Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia

Proiect
6/10 (3 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 8675
Mărime: 49.94KB (arhivat)
Publicat de: Codin Marginean
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Armenia Androniceanu

Extras din proiect

1. Titlul lucrarii si justificarea acestuia

Sistemul administrativ al UE cuprinde 27 de state, după inceputul anului 2007, când s-a conturat structura administrativa a Uniunii Europene din prezent. Structura administrativă a statului şi regimul constituţional influenţează structura şi investitura Guvernului precum şi activitatea administraţiei locale. În plus acelasi sistem administrativ poate fi analizat din mai multe puncte de vedere, căpătând accende şi semnificaţii noi (de la caracter unitar – la confederaţie). Analiza urmăreşte delimitarea trăsăturilor statului unitar de statul federal conştientizarea rolului guvernelor locale şi a instituţiilor europene reglementate prin Constituţie.

Din 2007 Romania este membra in Uniune Europeana de aceea este mai mult decat evident ca sistemul administrativ romanesc trebuie adaptat celui din interiorul comunitatii europene. Existenta unei administratii eficiente si democratice este absolut necesara pentru ca acest lucru sa se poata produce. De aceea este necesara realizarea unei reforme reale prin care tara noastra sa se situeze la nivelul standardelor europene si sa se caracterizeze prin transparenta, predictibilitate, responsabilitate, adaptabilitate si eficacitate.

Aderarea la Uniunea Europeana a depins si va mai depinde, in continuare, in mare masura de imbunatatirea standardelor administratiei publice si de implementarea reformelor in toate domeniile acesteia, ceea ce inseamna ca sectorul public trebuie sa se adapteze schimbarilor continue ale mediului economic si social, intrucat atat deciziile investitorilor straini, cat si ale celor interni, sunt influentate din ce în ce mai mult de calitatea, eficienta si credibilitatea administratiei publice. Mai mult, in toate statele Uniunii Europene, administratia publica a devenit un factor esential care determina avantajul competitiv al unei natiuni.

In cele ce urmeaza voi face o analiza comparativa a modului de structurare si functionare a sistemelor administrative din Portugalia si Belgia. Am ales aceasta tema deoarece ambele tari sunt tari dezvoltate, de multi ani membre in Uniunea Europeana facand analiza aceasta cu convingerea ca aspectele identificate in cele doua sisteme administrative ar putea fi relevante pentru sistemul administrative din Romania. Mai mult putem vorbi despre doua state care au sisteme administrative diferite, dar care prezinta un adevarat succes in viata politica contemporana internationala si care ofera game variate si calitative de servicii publice tuturor cetatenilor lor.

2. Prezentarea particularitatilor sistemului administrativ din Portugalia si componentelor structurale ale acestuia

Portugalia sau Republica Portugheză este o ţară situată în extrema sud-vestică a Europei, din Peninsula Iberică, având graniţă cu Oceanul Atlantic în vest şi în sud, şi cu Spania în nord şi în est. De asemenea include două grupuri de insule ale Atlanticului: Insulele Azore şi Insulele Madeira. În anii ce au urmat loviturii de stat, Portugalia a înlăturat progresiv instituţiile nedemocratice şi s-a stabilizat ca o democraţie constituţională. Cele patru mari organe politice portugheze sunt Preşedinţia, Guvernul (Primul Ministru şi Consiliul de Miniştri), Parlamentul şi Puterea Judiciară.

Preşedintele, ales prin vot direct pentru un mandat de 5 ani, este de asemenea comandant şef al forţelor armatei. Puterile prezidenţiale includ alegerea Primului Ministru şi a Consiliului de Miniştri, în care Preşedintele trebuie să fie ghidat de rezultatele alegerilor.

Consiliul de Stat, un organ prezidenţial de supraveghere, este compus din şase ofiţeri civili seniori, orice fost preşedinte ales începând cu 1976, cinci membri aleşi de către Adunarea Republicii, şi cinci aleşi de către Preşedinte.

Guvernul este condus de către un Prim Ministru, care numeşte Consiliul de Miniştri.

Adunarea Republicii (Assembleia da República) este un organ unicameral compus din 230 de deputaţi. Deputaţii sunt aleşi prin vot universal, conform sistemului de reprezentare proporţională, pentru un mandat de patru ani, cu excepţia cazului în care Preşedintele dizolvă Adunarea şi cere alegeri anticipate.

Curtea Supremă Naţională este curtea ultimului apel. Curţile militare, administrative şi fiscale sunt desemnate drept categorii diferite de curţi. Un Tribunal Constituţional format din nouă membri verifică constituţionalitatea legislaţiei.

Teritoriul Portugalilei este constituit din partea continentala şi din arhipelagurile Azore şi Madeira care au statut de regiuni autonome. Colonia asiatică Macao a fost cedată Chinei. Portugalia continantală este împărţită în 11 provincii (în furntea fiecăreia aflându-se un guvernator civil) şi 18 districte. În Portugalia continentală, Constituţia prevede existenţa a trei eşaloane ale puterilor locale: - regiunea administrativă; municipalitatea; parohiile. Există 18 districte administrative, doua regiuni insulare autonome şi la nivel continental doua arii metropolitane.

Preview document

Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 1
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 2
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 3
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 4
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 5
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 6
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 7
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 8
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 9
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 10
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 11
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 12
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 13
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 14
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 15
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 16
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 17
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 18
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 19
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 20
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 21
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 22
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 23
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 24
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 25
Sisteme administrative europene - comparație Portugalia și Belgia - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Sisteme Administrative Europe - Comparatie Portugalia si Belgia.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul Administrativ din România și Sistemul Administrativ din Italia

1. Baza constituţională şi legislativă a dreptului administrativ Actuala Constituţie a Romaniei este structurată în 156 de articole, care sunt...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Sisteme Administrative Comparate

CAPITOLUL 1 CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND CONCEPTUL DE ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ ÎN EUROPA Noţiunea de administraţie publică a fost amplu şi...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Sisteme Administrative Europene

Partea I . SUBSISTEMELE POLITICO-ADMINISTRATIVE CENTRALE DIN STATELE UNIUNII EUROPENE Subsistemul politico-administrativ central dintr-o ţară este...

Ai nevoie de altceva?