Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 9606
Mărime: 55.03KB (arhivat)
Publicat de: Valeria Danilă
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: S.B,
Facultatea de Drept, Universitatea “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, 2015 FACULTATEA DE DREPT, AN III, GRUPA 310

Extras din proiect

Protecția securității și sănătății muncii reprezintă una dintre cele mai importante dimensiuni ale dreptului la muncă, drept fundamental asigurat atât la nivel constituțional , cât și de unele prevederi de drept internațional la care România a achiesat în timp.

Astfel, problemele privind securitatea și sănătatea în muncă au cunoscut de-a lungul timpului, prin actele normative interne care reglementează acest domeniu, o protecție complexă și evolutivă. Din punct de vedere al protecției conferite de dreptul penal, legiuitorul a considerat că este necesară incriminarea simplei neluări a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, deoarece se presupune că orice activitate desfășurată de anumite persoane reprezintă un grad mai mic sau mai mare de risc, în acest sens legiuitorul fiind preocupat de minimalizarea riscului asupra sănătății ori vieții persoanelor care desfășoară activități în temeiul prestării muncii .

În acest sens, la art. 349 din Noul Cod Penal se prevede că:

“(1) Neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate și sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută la alin. (1) săvârșită din culpă se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.

Dar pentru sistemul penal românesc această incriminare nu reprezintă o noutate, textul regăsindu-se și în diferite reglementări anterioare. Am ales să menționez aici aceste prevederi legale pentru a putea face cu o mai mare ușurință o comparație minimală între ele:

1) În Legea nr. 319/2006 la art. 37 se prevedea că:

“(1) Neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a produs consecinţe deosebite, pedeapsa este închisoarea de la un an la 3 ani sau amendă.

(3) Fapta prevăzută la alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, iar fapta prevăzută la alin. (2) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă.”

2) În Legea nr. 90/1996 era prevăzut, în articole distincte, că:

“Art. 35 Neluarea vreuneia dintre măsurile prevăzute de dispozițiile legale referitoare la protecția muncii, de către persoana care are îndatorirea de a lua aceste măsuri la locul de muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, constituie infracțiune și se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Art. 36 Neluarea vreuneia dintre măsurile prevăzute de dispozițiile legale referitoare la protecția muncii, de către persoana care are îndatorirea de a lua aceste măsuri la locurile de muncă ce prezintă un pericol deosebit, dacă prin aceasta se creează posibilitatea producerii unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Art. 40 Dacă faptele prevăzute la art. 35-39 sunt săvârșite din culpă, minimul și maximul special al pedepsei se reduc la jumătate.”

3) În ultimul rând, în Legea 5/1965 , era prevăzut că:

„Art. 21 Neluarea vreuneia dintre măsurile prevăzute de dispoziţiile legale referitoare la protecţia muncii, de către persoana care are îndatorirea de a lua aceste măsuri la locul de muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Art. 22 Neluarea vreuneia dintre măsurile prevăzute de dispoziţiile legale referitoare la protecţia muncii, de către persoana care are îndatorirea de a lua aceste măsuri, în locurile de muncă ce prezintă un pericol deosebit, dacă prin aceasta se creează posibilitatea producerii unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Art. 25 Dacă faptele prevăzute la art. 21, 22, 23 şi 24 sînt săvîrşite din culpă, maximul pedepselor se reduce la jumătate.”

Se poate observa cu ușurință că dispare condiția “pericolului grav și iminent” prevăzută doar în Legea nr. 319/2006, nu și în celelalte reglementări anterioare. Astfel, în noua reglementare nu se mai prevede cerința ca pericolul să fie grav, ci doar aceea a iminenței lui, ceea ce duce la extinderea incriminării la toate situațiile în care, ca urmare a neluării măsurilor impuse de lege, rezultă un pericol de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, cu condiția ca pericolul să fie iminent.

Tot ca urmare a modificărilor survenite în urma introducerii infracțiunii în Noul Cod Penal, a fost eliminată forma agravată de la alin. (2) al art. 37 din Legea nr. 319/2006, și anume situația în care fapta a produs „consecințe deosebite”. Această modificare este bine-venită deoarece suferea de imprevizibilitate și era dificil să se stabilească limitele încadrării rezultatului care se producea, nefiind în concordanță cu principiul legalității incriminării în ce privește claritatea și precizia textului legal de incriminare (lex certa) .

Bibliografie

• S. Bogdan, D. A. Șerban, G. Zlati, Noul Cod Penal, Partea Specială, Analize, Explicații, Comentarii – Perspectiva Clujeană, Editura Universul Juridic, București, 2014.

• F. Streteanu, D. Nițu, Drept penal, Partea generală, Curs universitar, Vol I, Editura Universul Juridic, București.

• M. A. Hotca, Maxim Dobrinoiu, Infracțiuni prevăzute în legi speciale: comentarii și explicații, Ediția a II-a, Editura C.H.Beck, București, 2010.

• Tudorel Toader, Noul Cod Penal, Comentarii pe articole, Editura Hamangiu, București, 2014.

• I. T. Ștefănescu, Tratat teoretic și practic de drept al muncii, Ed. a III – a, Editura Universul Juridic, București, 2014.

• Antoniu George, Infracțiuni prevăzute în legi speciale, Editura Ștințifică și Enciclopedică, București, 1976.

• Gh. Diaconescu, Drept penal, partea specială – Infracțiuni în legi speciale și în legi extrapenale, Editura Fundației “România de Mâine”, București, 2004

• Tudorel Toader, Infracțiunile prevăzute în legi speciale, Editura Hamangiu, București, 2012.

• Conea Nicolae, Tanislav Eliodor, Gh. Constantin, Conea Mihail, Infracțiuni prevăzute în legi speciale, Editura Semne, București, 2000.

• Ion Dumitru, Doina Tătaru, Infracțiuni prevăzute în legi speciale, Editura Lumina Lex, București, 2001.

• Ovidiu Ținca, Valentin Mirișan, Infracțiuni referitoare la relațiile de muncă, Editura Lumina Lex, București, 2001.

• Tanislav Eliodor, Nicolae Conea, Tanislav Eliodor Jr., Infracțiuni prevăzute în legi speciale: legislație, doctrină, jurisprudență, Editura Semne, București, 2006.

• Constantin Sima, Infracțiuni prevăzute în legi speciale comentate și adnotate, Editura Lumina Lex, București, 2002.

• George Antoniu, Cosntantin Bulai, R. M. Stănoiu, Infracțiuni prevăzute în legi speciale, Practică judiciară penală, Vol. 5, Editura Academiei Române, București, 1998.

• Tudorel Toader, Gh. Popescu, Infracțiunile prevăzute în legi speciale: reglementare, doctrină, jurisprudență, Editura All Beck, București, 2003.

• M. Gorunescu, N. Neagu, M. Dobrinoiu, R. F. Geamănu, M. A. Hotca, Infracțiuni prevăzute în legi speciale: comentarii și explicați, Ed. a 3-a, Editura C.H.Beck, București, 2013.

• I. Ivănescu, N. Conea, Gh. Constantin, Infracțiuni prevăzute în legi speciale, Editura Atlas Lex, București, 1996.

• G. Antoniu, C. Bulai, C. Duvac, A. Boroi, B. N. Bulai, Explicații preliminare ale Noului Cod Penal, Editura Universul Juridic, București, 2010-2011.

• I. Pașcu, V. Dobrinoiu, T. Dima, M. A. Hotca, Noul Cod Penal comentat, Ed. a 2-a, Editura Universul Juridic, București, 2014.

• Adina Vlăsceanu, Alina Andreea Barbu, Noul Cod Penal: comentat prin raportare la Codul penal anterior, Editura Hamangiu, București, 2014.

• M. Udroiu, Drept Penal – partea specială – Noul Cod Penal, Editura C.H.Beck, București, 2014.

• Alexandru Țiclea, Tratat de dreptul muncii: legislație, doctrină, jurisprudență, Ed. a 8-a revizuită și adăugită, Editura Universul Juridic, București, 2014.

• R. R. Popescu, Dreptul penal al muncii, Editura Național, București, 2005.

• T. C. Medeanu, Considerații privind subiectul activ al infracțiunilor la protecția muncii, Dreptul nr. 5/1999.

• N. Costache, Delicte contra protecției muncii, Revista de drept public nr. 4/2004.

• T. C. Medeanu, Latura obiectivă a infracțiunilor la protecția muncii, Dreptul nr. 6/2000.

• I. T. Ștefănescu, Considerații în legătură cu Legea nr. 90/1996 a protecției muncii, Dreptul nr. 11/1996.

• C. Butiuc, Discuții privind încadrarea juridică a faptei de ucidere și vătămare din culpă ca urmare a nerespectăriiunor dispoziții legale privind protecția muncii, Dreptul nr. 9/1997.

• Gh. Mateuț, Uciderea din culpă săvârșită ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exercițiul unei meserii ori pentru efectuarea unei anumite activități, Dreptul nr. 7/2000.

Legislație

• Constituţia României actualizată şi republicată în Monitorul Oficial nr. 767 din 31 octombrie 2003, modificată şi completată prin Legea nr. 429/2003 de revizuire a Constituţiei României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 758 din 29 octombrie 2003.

• Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, publicată în M.Of. nr. 510 din 24 iulie 2009.

• Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 646 din 26/07/2006, intrată în vigoare la 01.10.2006.

• Legea nr. 90/1996 a protecției muncii, republicată în 2001, publicată în M. Of. nr 47/29.01.2001.

• Legea nr. 5/1965 cu privire la protecţia muncii, publicată în B.Of. nr. 21/23 dec. 1965, modificată prin Decretul Nr. 48 din 29 ianuarie 1969, publicat în B.Of. nr. 15 din 30 ianuarie 1969.

Preview document

Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 1
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 2
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 3
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 4
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 5
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 6
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 7
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 8
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 9
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 10
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 11
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 12
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 13
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 14
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 15
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 16
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 17
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 18
Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate la locul de muncă - ncp - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Neluarea masurilor legale de securitate si sanatate la locul de munca - ncp.docx

Alții au mai descărcat și

Curtea Penala Internatională

Capitolul 1 NECESITATEA UNEI JURISDICŢII PENALE INTERNAŢIONALE Progresele notabile pe care dreptul internațional penal le-a realizat în ultimul...

Metodica cercetării accidentelor de muncă

Introducere Procedeul probator, denumit în Codul român de procedură penală cercetarea la faţa locului (art.129 C.p.) - cunoscut în legislaţiile...

Terorismul - gravă infracțiune internațională

Autopromovat pe lista problemelor fundamentale ale actualitatii, terorismul constituie o tema recurenta a studiilor sociologice, politologice si de...

Răspunderea juridică a individului pentru infracțiuni internaționale

I N T R O D U C E R E Noţiuni generale privind răspunderea juridică pentru infracţiuni internaţionale Printre problemele fundamentale ale...

Geneza și evoluția dreptului internațional penal după al doilea război mondial

CAPITOLUL I. Constituirea dreptului internaţional penal Secţiunea I: Noţiuni introductive Comunitatea mondială a ajuns într-un stadiu al...

Căile de atac exercitate în fața instanțelor Uniunii Europene. Tribunalul de Primă Instanță

CAPITOLUL I. ORGANELE COMUNITARE DE JURISDICŢIE Secţiunea 1. Consideraţii generale Instituind cele trei Comunităţi europene şi Uniunea...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Ai nevoie de altceva?