Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 4195
Mărime: 1.29MB (arhivat)
Publicat de: Ivan Vasile
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Petre Gastescu
Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Geografie

Extras din proiect

Tema 1 : Zonarea Functionala a unei Localitati

Zona functionala ( zonele urbane cu caracter functional) – e o actiune destinata remodelarii urbane prin delimitarea zonelor in interiorul spatiului urban. Ea consta in impartirea teritoriului urban in functie de anumite elemente economice, sociale sau tehnice. Delimitarea zonelor functionale se face in functie de activitatea dominanta a teritoriului. Dificultatile unei impartiri corecte rezulat din faptul ca adesea aceste zone se intrepatrund. Zonele functionale difera de la un oras la altul in functie de: numarul de locuitori, dimensiune, vechime, relevantza economica si sociala.

1) zona rezidentiala – este alcatuita in cea mai mare parte din cladiri de locuit , dar pot aparea si dotari social-culturale, amenajari de diferite tipuri sau unitati industriale nepoluante. Poate avea o dimensiune de pana la 32-35% din suprafata orasului in cazul oraselor mari ; 55-60% din suprafata oraselor mici. Industrializarea rapida si sistematizarea teritoriala au dus la transformari in structura zonelor rezidentiale, astfel ca s-a trecut de la locuintele unifamiliale la cele colective, de tip bloc. Din punct de vedere al criteriilor social-econimice putem deosebi: cartiere luxoase, “maghernite centrale”(rezultate din degradarea vechiilor cladiri), “maghernitele noi marginale”(aflate la periferia marilor orase), cartiere de blocuri.

2) zona industriala si de deposit – este o zona functionala in cadrul perimetrului construibil al orasului specializata, in care se amplaseaza industria, depozitele si alte obiective economice, instalatii, constructii anexe, dotari speciale si alte amenajari. Sunt impartite in functie de: intinderea teritoriului, gradul de nocivitate, distanta minima admise intre aceasta zona si celelalte zone functionale. In raportata la amplasarea zonei rezidentiale , zona insustriala poatefi:

- in prelungire( situatie in care trebuie prelungite zonele de comunicatii);

- in paralel( legaturile de transport se realizeaza mai usor);

- in pana ( incorporata intr-o parte marginala a zonei rezidentiale);

-in balanta( de o parte si de alta a zonei rezidentiale).

3) zona verde – reprezinta parte a spatiului urban supusa unui regim de amenajare specific si folosite pentru recreere si odihna zilnica ori saptamanala. Prin functiile pe care le indeplinesc si prin influenta profunda pe care o au asupra unor componente ale spatiului urban, spatiile verzi sunt importante in mentinerea echilibrului fizic si psihic al omului. Dupa criteriul folosirii putem deosebi: spatii verzi de folosinta generala, publica, cu acces nelimitat ( square-urile, parcurile, gradinile orasenesti, de cartier complexe, gradinile botanice, gradinile zoologice); spatiile verzi aferente zonelor de comunicatie si cursurilor se apa (folosire generala); spatiile verzi cu folosinta speciala( sunt aferente unor institutii sau entitati de cultura).

4) zona de transport – in functie de tipurile de transport care le-au generat putem vorbi despre:

- zona feroviara-alcatuita din ateliere, triaje, gari etc.

- zona portuara-alcatuita din avanporturi, vapoare, macarale etc si este conectata complementar la o retea rutiera si feroviara;

- zona aeriana-situata inafara orasului si dotata cu cladiri si amenajari speciale pentru aeronave;

- zona rutiera- cuprinde sosele , strazi , paracri si amenajari rutiere.

5) zona comerciala – se caracterizeaza prin existenta birourilor, bancilor, magazinelor si orice alta amenajare ce tine de finctiile comerciale sau mestesugaresti.

6) zona adminnistrativa – caracteristica oraselor cu functii de coordonare nationala, regionala sau judeteana ( cuprinde primaria , parmalentul, sediile partidelor politice, ambasadele etc.)

7) zona social- culturala- cuprind toate cladirile si amenajarile ce tin de mediul antropic social si cultural (scoli , facultati , judecatorii, gradinite, spitale, dispensare, teatre, restaorante, cinematografe etc.)

Planul unei Zone Functionale

In urma analizei unei portiuni din Bulevardul Nicolae Balcescu situat in zona centrala a sectorului 1 din Municipui Buburesti am constatat ca tronsonul apartine zonei functionale mixte cu caracter comercial, administrativ, social si cultural. Aceasta combinare de zone functionale centrale alcatuieste o zoan caracteristica metropolei moderne sau oraselor mari si se numeste Central Business District ( CBD).

Bunurile comercializate in zona de CBD sunt de lunga durata , prezinta un grad ridicat de calitate si intra de cele mai multe ori in categoria produselor de lux( bijuterii, haine de firma, blanuri etc.). In acest sector mai sunt prezente birouri, banci, hoteluri de lux, restaurante, agentii de turism , cazinouri, reprezentante ale firmelor de transport aerian , cladiri vechi care se conserva si functioneaza ca sedii administrative ale unor organizatii guvernamentale sau nonguvernamentale, birouri de notariat, centre de invatamant superior.

Preview document

Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 1
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 2
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 3
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 4
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 5
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 6
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 7
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 8
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 9
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 10
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 11
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 12
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 13
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 14
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 15
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 16
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 17
Zonele funcționale ale unei localități și tehnici de evaluare calitativă - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Zonele Functionale ale unei Localitati si Tehnici de Evaluare Calitativa .doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Conexiune wireless către viitor

I. CONCEPEREA PROIECTULUI În ziua de astazi, Internetul reprezinta o resursa informationala extrem de importanta, din ce în ce mai multi oameni...

Ai nevoie de altceva?