Eroziunea Solului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 3662
Mărime: 687.43KB (arhivat)
Publicat de: Alinush A.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Introducere 1
  2. Cap. 1 Solul – generalităţi 2
  3. 1.1. Definiţia solului 2
  4. 1.2. Poluarea solului 4
  5. 1.3. Degradarea solului 4
  6. Cap. 2 Degradarea prin eroziune 5
  7. 2.1.Clasificarea proceselor de eroziune 7
  8. 2.2. Eroziunea hidrică 10
  9. 2.3. Eroziunea eoliană 12
  10. 2.4. Cauzele eroziunii 12
  11. 2.5. Poziţie şi amploare 13
  12. 2.6. Legături cu alte procese de degradare a solului şi/sau probleme de mediu 14
  13. 2.7. Importanţa combaterii eroziunii 14
  14. 2.8. Amenajări pentru combaterea eroziunii solului 15
  15. Concluzii 17
  16. Bibliografie 18

Extras din proiect

Introducere

Una dintre cele mai importante componente ale biosferei este solul.

Solul este stratul afânat, moale şi friabil, care se găseşte la suprafaţa scoarţei terestre, şi care împreună cu atmosfera constituie mediul de viaţă al plantelor.

Degradarea solului este procesul care determină distrugerea stratului fertil de la suprafaţa şi imposibilitatea refacerii lui.

Acţiunea antropică asupra solului prin defrişare, aratul pajiştilor a avut drept consecinţă apariţia „pământurilor rele” pe care nu se mai formează vegetaţia.

Solul este învelişul afânat de la suprafaţa uscatului, în care plantele îşi înfig rădăcinile. El este un corp natural format în timp îndelungat în urma unor procese pedogenetice şi are alcătuire complexă.

În ţara noastră protecţia mediului înconjurător constituie o problemă de interes naţional în scopul păstrării echilibrului ecologic, menţinerii şi îmbunătăţirii calităţii factorilor naturali, asigurării unor condiţii de viaţă şi de muncă tot mai bune generaţiilor actuale şi viitoare. În afară de beneficiile unei vieţi într-o lume mai puţin poluată şi mai echilibrată, nevoia unei dezvoltări raţionale, devine din ce în ce mai acută, odată cu răspândirea globală a industrializării.

Solul reprezintă un adevărat laborator complex şi eficace de depoluare, neutralizare, reciclare şi valorificare a reziduurilor.

Cap. 1 Solul – generalităţi

1.1. Definiţia solului

Solul este materialul fragil şi afânat, care acoperă într-un strat subţire toată suprafaţa scoarţei terestre. Fără el, continentele ar fi lipsite de majoritatea faunei şi florei.

Prin sol se înţelege corpul natural situat la suprafaţa scoarţei terestre, formaţiunea naturală cea mai recentă de la partea superioară a litosferei, format sub influenţa factorilor externi (litosferă, atmosferă, hidrosferă, biosferă) şi a timpului, numiţi factori pedogenetici, având drept proprietate esenţială fertilitatea.

Solul este produsul transformării rocilor primare sub efectul conjugat al apei, al aerului, al temperaturii acestora şi al vieţii vegetale şi animale, inclusiv umane. Deci, solul este partea superioară a litosferei, transformată prin prezenţa şi acţiunea conjugată a hidrosferei, atmosferei şi biosferei.

Încă de la apariţia sa, omul a utilizat solul în funcţie de necesităţile de moment ale sale: suport în deplasare, adăposturi ocazionale sau permanente, material pentru obiecte de ceramică, pictură, materiale de construcţie, agricultură, încălzire etc.

Solul, ca şi aerul şi apa, este un factor de mediu cu influenţă deosebită asupra

sănătăţii. De calitatea solului depinde formarea şi protecţia surselor de apă, atât a celei de suprafaţă, cat mai ales a celei subterane.

Poluarea este deosebit de evidentă şi în cazul solului. Deşeurile de tot felul care nu au fost evacuate în ape şi aer acoperă uscatul tocmai în locurile aglomerate unde fiecare metru pătrat este intens şi multiplu solicitat, degradează terenurile agricole tocmai acolo unde sunt mai fertile, urâţesc natura tocmai acolo unde este mai căutată pentru frumuseţea ei. Încă o contradicţie a civilizaţiei: alături de capacitatea de a crea un mediu de viaţă acceptabil, chiar şi în spaţiul cosmic, stă rezolvarea precară a salubrităţii solului. Deşeurile solide constituie numai un aspect al problemei, solul mai este supus acţiunilor poluărilor din aer şi apă.

Solul este locul de întâlnire al poluanţilor. Pulberile din aer şi gazele toxice dizolvate de ploaie în atmosferă se întorc pe sol. Apele de infiltraţie impregnează solul cu poluanţi antrenându-i spre adâncimi, iar râurile poluate infectează suprafeţele inundate sau irigate. Aproape toate deşeurile solide sunt depozitate prin aglomerare sau aruncate la întâmplare pe sol. Dacă nu ajung în ape, sunt depozitate pe anumite terenuri, limitând poluarea la suprafeţe mai reduse, dar există şi pericolul infiltrării în pânza freatică. Elementele poluante ale solului sunt grupate în 3 categorii:

• elemente biologice, reprezentate de organisme (bacterii, viruşi, paraziţi), eliminate de om şi de animale, fiind în cea mai mare parte patogene. Ele fac parte integrantă din diferite reziduuri (menajere, animaliere, industriale);

• elemente chimice, în cea mai mare parte de natură organică. Importanţa lor este multiplă: servesc drept suport nutritiv pentru germeni, insecte şi rozătoare, suferă procese de descompunere cu eliberare de gaze toxice şi pot fi antrenate în sursele de apă, pe care le degradează;

• elemente fizice care provoacă dezechilibrul compoziţiei solului: inundaţii, ploi acide, defrişări masive.

În general, ploile antrenează în şuvoaie particulele pe care le desprind din pământ, formează torente care „spală” straturile de humus şi cară cu ele în ape fertilitatea solului; în urma lor, terenurile dezgolite se degradează, devin laterizate (acoperite cu o crustă de oxizi de fier) sau podzolite (lipsite de humus), în ambele cazuri fiind neproductive şi nefolositoare.

Apa din ploi acţionează distructiv în general datorită efectului de şiroire care se manifestă îndeosebi la nivelul terenurilor accidentate. Fiecare cută simplă a terenului poate în câţiva ani să devină o râpa a cărei adâncimi să atingă câţiva zeci de metri şi către care converg apele colectate în cuprinsul unui bazin cu suprafaţa întinsă. Se ajunge, astfel, nu numai la înlăturarea solului, ci şi la erodarea profundă a rocii-mamă.

O cauză importantă a degradării solului o reprezintă irigaţiile, adică tocmai acel mijloc tehnic chemat să asigure în cele mai multe cazuri recolte bogate, înlăturând capriciile vremii. Făcute în mod neraţional, fără a ţine seama de condiţiile pedoclimatice specifice, acestea provoacă însă salinizarea sau excesul de apă. Un prim aspect al poluării solului îl constituie reziduurile solide industriale. Se apreciază că circa jumătate din cantităţile de materii prime industriale, ajung sub formă de reziduuri şi deşeuri; din acestea aproape o treime pot fi considerate ca nocive sau toxice.

Un loc important printre poluanţii solului deţin diversele substanţe chimice rezultate de la întreprinderile industriale şi pesticidele folosite în cantităţi excesive. Aceste substanţe, de fapt adevărate otrăvuri, transportate de apele de ploaie, se acumulează treptat în sol şi, pătrunzând în rădăcinile şi ţesuturile plantelor, ajung în hrana omului.

1.2. Poluarea solului

Poluarea reprezintă o modificare a factorilor mediului biotic şi abiotic, sub acţiunea poluanţilor, care reprezintă deşeuri ale activităţii umane.

Poluanţii sunt substanţe chimice (pesticide, ţiţei, gaze, metale grele etc), factori fizici (zgomote, căldura, radiaţii ionizante etc) sau biologici (microorganisme patogene).

Preview document

Eroziunea Solului - Pagina 1
Eroziunea Solului - Pagina 2
Eroziunea Solului - Pagina 3
Eroziunea Solului - Pagina 4
Eroziunea Solului - Pagina 5
Eroziunea Solului - Pagina 6
Eroziunea Solului - Pagina 7
Eroziunea Solului - Pagina 8
Eroziunea Solului - Pagina 9
Eroziunea Solului - Pagina 10
Eroziunea Solului - Pagina 11
Eroziunea Solului - Pagina 12
Eroziunea Solului - Pagina 13
Eroziunea Solului - Pagina 14
Eroziunea Solului - Pagina 15
Eroziunea Solului - Pagina 16
Eroziunea Solului - Pagina 17
Eroziunea Solului - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • Eroziunea Solului.doc

Alții au mai descărcat și

Ameliorarea Solurilor Nisipoase din România

Scopul Lucrării Având în vedere că ţara noastră are suprafeţe mari de terenuri degradate, în categoria cărora intră şi cele nisipoase, mi-am...

Factori de Distrugere a Solului

Structura solului Solul este alcatuit din compusi aflati in toate starile de agregare: - faza solida consta din compusi minerali si organici -...

Tratarea apelor de suprafață

ARGUMENT Apa este un factor indispensabil vieţii. De aceea, în jurul surselor de apă s-a dezvoltat o diversitate de biocenoze şi chiar civilzaţia...

Degradarea Solului

1.Noţiuni introductive Solul s-a format din roci, sub influenţa factorilor pedogenici: climă, microorganisme, vegetaţie şi relief. Deoarece...

Eroziunea solului și implicațiile ecologice ale proceselor de degradare erozională

1. Solul, component de bază al ecositemului Solul este stratul de grosime variabilă de la suprafaţă versantului, mai mult sau mai puţin afânat,...

Ameliorarea Terenurilor Degradate

AMELIORAREA TERENURILOR DEGRADATE În unele situaţii, stratul de sol, a cărui principală însuşire este de a asigura viaţa plantelor, şi implicit a...

Eroziunea Solului

CAPITOLUL 1. DATE DE STUDIU 1.1. Localizarea zonei luate in studiu Din punct de vedere orohidrografic, zona luata in studiu pentru amenajare...

Chimia, Poluarea și Conservarea Solului

Emisia reprezintă eliminarea unei substanţe dintr-o sursă punctiformă sau difuză în atmosferă. Poluant - se înţelege orice substanţă solidă,...

Te-ar putea interesa și

Eroziunea în bazinul hidrografic al Someșului Mic

CAPITOLUL 1. DATE DE STUDIU 1.1. Localizarea zonei luate în studiu. Perimetrul luat în studiu se află în bazinul hidrografic al Someşului Mic,...

Combaterea Eroziunii Solului

Capitolul 1 Memoriu descriptive 1.1 Denumirea obietivului: ‘Combaterea eroziunii solului din comuna Bezdean jud. Dambovita’ 1.1.2...

Politica de folosire rațională și eficientă a resurselor funciare din agricultură - studiu de caz - Județul Dâmbovița

Capitolul I RESURSELE DE FOND FUNCIAR AGRICOL 1.1. Conceptul de fond funciar şi fond funciar agricol Fondul funciar sau fondul de terenuri...

Metode Moderne de Control a Incărcăturii Poluante din Sol

1. Generalități : Pe parcursul celor 400 milioane de ani de cînd viața a ieșit pe uscat, suprafața Terrei s-a schimbat fundamental, pustiurile...

Combaterea eroziunii solului în plantații pomiviticole

Forma de proprietate terenurilor, pana in 1989, a permis realizarea unor proiecte de organizare a teritoriului si de infintare a unor plantatii pe...

Amenajări pentru protecția solului

CAP. I. DATE DE BAZĂ 1. AŞEZAREA GEOGRAFICĂ Sub aspect geografic, zona este situată la N-NV de Municipiul Bârlad, în apropierea punctului de...

Factori de Distrugere a Solului

Structura solului Solul este alcatuit din compusi aflati in toate starile de agregare: - faza solida consta din compusi minerali si organici -...

Prevenirea și Combaterea Eroziunii Solului

Eroziunea solului consta în pierderea particulelor de sol prin acţiunea apei si vântului. Riscul erozional trebuie minimalizat printr-un management...

Ai nevoie de altceva?