Criza economică mondială și efectele asupra României

Proiect
8.8/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 12150
Mărime: 52.61KB (arhivat)
Publicat de: Ruxandra Vereș
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ailenei Dorel
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE ECONOMIE

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL I – CRIZA FINANCIARA INTERNATIONALA 3
  3. 1.1. Cauzele fundamentale ale crizei 3
  4. 1.1.1. Criza creditelor subprime 5
  5. 1.1.2. Cine este de vina? 6
  6. 1.2. Marile falimente si fuzionari din SUA 7
  7. CAPITOLUL II – EXTINDEREA CRIZEI IN ROMANIA 9
  8. 2.1. Prin ce canale s-a transmis criza? 10
  9. 2.2. Impasul economiei – dezechilibrele din Romania 11
  10. 2.3. Principalele sectoare afectate de criza 13
  11. -sectorul constructiilor si al dezvoltarilor imobiliare
  12. -sectorul financiar-bancar;
  13. -piata autoturismelor;
  14. -industria metalurgică;
  15. -industria chimică;
  16. -industria constructoare auto;
  17. 2.4. Cum afecteaza criza strategia de adoptare a monedei Euro? 14
  18. CAPITOLUL III – SOLUTII SI MASURI ANTICRIZA 15
  19. 3.1. Politica monetara si fiscala 17
  20. 3.1.1. Ce propune Banca Nationala a Romaniei? 18
  21. 3.1.2. Ce solutii aduce Guvernul? 19
  22. 3.2. Acordul cu FMI: avantaje versus dezavantaje 20
  23. CONCLUZII 22
  24. BIBLIOGRAFIE 23

Extras din proiect

INTRODUCERE

Anul 2009 atât de imprevizibil, precum capitalismul însuşi. Mânaţi de prosperitate şi de instinctul de a evolua rapid, oamenii au fost puşi în faţa unui „experiment” de proporţii, şi anume: stimularea lăcomiei consumului prin credite.

„Criza economică actuală pune în cumpănă paradigmele modernităţii obsedate de randament. Excrescenţe ale liberalismului lipsit de adversar, creşterea economică fără obiective sociale şi dereglementarea absolută a pieţelor constituie doar câteva dintre cauzele crizei globale”. (M. Dinu, 2008)

Lasând de o parte explicaţiile ideologice - care cuprind o arie mult mai vastă de teorii şi concepţii ce încearcă să explice acest fenomen -, să ne întoarcem undeva în trecut, în perioada anilor de expansiune economică, în care atât ţările emergente, cât şi cele supra-dezvoltate, au cunoscut o fază de crestere economica fără precedent în istoria omenirii. De ce „fără precedent”? Pentru că, deşi aceste baloane euforice par să apară cu o oarecare regularitate pe pieţele capitaliste (financiar-bancare, imobiliare etc.), ele par sa fie tot mai artificiale, mai brutale şi mai costisitoare.

În lucrarea de faţă urmează să analizăm cauzele, efectele, consecinţele, dar si soluţiile care ar putea să pună capăt acestei crize economice – supranumită şi „criza globală a creditului” sau „criza creditelor subprime.

Pornind de la încadrarea în spaţiu şi timp a începutului recesiunii, vom încerca să urmărim cum şi-a extins această criză efectele nocive asupra economiei României, în cat timp, prin ce canale, şi cât de tare a afectat-o, având în vedere că oricum România se afla într-o perioadă de tranziţie care îşi tot amână finalizarea, datorită proastei coordonări a procesului de creştere economică susţinută si a celui de „catchig-up”.

CAPITOLUL I

CRIZA FINANCIARĂ INTERNAŢIONALĂ

1.1.Cauzele fundamentale ale crizei

Globalizarea economiei mondiale face ca evolutiile economice dintr-o tara,

spre exemplu SUA, sa influenteze si sa fie influentate de evolutiile economice din alte tari. Deoarece SUA continua sa reprezinte cea mai mare economie la nivel mondial, fluctuatiile din aceasta tara pot sa aiba un efect considerabil asupra restului lumii.

Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost un prilej bun pentru americani de a arăta lumii unde se s-a născut si unde va persista puterea, pe o perioadă, crezută până acum, nedeterminată. Pornind de la ideea relansării economiei întregii lumi - prin planul reconstrucţiei Sistemului Monetar International (SMI) expus în cadrul Conferinţei de la Bretton-Woods, 1944 - SUA au reuşit să îşi stabilească prorităţile de acaparare a economiei întregii lumi, transformându-se într-un stat corporatist, într-o super-putere a lumii, aproapre indestructibilă.

In ultimii 20 de ani , SUA a fost considerata motorul principal al cresterii economice, cand economia care, „se gripeaza” , transmite tuturor celorlalte „raceala”. Daca la sfarsitul anilor 1990 economia SUA crestea rapid, menajele si firmele americane cumparau din ce in ce mai multe bunuri din strainatate, la finele anului 2000, au aparut tot mai multe semnale ale unei posibile intrari in recesiune a Statelor Unite ale Americii. Firmele straine erau ingrijorate ca incetinirea cresterii in SUA va conduce la reducerea vanzarilor catre aceasta tara, reducerea profiturilor si aparitia de falimente. Cursurile principalelor actiuni au suferit pierderi, bursele au avut caderi, monedele au suferit deprecieri majore.

Scenariul s-a repetat in 2007 si are repercursiuni in anul 2008. Acum un an , presedintele Rezervelor Nationale ale SUA , Ben Bernanke, a avertizat ca datoriile rau-platnicilor din sectorul creditelor ipotecare acordate celor cu un istoric indoielnic ajung pana la 100 de miliarde de dolari. Oficialul american a insistat asupra situatiei de criza in care se afla in prezent piata imobiliara din SUA si temerilor din ce in ce mai mari legate de repercursiunile pe care le avea cresterea numarului americanilor aflati in incapacitate de plata a ipotecilor, care a dus la falimentul a 30 de creditori.

Ceea ce deosebeşte această criză de toate celălalte a fost faptul că a reuşit să paralizeze simultan aspecte majore atât ale sectorului bancar, cât şi ale celui de intermediere a valorilor mobiliare. „În general, economiile de piaţă depind hotărâtor de capacitatea mijlocitorilor financiari de a muta economisirile societăţii în investiţii productive. În trecut, când un canal de intermediere fie de pe piaţa serviciilor bancare comerciale, fie de pe cea a valorilor mobiliare s-a blocat, celălalt a venit să-l suplinească, adeseori surprinzător de eficient.” (Alan Greenspan, 2008).

Aşadar, incepand cu vara anului 2007. Joi, pe 9 august, banca franceză BNP Paribas a suspendat treanzacţionarea valorilor pe trei dintre fondurile sale mutuale, declarând că nu mai poate evalua activele acestor fonduri, fiindcă piaţa pentru ele se evaporase. În doar câteva ore, pieţele pentru credite pe termen scurt din întreaga lume intraseră practic in convulsie. În ciuda eforturilor tutror băncilor centrale importante ale lumii de a pompa lichidităţi de miliarde de dolari în sistemul bancar, prima criză financiară în toată puterea cuvântului a secolului XXI se declanşase.

Problema fundamentala a fost stabilirea unui pret subevaluat al riscului in toata lumea – o anomalie care s-a amplificat din ce in ce mai tare, in cei cativa ani anteriori.

Asa cum arata si Joseph Stiglitz, au existat patru motive fundamentale care au generat criza economico-financiară în care ne aflăm:

1) Înlocuirea, în 1987, a lui Paul Volcker din funcţia de preşedinte al Rezervei Federale (Fed) cu Alan Greenspan care, la solicitarea preşedintelui republican Ronald Reagan, a deschis „robinetul” politicii monetare, fără a pune în mişcare şi ce-a de-a doua funcţie a băncii centrale şi anume cea de reglementare-supraveghere. Expansiunea monetară necontrolată „prezidată de Greenspan” a generat două “baloane” financiare: cea din IT (criza „dot com”) din anii 90 şi cea imobiliară din prezent.

2) Promovarea filozofiei dereglementării, care şi-a continuat acţiunile cu costurile pe care le resimţim în prezent şi pe care le vom plăti şi în anii următori. Astfel, în anul 1999, a fost abrogat Glass Steagal Act, lege care era în vigoare încă din anul 1933 (promovată sub administraţia Roosevelt) şi care separa cu stricteţe competenţele băncilor de investiţii (investment banks) de cele ale băncilor comerciale (care atrăgeau depozite de la populaţie şi aveau dreptul să acorde în contrapartidă numai credite). Prin abrogarea legii menţionate s-a permis şi băncilor comerciale să facă investiţii cu grad ridicat de risc, ca şi băncile de investiţii, punând astfel în pericol stabilitatea lor şi implicit a resurselor atrase ca depozite de la persoanele fizice şi juridice, si care, în final, au fost pierdute, fiind necesară intervenţia statului.

3) Administraţia Bush Jr. a efectuat celebra „reducere a impozitelor pentru cei bogaţi” care, coroborată cu deschiderea robinetului cu bani de către Fed, a accentuat tendinţa „traiului pe credit” al americanilor (cei bogaţi au vrut şi mai mult, iar celor cu venituri medii şi modeste, pentru a nu protesta social, li s-a dat acces la credite în condiţii nereglementate prudenţial, generându-se criza subprime). Altfel spus, anticipând situaţia din România, în SUA s-au înregistrat efecte similare cotei unice, când beneficiarii acestui sistem de impozitare au avut acces la credite mai mari pentru satisfacerea unor nevoi extravagante, iar perdanţii cotei unice au avut „şansa” accesului, nu ca în America la o casă din lemn şi plastic, ci la câteva bunuri necesare gospodăriei ( obiecte casnice, eventual automobile), prin aşa-zisul credit „cu buletinul”.

4) Reglementarea slabă şi practicile incomplete ale agenţiilor de rating şi ale societăţilor de audit, care au permis amplificarea riscurilor în sectorul financiar şi al companiilor, îngreunând „nota de plată” pentru contribuabili în prezent.

1.1.1 Criza creditelor subprime

Factorul declansator al acestei crize poate fi restrans, mai exact, la pierderile imense suferite asupra creditelor ipotecare amricane de tip subprime securizate.

Ipotecile subprime (subprime mortgages) sunt imprumuturi care se adreseaza persoanelor care nu indeplinesc conditiile pentru imprumuturile ipotecare normale, acestea avand dobanzi si comisioane mai mari (de aici si denumirea de subprime). Dobanzile erau insa mai mici in primii ani si cei care contractau aceste imprumuturi erau linistiti spunanduli-se ca oricum isi vor putea refinanta peste cativa ani imprumuturile la rate mai bune. Problema a venit o data cu caderea preturilor imobiliarelor, bancile refuzand sa mai refinanteze imprumuturile din cauza scaderii gradului de acoperire cu garantiile, tot mai multi detinatori de ipoteci subprime nemaiputand sa isi plateasca ratele si au pierdut locuintele in favoarea bancii care la randul ei nu a putut sa le vanda mai departe.

Preview document

Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 1
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 2
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 3
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 4
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 5
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 6
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 7
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 8
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 9
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 10
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 11
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 12
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 13
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 14
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 15
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 16
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 17
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 18
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 19
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 20
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 21
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 22
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 23
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 24
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 25
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 26
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 27
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 28
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 29
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 30
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 31
Criza economică mondială și efectele asupra României - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Criza Economica Mondiala si Efectele asupra Romaniei.doc

Alții au mai descărcat și

Globalizarea - Proces dominant la nivelul economiei mondiale

Mediul înconjurător în care îşi desfăşoară activitatea organizaţiile devine tot mai turbulent, astfel organizaţiile trebuie să înveţe să se...

Crize financiare

Cuvânt de început, Deşi crizele pot fi asociate cu liberalizarea financiară, dovezile empirice sugerează faptul că ele sunt un fenomen complex,...

Criza economico-financiară actuală și implicațiile acesteia asupra piețelor emergente

INTRODUCERE ACTUALITATEA TEMEI LUCRĂRII Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să...

Crize Economice și Politici Anticrize

Introducere Orice cunoaştere după natura sa este istorică, iar activitatea oamenilor se bazează pe experienţa generaţiilor precedente. Principiul...

Marea Criză Economică și Actuala Criză Economică

CAPITOLUL 1 - Termenul de „criză”, forme şi caracteristici În primul rând ar trebui să definim ce este aceea o criză. Trebuie spus că în evoluţia...

Rolul BNR și al Politicii Monetare Postaderare

INTRODUCERE Economia, privită ce un sistem de activităţi umane legate de producţia, distribuţia şi consumul unor bunuri şi servicii, ocupă un loc...

Măsuri Anticriză în Ungaria

1. Cauzele crizei economice din Ungaria Pe fondul crizei economice mondiale, Ungaria a ajuns la inceputul anului 2009 unul dintre statele cele mai...

Comerțul Exterior al României Sub Impactul Crizei Economice Mondiale

Introducere În ultimul deceniu, comertul exterior a fost în mod constant, unul din motoarele economiei romanesti, rol care s-a intensificat în...

Te-ar putea interesa și

MONEDA EURO ȘI INTEGRAREA MONETARĂ EUROPEANĂ

Cuvânt înainte Uniunea Europeană oferă cetăţenilor săi un spaţiu de libertate, securitate şi justiţie, fără frontiere interne, în interiorul...

Criza economico-financiară actuală și implicațiile acesteia asupra piețelor emergente

INTRODUCERE ACTUALITATEA TEMEI LUCRĂRII Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să...

Analiza economiei României în perioada pre și post aderare

Introducere România este unul dintre statele europene în curs de dezvoltare, cu o perioadă de tranziţie prelungită. Lucrarea de faţă îşi propune...

Criză economică

INTRODUCERE Lucrarea de față își propune să trateze un subiect de interes național: efectele crizei economice mondiale asupra economiei românești....

Asemănări și Deosebiri între Criza Economică Actuală și cea din 1929

Introducere Economiștii definesc crizele financiare ca fiind o formă de manifestare a crizelor bancare, cu impact asupra stabilității financiare...

Istoria economică a României

CAP I. CIVILIZATIA MATERIALA A GETO-DACILOR SI VIATA ECONOMICA IN DACIA ROMANA. CIVILIZATIA MATERIALA A GETODACILOR. Spatiul carpato...

Economie mondială - România

1. Descrierea Romaniei 1.1. Asezare România este organizata din punct de vedre politic ca republica fiind un stat situat în Europa, la...

Efectele crizei economice asupra pieței muncii

1. Introducere “Trei giganti americani din domeniul financiar-bancar se clatina. Bursa de la Bucuresti a avut cea mai mare scadere din debutul...

Ai nevoie de altceva?