Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 14223
Mărime: 54.00KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Adam
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gadea Ciprian

Cuprins

  1. REGIMUL JURIDIC AL ZONELOR MARITIME SUPUSE DREPTURILOR SUVERANE ALE STATELOR
  2. - NOŢIUNI INTRODUCTIVE
  3. CAPITOLUL I
  4. - FORMAREA DREPTULUI MARITIM.
  5. PRINCIPII ŞI CONCEPTE
  6. CAPITOLUL II
  7. - ZONELE MARITIME DE DREPTURI SUVERANE
  8. - ZONA CONTIGUĂ
  9. - PLATOUL CONTINENTAL
  10. - ZONA ECONOMICĂ EXCLUSIVĂ
  11. CAPITOLUL III
  12. - DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE STATULUI RIVERAN
  13. ASUPRA PLATOULUI CONTINENTAL
  14. - CONCLUZII
  15. - BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

NOŢIUNI INTRODUCTIVE

Problematica maritimă, în general, şi cea a dreptului mării, în special, au generat una dintre cele mai ample şi mai aprofundate dezbateri contemporane, dând expresie tendinţelor de a configura un nou statut juridic asupra spaţiilor maritime, în lumina exigenţelor actuale ale desfăşurării relaţiilor internaţionale.

Dezvoltarea raporturilor economice internaţionale, extinderea comerţului, creşterea flotelor naţionale, depistarea unor noi resurse în mările şi oceanele planetei, concomitent cu efectele tot mai dăunătoare provocate de poluare, pericolele tot mai grave pentru flora şi fauna marină au determinat o regândire a normelor care guvernează domeniul maritim, declarându-se în 1973, sub egida Naţiunilor Unite un proces de negocieri cu serioase implicaţii şi consecinţe economice, politice, tehnico-ştiinţifice.

Problematica maritimă a preocupat în mod constant umanitatea din cele mai vechi timpuri, căpătând dimensiuni tot mai mari, în măsura în care oamenii au înţeles semnificaţia deosebită a mărilor şi oceanelor pentru satisfacerea exigenţelor progresului şi dezvoltării lor economico-sociale.

Interesul crescând pentru oceanul mondial este determinat de existenţa unor resurse nebănuite în mările şi oceanele lumii, de nevoia acută de extindere a cercetărilor în aceste zone, de posibilităţile reale de acoperire a unor mari părţi a cerinţelor de hrană şi energie ale omenirii, de exigenţele tot mai mari ale extinderii comunicaţiilor pe aceste căi şi prin aceste mijloace tradiţionale. Este cunoscut că 71% din suprafaţa globului este acoperită de mări şi oceane în a căror adâncuri se află hrană suficientă pentru 30 de miliarde de oameni şi resurse energetice estimate deocamdată la 160 de miliarde barili de petrol şi 14 miliarde metri cubi de gaze naturale, mangan pentru 4000 de secole, cobalt pentru 200 de milenii. Din apele oceanului planetar se pot “extrage” 4 miliarde tone de uraniu; într-un singur an se pot obţine 10 milioane tone de cărbune şi este cunoscut faptul că totalul produselor de pescuit “recoltate” pe glob se dublează la fiecare 10 ani. În ultimele decenii, cifrele de comerţ maritim au crescut de la an la an ca urmare a folosirii unor tehnici tot mai performante de explorare şi exploatare a bogăţiilor mării. Captura piscicolă, de pildă, a crescut de cinci ori din anul 1950. Cantitatea per capita s-a mărit de la 8 kilograme în anul 1950, la 15 kilograme în anul 2000. Analizele efectuate pe plan internaţional au dus la concluzia că – în zilele noastre – peste 200 de milioane de persoane “îşi câştigă existenţa din pescuit” şi din comerţul “cu peşte şi produse piscicole”, constatându-se o tendinţă de creştere în anul 2001. Este semnificativ să atragem atenţia asupra faptului că, sub aspect valoric – 83% din peşte este importat de ţările dezvoltate, valorile înregistrate de comerţul maritim depăşesc 159 miliarde dolari SUA.

În prezent, în mările şi oceanele lumii se află 32 din cele 33 forme de viaţă animală. Cincisprezece dintre acestea sunt phila exclusiv marine (meduze, viermii cu cochilie, stelele de mare). În mări şi oceane se găsesc circa 10 milioane de specii “care nu au fost clasificate”. Pescarii se dovedesc tot mai eficienţi, reuşind să captureze “cantităţi tot mai mari de peşte” în scopul valorificării pe piaţă.

Comerţul maritim s-a extins continuu. Volumul anual al livrărilor a crscut de 6,5 ori din anul 1955 până în anul 2001. Dacă în 1955 se livrau 5 miliarde de tone de ţiţei, astăzi se livrează circa 33 miliarde de tone.

În ultimele 3 decenii s-a dezvoltat o puternică industrie a extracţiei şi comercializării petrolului din mare.

Cunoscând acestea, vom înţelege mai bine accentuarea preocupărilor tuturor statelor – mari, mijlocii sau mici – pentru valorificarea acestor bogăţii, prin folosirea mijloacelor şi echipamentelor tehnologice cele mai adecvate. Din aceste motive complexe, se pune problema de a ştiu cui aparţine oceanul planetar şi care este regimul resurselor pe care le înmagazinează.

CAPITOLUL I

FORMAREA DREPTULUI MĂRII.

PRINCIPII ŞI CONCEPTE

Din cele mai îndepărtate timpuri, mările şi oceanele au prezentat interes pentru viaţa popoarelor şi raporturile dintre state în legătură cu navigaţia, comerţul şi pescuitul. Mările şi oceanele constituind aproximativ 71% din suprafaţa planetei, preocupă în prezent toate statele şi popoarele atât pentru cerinţele navigaţiei, cât mai ales pentru considerabilele cantităţi de resurse piscicole, minerale şi energetice absolut necesare dezvoltării lor economice.

Dezvoltarea activităţilor pe mare şi a raporturilor dintre state au dus la apariţia şi formarea principiilor, a conceptelor şi a instituţiilor specifice dreptului mării, iar în acest domeniu au avut loc confruntări de interese, s-au exprimat teze şi idei care să le afirme şi să le promoveze.

Astfel, în secolele XII-XVII, Genova şi Pisa, urmate de Suedia şi Danemarca, precum şi de alte state europene, îndeosebi Spania şi Portugalia promovau şi practicau ideea unui drept de proprietate asupra unor zone întinse ale mărilor la care aceste state erau riverane. În secolul al XVI-lea, Anglia, Franţa şi Olanda, marile puteri maritime ale timpului, erau exponentele libertăţii de navigaţie, comerţ şi pescuit. Confruntarea de idei şi interese în acest domeniu a generat două concepţii diametral opuse în doctrina de la începutul secolului al XVII-lea. Una dintre acestea, formulată de juristul olandez Hugo Gotius (1609) afirmă că mările şi oceanele trebuie să fie deschise tuturor statelor pentru navigaţie, comerţ şi pescuit – conceptul de mare liberumiar – cealaltă exprimată de britanicul John Selden (1635), susţinea dreptul de însuşire şi de monopol al Marii Britanii asupra unor întinse zone maritime – conceptul de mare clausum. Teza lui Selden cu privire la “mare clausum” nu a fost acceptată, cu toate eforturile depuse de marile puteri maritime ale vremii. Dimpotrivă – în condiţiile dezvoltării relaţiilor economice, extinderii comerţului internaţional şi navigaţiei – tezele lui Grotius cu privire la faptul că “marea nu poate fi obiect de proprietate privată” au căpătat o tot mai largă recunoaştere, fiind susţinută în ambele argumentări pe plan internaţional. În temeiul caracterului comun al tuturor lucrurilor în perioadele dezvoltării iniţiale ale umanităţii, Grotius demonstrează că “marea a fost întotdeauna comună”.

Preview document

Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 1
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 2
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 3
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 4
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 5
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 6
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 7
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 8
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 9
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 10
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 11
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 12
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 13
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 14
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 15
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 16
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 17
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 18
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 19
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 20
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 21
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 22
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 23
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 24
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 25
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 26
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 27
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 28
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 29
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 30
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 31
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 32
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 33
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 34
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 35
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 36
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 37
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 38
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 39
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 40
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 41
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 42
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 43
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 44
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 45
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 46
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 47
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 48
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 49
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 50
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 51
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 52
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 53
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 54
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 55
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 56
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 57
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 58
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 59
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 60
Zonele maritime supuse drepturilor suverane ale statelor cu specială privire asupra platoului continental - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Zonele Maritime supuse Drepturilor Suverane ale Statelor cu Speciala privire asupra Platoului Continental.doc

Alții au mai descărcat și

Zone supuse jurisdicției naționale în dreptul mării

INTRODUCERE Teritoriul de stat este spaţiul geografic alcătuit din suprafeţe terestre, acvatice, marine, subsoluri şi spaţiul aerian aflat...

Considerații privind Implementarea Convenției Națiunilor Unite privind Dreptul Mării

INTRODUCERE INTRODUCTION Dreptul mării – parte integrantă a dreptului internaţional public Pământul este acoperit în cea mai mare parte de apă,...

Dreptul Internațional Public ca Sistem

Dreptul internaţional public a fost definit ca “acel corp de reguli obligatorii din punct de vedere juridic pentru state în relaţiile dintre...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Cutuma

1.Prezentare istorica In acceptiunea lor juridica izvoarele de drept international reprezinta forma exterioara, modalitatea de exprimare a...

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Teritoriul de stat

Clasificare: - Teritoriu de stat - Zone nesupuse niciunei suveranitati (zone cu regim juridic international) - Teritorii asupra carora statele...

Drept internațional public -1-

CAPITOLUL I NOTIUNEA SI TRÍSÍTURILE CARACTERISTICE ALE DREPTULUI INTERNATIONAL 1. OBIECTUL DE REGLEMENTARE AL DREPTULUI INTERNATIONAL PUBLIC În...

Te-ar putea interesa și

Zone maritime - supuse juridic statelor

CAPITOLUL I TERITORIUL DE STAT. NOŢIUNE, NATURĂ JURIDICĂ, DELIMITARE, COMPONENŢĂ. 1.1. Noţiune. Suveranitate teritorială. Teritoriul prezintă...

Dreptul Mării

1. Noţiunea şi istoricul dreptului mării Dreptul internaţional al mării face parte din dreptul internaţional public.El este format din ansamblul...

Diferendul Referitor la Delimitarea Maritimă în Marea Neagră între România și Ucraina

Platoul continental din jurul Insulei Şerpilor a fost subiectul unei dispute între România şi Ucraina, litigiu care s-a judecat la Curtea...

Drept internațional public - teritoriul de stat

Spaţiul planetei noastre, din punct de vedere al regimului său juridic, se împarte în două categorii principale: teritoriul statelor (teritoriul...

Drept Internațional Public

CAPITOLUL 1 – INTRODUCERE §1. DEFINITIA DREPTULUI INTERNATIONAL PUBLIC Societatea internationala a fost definita ca acea comunitate a statelor...

Ai nevoie de altceva?