Biblioteca

Minorii in Sistemul de Justitie Penala - Standarde Internationale si Nationale - Romania si Republica Moldova

Proiect / Drept
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 15
Marime arhiva: 22.74Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Drept
Nota pe site: 8 Minorii in Sistemul de Justitie Penala - Standarde Internationale si Nationale - Romania si Republica Moldova, 8 out of 10 based on 2 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Minorii in Sistemul de Justitie Penala - Standarde Internationale si Nationale - Romania si Republica Moldova.doc

Extras din document:

În ultimele decenii, delincvenţa juvenilă a devenit una din problemele sociale majore cu care s-a confruntat şi se confruntă societatea. Abordări profunde şi realiste ale acestui fenomen interpretează delincvenţa juvenilă ca fiind o problemă socială, care este determinată de alte probleme sociale, aflându-se în permanentă corelaţie cu modalităţile de gestionare a resurselor de către societate, de realizare a educaţiei şi de funcţionare a structurilor şi instituţiilor sociale dintr-un stat.
În prezent, exisă o tendinţă pe plan mondial potrivit căreia statele caută să se asigure că sistemele lor de justiţie juvenilă sunt în acord cu dreptul internaţional în domeniul drepturilor omului. Astfel, ţări din toată lumea au preluat principiile internaţionale în propriile legi şi politici şi, drept rezultat, legislaţiile în domeniul justiţiei juvenile au fost refăcute.
Convenţia cu privire la Drepturile Copilului, adoptată prin rezoluţia Adunării Generale a Naţiunilor Unite nr. 44/25, este principalul tratat obligatoriu care defineşte drepturile la care guvernele acestor ţări au convenit că minorii sunt îndreptăţiţi. Alte seturi de reguli adoptate de comunitatea internaţională detaliază modalităţile de lucru de zi cu zi în justiţia juvenilă. Acestea sunt următoarele:
• Regulile Standard Minimale ale Naţiunilor Unite în Administrarea Justiţiei Juvenile (Regulile de la Beijing adoptate în 1985 prin rezoluţia Adunării Generale 40/33);
• Principiile Naţiunilor Unite pentru Prevenirea Delincvenţei Juvenile (Principiile de la Riyadh adoptate în 1990 prin rezoluţia Adunarii Generale 45/112);
• Regulile Naţiunilor Unite pentru Protecţia Minorilor Privaţi de Libertate (adoptate
în 1990 prin rezolu]ia Adunarii Generale 45/113);
• Liniile directoare de acţiune privind copiii implicaţi în sistemul de justiţie penală (adoptate prin rezoluţia Consiliului Economic şi Social 30/1997);
• Regulile Minimale ale Naţiunilor Unite pentru elaborarea măsurilor neprivative de libertate (Regulile de la Tokyo 1990).
În România, delincvenţa juvenilă s-a agravat semnificativ după schimbarea socio-politică din 1989. Alături de sărăcie şi de inegalităţile sociale din ce în ce mai profunde, fenomenul de instituţionalizare a copiilor, abandonul familiar şi şcolar, absenţa programelor de protecţie au reprezentat factori importanţi în amplificarea fenomenului delincvenţei juvenile, la fel ca şi starea de anomie instituţională, morală şi legislativă.
În Republica Moldova delincvenţa juvenilă este o problemă gravă. Nivelul scăzut de trai, diminuarea sistemului de valori în perioada de trecere la democraţie şi economia de piaţă sunt doar câteva dintre cauzele creşterii nivelului acestui fenomen în ţările Europei de Est, alt factor constituindu-l atragerea copiilor în structurile criminalităţii organizate.
Evoluţia delincvenţei juvenile în societatea contemporană a determinat organismele internaţionale şi naţionale să se preocupe de reeducarea minorului în conflict cu legea, iar prevenirea delincvenţei juvenile este o parte importantă în reducerea criminalităţii în societate.
O dată cu semnarea de către România şi Republica Moldova a Convenţiei ONU cu privire la drepturile copilului şi aderarea la alte standarde internaţionale, au fost iniţiate o serie de acţiuni pentru ajustarea legislaţiei naţionale şi a practicilor la normele universale.
I.Definiţia copilului
În dreptul internaţional se conturează tot mai mult un consens în a defini drept copil orice persoană sub vârsta de 18 ani. În acest sens, oricine sub această vârstă are dreptul la protecţie specială în cadrul unui proces. Regulile Naţiunilor Unite cu privire la protecţia minorilor privaţi de libertate definesc drept minor „orice persoană sub vârsta de 18 ani”*.
*Regula 11 (a) a Regulilor ONU cu privire la protecţia minorilor privaţi de libertate
Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului defineşte copilul drept „orice persoană în vârstă de până la 18 ani, cuexcepţia cazurilor când majoratul este atins mai devreme în conformitate cu legislaţia naţională” (art.1), astfel că vârsta majoratului este determinată de fiecare stat în parte. La stabilirea limitei de vârstă de la care copiii răspund penal trebuie luată în considerare maturitatea emoţională, mentală şi intelectualăa copiilor.
Prevederile Convenţiei au fost incluse în dreptul naţional al Republicii Moldova şi al României.
Astfel, în România şi Republica Moldova, Legea cu privire la drepturile copilului prevede că un copil este orice persoană sub 18 ani, iar Codul penal al Republicii Moldova şi României stabileşte limita de vârstă de la care începe răspunderea penală - 16 ani. (Codul Penal al României - art.99, Codul Penal al R.Moldova - art.9)Această limită este coborâtă în cazul comiterii infracţiunilor grave, deosebit de grave şi excepţional de grave - la 14 ani.


Previzualizare pagini: (15)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Dreptatea si Valorile Culturii
  Proiectul contine 18 pagini in format doc cu o marime totala de 50.96 KB.
  Preview document similar
  Criminalitatea Minorilor - Aspect Penal, Psihologic...
  Proiectul contine 166 pagini in format pdf cu o marime totala de 986.78 KB.
  Preview document similar
  Delincventa Juvenila
  Proiectul contine 108 pagini in format doc cu o marime totala de 105.42 KB.
  Preview document similar
  Sociologie Juridica
  Cursul contine 78 pagini in format pdf cu o marime totala de 490.62 KB.
  Preview document similar
  Delincventa Juvenila - Factori Interni
  Referatul contine 98 pagini in format doc cu o marime totala de 156.56 KB.
  Preview document similar
  Delincventa Juvenila in Judetul Dolj in Perioada...
  Licenta contine 95 pagini in format doc cu o marime totala de 129.25 KB.
  Carti recomandate:
  Vespasian V. Pella
  Vespasian V. Pella exprima concluziile tezelor si ideilor unui drept penal international, imediat dupa si sub influenta ororilor Primului Razboi Mondial, in lumina experientelor celei de-a doua conflagratii mondiale, recent incheiate, la publicarea primei sale editii, in 1945. Lucrarea Razboiul-crima si criminalii de razboi. Reflectii asupra... citeste tot
  Versavia Brutaru
  Prezenta lucrare este rezultatul unei cercetari interdisciplinare, de stricta specialitate, analizand una dintre cele mai actuale problematici ale criminalitatii juvenile, respectiv tratamentul penal al minorului. Monografia a fost realizata dintr-o perspectiva complexa, autoarea propunandu-si inca de la inceput sa elucideze conceptul de... citeste tot
  Emilian Stanisor
  Privita in ansamblul ei, lucrarea aduce o contributie personala evidenta la cunoasterea, prevenirea si controlul delincventei juvenile. Autorul face aprecieri documentate si justificate asupra problemelor esentiale, evidentiaza trasaturile caracteristice ale evolutiei tot mai complexe a vietii social-economice, indisolubil legata de dinamica... citeste tot