Poluarea Aerului de Compania Kronospan

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2386
Mărime: 53.97KB (arhivat)
Publicat de: Crina Catană
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: doniga maria

Extras din proiect

Firma multinationala Kronospan, cu baza in Austria, este cel mai important producator de prefabricate din lemn de pe piata romaneasca.

Construirea primei fabrici de MDF la Sebes a inceput sa fie discutata la inceputul anului 1997, in noiembrie acelasi an se semnau actele societatii mixte italo-romana, iar in 1998, deja era un proiect demarat. Cei care au construit fabrica sunt italienii de la Gruppo Frati, companie cu sediul in Sicilia. Primaria Sebes, a acordat maximum de sprijin acestei investitii, desi au existat suficiente semnale de alarma, privind potentialul pericol ecologic prezentat de catre instalatia de producere a formaldehidei. Cea mai controversata parte a acestui proiect o reprezenta chiar asezarea complexului industrial, la intrarea in Sebes, la o distanta de doar cateva zeci de metri de blocurile din cel mai sarac cartier al municipiului, Mihail Kogalniceanu. Asta, in conditiile in care, in Uniunea Europeana, este interzis ca asemenea fabrici sa fie construite in apropierea localitatilor.

In ciuda controverselor, constructia complexului s-a desfasurat foarte rapid, astfel incat acesta a putut fi deschisa oficial in noiembrie 2000.

Uniunea Europeana interzice construirea de asemenea fabrici in localitati.

Kronospan spune că "în toate unităţile de producţie a plăcilor pe bază de lemn se folosesc adezivi care conţin şi formaldehidă.

Compania Kronospan Sebeş este cel mai mare producător de PAL din România. Noua instalaţie de formaldehidă nu este singura problemă cu care se confruntă societatea. De câteva luni de zile, reprezentanţii firmei au de-a face cu acuzaţii privind poluarea mediului, care vin atât de la autorităţi, cât şi de la localnici.

Locuitorii din oraşul Sebeş, judeţul Alba, au protestat deoarece oamenii nu doresc ca o fabrică de prelucrare a lemnului din localitate să îşi extindă capacitatea de producţie. Ei spun că, în acest caz, oraşul ar fi prea poluat, deoarece la baza procesului de producţie, stă substanţa cancerigenă formaldehidă. Legislatia din Uniunea Europeana reglementeaza foarte dur obtinerea formaldehidei si a produselor derivate. Acesta este motivul pentru care, in ultimii ani, producatorii de placi aglomerate care utilizeaza rasini pe baza de formaldehida si-au mutat fabricile in tarile din est, unde legislatia este mai laxa in domeniul mediului.

Mai mult decât atât, se pare că noua fabrică nici nu ar fi obţinut autorizaţiile necesare construirii şi funcţionării ei. Oamenii susţin că societatea de prefabricate din lemn constituie cel mai mare factor poluator din oraş.

"Avem copii, vrem să trăim liniştiţi. Să avem copii ăştia sănătoşi, nu să-i îmbolnăvim",

Reprezentanţii societăţii în cauză susţin că nu fabrica ar fi sursa poluării.

Formaldehida se numeste si formol. Formaldehida este un produs toxic, clasificat ca atare de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind o substanta cancerigena. In concentratie mare, aceasta substanta ataca sistemul respirator, sistemul nervos, sistemul imunitar si ficatul, putandu-se ajunge la cancer. Tumorile provocate de formaldehida apar, de obicei, in fosele nazale, cavitatea bucala, caile respiratorii, piele si tubul digestiv. Formaldehida se degaja inclusiv din mobila lacuita obtinuta din PAL si MDF, folosită pentru producerea răşinilor, în industria mobilei. Cei obtinuti in urma combinarii formaldehidei cu uree sunt considerati a fi cei mai periculosi. Lucrul cu această substanţă poate cauza afecţuni ale pielii, ochilor, precum şi probleme respiratorii.

Preview document

Poluarea Aerului de Compania Kronospan - Pagina 1
Poluarea Aerului de Compania Kronospan - Pagina 2
Poluarea Aerului de Compania Kronospan - Pagina 3
Poluarea Aerului de Compania Kronospan - Pagina 4
Poluarea Aerului de Compania Kronospan - Pagina 5
Poluarea Aerului de Compania Kronospan - Pagina 6
Poluarea Aerului de Compania Kronospan - Pagina 7
Poluarea Aerului de Compania Kronospan - Pagina 8
Poluarea Aerului de Compania Kronospan - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Poluarea Aerului de Compania Kronospan.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?