Analiza pieței din Republica Moldova - Ciocolata Rom

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 37 în total
Mărime: 1.35MB (arhivat)
Publicat de: Marius Covaci
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adrian Negrea

Extras din proiect

CADBURY ROMANIA S.A.

Date de identificare pentru CADBURY ROMANIA S.A.

Codul de identificare fiscala: 401703Nr. inreg. Registrul Comertului: J40/538/1991

Domeniul principal de activitate al CADBURY ROMANIA S.A.:

CAEN: Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si aproduselor zaharoase

Date de contact pentru CADBURY ROMANIA S.A.Adresa: BUCURESTI, Judet: MUNICIPIUL BUCURESTI

Produsul nu diferă cu nimic de prototip: şi-a păstrat forma, de-a lungul timpului, şi însemnele tricolorului românesc.

Mai mult, batonul poartă încă ştanţa fabricii de ciocolată Bucureşti din perioada comunistă. "Marca Rom a dovedit că nu este nevoie de o reinventare permanentă.

Batonul de ciocolată a reuşit să îşi păstreze relevanţa atât pentru publicul ce a copilărit cu el în perioada comunistă, cât şi pentru generaţiile de după 1990".

Chiar dacă fabrica în care se produce ciocolata cu rom a suferit schimbări profunde în ultimii 20 de ani, batonul cu rom autentic, promovat ca senzaţie tare românească, a fost produs fără întrerupere, înregistrând creşteri valorice de peste 10% anual.

"În ceea ce priveşte evoluţia vânzărilor brandului Rom, se bucură de creşteri valorice de două cifre anual, depăşind chiar şi creşterea pieţei, ceea ce duce implicit la creşteri de cotă de piaţă în fiecare an".

Singurele modificări aduse produsului au fost cele referitoare la dimensiuni (Rom “Cel Mare” sau “Cel Dublu”), ca răspuns la cererea crescută din partea consumatorilor îndrăgostiţi de senzaţiile tari pe care le trezeşte gustul simplu, dar inconfundabil, al batonului Rom.

Primul baton de ciocolată de pe piaţa românească a fost lansat în 1964, la aproape 20 de ani după deschiderea, la Bucureşti, a Întreprinderii de Produse Zaharoase.

"De la lansarea acestui produs, respectiv din 1964, el a continuat să fie produs în aceeaşi fabrică din Bucureşti, unitate de producţie ce a trecut prin numeroase transformări - fie ele impuse de cursul istoriei, cum s-a întâmplat în cazul privatizării, fie de evoluţia acestui business de după privatizare.

Popular în timpul comunismului, batonul de ciocolată a reuşit performanţa de a fi la fel de căutat şi după 1989.

După Revoluţie, în anul 1991, producătorul Întreprindere de produse zaharoase Bucureşti a fost transformat în S.C. Excelent S.A.

Compania nu a reuşit să reziste prea mulţi ani pe picioarele proprii, astfel că în perioada 1997-1998 fondul de investiţii Kandia N.V. achiziţionează pachetul majoritar de acţiuni al Excelent S.A., ca urmare a iniţierii procesului de privatizare.

În anii ce au urmat, au avut loc investiţii substanţiale pentru achiziţionarea de noi tehnologii.

Între anii 2003-2004, reprezentanţii Excelent S.A. răscumpără pachetul majoritar de acţiuni la Kandia România, luând astfel naştere Kandia-Excelent.

Fără a fi afectat de toate aceste schimbări, batonul cu Rom a continuat să fie produs în locaţia iniţială din Bucureşti.

După doar trei ani de stabilitate, 95% din acţiunile Kandia-Excelent au fost preluate de gigantul Cadbury Schweppes, al doilea producător de dulciuri la nivel mondial, tranzacţia valorând circa 100 milioane de euro.

La scurt timp după preluarea Kandia-Excelent, englezii l-au adus la conducerea companiei pe portughezul Jose Bonito, un manager cu o experieţă de cinci ani la Cadbury.

În primăvara acestui an, Cadbury a desemnat un nou director general, englezul Martin Drane fiind adus ca succesor al lui Bonito, care a părăsit compania.

Cadbury România nu a reuşit să treacă pe profit anul trecut. Pierderile raportate de companie la Ministerul de Finanţe au ajuns la 4,8 milioane de euro în 2008, faţă de 1,5 milioane de euro în anul anterior.

În acelaşi timp, afacerile producătorului la nivel local au stagnat în jurul a 33 mil. Euro.

Piaţa dulciurilor s-a situat anul trecut la circa 1,17 mld. lei (318 mil. euro), în avans cu 27,7% faţă de 2007, potrivit datelor oferite de Nielsen.

Principalii jucători pe piaţa ciocolatei sunt Kraft Foods, Cadbury, Supreme Chocolat şi Hei­di Chocolat.

In Iunie 2007, Kandia-Excelent S.A., una dintre cele mai importante companii din domeniul dulciurilor de pe piata romaneasca, devine parte a grupului Cadbury care isi propune sa fie cea mai mare companie producatoare de dulciuri din lume, detinind pozitiile unu sau doi in peste 20 de tari.

Compania Cadbury are o istorie de aproape 200 de ani si este prezenta in peste 50 de tari cu piete extrem de competitive si de dinamice.

Cadbury detine multe marci globale, regionale si locale cum ar fi Cadbury si Green and Black's - ciocolata; Trident, Stimorol si Bubbaloo - guma; Halls, The Natural Confectionery Company, Jelibon si Topi Top - bomboane.

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietei din Republica Moldova - Ciocolata Rom.ppt

Alții au mai descărcat și

Transpunerea strategiei de internaționalizare a firmei Cadbury România

Kandia-Excelent este cel de-al doilea mare producător de dulciuri din România, potrivit oficialilor săi, cu mărci lider de piaţa în cele mai multe...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Guvernanță corporativă

1. Scurt istoric Conceptul de guvernanţă corporatistă a apărut în anul 1992, ca urmare a raportului Cadbury din Regatul Unit. El reprezintă o...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?