Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 10888
Mărime: 41.46KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
UNIVERSITATEA CREŞTINĂ „DIMITRIE CANTEMIR” CARIERA JUDICIARĂ

Cuprins

  1. I. NOŢIUNI INTRODUCTIVE
  2. II. DREPTUL DE PROPRIETATE COMUNĂ
  3. 1. DREPTUL DE PROPRIETATE COMUNĂ PE COTE-PĂRŢI
  4. A) Proprietatea comună pe cote-părţi obişnuită sau temporară
  5. o Întinderea cotele-părţi
  6. o Repartizarea beneficiilor şi a sarcinilor intre coproprietari.
  7. o Exercitarea în comun a dreptului de folosinţă.
  8. o Dreptul la restituirea cheltuielilor
  9. o Modul de folosire a bunului comun:
  10. - Drepturile coproprietarilor asupra bunului în materialitatea să
  11. - Drepturile coproprietarilor asupra cotele-părţi din drept, care le aparţin în mod exclusiv
  12. - Obligaţiile coproprietarilor referitoare la bunul comun
  13. o Sancţiuni
  14. o Acţiunile în justiţie
  15. o Reglementarea contractelor de administrare a coproprietăţii
  16. o Încetarea proprietăţii comune pe cote-părţi obişnuite sau temporare
  17. o Partajul
  18. - partajul amiabil
  19. - partajul judiciar
  20. - efectele partajului
  21. - desfiinţarea partajului
  22. B) Proprietatea comună pe cote-părţi forţată sau perpetua
  23. o Conţinutul juridic
  24. o Cazuri de coproprietate forţată
  25. o Drepturile specifice asupra părţilor comune cu mai multe etaje sau apartamente
  26. o Obligaţii specifice în sarcina titularilor unui drept e coproprietate forţată asupra părţilor comune din clădirile cu mai multe etaje sau apartamente
  27. o Coproprietatea asupra despărţiturilor comune
  28. o Drepturi şi obligaţii specifice pe care le au titularii unui drept de coproprietate forţată asupra despărţiturilor comune
  29. o Încetarea coproprietăţii forţate

Extras din proiect

I. NOŢIUNI INTRODUCTIVE.

Dreptul de proprietate este un drept absolut, în consecinţa trebuie să se înţeleagă că titularul are puterea de a-i trage toate foloasele, de a avea toată utilitatea pe care o poate conferi şi de a săvârşi toate actele juridice care răspund interesului sau, dar în limitele legii, fără a avea nevoie de concursul altei persoane. Proprietarul este îndreptăţit să ceară tuturor celorlalte persoane să-i respecte dreptul său, după cum şi el este obligat să respecte dreptul de proprietate al celorlalte persoane. Dreptul de proprietate este şi un drept exclusiv, în sensul că titularul exercita singur toate atributele dreptului de proprietate, cu excluderea tuturor celorlalte persoane şi fără a avea nevoie de concursul acestora pentru exercitarea atributelor dreptului sau. Titularul dreptului de proprietate este singurul îndreptăţit să exercite toate atributele pe care i le conferă acest drept. Dar şi aici trebuie avut în vedere că legea poate să limiteze caracterul exclusiv al proprietăţii. Astfel, de exemplu, sunt servituţile pozitiviste, legale, convenţionale sau judiciare, precum şi restrângerile aduse privind folosirea anumitor categorii de bunuri, cum sunt locuinţele pentru care contractele de închiriere se încheie în condiţiile legii şi termenul lor este, de asemenea, prelungit prin lege. Dreptul de proprietate are un caracter perpetuu în sensul că în caz de înstrăinare, reapare în patrimoniul dobânditorului; dreptul de proprietate este credibil şi transmisibil, atât timp cât obiectul sau există; uneori, natura şi conţinutul dreptului de proprietate se schimbă prin trecerea lucrului de la o persoană la alta; de exemplu, în cazul exproprierii pentru utilitate publica. El nu se pierde prin moartea titularului sau, nu se stinge prin neîntrebuinţat, este imprescriptibil extinctiv. Şi acest caracter perpetuu al dreptului de proprietate exista în limitele prevăzute de lege.

Dreptul de proprietate poate fi pur şi simplu sau afectat de modalitate. El este pur şi simplu atunci când are ca titular o singură persoană, iar existenţa să nu atârnă de un eveniment sau de o împrejurare viitoare; acest drept poate să poarte asupra unui mobil sau imobil sau asupra mai multor bunuri. În orice caz, dreptul de proprietate individual care conferă atributele cele mai întinse (usus, fructus şi abusus) este dreptul comun al proprietăţii şi Codul Civil se ocupa de el cu prioritate. Dar dreptul de proprietate poate fi afectat de modalitate. Acestea sunt moduri care afectează dreptul de proprietate în sensul că aduc puterii proprietarului anumite restricţii; totuşi, în cadrul lor proprietatea nu este dezmembrată; deci proprietatea continua să existe. Bunăoară, proprietatea rezolubilă derivă din faptul că dreptului real i se aplică o condiţie sau proprietatea comună care ţine de pluralitatea titularilor dreptului, proprietatea inalienabilă care presupune o paralizare temporară a lui abusus.

Modalităţi ale dreptului de proprietate: proprietatea rezolubilă sau condiţionată, proprietatea anulabilă (care în sens larg este o proprietate condiţionată), proprietatea inalienabilă, proprietatea afectată unui scop (proprietate afecţiune) şi proprietatea comună cu variantele ei (coproprietatea obişnuită sau temporară, coproprietatea forţată sau perpetuă, proprietatea comună în devălmăşie şi proprietatea periodică

În anumite situaţii, dreptul de proprietate are o anume complexitate care rezultă din aceea că dreptul nu mai este pur şi simplu, ci afectat de modalităţi: reprezintă un drept asupra unuia sau mai multor bunuri sau aparţine simultan şi concomitent mai multor titulari sau existenta viitoare a dreptului în patrimoniul titularului este legată de un eveniment sau de o împrejurare prevăzută de lege sau care este stabilită prin voinţa omului.

Caracterul exclusiv al dreptului de proprietate consta în faptul că acesta conferă titularului sau posibilitatea exercitării concomitente a celor trei atribute: usus, fructus şi abusus, proprietarul exercita singur toate cele trei atribute, cu excluderea tuturor celorlalte persoane şi fără a-i fi necesar concursul lor.

II. DREPTUL DE PROPRIETATE COMUNĂ

Dreptul de proprietate comună este reglementată de art 631 Cod Civil şi reprezintă excepţia de la regulă generală conform căreia dreptul de proprietate aparţine unui singur titular, care poate-şi exercita totalitatea prerogativelor specifice.

Aşadar, pe cale de excepţie, oricând, din diferite raţiuni, un bun poate ajunge să fie obiect al dreptului de proprietate aparţinând mai multor titulari, situaţie în care anumite reguli se impun cu privire la exercitarea atributelor corespunzătoare.

Motivul pentru care este absolut necesară reglementarea relaţiilor dintre titularii dreptului de proprietate comună rezidă în specificitatea unei astfel de situaţii, pornind de la faptul bine cunoscut ca exercitarea atributelor dreptului de proprietate conferă titularului sau un grad ridicat de libertate şi independentă a alegerilor cu privire la exploatarea bunului, care desigur are de suferit atunci când exista mai mulţi titulari.

Proprietatea comună poate fi definită ca fiind acea modalitate a dreptului de proprietate care se caracterizează prin aceea că dreptul asupra bunului său bunurilor aparţine concomitent mai multor persoane, mai multor titulari care, tot concomitent, exercita atributele conferite de dreptul de proprietate sau alt drept real, fără ca bunul să fie fracţionat în materialitatea să.

Proprietatea comună este de două feluri: proprietate comună pe cote-părţi sau coproprietate, subclasificată în coproprietate obişnuită (şi temporară) şi coproprietate forţată (şi perpetuă) şi proprietatea în devălmăşie, sau pe scurt, devălmăşie.

Diferenţa între cele două categorii consta în aceea că, în ceea ce priveşte coproprietatea, fiecare titulari deţine o cotă ideală şi abstractă certa din dreptul de proprietate, exprimata matematic printr-o fracţie sau un procent, în vreme ce în cazul devălmăşiei, titularii acestei modalităţi a dreptului de proprietate au ajuns din varii motive, prin efectul legii sau în urma unui act juridic, ori fapt juridic, să stăpânească în comun bunul fără a fi identificată cu precizie cota ce revine fiecăruia.

Preview document

Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 1
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 2
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 3
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 4
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 5
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 6
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 7
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 8
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 9
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 10
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 11
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 12
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 13
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 14
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 15
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 16
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 17
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 18
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 19
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 20
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 21
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 22
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 23
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 24
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 25
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 26
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 27
Proprietatea civilă pe cote-părti - noul cod civil - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Proprietatea Civila pe Cote-parti - Noul Cod Civil.doc

Alții au mai descărcat și

Stingerea Proprietății Private pe Cote Părți

ÎNTRODUCERE Actialitatea temei investigate. În toate timpurile, proprietatea a frămîntat minţile nu doar specialiştilor în domeniul dreptului, ci...

Dimensiunea Juridică a Răspunderii Sociale

INTRODUCERE Prin problematica abordată, prezenta lucrare se înscrie în contextul, mai larg al responsabilităţii sociale. De aceea, pornim în...

Analiza comparativă cu privire la dreptul de proprietate și modalitățile juridice de garantare ale acestuia în dreptul român și în dreptul românesc actual

INTRODUCERE Principalele momente în evoluţia dreptului de proprietate se confundă cu aceea a civilizaţiei omeneşti, această instituţie juridică...

Situația Legală a Copilului din Timpul și din Afara Căsătoriei

SITUAȚIA LEGALĂ A COPILULUI DIN CĂSĂTORIE ȘI DIN AFARA CĂSĂTORIEI PRELIMINARII Situația legală a copilului desemnează ansamblul normelor...

Teorii asupra originii, caracterului și fundamentului proprietății

INTRODUCERE L’ésprit de propriété double la force de l’homme Voltaire Am ales şi tratat cu multă plăcere şi cu mult interes această temă...

Dreptul de proprietate - evoluție și particularități

„Unde proprietatea nu este protejată, se poate zice că acolo nu mai există societate posibilă şi reîncepe barbaria. Aceste idei sunt aşa de simple...

Dreptului de proprietate comună pe cote-părți

ÎNTRODUCERE: În teza de față mi-am propus să analizez problemele actuale ale dreptului de proprietate comună pe cote-părți. Mi-am ales această...

Dreptul de Proprietate Comună

Capitolul.I. Noţiuni generale;feluri de proprietate Dreptul de proprietate este, dreptul unei persoane de a se bucura și dispune de un lucru în...

Te-ar putea interesa și

Obligațiile Părților în Contractul de vanzare-cumparare

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE CONSIDERAȚII ACTUALE CU PRIVIRE LA CONTRACTELE SPECIALE 1. 0Considerații generale Alături de contractul de...

Analiza celor trei tipuri de regimuri matrimoniale prevăzute în noul cod civil

INTRODUCERE În conținutul acestei lucrări, intitulată “ Analiza celor trei tipuri de regimuri matrimoniale prevăzute în Noul Cod civil”, am ales...

Posesia

Introducere Posesia, ca stare de fapt, a făcut obiectul preocupărilor omenești încă din vremuri străvechi. Inițial, în dreptul roman era...

Efectele încheierii căsătoriei

Introducere Căsătoria este uniunea liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie, cu scopul întemeierii unei familii, care se încheie pe viaţă şi...

Dreptul familiei - efectele căsătoriei

Capitolul I CĂSĂTORIA-ACT JURIDIC PE CARE SE ÎNTEMEIAZĂ FAMILIA 1.1 Noţiunea, scopul şi caracterele căsătoriei Termenul de „căsătorie” are în...

Vânzarea bunului altuia în noul Cod Civil

Introducere Dacă vânzarea lucrului altuia era anterior noului Cod Civil o instituție nereglementată, a cărei existență sau validitate făcea...

Efectele Căsătoriei

CAPITOLUL I NOŢIUNI GENERALE PRIVIND EFECTELE CĂSĂTORIEI Căsătoria reprezintă cea mai firească comunitate socială, uniunea dintre un bărbat şi o...

Testamentul

INTRODUCERE Motivația alegerii temei Instituţia succesiunii în dreptul civil este menită să asigure o continuitate a raporturilor patrimoniale,...

Ai nevoie de altceva?