Evaluarea Impactului asupra Mediului

Proiect
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 6097
Mărime: 200.60KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lucian Oprea
Universitatea Dunarea de Jos Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor Specializarea: Ecologie si Protectia Mediului

Cuprins

  1. Partea întâi
  2. Terminologie .3-4
  3. Partea a doua Evaluarea impactului asupra mediului
  4. Capitolul 1. Scopul şi cerinţele studiului de impact .5
  5. Capitolul 2. Principii generale în realizarea unui studiu de impact .6-7
  6. Capitolul 3. Etapele şi strategii de evaluare a impactului asupra mediului .8-12
  7. Capitolul 4. Structura unui raport de evaluare a unui impact ecologic .13-14
  8. Capitolul 5. Conţinutul cadru al studiilor de impact .15
  9. Capitolul 6. Niveluri de abordare a bilanţului de mediu şi BM 0 .16-17
  10. Capitolul 7. Bilanţul de mediu 1 şi raportul la bilanţul de mediu 1 .18-19
  11. Capitolul 8. Bilanţul de mediul 2 şi raportul la bilanţul de mediu 2.20-23
  12. Capitolul 9. Programul de conformare 24-26

Extras din proiect

Partea întâi

TERMINOLOGIE

Impact – efect direct sau indirect al unei activitati umane care produce o schimbare a sensului de evolutie a starii de calitate a ecosistemelor,schimbare ce poate afecta sanatatea omului,integritatea omului , a patrimoniului cultural sau conditiile socioeconomice.

Studiu de impact (SI)- investigare stiintifica a efectelor complexe ce rezulta sau ar rezulta din relatia unei activitati ce se intentioneaza sa fie promovata cu mediul inconjurator,in vederea recomandarii masurilor de minimalizare a efectelor negative a acestei relatii in cadrul obtinerii acordului de mediu.

Bilant de mediu (BM) – procedura de a obtine informatii asupra cauzelor si consecintelor efectelor negative cumulate,prezente,anterioare si anticipate,care fac parte din actiunea de autorizare a unei activitati existente.

Bilanţ de mediu de nivel 0 ( BM 0) – fişa de verificare conţinând elemente caracteristice activităţii şi care permite autorităţii de mediu competente să identifice şi să stabilească necesitatea efectuării unui bilanţ de mediu sau de privatizare a societăţii comerciale.

Bilanţ de mediu de nivel I ( BM I) – studiu de mediu constând din culegerea de date şi documentare (fără prelevare de probe şi fără analize de laborator privind factorii de mediu), care include toate elementele analizei tehnice a aspectelor de mediu pentru luarea unei decizii privind diminuarea impactului de mediu sau efectiv de pe un amplasament.

Bilant de mediu de nivel II( BM II ) - investigatii asupra unui amplasament, efectuate in cadrul unui bilant de mediu, pentru a cuantifica dimensiunea poluarii prin prelevari de probe si analize fizice, chimice sau biologice ale factorilor de mediu.

Evaluarea riscului – analiza probabilitatii si a gravitatii principalelor componente ale unui impact de mediu.

Auditul de mediu (AM) – process metodic si documentat de verificare a dovezilor de audit obtinute si evaluate in mod obiectiv in vederea stabilirii daca activitatile , evenimentele, conditiile, sistemul de management de mediu sau informatiile aferente acestor probleme sunt in conformitate cu criteriile de audit,rezultatele acesturi process fiind communicate clientului.

Program pentru conformare - plan de masuri propus de titularul activitatii, cuprinzand etape care trebuie parcurse in intervale precizate de timp prin prevederile autorizatiei de mediu de catre autoritatea competenta, in scopul respectarii reglementarilor privind protectia mediului.

Dezvoltare durabila-dezvoltarea care corespunde necesităţilor prezentului, fără a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile necesităţi.

Acord de mediu – actul tehnico-juridic prin care se stabilesc condiţiile de realizare a proiectului, din punctul de vedere al impactului asupra mediului; acordul de mediu reprezintă decizia autorităţii competente pentru protecţia mediului, care dă dreptul titularului de proiect să realizeze proiectul din punctul de vedere al protecţiei mediului.

Autorizaţie de mediu – act tehnico-juridic emis de autorităţile competente pentru protecţia mediului, prin care sunt stabilite condiţiile şi/sau parametrii de funcţionare a unei activităţi existente sau a unei activităţi noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, necesar pentru punerea acesteia în funcţiune.

Deşeu – orice substanţă, preparat sau orice obiect din categoriile stabilite de legislaţia specifică privind regimul deşeurilor, pe care deţinătorul îl aruncă, are intenţia sau are obligaţia de a-l arunca.

Efluent – orice formă de deversare în mediu, emisie punctuală sau difuză, inclusive prin scurgere, jeturi, injecţie, inoculare, depozitare, vidanjare sau vaporizare.

Emisie – evacuarea directă ori indirectă, din surse punctuale sau difuze, de substanţe, vibraţii, radiaţii electromagnetice şi ionizante, căldură ori de zgomot în aer, apă sau sol.

Evaluarea impactului asupra mediului – proces menit să identifice, să descrie şi să stabilească, în funcţie de fiecare caz şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, efectele directe şi indirecte, sinergice, cumulative, principale şi secundare ale unui proiect asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului.

Poluant – orice substanţă, preparat sub formă solidă, lichidă, gazoasă sau sub formă de vapori ori de energie, radiaţie electromagnetică, ionizantă, termică, fonică sau vibraţii care, introdusă în mediu, modifică echilibrul constituenţilor acestuia şi al organismelor vii şi aduce daune bunurilor materiale.

Poluare – introducerea directă sau indirectă a unui poluant care poate adduce prejudicii sănătăţii umane şi/sau calităţii mediului, dăuna bunurilor materiale ori cauza o deteriorare sau o împiedicare a utilizării mediului în scop recreativ sau în alte scopuri legitime.

Avizul Natura 2000 reprezintă actul administrativ emis de autoritatea competentă

pentru protecţia mediului, care conţine concluziile evaluării adecvate şi prin care se stabilesc condiţiile de realizare a planului sau proiectului din punctul de vedere al impactului asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar, incluse sau care urmează să fie incluse în reţeaua ecologică Natura 2000.

Preview document

Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 1
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 2
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 3
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 4
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 5
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 6
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 7
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 8
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 9
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 10
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 11
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 12
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 13
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 14
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 15
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 16
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 17
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 18
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 19
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 20
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 21
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 22
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 23
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 24
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 25
Evaluarea Impactului asupra Mediului - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Impactului asupra Mediului.doc

Alții au mai descărcat și

Studiul Privind Impactul Asupra Mediului a unei Amenajări Hidrotehnice

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE 1.1 Circuitul apei în natură Circuitul apei în natură a fost descoperit, sau măcar intuit, foarte devreme în istoria...

Impactul și riscul induse de minerit mediului înconjurător

Capitolul 1: Legislatia privind evaluarea impactului si a riscului de mediu 1.1 Cadrul legislativ pentru evaluarea impactului Contextul...

Managementul Mediului

TEMA 1 Managementul mediului - aspecte generale 1.1. Definiţii 1.2. Abrevieri/sigle 1.3. Armonizare internațională a codurilor de etapă 1.4....

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Evaluarea Impactului asupra Mediului și Tehnici de Reabilitare

I. Noţiuni generale I.1. Introducere Unul din instrumentele cele mai eficiente care asigură dezvoltarea durabilă îl constituie evaluarea...

Te-ar putea interesa și

Evaluarea impactului asupra mediului prin metoda indicelui de poluare globală - SC Elmet Internațional SRL

INTRODUCERE Societatea ELMET INTERNATIONAL S.R.L. are sediul şi punctul de lucru în localitatea Bacău, str. Constanţei, nr. 1, jud. Bacău, fiind...

Sistemul de Management Integrat de Mediu

Etapa I . Pregatirea organizatiei pentru implementarea unui sistem de management de mediu 1.DESCRIEREA FIRMEI Firma X este o companie dedicata...

Studiu de evaluare a impactului asupra mediului pentru închiderea depozitului de deșeuri menajere din orașul Ulmeni

I.Informatii generale 1.1. Titularul proiectului „ Universitatea de Nord ” Baia Mare Adresa : Str. Dr. Victor Babeş nr. 62/A, cod poştal 430083...

Evaluarea impactului asupra mediului pentru investiția extinderea rețelei de alimentare cu apă în localitățile Putna și Ivancesti, Județul Vrancea

INTRODUCERE Prin evaluarea Impactului asupra Mediului (EIM) se ințelege identificarea, predicţia şi evaluarea impactului pe care îl are un anumit...

Evaluarea Impactului asupra Mediului a Complexului Energetic Rovinari

Capitolul I Energia electrică în România I.1. Istoric În România, istoria producerii şi folosirii electricităţii începe în secolul 19, prin...

Evaluarea impactului asupra mediului al producției de lapte

I. Introducere Producţia industrială de lapte reprezintă o componentă importantă a producţiei industriale de alimente şi implică o serie de...

Evaluarea Impactului asupra Mediului

1. Generalitati Multiple probleme de mediu de origine antropică afectează lumea contemporană: deşertificarea, poluarea şi degradarea apei, aerului...

Bilanțul de mediu a instalațiilor de polipropilenă

1. Descrierea amplasamentului Compania la care se face referire reprezintă un complex de societăţi cu instalaţii chimice şi petrochimice, situat...

Ai nevoie de altceva?