Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 11669
Mărime: 728.32KB (arhivat)
Publicat de: Septimiu Iacob
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA ‘DUNAREA DE JOS’ DIN GALAŢI FACULTATEA DE MECANICĂ COMBATEREA POLUARII IN CET

Cuprins

  1. Legislatia privind normele de emisii de noxe 2
  2. Geneza oxizilor de sulf 20
  3. Prezentare instalatie de desulfurare 24
  4. Metoda avansata de desulfurare a gazelor de ardere 26
  5. Concluzii 33
  6. Bibliografie 34

Extras din proiect

LEGISLAŢIA PRIVIND NORMELE DE EMISII DE NOXE

În România, Legea Protecţiei Mediului nr. 137/1995 are ca obiectiv reglementarea protecţiei mediului pe baza principiilor şi elementelor strategice care conduc la dezvoltarea durabilă a societăţii [5].

Secţiunea a doua a acestei legi priveşte protecţia atmosferei.

Articolul 40 – Prin protecţia atmosferei se urmăreşte prevenirea, limitarea deteriorării şi ameliorarea calităţii acesteia pentru a evita manifestarea unor efecte negative asupra mediului, sănătăţii umane şi a bunurilor materiale.

Articolul 41 – Autoritatea centrală pentru protecţia mediului promovează politicile regionale şi globale, fundamentând principiile şi acţiunile specifice, atât la nivel naţional cât şi local, privind protecţia atmosferei.

Politica naţională de protecţie a atmosferei constă în principal în următoarele:

introducerea de tehnici şi tehnologii adecvate pentru reţinerea poluanţilor la sursă;

gestionarea resursei de aer, în sensul reducerii emisiilor de poluanţi până la realizarea celor mai scăzute niveluri şi care să nu depăşească capacitatea de regenerare a atmosferei;

gestionarea resursei de aer, în sensul asigurării calităţii corespunzătoare securităţii sănătăţii umane;

modernizarea şi perfecţionarea sistemului naţional de monitorizare integrată a calităţii aerului.

Articolul 42 – Autoritatea centrală pentru protecţia mediului, cu consultarea ministerelor competente, elaborează normele tehnice, standardele şi regulamentele de aplicare privind:

calitatea aerului în funcţie de factorii poluanţi din atmosferă;

emisiile de poluanţi atmosferici pentru surse fixe şi mobile, precum şi condiţiile de restricţie sau de interdicţie pentru utilizare, inclusiv pentru substanţele ce afectează stratul de ozon;

calitatea combustibililor şi carburanţilor precum şi reglementările privind vânzarea – cumpărarea şi transportul acestora;

supravegherea calităţii aerului, proceduri de prelevare şi analiză, amplasarea punctelor şi instrumentelor pentru probare şi analiză, frecvenţa măsurătorilor şi altele.

Art. 6. - (1) Titularii activităţilor instalaţiilor mari de ardere de tipurile I şi II, care nu respectă valorile limită de emisie pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, prevăzute în anexele nr. 3-7 secţiunea A, elaborează, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, propuneri de programe de reducere progresivă a emisiilor anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, în vederea atingerii acestor valori limită de emisie, după cum urmează:

a) până la data de 1 ianuarie 2012, pentru instalaţiile mari de ardere de tip I;

b) până la data de 1 ianuarie 2007, pentru instalaţiile mari de ardere de tip II.

(2) Programele de reducere progresivă a emisiilor anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi cuprind termenele şi modalităţile de implementare.

(3) Programele de reducere progresivă a emisiilor anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi se negociază şi se aprobă ca parte a programelor pentru conformare prevăzute de art. 1 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluării, aprobată cu modificări prin Legea nr. 645/2002.

(4) Ghidul privind elaborarea propunerilor de programe de reducere progresivă a emisiilor anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi se aprobă prin ordin comun al ministrului apelor şi protecţiei mediului, al ministrului industriei şi resurselor şi al ministrului administraţiei publice, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Modificat de Hotărâre nr. 1502 din 25/10/2006 la 06/11/2006

Modificat de Hotărâre nr. 322 din 14/04/2005 Articolul 1 la 15/07/2004

Art. 7. - (1) În termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, pe baza programelor de reducere progresivă a emisiilor anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi prevăzute la art. 6, se elaborează Programul naţional de reducere a emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi provenite din instalaţii mari de ardere de tipurile I şi II, denumit în continuare Program naţional, care se aprobă prin ordin comun al ministrului apelor şi protecţiei mediului, al ministrului industriei şi resurselor şi al ministrului administraţiei publice.

(2) Programul naţional trebuie să asigure o reducere a emisiilor totale anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi până la nivelurile emisiilor totale anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi care ar fi fost obţinute prin aplicarea valorilor limită de emisie, prevăzute în anexele nr. 3-7 secţiunea A, instalaţiilor mari de ardere aflate în exploatare în anul 2000. În Programul naţional sunt incluse şi instalaţiile mari de ardere care au constituit în anul 2000 obiectul unui program pentru conformare în vederea reducerii emisiilor de poluanţi în atmosferă, aprobat de către autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului.

(3) Stabilirea nivelurilor de emisii totale anuale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, prevăzute la alin. (2), se face în funcţie de durata de exploatare anuală reală a fiecărei instalaţii, de tipul combustibilului utilizat şi de puterea termică a instalaţiei, calculate pentru perioada 1996-2000 inclusiv.

(4) Programul naţional conţine obiective, măsuri şi termenele de realizare a acestora, precum şi mecanismul de monitorizare a îndeplinirii obiectivelor şi măsurilor propuse, cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 243/2000 privind protecţia atmosferei, aprobată cu modificări prin Legea nr. 655/2001, şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2002, aprobată cu modificări prin Legea nr. 645/2002.

(5) Programul naţional stabileşte etapele de reducere a emisiilor de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi provenite din instalaţiile mari de ardere de tipurile I şi II, precum şi procedurile de implementare.

(6) Reducerile de emisii rezultate în urma aplicării Programului naţional se raportează la emisiile de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi aferente anului 1980.

(7) În cursul realizării Programului naţional determinarea emisiilor anuale totale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi se face în conformitate cu prevederile anexei nr. 2.

(8) Ca urmare a închiderii unei instalaţii mari de ardere care este inclusă în Programul naţional nu este permisă creşterea, prin redistribuire, a emisiilor anuale totale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi la celelalte instalaţii mari de ardere care fac obiectul acestui program.

Modificat de Hotărâre nr. 322 din 14/04/2005 Articolul 1 la 15/07/2004

Art. 8. - În situaţia în care o schimbare substanţială şi neaşteptată în cererea de energie, în disponibilitatea anumitor combustibili sau în funcţionarea anumitor instalaţii de producţie creează dificultăţi tehnice importante în realizarea prevederilor Programului naţional, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, la propunerea autorităţii publice centrale pentru industrie şi resurse şi/sau a autorităţii publice centrale pentru administraţie publică, acordă derogări privind valorile maxime ale emisiilor anuale totale de dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi provenite din instalaţii mari de ardere de tipurile I şi II şi/sau termenele calendaristice de reducere progresivă a acestora.

Modificat de Hotărâre nr. 322 din 14/04/2005 Articolul 1 la 15/07/2004

Art. 9. - Proiectarea, executarea şi/sau punerea în funcţiune a unei instalaţii mari de ardere de tip III se fac cu respectarea valorilor limită de emisie pentru dioxid de sulf, oxizi de azot şi pulberi, prevăzute în anexele nr. 3-7 secţiunea B.

Preview document

Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 1
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 2
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 3
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 4
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 5
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 6
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 7
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 8
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 9
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 10
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 11
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 12
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 13
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 14
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 15
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 16
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 17
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 18
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 19
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 20
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 21
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 22
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 23
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 24
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 25
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 26
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 27
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 28
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 29
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 30
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 31
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 32
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 33
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 34
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 35
Reducerea emisiilor de oxizi de sulf - desulfurarea umedă a oxizilor de sulf - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Reducerea Emisiilor de Oxizi de Sulf - Desulfurarea Umeda a Oxizilor de Sulf.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea impactului ecologic la CET Bacău

1. MEDIUL ŞI EFECTUL DE SERĂ PRINCIPIILE PROTECŢIEI MEDIULUI Reglementarea protecţiei mediului, este un obiectiv de interes public major, pe baza...

Poluanții atmosferici (oxidanți) și impactul lor asupra ecosistemelor

3. Poluanţii atmosferici (oxidanţi) şi impactul lor asupra ecosistemelor. Poluanţi atmosferici primari şi activităţi economice care generează...

Calitatea Aerului și Ecologie

LECTIA 1 : Poluanti si surse de producere 1 1 CLASIFICAREA POLUANTILOR 1 2 UMIDITATEA AERULUI SI BIOALERGENI 1 3 PARTICULE SOLIDE SAU LICHIDE ÎN...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea Instalației de Reducere a Emisiei de SO2 de la Arderea Gazului de Cocs într-o Instalație cu Turbină cu Gaze

1.LEGISLAŢIA PRIVIND EMISIILE POLUANTE ALE INSTALAŢIILOR DE ARDERE Prin Ordinul Nr. 462 din 01.07.1993 al Ministerului Apelor, Pădurilor şi...

Prevenirea Poluării și Protecția Mediului

Tema de proiectare In timpul procesarii combustibililor ( metan, pacura) in arzatoare speciale pentru producerea aburului rezulta oxizi de carbon...

Aspecte energetice ale arderii cărbunilor solizi și mediul

Resursele de carbune se diferentiaza, calitativ, dupa compozitia data de natura resturilor organice, de modul de acumulare si de conditiile în care...

Prevenirea poluării aerului - centralele termoelectrice

Memoriu tehnic În timpul procesării combustibililor in arzătoare speciale pentru producerea aburului rezultă oxizi de carbon, sulf şi azot. Se...

Prevenirea și controlul integrat al poluării în industria producerii energiei electrice din combustibili fosili

Capitolul 1.Prezentarea şi caracterizarea industriei 1.1. Introducere Industria energetică stă la baza dezvoltării economiei mondiale deoarece...

Poluarea Mediului

INTRODUCERE Proiectul de faţă îşi propune sa analizeze impactul poluării produse de către om, voit sau nevoit, asupra mediului înconjurător....

Metode de reducere a dioxidului de sulf din gazele de ardere

Principalii poluanţi atmosferici sunt poluanţii chimici în stare gazoasă, un rol important îl pot juca însă şi cei în stare de vapori sau de...

Desulfurarea umedă a gazelor de ardere

1.Legislatie 1.1Legislatia privind normele de emisii de noxe În România, Legea Protecţiei Mediului nr. 137/1995 are ca obiectiv reglementarea...

Ai nevoie de altceva?