURISDICTIA EUROPEANA ANTERIOARA PROTOCOLULUI NR. 11
1. Conventia Europeana a Drepturilor Omului din 1950
2. Evolutia anterioara
3. Perioada de tranzitie catre noua Curte Europeana a Drepturilor Omului
1. Conventia Europeana a Drepturilor Omului din 1950
La 5 mai 1949, la Strasbourg, a fost semnat Statutul Consiliului Europei ce a intrat in vigoare in 3 august al aceluias an. Statutul, semnat de Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Luxembourg, Olanda, Norvegia, Suedia, Regatul Marii Britanii si Irlandei de Nord punea bazele unei organizatii politice supranationale de cooperare interguvernamentala si parlamantara. Scopul declarat al Consiliului este, in conformitate cu art 1 din statut, realizarea unei uniuni mai stranse intre membrii sai, in scopul apararii si promovarii idealurilor si principiilor care constituie ,,mostenirea lor comuna”.
Principiile in functie de care-si orienteaza activitatea sunt: democratia pluralista, respectarea drepturilor omului si statului de drept.
Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor sale fundamentale a fost elaborata de catre Consiliul Europei transpunand din plan ideatic principiile enuntate, in cel al realitatii imediate. Deschisa semnarii la Roma la 4 noiembrie 1950, ea a intrat in vigoare in septembrie 1953.
In spiritul autorilor sai, se actiona astfel pentru luarea primelor masuri enuntate in Declaratia Universala a Drepturilor Omului din 1948.
Conventia, semnata initial de reprezentantii a treisprezece guverne, intre care , pentru Franta de Robert Schuman, reuneste toate cele 40 state membre ale Consiului Europei.
De notat ca abia la patru ani de la semnarea conventiei (18 mai 1954), Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei alege, pentru prima data, membrii Comisiei Europene a Drepturilor Omului, ,,in fata careia, in mod obligatoriu, incepea orice proces introdus in baza conventiei” . La 21.01.1959 Adunarea Consultativa Parlamentara a Consiliului Europei alege, la randul sau, pentru prima data, judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului, chemata sa examineze, dupa Comisie, unele din aceste cauze si sa le solutioneze prin hotarari definitive si obligatorii.
Locul drepturilor omului in constructia europeana si importanta mecanismului Conventiei sunt factori deloc de neglijat. ,,Conventia europeana nu se multumeste sa enumere un ansmblu de drepturi, ea le garanteaza imediat fiecarei persoane tinand de jurisdictia partilor contractante. Ea stabileste un sistem international de protectie colectiva a acestor drepturi – procedura unica in felul ei – care poate sa functioneze la initiativa statelor, ca si a particularilor… Individul, pana atunci izolat si ignorat in raporturile dintre state, devine o persoana, un cetatean in comunitatea natiunilo


Previzualizare pagini: (25)

  Comentarii:

  A fost modelul referatului anului I la seriile a II-a si a III-a, UB, Drept, Drept Constituional, 2007-2008


  Documente similare:
  Preview document similar
  Instrumente Juridice Noi in Lupta cu Autoritatile...
  Referatul contine 42 pagini in format doc cu o marime totala de 84.68 KB.
  Preview document similar
  Notiunea si Sistemul Procesului Civil si ale...
  Licenta contine 99 pagini in format doc cu o marime totala de 101.58 KB.
  Preview document similar
  Cunoasterea Conventiei cu Privire la Drepturile...
  Proiectul contine 59 pagini in format doc cu o marime totala de 77.27 KB.
  Preview document similar
  Dreptul International al Drepturilor Omului
  Proiectul contine 64 pagini in format doc cu o marime totala de 111.68 KB.
  Preview document similar
  Asigurarea Protectiei Juridice a Drepturilor Omului...
  Referatul contine 18 pagini in format doc cu o marime totala de 36.53 KB.
  Preview document similar
  Cooperarea Politieneasca in Uniunea Europeana
  Proiectul contine 56 pagini in format doc cu o marime totala de 91.94 KB.
  Carti recomandate:
  Cartea de fata reuneste principalele reglementari necesare unei persoane care doreste sa formuleze o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Lucrarea cuprinde Conventia europeana si protocoalele aferente, inclusiv modificarile aduse prin Protocolul nr. 14 (in vigoare de la 1 iunie 2010), Regulamentul Curtii (in vigoare de la 1... citeste tot
  Diana-Elena Dragomir
  Curtea Europeana a Drepturilor Omului dupa 01 iunie 2010 - Ghid legislativ este un instrument de lucru care indica cadrul legislativ in care o persoana se poate adresa Curtii Europene.

  Cartea apare la editura Nemira si aduce celor interesati, in primul rand, noua forma a Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului si a... citeste tot
  Constitutia Romaniei. Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene este publicata la editura Rosetti International. citeste tot