Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța

Proiect
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 7436
Mărime: 829.53KB (arhivat)
Publicat de: Aurelian D.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: CRISTI STANCIU
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Cuprins

  1. 1.INFORMATII GENERALE 3
  2. 2.MANAGEMENT 10
  3. 3.PRODUSE SI SERVICII 14
  4. 4.PIATA,FURNIZORI SI CLIENTI 20
  5. 5.CONCURENTA 28
  6. 6.PLANURI SI STRATEGII DE VIITOR 29
  7. 7.ANALIZA FINANCIARA PENTRU 2007-2008 PE BAZA BILANTULUI 32
  8. ANEXE 37
  9. BIBLIOGRAFIE 41

Extras din proiect

1.INFORMATII GENERALE

Identitate Rompetrol

Lider in domeniul petrolier regional, Rompetrol este o companie multinationala, cu activitati in 12 tari si avand o puternica baza operationala in regiunea Marii Negre si a Marii Mediterane. Complexitatea si numarul proiectelor executate la nivel global, de-a lungul timpului, au facut din Rompetrol cea mai cunoscuta marca romaneasca pe plan international.

Cu o cifra de afaceri de aproximativ 5 miliarde USD in anul 2005, Rompetrol a evoluat de la o companie regionala de marime medie, la una dintre primele 20 de companii petroliere din Europa si prima afacere globala de succes pornita din Romania.

Rompetrol este sinonim cu valorile modernitatii, succesului si spiritului independent. Brandul Rompetrol a fost construit cu personalitate si viziune, reflectand in mod firesc spiritul oamenilor care s-au aflat la temelia sa. Pentru ca, mai mult decat produse si servicii din industria petroliera, Rompetrol reprezinta esenta spiritului inovator si a dorintei de perfectionare traduse prin activitatea dedicata a celor peste 8000 de angajati.

Independenta si pasiunea pentru calitate sunt cele doua valori fundamentale de la care grupul Rompetrol a initiat procesul de dezvoltare a unui business performant pe oricare dintre pietele internationale.

Activitate Rompetrol

Prin cele 40 de firme care alcatuiesc Grupul, Rompetrol activeaza in principal in rafinare si marketing, cu implicare in proiecte complementare din explorare si productie, distributie, servicii industriale, mentenenta, management al proiectelor, logistica, servicii de ecologie industriala si alte servicii conexe, in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei. De asemenea, suntem prezenti pe piata transportului aerian dar si pe cea a serviciilor de turism, sau a celor de siguranta si protectie.

Alinierea riguroasa la standardele europene de calitate a tehnologiei, produselor si serviciilor au dus la impunerea si succesul companiei noastre pe pietele locale si regionale. Calitatea ofertei Rompetrol este inteleasa si promovata ca un etalon, dar si ca un stimul al dezvoltarii mediului de afaceri si al intregii societati romanesti - Rompetrol fiind principalul exponent al capitalismului autohton si un model de dezvoltare.

Ca un adevarat cetatean corporatist al lumii, Rompetrol a elaborat si aplica o strategie complexa de implicare in evolutia vietii comunitatii careia ii apartine, in protejarea mediului si sprijinirea educatiei si culturii din Romania.

Grupul Rompetrol considera realizarile momentului ca pe noi puncte de plecare pentru evolutia afacerilor sale, dorinta de continuare a expansiunii globale si determinarea fiind combustibilul care confera dinamism grupului. Rompetrol este formula succesului independent, sustinut de o strategie bazata pe idei si actiuni flexibile, menite sa asigure dezvoltarea continua a companiei, in beneficiul investitorilor, actionarilor, angajatilor si clientilor sai.

Credo Rompetrol Grup

Oamenii care formeaza Grupul Rompetrol sunt cei care inspira si sustin valorile brandului Rompetrol. Un brand puternic, care ia nastere, creste si traieste alaturi de personalitati cu viziuni puternice. Acesta se regaseste in tot ceea ce sunt si ceea ce intreprind cei care formeaza aceasta mare echipa.

Succes

Grupul Rompetrol este format din oameni pasionati de munca lor, dornici de performanta si constienti de faptul ca succesul se construieste cu indrazneala si profesionalism, depasind granite si obstacole de orice natura.

Independenta

Grupul Rompetrol a evoluat pe un traseu individualizat, foarte bine structurat, conturat de o gandire neconventionala si anticipativa. Dezvoltarea sa a fost si este bazata pe propriile resurse, pe investitii in concepte de afaceri nonconformiste, implementate pe piata locala si pe pietele regionale. Forta si autonomia Grupului Rompetrol isi regasesc radacinile intr-o viziune unica, apta sa asigure comunicarea armonioasa dintre trecut si viitor.

Creativitate pentru calitate

Rompetrol depaseste standardele generale ale calitatii din dorinta de a impune repere noi ale unei vieti mai bune si mai simple. Energia vie oferita societatii isi are sursa in investitii permanente in cele mai noi solutii tehnologice si in integrarea activitatilor specifice in plan organizatoric. Creativitatea, inteleasa ca atitudine guvernanta in afaceri, genereaza noi perspective si modele de dezvoltare adaptate nevoilor unei societati in continua transformare.

Evolutie

1974 – Se infiinteaza Rompetrol, reprezentantul la nivel international al industriei petroliere romanesti.

1993 - Societatea Rompetrol se privatizeaza prin metoda MEBO, dar cifra de afaceri a companiei scade in anii imediat urmatori privatizarii sub 6 milioane de dolari.

1998 - Dinu Patriciu si un grup de investitori locali achizitioneaza pachetul majoritar de actiuni si majoreaza capitalul, reusindu-se astfel o revenire spectaculoasa a cifrei de afaceri.

1999 – Procesul de stabilizare a business-ului se finalizeaza in cursul anului, iar compania face primul pas spre extinderea pe plan international stabilindu-si sediul central, in 1999, in Olanda. In perioada 1999-2000, Rompetrol a parcurs accelerat drumul de la o modesta companie de servicii petroliere, decapitalizata si cu o cifra de afaceri de 5 milioane de dolari, la puternicul grup petrolier integrat de astazi cu o cifra de afaceri de aproximativ 6 miliarde de dolari estimata pentru 2006.

- Incepe procesul de formare a Grupului Rompetrol, compania realizand prima achizitie majora, rafinaria Vega Ploiesti. In doar 9 luni de la preluare, cifra de afaceri a rafinariei Vega s-a triplat.

2000 - Rompetrol preia Petros – unicul furnizor de servicii la sonda din Romania, in acel moment. Petros a primit, intre timp, denumirea de Rompetrol Well Services SA.

2001 - Grupul Rompetrol realizeaza principala sa achizitie - rafinaria Petromidia, in urma semnarii contractului de vanzare–cumparare cu Fondul Proprietatii de Stat (FPS). Grupul a implementat un program complex de investitii pentru modernizarea si transformarea Petromidiei in cea mai performanta unitate de acest gen din Europa Centrala si de Est. Petromidia si-a schimbat numele in Rompetrol Rafinare SA.

- Rompetrol semneaza contractul de vanzare-cumparare a Blocului 11, din bazinul Oriente din Ecuador.

- Grupul Rompetrol se orienteaza catre restructurarea si dezvoltarea organica a capacitatilor existente. In ultimul trimestru al anului 2001 isi incepe activitatea Rominserv, prima companie de Inginerie – Constructii si Mentenanta (EPCM) pentru industria de petrol si gaze din Romania, creata de specialistii in echipamente ai Rompetrol.

- Alinierea activitatilor Grupului la standardele de mediu europene in domeniul asigurarii calitatii si procedurilor RISC (Risc-Investigatie-Standardizare–Certificare) conduce la aparitia Ecomaster, prima companie de servicii ecologice din Romania, in octombrie 2001.

- Diversificarea domeniilor de activitate continua cu infiintarea propriei companii de transporturi, Rompetrol Logistics, care, in mai putin de trei luni, dobandeste certificarile necesare furnizarii de servicii si pentru clienti din afara Grupului.

2002 - Sunt reluate activitatile de petrochimie pe platforma Petromidia. Acestea sunt organizate intr-o noua entitate juridica, Rompetrol Petrochemicals, care combina productia si comercializarea de produse proprii cu un program amplu de vanzari sub marca Rompetrol, incluzand si produse ale tertilor.

- OMV Aktiengeselschaft Austria devine proprietarul a 25,1% din actiunile Grupului Rompetrol.

- Sunt deschise subsidiare in Republica Moldova (Rompetrol Moldova) si Bulgaria (Rompetrol Bulgaria).

2003 - Rompetrol desfasoara un program complex de extindere a retelei de statii de carburanti in intreaga tara. Strategia Rompetrol urmareste armonizarea standardelor de calitate in intreaga retea de benzinarii, oferind servicii complete la preturi adaptate posibilitatilor consumatorului roman. Pentru a facilita extinderea si a fluidiza distributia de produse catre alti clienti, Rompetrol creaza retele de depozite en-gros, in locatii strategice pe teritoriul Romaniei (Arad, Craiova, Simleul-Silvaniei, Zarnesti, Vatra Dornei, Constanta, Bucuresti-Mogosoaia). Astazi, aceste depozite alimenteaza reteaua nationala a companiei, care include peste 100 de benzinarii proprii si 150 de statii Partener Rompetrol.

2004 - Rompetrol Rafinare este listata la Bursa de Valori Bucuresti. Profitul operational al rafinariei creste de peste 5 ori fata de anul anterior, reusind sa atinga un nivel de 86,4 milioane dolari. Rompetrol Rafinare inregistreaza un profit net de 11 milioane dolari, pentru prima data, dupa 30 de ani de activitate.

Preview document

Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 1
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 2
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 3
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 4
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 5
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 6
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 7
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 8
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 9
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 10
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 11
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 12
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 13
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 14
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 15
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 16
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 17
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 18
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 19
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 20
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 21
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 22
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 23
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 24
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 25
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 26
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 27
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 28
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 29
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 30
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 31
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 32
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 33
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 34
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 35
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 36
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 37
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 38
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 39
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 40
Analiza fundamentală a societății Rompetrol Rafinare Constanța - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Analiza Fundamentala a Societatii Rompetrol Rafinare Constanta.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza SC Petrom SA

1.PREZENTAREA GENERALĂ A SOCIETĂŢII Petrom S.A, membru al Grupului OMV, este cea mai mare companie de petrol şi gaze din România. Sediul social al...

Analiza fundamentală a societății Transgaz Mediaș

1.INFORMATII GENERALE Obiectul de activitate Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale “TRANSGAZ” S.A., înfiinţată în baza Hotărârii...

Plan de Afaceri Rompetrol

Capitolul 1. Prezentarea Grupului Rompetrol 1.1. Istoricul firmei Grupul Rompetrol este o companie petroliera multinationala, cu sediul in...

Plan de Marketing - SC Petrotim SA

1. SUMAR MANAGERIAL Acest plan de marketing are ca obiectiv principal promovarea imaginii firmei, extinderea ei şi apropierea de nivelul de...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?