Cesarom SA

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 6980
Mărime: 475.22KB (arhivat)
Publicat de: Dan Iordache
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaela Minu
Lucrarea de fata consta în elaborarea unui studiu pentru fundamentarea economico-financiara a unui proiect de investitii destinat reducerii poluarii si îmbunatatirii proceselor de productie la S.C. CESAROM S.A.

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Echipa de proiect
  3. 3. Idea afacerii
  4. 4. Istoric CESAROM
  5. 5. Studiu de oportunitate
  6. 6. Determinarea valorii si duratei investitiei
  7. 7. Estimarea principalelor categorii de venituri si cheltuieli
  8. 8. Finantarea investitiei
  9. 9. Evaluarea economico-financiara si de risc

Extras din proiect

Lucrarea de fata consta în elaborarea unui studiu pentru fundamentarea economico-financiara a unui proiect de investitii destinat reducerii poluarii si îmbunatatirii proceselor de productie la S.C. CESAROM S.A.

Cunoasterea de catre firma, indiferent de profilul si marimea ei, a mediului extern în care functioneaza, adaptarea operativa la fizionomia si dinamica acesteia reprezinta coordonatele esentiale, trasaturi definitorii ale succesului în firma.

Elementele mediului extern – respectiv factorii economici, sociali, culturali, politici si de alta natura, care-l alcatuiesc – vor actiona în mod diferit asupra activitatii firmei. Aceste elemente se cer cunoscute, urmarite cu atentie în evolutia lor, pentru a fi sesizate din timp eventualele influente pozitive (favorizante) sau negative (restrictive) pe care le-ar putea avea asupra activitatii firmei.

În acest sens, nici o firma nu poate fi indiferenta fata de evolutia (la scara locala, nationala sau chiar internationala) a unor indicatori ca: volumul productiei si al comertului exterior; cererea de marfuri si servicii; rata dobânzii si a inflatiei; dinamica preturilor si a salariilor; investitiile; somajul, protectia mediului; etc.

Asupra firmei, actiunea fenomenelor reflectate prin astfel de indicatori poate fi directa sau indirecta, puternica sau abia sesizabila, imediata sau mai îndepartata, pozitiva sau negativa. O firma care îsi propune sa nu rateze oportunitatile pe care i le ofera mediul extern si, totodata, sa evite primejdiile provenind din evolutia aceluias mediu – trebuie sa-i cunoasca fizionomia si mecanismele, sa-i descifreze si anticipeze tendintele si efectele.

Pentru a asigura eficienta unui proiect de investitii echipa de proiect trebuie sa ofere raspuns la urmatoarele întrebari:

- ce încearca sa realizeze proiectul

- cum îsi propune sa faca asta

- ce elemente sunt necesare pentru ca succesul proiectului sa fie asigurat

- metodele prin care se poate masura evolutia proiectului

- eventualele probleme care pot sa apara.

2. Echipa de proiect

Proiectul este realizat de catre:

Nume Functie Activitati

- Diana Teaca Manager proiect - Conduce activitatea de proiectare pentru obiectivele pe care le coordoneaza

- Coordoneaza elaborarea proiectelor în toate fazele de proiectare

- Conduce activitatile privind elaborarea documentatiilor

- Elaboreaza rapoartele de proiect

- Alina Tripa Asistent - Asigura obtinerea datelor necesare proiectului pentru situatia existenta si cele viitoare

- Stabileste caracteristicile tehnice ale investitiilor necesare

- Estimeaza beneficiile asupra mediului

- Contribuie la elaborarea rapoartelor de proiect

- Analizeaza datele

- Maria Surdu Asistent - Culege datele financiare si cele privind mecanismele financiare

- Realizeaza analiza economico-financiara

- Estimeaza costurile proiectului

- Estimeaza beneficiile economice

- Contribuie la elaborarea rapoartelor de proiect

- Analizeaza datele

3. Idea afacerii

Pentru realizarea productiei se utilizeaza o cantitate foarte mare de materii prime incluzand o medie de circa 5000 tone de argila pe luna si 83 m3/ora de apa. Procesul curent de productie duce la pierderi semnificative de materii prime în mediul înconjurator si anume: în aer prin particulele de praf, prin evacuarea apelor uzate si prin evacuarea deseurilor solide. Cele mai importante probleme de protectia mediului specifice sectorului de productie a materialelor ceramice sunt legate de aspectele de conservare a energiei, de poluare a aerului de la cuptoarele rotative, de poluare a apelor din operatiile de macinare, formare, glazurare si spalare si legat de prezenta metalelor grele în materialul ceramic si în glazura. Una din solutiile de prevenire a poluarii cu substante periculoase este evitarea folosirii materialeor cu continut de plumb, cadmiu sau alte metale grele.

Produsele ceramice sunt formate din 2 parti: corpul si învelisul. Învelisul este format dintr-o masa ceramica alcatuita din argila sau caolinuri superioare folosite pentru acoperirea în strat subtire a produselor ceramice înainte de ardere (angoba) si glazura ceramica.

In fiecare luna sefii diviziilor de productie calculeaza si raporteaza managerilor executivi ratele de consum ale materialelor în unitate de masura de baza. Acestea sunt calculate luând soldul initial de la începutul lunii, stocul final de la sfârsitul lunii si intrarile pentru fiecare luna.

Ratele de consum = (intrari + stoc initial-stoc final) / productie (mp)

Faianta

Corp 12,55 kg materii prime / mp

Angoba 0,55 kg materii prime / mp

Glazura ceramica 1 kg materii prime / mp

Gresie

Corp 18 kg materii prime / mp

Angoba 0,.35 kg materii prime / mp

Glazura ceramica 0,55 kg materii prime / mp

Corpuri ceramice

Corp 1,35 kg materii prime / kg produse finite

Ceramica 0,13 kg materii prime / kg produse finite

Protectia mediului a devenit o cerinta impusa atat de legislatia din ce in ce mai severa din tara noastra cat si ca urmare a unor presiuni financiare pentru ca neconformitatea duce la amenzi, deloc neglijabile si la posibile întreruperi ale activitatii. Pe o piata din ce in ce mai concurentiala cei care vor integra aspectele de protectia mediului în activitatea lor de zi cu zi vor avea de castigat.

Pe lânga diminuarea impactului negativ asupra mediului rezultatele acestui proiect vor conduce si la reducerea pierderilor de materii prime si deci la cresterea cantitatii produselor finite. Prevenirea poluarii va urmari sa evalueze întregul proces de productie de ceramica: de la achizitia de materii prime, depozitare si productie si în final la tratarea deseurilor si evacuarea lor. De asemenea va urmari reducerea deseurilor ceea ce va include reciclarea si reutilizarea materialelor. Obiectivul este cel de a identifica un set de tehnici pentru o productie de ceramica fara pierderi în fabrica CESAROM care va determina venituri economice ridicate cu un impact diminuat asupra mediului înconjurator. Pe baza acestui proiect compania va putea ulterior sa implementze sistemul de management de mediu si sa obtina certificatul ISO 14001, certificat care îi va spori sansele de penetrare pe noi segmente de piata. Proiectul cuprinde ca principala masura prin care se va preveni poluarea realizarea unui flux tehnologic de epurare a apelor ce contin slamuri. Principial fluxul tehnologic include 2 bazine de decantare a slamului (un bazin functioneaza în regim de decantare iar celalalt în regim de acumulare ape). Apa decantata în bazin este preluata cu pompe de transvazare si transferata într-un rezervor în care se realizeaza amestecul cu substante de floculare provenite dintr-un dozator. Apa din rezervor, omogenizata cu floculantul, este transferata într-un bazin de limpezire (se vor realiza doua bazine din care un bazin functioneaza în regim de limpezire iar celalalt în regim de acumulare ape). Apa limpede este preluata cu o pompa si reintrodusa în circuitul tehnologic. Prin decantare si preluare apa decantata slamul ramas în decantor este preluat cu o pompa de slam si introdus într-un filtru presa de uscare. Materialul uscat este reintrodus in circuitul tehnologic de realizare al placilor si corpurilor ceramice.

Preview document

Cesarom SA - Pagina 1
Cesarom SA - Pagina 2
Cesarom SA - Pagina 3
Cesarom SA - Pagina 4
Cesarom SA - Pagina 5
Cesarom SA - Pagina 6
Cesarom SA - Pagina 7
Cesarom SA - Pagina 8
Cesarom SA - Pagina 9
Cesarom SA - Pagina 10
Cesarom SA - Pagina 11
Cesarom SA - Pagina 12
Cesarom SA - Pagina 13
Cesarom SA - Pagina 14
Cesarom SA - Pagina 15
Cesarom SA - Pagina 16
Cesarom SA - Pagina 17
Cesarom SA - Pagina 18
Cesarom SA - Pagina 19
Cesarom SA - Pagina 20
Cesarom SA - Pagina 21
Cesarom SA - Pagina 22
Cesarom SA - Pagina 23
Cesarom SA - Pagina 24
Cesarom SA - Pagina 25
Cesarom SA - Pagina 26
Cesarom SA - Pagina 27
Cesarom SA - Pagina 28
Cesarom SA - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Cesarom SA.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

SC Dedeman SRL Bacău

CAPITOLUL I 1. PREZENTARE GENERALĂ A SC DEDEMAN SRL 1.1. SCURT ISTORIC. OBIECT DE ACTIVITATE SC DEDEMAN SRL BACĂU poate vorbi deja de istorie....

Impactul concentrărilor economice asupra mediului concurențial

1.1. Introducere “Atunci când politica concurenţei este efectiv aplicată, consumatorii au cele mai mari beneficii. Într-un timp al schimbărilor,...

Analiza Strategiilor de Resurse Umane la SC Dedeman SA

Descrierea organizaţiei - Domeniu de activitate DEDEMAN este unul dintre cele mai importante lanţuri de magazine şi depozite de materiale de...

Plan de marketing - colț de rai

INFIINTAREA PENSIUNII „COLT DE RAI” Familia Muresan s-a constituit in anul 2007 intr-o asociatie familiala in baza legii 300/2004 la initiative...

Logistică în comerț

1. Aspecte generale – localizare, inființare, organizare, obiect de activitate Societatea „ ” este o societate cu răspundere limitată şi a fost...

Mărfurile Ceramice

INTRODUCERE Ceramica este un cuvânt rar întâlnit azi, frecvența lui la televizor este rară, acest lucru ne-a îndemnat să elaborăm proiectul...

Pensiunea Capra Neagră - proiect de investiții

1. Obiectivul general al propunerii de proiect Obiectivul general al propunerii de proiect il reprezinta deschiderea unei pensiuni intr-o zona...

Diagnosticul financiar al întreprinderii SC Lasselsberger România SA

Prezentarea generală a S.C. LASSELSBERGER ROMANIA S.A S.C. LASSELSBERGER ROMANIA S.A. este unul dintre cei mai importanţi producători de plăci...

Ai nevoie de altceva?