Aspecte social-economice Privind Reciclarea Deșeurilor

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 5523
Mărime: 313.85KB (arhivat)
Publicat de: Ionel Dragu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stan F.

Extras din proiect

Rezumat:

Reciclarea este una dintre cele mai simple metode de protejare a planetei. Pricipiul este simplu: nimic nu se pierde, totul se refoloseşte!

În această lucrare se prezintă cateva aspecte social-economice privind reciclarea deşeurilor în general şi a PET-lor, a deşeurile de echipamente electrice şi electronice, în particular. De asemenea, sunt prezentate strategiile de reciclare din România versus UE.

Cuvinte cheie: reciclare, PET, strategii reciclare

1. Introducere-Importanţa reciclării deşeurilor

Reciclarea este una din cele mai simple metode de a proteja planeta de poluare. Principiul e simplu: refoloseşti hârtia până te plictiseşti şi nu mai tai alti copaci, ai grijă ce faci cu materialele din plastic, obiectele care nu îţi mai trebuie le donezi sau le găseşti o nouă întrebuinţare. Cel mai indicat este să folosim materiale pe care pământul le poate absorbi natural şi reintegra. Cum asta? Cam cum arată şi schema de la circuitul apei în natură. Nimic nu se pierde, totul se refoloseşte.

De fapt, reciclare înseamnă reintroducerea într-un circuit. Dacă ne raportăm la deşeuri, atunci reciclarea presupune reintroducerea materialelor deja consumate în fabricarea bunurilor transformate apoi în deşeuri.

Avantajele procesului de reciclare sunt numeroase, printre care:

- reducerea cantităţii de energie şi de materii prime necesare fabricării de noi produse;

- redă circuitului economic importante cantităţi de materie primă;

- reduce cantităţile depozitate la rampele de gunoi sau la incineratoare;

- reduce riscurile asupra sănătăţii noastre şi a mediului, cauzate de deversarea improprie a unor deşeuri periculoase;

- reduce poluarea aerului şi a apei.

2. Tipuri de deşeuri

Dintre deşeurile care se pot recicla amintim:

- Sticla. Recipiente de sticlă (sticle, borcane). Cele mai valoroase sunt cele transparente. In general, e bine să fie sortate după culoare.

- Hârtia. Ziare curate, tipărituri, reviste, cărţi vechi, ambalaje de carton de la detergenţi, pantofi etc., fotocopii de la birou. Hârtiile pentru reciclat trebuie să fie uscate, iar atunci când se duc la centrul de reciclare trebuie să fie ambalate în hârtie şi legate cu sfoară.

- Ambalaje de plastic. Pet-uri, pungi de plastic, recipienţi de detergenţi. Ambalajele trebuie triate – pungile foşnitoare se reciclează într-un fel, cele normale în alt fel. Din nefericire, se găsesc foarte greu centre stradale care să le recolteze.

- Cutii de metal. De la băuturile răcoritoare, bere, conserve. Metalul poate fi reciclat la nesfârşit.

- Uleiul de motor şi anvelopele. Uleiul de motor este foarte toxic, nu îl aruncaţi în canalizare!

- Bateriile auto, acumulatorii etc. Conţinutul acestora este deosebit de toxic. Este ideal să încercaţi să găsiţi un centru de reciclare.

- Cartuşele de la imprimantele laser şi inkjet. Majoritatea firmelor furnizoare de toner pentru imprimante au serviciu de reciclare a cartuşelor. Pentru cartuşele uzate primiţi bani!

Dintre deşeurile care se pot recicla amintim:

- Materialele ceramice;

- Spray-urile;

- Ambalajele materialelor toxice (de exemplu, de la anumite vopseluri);

- Abţibildurile, şerveţelele, hârtia cerată, hârtia de fax;

- Părţile metalice ataşate magneţilor.

3. Strategii de reciclare România versus UE

3.1. Colectare şi reciclare deşeuri/ambalaje PET

Ce este PET-ul? Oficial, PET (Polietilentereftalat) este materia primă obţinută din ţiţei crud şi gaze naturale, din care se produc, de obicei, sticle pentru băuturi. Neoficial, PET-ul este inamicul mediului.

Se apreciază că deşeurile de tip PET reprezintă circa 3% din cantitatea totală de deşeuri de ambalaje şi, conform datelor Asociaţei Producătorilor de Plastic din Europa, la fiecare oră pe bătrânul continent se reciclează 1.296.000 butelii PET.

Datorită rezistenţei lor (nu se sparg, precum sticla obişnuită) ambalajele PET au ajuns să fie cărate peste tot şi aruncate după golire, fără discernământ, direct în natură.

Plasticul poate rămâne în natură sute de ani înainte de a se degrada şi este şi un mare consumator de resurse: întreaga producţie de plastic consumă 8% din producţia mondială de petrol. PET-urile au nevoie de 700 de ani până să înceapă să se descompună.

Prima sticlă PET a fost reciclată în 1977, iar prin reciclarea unei sticle de plastic se economiseşte suficientă energie pentru ca un bec de 60W să funcţioneze timp de 6 ore.

Mai mult, reciclând o tonă de sticle de PET se economisesc aproape 6,8 metri cubi spaţiu de depozitare în gropile de gunoi, iar prin reciclarea unei tone de plastic se economisesc 1,8 tone de petrol. Iar plasticul este una dintre materiile care pot avea mai multe "vieţi", putând fi reciclat de mai multe ori.

În timp ce la nivel european cantitatea de PET-uri reciclată este de cca 320.000 de tone pe an, în România, cantitatea de deşeuri din plastic rezultată într-un an este de 331.000 tone. Din această cantitate, conform HG nr. 621/2005, până în 2013 trebuie să se ajungă la o cotă de reciclare de 22,5%. Cum cea mai mare parte din cantitatea de deşeuri plastice, inclusiv PET, provine de la populaţie, pentru realizarea ţintei va trebui implementat la nivel naţional un sistem integrat de colectare selectivă a deşeurilor la care românul de rând să aibă acces cu uşurinţă.

În România, spre deosebire de ţările din Vest, reciclarea ambalajelor PET nu este obligatorie. În Germania, spre exemplu, compania Coca-Cola îşi colectează propriile flacoane de pe piaţă, prin intermediul distribuitorilor. De asemenea, în Germania, Italia sau Franţa, cei care nu separă gunoiul menajer de PET sunt amendaţi.

În ţările din Europa de Vest există un întreg sistem de reciclare. Buteliile PET sunt colectate de la agenţii economici şi de la populaţie, sortate şi transformate în noi bunuri. Din deşeurile PET se produc fulgi curaţi care pot fi exportaţi ca atare (la un preţ de 550-600 dolari tona) sau vânduţi în ţară, sub formă de fibre sau aliaje, industriilor prelucrătoare. De exemplu, din 20 de PET-uri de 2 litri se poate obţine căptuşeală pentru o jachetă de iarnă, iar 35 de sticle ajung pentru realizarea unui sac de dormit. Mai mult, din PET-urile reciclate se pot obţine folii pentru izolarea acoperişurilor, componente pentru industria auto, pentru corpurile de iluminat şi altele.

Preview document

Aspecte social-economice Privind Reciclarea Deșeurilor - Pagina 1
Aspecte social-economice Privind Reciclarea Deșeurilor - Pagina 2
Aspecte social-economice Privind Reciclarea Deșeurilor - Pagina 3
Aspecte social-economice Privind Reciclarea Deșeurilor - Pagina 4
Aspecte social-economice Privind Reciclarea Deșeurilor - Pagina 5
Aspecte social-economice Privind Reciclarea Deșeurilor - Pagina 6
Aspecte social-economice Privind Reciclarea Deșeurilor - Pagina 7
Aspecte social-economice Privind Reciclarea Deșeurilor - Pagina 8
Aspecte social-economice Privind Reciclarea Deșeurilor - Pagina 9
Aspecte social-economice Privind Reciclarea Deșeurilor - Pagina 10
Aspecte social-economice Privind Reciclarea Deșeurilor - Pagina 11
Aspecte social-economice Privind Reciclarea Deșeurilor - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Aspecte Social-Economice Privind Reciclarea Deseurilor.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Management organizațional și performanță ecologică - SC Iasitex SA Iași

Etapa I: Prezentarea organizaţiei 1.1. Denumirea organizaţiei, misiunea organizaţiei SC IASITEX SA Iasi – este specializată în producerea şi...

Management operațional și performanțe ecologice Coca-Cola HBC

Etapa I- Definirea organizatiei I.1.Denumirea organizatiei, misiunea organizatiei Povestea bauturii legendare incepe la data de 8 mai 1886 in...

Proiectarea unui sistem de indicatori de performanță de mediu

ETAPA I. DEFINIREA ORGANIZATIEI Firma KOSAROM s-a infiintat in anul 1992 si s-a dezvoltat intr-un mediu de afaceri bazat pe competentele si...

Sistemul de management integrat de mediu al firmei Rompetrol Rafinare S.A.

ETAPA I. Descrierea organizatiei, misiunea organizatiei S.C. ROMPETROL RAFINARE S.A Grupul Rompetrol este o companie multinationala, cu...

Finanțare europeană

PLANUL DE AFACERI 1. TITLUL ACIZITIONAREA DE PUBELE ECOLOGICE SPECIFICE ACTIVITATII S.C. BOGVAL S.R.L. 2. SCOPUL SI OBIECTIVELE Scopul...

Serviciile de salubrizare - România - Uniunea Europeană

Serviciul public de salubrizare a localităţilor se organizează pentru satisfacerea nevoilor populaţiei, ale instituţiilor publice şi ale agenţilor...

Tratarea, reciclarea și recuperarea deșeurilor solide

ARGUMENT Deşeurile, reziduurile afectează solul, apele de suprafaţă şi subterane precum şi atmosfera, efectele lor fiind regăsite la mari...

Reciclarea deșeurilor solide

1. PROBLEMA DEŞEURILOR SUB ASPECT ECONOMIC ŞI ECOLOGIC Deşeurile apar ca rezultat al activităţii omului, iar reciclarea, tratarea şi depozitarea...

Ai nevoie de altceva?