Ambalajul Atitudine pentru Calitate

Proiect
7.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 0 în total
Cuvinte : 6329
Mărime: 179.23KB (arhivat)
Publicat de: Alin Stancu
Puncte necesare: 8
de la marketing ase

Extras din proiect

Ambalajul – inportanta in management

Afirmatia de mai sus, cred eu ca este cat se poate de relevanta in ceea ce priveste importanta ambalajului si mesajul transmis de acesta.

In aceasta recenzie voi cauta sa arat cu ajutorul lucrarii „Ambalaj – atitudine pentru calitate” care sunt elementale care fac ambalajul sa fie atat de important si sa creeze un impact atat de mare asupra consumatorului.

Din punct de vedere al managementului ambalarea poate avea o importanta minora, de exemplu pentru produsele din carne, sau una majora, pentru produse cum ar fi berea, ciocolata, iaurtul etc.

Multi economisti considera ambalarea ca pe un element important al politicii de management al companiei deoarece pe langa calitatile sale intrinseci, care sunt de protectie a bunului, ambalajul mai presupune si o serie de alte calitati deosebit de importante cum ar fi promovarea produsului respectiv.

Ambalajul transmite un mesaj promotional foarte puternic mai ales in cazul produselor de marca. Un exemplu care nu mai are nevoie de nici un comentariu este cel al faimoasei sticle de Coca-Cola.

Dar in spatele un astfel de ambalaj care sa aduca importante contributii la vanzarea produsului respectiv se afla o munca imensa, care presupune cunostiinte bine stapanite de management, curajul de ati asuma riscul si, nu in ultimul rand, multa imaginatie.

La prima vedere pentru un cumparator oarecare ambalajul nu reprezinta mare lucru. El uremeaza a fi oricum indepartat dupa folosirea produsului. Dar, de fapt lucrurile nu stau de loc asa, ci, fara a exagera, lucrurile stau cu totul invers. De foarte multe ori ambalajul este ales, el ofera informatii despre produsul pe care il contine, el ne ofera confortul utilizarii produsului, el ne ofera o garantie a calitatii (de exmplu sunt considerate mai de calitate bauturile imbuteliate in sticla, de cat cele in PET) etc.

In spatele producerii unui ambalaj viabil stau numeoase elemente de estetica si design care sunt deosebit de importatnte.

Introducerea autoservirii a determinat o schimbare in modul in care consumatorii iau deciziile de cumparare. Produsele, cu ambalajele lor atractive, au devenit adevarati reprezentanti comerciali, contactul direct dintre vanzatori si marfa expusa fiind eliminat. Comercializarea cu amanuntul s-a maturizat sub forma supermarket-urilor, clientul acestora fiind astazi individul cu cel mai studiat comportament comercial.

Multe tipuri de supermarket au inclus in strategia lor de comercializare conceptul de expuneri eficiente, cu costuri scazute. Astfel, acestea primesc frecvent transporturi de marfa direct de la producatori, rolul ambalajului in manipularea eficienta a produselor fiind deosebit de important.

Magazinul cu numar limitat de sortimente reprezinta in alt format de supermarket care a dezvoltat o strategie de comercializare tinand cont de elementele economice ale expunerii produselor. Si in acest caz ambalajului ii revine un rol important, permitand transportul produselor sub forma complet paletizata pe traseul : depozit-raion al magazinului de vanzare.

Atractivitatea, pentru consumator, a ambalajului produsului este esentiala in stabilirea spatiului pe raft alocat unui produs in incercarea de a influienta cererea de consum. Studii de specialitate arata ca exista o relatie directa intre numarul articolelor de acelas fel expuse liniar al unui produs si vanzarea acestui produs. Vanzarile cresc pe masura ce se mareste si spatiul alocat sau, in functie de modificarea pozitiei pe verticala a produsului aflat pe raft. Articolele expuse cel mai aproape de nivelul ochilor sunt avantajate din punct de vedere al volumului vanzarilor comparativ cu cele situate la nivelul taliei sau cele aflate la nivelul podelei.

Atractivitatea nu poate fi insa separata de competitivitate, mai exact de costurile cerute la aducerea produselor in spatiul alocat pe raft.

Intr-adevar, in contextul « nevrozei inovatiei », consumatorul este foarte sensibil la echilibrul care trebuile sa se stabileasca intre ambalaj si produs. Ca factor inovant, ambalajul este perceput in mod divers de consumator in functie de costul, natura si gradul inovatiei sau chiar de diferentierea produsului.

Imaginea produsului din punct de vedere al inovatiei si al costului determina asteptarile consumatorului in materie de ambalare, noutatea ambalajului fiind practic un semnal pentru consumator in ceea ce priveste: preocuparea pentru echilibrul intre produs si ambalaj, grija pentru un aspect cat mai functional posibil, preocuparea estetica in crestere, dorinta de a fi cat mai bie informat, preocuparea pentru echilibru ecologic etc.

Corelatia dintre parametrii economici, tehnici si estetici ai produselor imbraca multiple aspecte. Daca am analiza parametrii economici si tehnici ai unui produs este acoperita prin tomuri de documentatii, schite si concluzii, la parametrii estetici ai aceluiasi produs, informarile si concluziile se reduc la cateva aprecieri foarte generale. In schimb, la majoritatea avizarilor, pentru comercializarea produselor tocmai problemele de aspect se dezbat si numai daca acest hop este trecut se discuta in continuare altfel, produsul este respins.

Nu trebuie acreditata niciodata ideea egalizarii cheltuielilor pentru util si frumos. Ceea ce se cere este insa armonizarea, echilibrarea costurilor respective, avandu-se in vedere destinatia produsului. Corelarea trebuie sa aiba deci in vedere mai cu seama destinatia produsului, structura sa functionala, mediul de folosire, contributia la ambianta estetica.

Estetica ambalajelor de prezentare si desfacere a produselor.

Ambalajele de prezentatre si desfacere a produselor, inclusiv ambalarea, constitue in conditiile actuale un factor important in diversificarea sortimentala, contribuie la aprecierea calitativa a produselor si stimularea vanzarilor.

Aceste cerinte alaturi de elementele tehnico-functionale ale ambalajelor sunt, de asemenea, studiate de estetica produselor.

Forma ambalajelor are in vedere, in principal, cerinte de varietate sortimentala, dozarea si proportionarea produselor conform cererii pe piata, eliminand in final uniforminatea si monotonia sortimentala.

Culoarea realizata in srtansa legatura cu forma si grafica acestora, are ca obiective:

- stimularea vanzarilor;

- continutul si ambianta estetica a spatiilor comerciale;

- personalitatea produselor;

- promovarea unor elemente cu specific national, zonal;

- crearea din punct de vederea psihologic a unui climat comercial;

- contributia direcata la crearea unei traditii a produselor, intreprinderii etc.

Grafica adanceste aspectele legate de individualitatea bunurilor de consum, in raport cu destinatia acestora, alaturi de celelalte elemente de estetica, fiind o contributie importanta la cresterea desfaceriilor de marfuri, stimuland concurenta in conditii optime, sporind cracteristicile merceologice ale mafurilor.

Modalitatile si modelul de realizare a graficii ambalajelor (caracterul literelor, marimea, semnificatia culorii etc.) comtribuie direct la scurtatrea timpului de identificare, alegere si decizie a unei cumparaturi, accentuand concomitent elementele de ambianta si bun gust cat si nivelul de prezentare a produselor in magazine, expozitii etc.

Forma, culoarea si grafica ambalajului – elemente de sinteza in cadrul esteteicii produselor – realizate in conditii optime au contributii efective, cu eficienta majora, in cadrul relatiilor competitive de comert interior si exterior, accelerand penetratia etc.

Preview document

Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 1
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 2
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 3
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 4
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 5
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 6
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 7
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 8
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 9
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 10
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 11
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 12
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 13
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 14
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 15
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 16
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 17
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 18
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 19
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 20
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 21
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 22
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 23
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 24
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 25
Ambalajul Atitudine pentru Calitate - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Ambalajul Atitudine pentru Calitate.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu de Caz - The Body Shop

Firma The Body Shop a fost infiintata in Anglia in anul 1976 si a ajuns sa aiba 900 de magazine in anul 1993 dispersate pe teritoriul a 40 de tari,...

Protecția mediului în UE - studiu de caz - poluarea în Municipiul București

Capitolul 1 Probleme actuale ale mediului 1.1. Conceptul de mediu înconjurător Mediul natural, adică aerul, oceanele, mările, lacurile, apele...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Concurența pe Piața de Autoturisme în România

Productia, piata si concurenta în domeniul autoturismelor din România se afla înca de la începuturile lor sub influenta exigentelor interne si,...

Studii statistice privind consumul de cașcaval

CAPITOLUL I INTRODUCERE Justificarea studiului : Acest proiect se adresează consumatorilor de produse lactate şi nu numai. Este necesar să le...

Garantarea calității prin metode moderne - marcarea și etichetarea

Argument Realitatea economică şi socială impune, ca o condiţie esenţială a oricărei activităţi eficiente, cooperarea agenţilor economici pe baza...

Contribuții la Fundamentarea Politicii de Promovare a Ambalajelor Ecologice

Introducere S-a presupus o perioadă îndelungată de timp că solul, apa și aerul pot prelua, absorbi și recicla produsele reziduale ale activității...

Tehnologia de fabricare a cașului cu scorțișoară din lapte de bivoliță

INTRODUCERE Această lucrare se adresează atât celor care sunt consumatori de produse lactate, cât şi celor care nu consumă aceste produse din...

Inovații ale ambalajului- factori de calitate și competitivitate

I. INTRODUCERE Succesul produselor si implicit al companiilor pe pietele competitive nu poate fi explicat numai prin calitatea produselor,...

Ambalajul - Prima Frontieră a Produsului

Introducere Pentru satisfacerea nevoilor consumatorilor, corespunzător gusturilor şi aşteptărilor lor şi, în acelaşi timp, pentru a pune la...

ROMET

Capitolul I. Prezentare generală a ROMET Bucureşti 1.1. SCURT ISTORIC Turnarea metalului este o îndeletnicire atestată de milenii pe Valea...

Ai nevoie de altceva?