Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 8564
Mărime: 339.38KB (arhivat)
Publicat de: Sebastian Alexa
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: I.Iancu, N.Sarbu
Universitatea Tehnica De Constructii Bucursti Facultatea De Hidrotehnica Specializarea Ingineria Mediului

Extras din proiect

07.07.2008 :

In cadrul Facultatii de Hidrotehnica s-au adus la cunostinta de catre indrumatorii de practica,Sarbu Nicolae si Iancu Iulian, urmatoarele :

- repartizarea studentilor in functie de optiunile alese ;

- persoanele de contact ;

- detalii referitoare la desfasurarea activitatii practice.

08.07.2008 :

La Agentia pentru Protectia Mediului Gorj am intrat in legatura cu persoanele de contact si ni s-a prezentat institutia si regulamentul de ordine interioara,precum si programul de desfasurare a orelor de practica.Organizarea activitatii de protecţia muncii si PSI la personalul Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj implică: instruirea personalului Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj in legatura cu Protectia Muncii si Prevenirea si Stingerea Incendiilor; punerea în aplicare a masurilor tehnice şi organizatorice de protectia muncii şi prevenirea şi stingerea incendiilor la nivelul Agentiei pentru Protectia Mediului Gorj ; investigarea locurilor de munca în conformitate cu prevederile Legii nr. 319/2006, privind sanatatea si securitatea in munca.

Agentia pentru Protectia Mediului Gorj se organizeaza si functioneaza in conformitate cu prevederile Hotarârii Guvernului nr. 459/2005 privind reorganizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ale OUG nr.195/22.12.2005 privind protectia mediului, aprobata prin Legea 265/2006 precum si a altor acte normative aplicabile. Este institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, cu statut de serviciu public deconcentrat, finantat de la bugetul de stat.

In perioada 09.07 – 17.07.2008 :

In perioada 09.07-11.07.2008 am afectuat practica in cadrul Serviciului Monitoring Sinteza si Coordonare unde am participat la :

1) urmarirea calitatii aerului la Statiile Automate de Monotorizare a calitatii aerului si serviciul Central;

2) efecuarea de analize fizico-chimice pentru factori de mediu apa, aer, sol.

In perioada 18.07 – 01.08.2008 :

In perioada 18.07-01.08.2008 am efectuat practica in cadrul : Serviciuliu Implementari Politici de Mediu unde am participat la:

1) urmarirea situatiilor deseurilor reciclabile

2) urmarirea situatiei deseurilor si controlul in cadrul compartimentului deseuri si substante chimice periculoase

3) intocmirea hartilor pentru zone protejate in cadrul compartimentului biodiversitate

Monitorizarea Calitatii Aerului

Pentru monitorizarea calitatii aerului in judetul Gorj, au fost instalate pana in prezent 2 statii de monitorizare prima fiind amplasata in municipiul Tg jiu (GJ 1) iar cea de-a doua in orasul Rovinari (GJ 2) . In urmatoarele luni se va amplasa si cea de-a treia statie de monitorizare a calitatii aerului in zona orasului Turceni (GJ 3).

Statiile de monitorizare a calitatii aerului din judetul Gorj sunt de tip industrial si au ca rol evaluarea influentei traficului asupra calitatii aerului iar raza ariei de reprezentativitate este de 100m-1km.

Poluantii monitorizati sunt dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), monoxid de carbon (CO), ozon (O3),si pulberi in suspensie (PM10 ) dar si parametrii meteo (directia si viteza vantului, presiune, temperatura, radiata solara, umiditate relativa, precipitatii).

- Dioxid de sulf SO2

1.Caracteristici generale:

Dioxidul de sulf este un gaz incolor, amarui, neinflamabil, cu un miros patrunzator care irita ochii si caile respiratorii.

Surse naturale:

-eruptiile vulcanice, fitoplanctonul marin, fermentatia bacteriana in zonele mlastinoase, oxidarea gazului cu continut de sulf rezultat din descompunerea biomasei.

Surse antropice (datorate activitatilor umane): sistemele de incalzire a populatiei care nu utilizeaza gaz metan, centralele termoelectrice, procesele industriale (siderurgie, rafinarie, producerea acidului sulfuric), industria celulozei si hartiei si, in masura mai mica, emisiile provenite de la motoarele diesel.

Efecte asupra sanatatii populatiei

-In functie de concentratie si perioada de expunere dioxidul de sulf are diferite efecte asupra sanatatii umane.

Expunerea la o concentratie mare de dioxid de sulf, pe o perioada scurta de timp, poate provoca dificultati respiratorii severe. Sunt afectate in special persoanele cu astm, copiii, varstnicii si persoanele cu boli cronice ale cailor respiratorii.

-Expunerea la o concentratie redusa de dioxid de sulf, pe termen lung poate avea ca efect infectii ale tractului respirator.

-Dioxidul de sulf poate potenta efectele periculoase ale ozonului.

Efecte asupra plantelor

-Dioxidul de sulf afecteaza vizibil multe specii de plante, efectul negativ asupra structurii si tesuturilor acestora fiind sesizabil cu ochiul liber.

-Unele dintre cele mai sensibile plante sunt: pinul, legumele , ghindele rosii si negre, frasinul alb , lucerna , murele.

Efecte asupra mediului

-In atmosfera, contribuie la acidifierea precipitatiilor, cu efecte toxice asupra vegetatiei si solului.

-Cresterea concentratiei de dioxid de sulf accelereaza coroziunea metalelor, din cauza formarii acizilor.

-Oxizii de sulf pot eroda: piatra , zidaria, vopselurile , fibrele, hartia , pielea si componentele electrice.

2. Metode de masurare:

-Metoda de referinta pentru analiza dioxidului de sulf este cea prevazuta in ISO/FDIS 10498 (proiect de standard) "Aer inconjurator - determinarea dioxidului de sulf" - metoda fluorescentei in ultraviolet.

- Oxizi de azot NOx (NO / NO2)

1.Caracteristici generale:

-Oxizii de azot sunt un grup de gaze foarte reactive, care contin azot si oxigen in cantitati variabile. Majoritatea oxizilor de azot sunt gaze fara culoare sau miros.

-Principalii oxizi de azot sunt:

- monoxidul de azot (NO) care este un gaz este incolor si inodor;

- dioxidul de azot (NO2) care este un gaz de culoare brun-roscat cu un miros puternic, inecacios.

-Dioxidul de azot in combinatie cu particule din aer poate forma un strat brun-roscat.

-In prezenta luminii solare, oxizii de azot pot reactiona si cu hidrocarburile formand oxidanti fotochimici.

-Oxizii de azot sunt responsabili pentru ploile acide care afecteaza atat suprafata terestra cat si ecosistemul acvatic.

Surse antropice: oxizii de azot se formeaza in procesul de combustie atunci cand combustibilii sunt arsi la temperaturi inalte, dar cel mai adesea ei sunt rezultatul traficului rutier, activitatilor industriale, producerii energiei electrice. Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calitatii apei, efectului de sera, reducerea vizibilitatii in zonele urbane .

Efecte asupra sanatatii populatiei

-Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atat pentru oameni cat si pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decat cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentratii ridicate poate fi fatala, iar la concentratii reduse afecteaza tesutul pulmonar.

-Populatia expusa la acest tip de poluanti poate avea dificultati respiratorii, iritatii ale cailor respiratorii, disfunctii ale plamanilor. Expunerea pe termen lung la o concentratie redusa poate distruge tesuturile pulmonare ducand la emfizem pulmonar.

-Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.

Efecte asupra plantelor si animalelor

-Expunerea la acest poluant produce vatamarea serioasa a vegetatiei prin albirea sau moartea tesuturilor plantelor, reducerea ritmului de crestere a acestora.

-Expunerea la oxizii de azot poate provoca boli pulmonare animalelor, care seamana cu emfizemul pulmonal, iar expunerea la dioxidul de azot poate reduce imunitatea animalelor provocand boli precum pneumonia si gripa.

Alte efecte

-Oxizii de azot contribuie la formarea ploilor acide si favorizeaza acumularea nitratilor la nivelul solului care pot provoca alterarea echilibrului ecologic ambiental. De asemenea, poate provoca deteriorarea tesaturilor si decolorarea vopselurilor, degradarea metalelor.

2. Metode de masurare:

-Metoda de referinta pentru analiza dioxidului de azot si a oxizilor de azot este cea prevazuta in ISO 7996/1985 "Aer inconjurator - determinarea concentratiei massive de oxizi de azot" - metoda prin chemiluminiscenta

- Ozon (O3)

1.Caracteristici generale:

-Gaz foarte oxidant, foarte reactiv, cu miros inecacios. Se concentreaza in stratosfera si asigura protectia impotriva radiatiei UV daunatoare vietii. Ozonul prezent la nivelul solului se comporta ca o componenta a"smogului fotochimic". -Se formeaza prin intermediul unei reactii care implica in particular oxizi de azot si compusi organici volatili.

Efecte asupra sanatatii

-Concentratia de ozon la nivelul solului provoaca iritarea traiectului respirator si iritarea ochilor. Concentratii mari de ozon pot provoca reducerea functiei respiratorii.

Efecte asupra mediului

-Este responsabil de daune produse vegetatiei prin atrofierea unor specii de arbori din zonele urbane.

2. Metode de masurare:

-Metode de referinta pentru analiza ozonului si de calibrare a instrumentelor pentru ozon:

- metoda de analiza : metoda fotometrica in UV (ISO 13964) ;

- metoda de calibrare: fotometru de referinta in UV (ISO 13964, VDI 2468, B1.6).

Preview document

Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 1
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 2
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 3
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 4
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 5
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 6
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 7
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 8
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 9
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 10
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 11
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 12
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 13
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 14
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 15
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 16
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 17
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 18
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 19
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 20
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 21
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 22
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 23
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 24
Practică - agenția pentru protecția mediului Gorj - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Practica - Agentia pentru Protectia Mediului Gorj.doc

Alții au mai descărcat și

Instituțiile Mediului în România

CAPITOLUL I • CONSIDERAŢII GENERALE 1.1. OCROTIREA MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR - PROBLEMA VITALA A LUMII CONTEMPORANE Din cele mai vechi timpuri, omul...

Protecția Mediului

1. Introducere Problematica “mediului înconjurător”* – subiect aparent facil de dezbătut şi “generos în oferte” de exprimare spontană, dar nu...

Organizarea și eficiența activității APM Mehedinți

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului este o instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată de la bugetul de stat, care sa...

Rolul agenției pentru protecția mediului în activitatea de protecție a mediului în Județul Călărași

Managementul public reprezinta ansamblul proceselor si relatiilor de management, bine determinate , existente intre componentele sistemului...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?