Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 8869
Mărime: 43.38KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Capitolul 1 – pag. 2
  2. 1. Prezentare generala
  3. 2. Scopul taxelor vamale
  4. Capitolul 2 – Clasificarea taxelor vamale pag. 4
  5. Capitolul 3 – Exceptii de la plata taxelor vamale pag. 9
  6. Capitolul 4 – Regimuri vamale pag. 10
  7. 1. Regimuri vamale definitive
  8. 2. Regimuri vamale suspensive
  9. 3. Alte regimuri vamale
  10. Capitolul 5 – Tarife vamale pag. 17
  11. 1. Clasificarea mărfurilor în tarifele vamale
  12. 2. Tipurile de tarife vamale
  13. 3. Valoare in vama
  14. 4. Exemplu de calcul al drepturilor vamale

Extras din proiect

Capitolul 1 1. Prezentare generala

Taxa vamala reprezinta un impozit direct perceput de catre stat, in momentul trecerii marfurilor peste granitele vamale ale tarii respective. Taxele vamale fac parte din cea mai raspandita si cunoscuta categorie de venituri bugetare.

Impozitele reprezinta o plata obligatorie datorata bugetului fara vreun echivalent in serviciu sau prestatie directa ori din partea statului sau prestatie directa ori indirecta din partea statului platitor. Din acest punct de vedere al echivalentului, impozitele se deosebesc de taxe care reprezinta o alta categorie de venituri bugetare ce se realizeaza ca plati datorate de persoanele care beneficiaza de anumite servicii sau activitati ale unor organe de stat. Aceasta deosebire din punctul de vedere al echivalentului este relativa deoarece in statul nostru sunt reglementate si taxe care se percep fara un echivalent direct si imediat, asa cum sunt si alte taxe vamale. Deci taxele vamale apar sub forma unui impozit direct prelevat de organele fiscale ale statului, similar intrucatva cu impozitul pe circulatia marfurilor care adauga la pretul marfurilor o anumita cota atunci cand are loc o vanzare sau o cumparare de marfuri pe plan intern.

Spre deosebire de impozitul pe circulatia marfurilor, care se aplica sub forma unei prelevari odata cu vanzarea sau cumpararea unor marfuri, indiferent daca ele sunt produse pe plan intern sau importate, taxa vamala se aplica numai in cazul tranzactiilor cu produse care trec frontiera vamala a statului. Ca orice venit indirect, taxele vamale sunt suportate in final de catre consumatori.

Fiind reglementate in virtutea necesitatii fondului banesc al statului, sunt, din punct de vedere juridic, obligatii financiar-bugetare. Prin obligatie financiar-bugetara in acest context se va intelege indatorirea de a plati in contul bugetului statului taxele vamale reglementate ca venituri ale bugetului.

Caracterul obligatoriu al taxelor vamale este prevazut in formulare expresa. In Codul vamal al Romaniei, in art.6, se prevede ca marfurile care se importa sunt supuse taxelor prevazute in tariful vamal de import. Obligatia de a plati taxele vamale este o obligatie juridica deoarece este prevazuta de normele juridice in vigoare si potrivit acestora naindeplinirea obligatiei respective atrage raspunderea juridica si silita de a plati taxele neachitate integral sau la termen legal. Aceasta obligatie apare in cadrul raporturilor juridico-financiare de venituri bugetare. Beneficiarul acestei obligatii de a plati taxele vamale este exclusiv statul, reprezentat prin organele financiar-bancare carora li s-a atribuit competenta de a incasa taxele vamale.

2. Scopul Taxelor Vamale

Taxele vamale percepute asupra importului produselor produc efecte complexe care se inscriu in sfera pur financiara, dar si efecte economice si comerciale. Astfel taxele vamale au urmatoarele efecte:

-efect asupra venitului bugetar de formare a veniturilor statului;

-efect de protejare a economiei nationale sau productiei interne;

-efect asupra consumului intern;

-efect de redistribuire a veniturilor dintre diferite categorii de participanti la activitatea economica;

-efect asupra raportului de schimb al tarii;

-efecte de competitivitate;

-efecte asupra veniturilor diferitelor categorii sociale;

-efecte asupra balantei de plati;

-efecte asupra costurilor.

Taxa vamala apare initial sub forma unui instrument simplu de politica fiscala in scopul formarii veniturilor statului. Din punct de vedere al politicii fiscale, taxa vamala este acodata in special in calitatea sa de impozit perceput asupra tranzactiilor cu produse care trec frontiera, calitatea in care, perceperea acesteia este avantajoasa pentru un stat, intrucat ca impozit fiscal taxa vamala majoreaza veniturile bugetare.

Mijloacele folosite pentru realizarea obiectivelor politicii comerciale pot fi grupate in doua categorii: masuri de control direct sau mijloace de constrangere care influenteaza cantitatile (restrictii cantitative, licentele, controlul valutar si prohibitiile) si masuri care influentaza preturile de control indirect sau mijloace de incitare (taxele vamale, prelevari, taxe antidumping si de compensatie, subventiile si primele de export). Taxa vamala devine pe parcursul evolutiei sale dintr-un instrument fiscal un mijloc complex de politica comerciala, unul din cele mai utilizate instrumente pentru protejarea economiei nationale.

Astfel, politica vamala contribuie la stimularea si diversificarea productiei interne si exportului, la satisfacerea cerintelor economiei nationale cu materii prime si alte marfuri de import, la largirea cooperarii economice si tehnico-stiintifice internationale.

Exista o serie de motivatii pentru utilizarea taxelor vamale intr-o economie de piata pentru a produce anumite efecte asupra functionarii economiei. Printre aceste motivatii se pot enumera:

-protectia tarifara sustine ramuri care sunt importante din punct de vedere social, strategic sau economic, nepermitand ca acestea sa fie efectuate in mod nefavorabil de concurenta straina;

-prin taxa vamala, se protejeaza forta de munca si locurile de munca din anumite ramuri in fata concurentei cu produse realizate in strainatate la costuri mai reduse;

-taxa vamala conduce la reducerea importurilor, iar prin acestea se stimuleaza productia interna si se majoreaza utilizarea fortei de munca si veniturile producatorilor;

-taxele vamale pot fi utilizate pentru diversificarea structurii industriale a unei tari; daca o tara doreste sa produca pe plan intern anumite produse, cel putin pentru o perioada de timp, o asemenea productie trebuie aparata de concurenta din strainatate;

-stabilirea taxelor vamale este necesara in lumea contemporana pentru ca tarile sa aiba posibilitati de negocieri comerciale reciproce, bilaterale si multilaterale.

Cuantumul taxelor vamale si durata de timp a perceperii lor sunt probleme foarte importante in teoria si pactica politicii comerciale si financiare a statelor. Nivelul taxelor vamale asigura protectia economiei nationale. Taxa vamala este cu atat mai mare cu cat conditiile de productie pe piata nationala sunt mai nefavorabile fata de cele ale exportatorilor straini. De asemenea, la fixarea nivelului taxelor vamale se tine seama de diferentele existente intre costul si, in cele din urma, pretul unei marfi pe piata nationala si, respectiv, pe piata externa. In vederea corectariii acestor diferente, taxele vamale pot indeplini succesiv si functii de egalizare a nivelului preturilor, de protectie a unor ramuri prioritare ale econimiei nationale, a unor produse, in functie de interesele economiei nationale.

Preview document

Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 1
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 2
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 3
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 4
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 5
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 6
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 7
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 8
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 9
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 10
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 11
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 12
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 13
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 14
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 15
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 16
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 17
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 18
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 19
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 20
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 21
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 22
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 23
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 24
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 25
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 26
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 27
Cadrul legal pentru desfășurarea activităților tip dutty free - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Cadrul Legal pentru Desfasurarea Activitatilor Tip Dutty Free.doc

Alții au mai descărcat și

Regimuri Vamale Definitive

CAPITOLUL I REGLEMENTARI PRIVIND ACTIVITATEA VAMALA IN ROMANIA 1.1 Principii de baza pentru aplicarea reglementarilor vamale. Bunurile se...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?