Hazarde

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5625
Mărime: 79.21KB (arhivat)
Publicat de: Rodica Stanciu
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Hazardele legate de foc

Focul este un hazard estrem de periculos pentru mediu si pentru activitatiile umane, fiind declansat datorita unor cauze naturale sau legate de activitatile omului.

Cauzele naturale sunt reprezentate de fulgere, de autoaprinderea vegetatiei in timpul perioadelor foarte calduroase si de eruptiile vulcanice.

Incendiile se pot declansa si in urma cutremurelor ,ca urmare a avarierii retelelor de distributie a gazelor si a instalatiilor electrice.

Cauzele antropogene sunt legate de neglijenta omului(aprinderea focului in locuri nepermise,aruncarea tigarilor nestinse,joaca nesupravegheata a copiilor cu focul etc.),de enele activitati criminale de incendiere intentionata si de accidentele tehnologice.In locuinte incendiile sunt produse ca urmare a functionarii defectuoase a sobelor si a cosurilor , in urma scurgerii gazelor din instalatiile defecte, urmate de explozia acestora si datorita neglijentei oamenilor.

In natura sunt frecvente situatiile in care fulgerele declanseaza incendii de proportii mai ales in situatiile in care furtuniile se produc in perioadele secetoase.In aceste perioade vegetatia uscata este usor inflamabila ,iar incendiile se extind cu repeziciune pe suprafete mari.In asemenea situatii,se produc printre cele mai frecvente si mai extinse incendii,cum a fost cel din 1971, care a afectat 1.700.000 hectare si a produs 1500 de victime, in statele Michigan si Wisconsin(SUA).

Vanturile puternice asociate cu temperaturile ridicate contribuie la raspandirea cu repeziciune a focului pe suprafete intinse.

Australiaeste continentulpe care se inregistreaza annual peste 2000 de incendii ,dintre care unele sunt devastatoare , extinzandu-se rapid pe suprafete intinse.Au fost unele situatii in care in numai o jumatate de ora incendiul s-a intins peste 400 hectare in padurile de eucalipt cu lemnul foarte inflamabil.In perioada 1974-1975,extrem de secetoasa ,15% din suprafata continentului australian a fost afectata de incendiu.

In Africa si America de Sud ,incendierea padurii este un mijloc de extindere a terenurilor agricole.Incendiile declansate in savane ajuta la regenerarea viguroasa a vegetatiei in sezonul ploios.Extrem de daunatoare pentru mediu sunt practicile de ardere a jnepenisurilor pentru extinderea pasunilor alpine.

In tara noastra ,incendiile puternice se declanseaza ,cu precadere, in perioadele secetoase cu temperaturi ridicate.Valul de caldura si seceta care a cuprins Romania in iulie 2000 si a culminat prin temperaturi maxime peste 40°C, inregistrate in localitatile din Campia Romana si Dobrogea,au favorizat producerea a numeroase incendii in localitati, in paduri si pe terenurile agricole.

In numeroase tari, pentru detectarea imediata a incendiilor, sunt organizate sisteme permanente de observare cu ajutorul avioanelor si a aelicopterelor,fiind folosite sisteme satelitare de alerta.

In regiunile afectate frecvent de fulgere sunt instalati senzori speciali, sensibili la radiatiile infrarosii,care detecteaza imediat si dau alarma in cazul producerii incendiilot.

Pentru localitati si obiective industriale sunt luate masuri speciale de prevenire a incendiilor si de educare a populatiei.

INUNDATIILE

HAZARDE LEGATE DE INUNDATII PE GLOB

Inundatiile reprezinta hazardul cel mai larg raspandit pe Terra,cu numeroase pierderi de vieti omenesti si cu pagube materiale de mari proportii.Anual sunt inregistrate pe glob peste 20.000 de victime,100 de milioane de persoane fiind afectate, in diferite grade, de producerea acestor fenomene.

Inundatiile sunt procese de scurgere, in lungul albiilor raurilor,a unor cantitati mari de apa,care depasesc malurile naturale sau digurile si se revasrsa in lunci, ocupand suprafete intinse de terenuri folosite de om.

Inundatiile de mica amploare sunt mai frecvente si ocupa numai suprafate joase ale luncii fara sa produca pagube materiale.Inundatiile mai puternice se extind pe cea mai mare parte a luncii, inclusiv pe terasele de lunca si produc pagube atunci cand sunt afectate asezarile,caile de comunicatie si terenurile agricole.

Preview document

Hazarde - Pagina 1
Hazarde - Pagina 2
Hazarde - Pagina 3
Hazarde - Pagina 4
Hazarde - Pagina 5
Hazarde - Pagina 6
Hazarde - Pagina 7
Hazarde - Pagina 8
Hazarde - Pagina 9
Hazarde - Pagina 10
Hazarde - Pagina 11
Hazarde - Pagina 12
Hazarde - Pagina 13
Hazarde - Pagina 14
Hazarde - Pagina 15
Hazarde - Pagina 16
Hazarde - Pagina 17

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Hazardele naturale, Cauze și implicații în turism

Cap.1 Introducere Cunoaşterea riscurilor naturale reprezintă o necesitate a societăţii moderne, constituind o condiţie sine qua non în realizarea...

Hazarde Naturale și Accidente Ecologice

I. Introducerea Hazardele naturale sunt manifestari extreme ale unor fenomene naturale, precum cutremurele, furtunile, inundatiile, secetele, care...

Fenomene de risc și hazard geomorfologic în arealul șoselei de centură a Sucevei

CAPITOLUL I. INTRODUCERE 1.1. Motivarea alegerii temei, scopul și finalitățile cercetării. Cercetările de teren din sectorul Suceava - Mihoveni -...

Hazarde Naturale

1.Generalitati Încă din cele mai vechi timpuri omenirea a încercat să stabilească o cauzalitate a fenomenelor ce se petrec în lumea...

Hazarde Naturale - Vulcani

1. Introducere Vulcanii şi activitatea lor au impresionat omul încă din cele mai vechi timpuri, datorită măreţiei spectacolului oferit, dar şi...

Hazarde Tehnologice din Sudul Africii

Statisticile realizate in ultimul timp scot in evidenta o crestere a numarului catastrofelor, atat a celor naturale cat si a celor antropice. Chiar...

Riscuri și Hazarde Naturale și Antropice

INTRODUCERE Toate regiunile planetei prezintă/riscă să fie influenţate de hazardele produse de schimbarea climei. Cu o mărire a temperaturii...

Hazarde Naturale și Antropice

I. Aspecte generale si trasaturi ale hazardelor naturale Începutul acestui mileniu se caracterizeaza printr-un impact tot mai accentuat al...

Ai nevoie de altceva?