Dezvoltarea durabilă în România în contextul integrării europene

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4512
Mărime: 28.28KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. CONCEPTUL DE INTEGRARE EUROPEANĂ ŞI DEZVOLTARE DURABILĂ pag. 3
  2. 2. ROLUL INTEGRĂRII EUROPENE ÎN DEZVOLTAREA DURABILĂ pag. 4
  3. 3. STAREA MEDIULUI ÎN ROMÂNIA ŞI UE pag. 7
  4. 4. DEZVOLTAREA RURALA DURABILA A ROMANIEI IN CONTEXTUL INTEGRARII EUROPENE pag. 8
  5. 5. BIBLIOGRAFIE pag. 14

Extras din proiect

1. CONCEPTUL DE INTEGRARE EUROPEANĂ ŞI

DEZVOLTARE DURABILĂ

„Forma cea mai complexă a integrării economice regionale este dată de integrarea europeană, definită ca un proces economic şi politic de unificare în diferite grade şi proporţii, părţi şi sectoare a economiei naţionale.”

Integrarea europeană este un proces complex, cu caracter istoric, juridic, politic, economic, ştiinţific, educaţional, cultural, social, naţional, internaţional, statal, interstatal, si supranaţional.

Caracterul istoric este dat de faptul că desfăşurarea procesului integrativ se întinde pe o perioadă îndelungată în decursul căreia au avut loc transformări structurale fundamentale de natură politică, economică şi socială. Procesul integrativ vest-european este în egală masură unul politic, deoarece decizia de integrare exprimă voinţa politică a forţelor politice. Este un proces juridic, deoarece desfăşurarea şi realizarea se bazează pe apropierea legislativă a fiecarei ţări participante la normele structurii nou create. Este un proces economic deoarece se concretizează în formarea unor structuri economice care permit obţinerea de performanţe economice ce conduc în ultimă instanţă la creşterea standardului de viaţă, a creşterii şi dezvoltării societăţii în ansamblu. Caracterul ştiinţific ne este redat de faptul că se bazează pe cercetarea şi cunoaşterea realităţii economice şi a tendinţelor ce dau sens şi mişcare acesteia. Integrarea, mai putem spune că, este un proces social, deoarece exclude orice discriminare bazată pe naţionalitate în privinţa accesului la munca şi a protecţiei sociale.

Aderarea României la Uniunea Europeana (UE) este dorită de majoritatea populaţiei ţării şi de asemenea este scopul principal al partidului de guvernamânt. Aceasta „va aduce o creştere economică, fără a creşte şomajul şi va duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii.”

„Dezvoltarea economică durabilă reprezintă un tip sau formă de dezvoltare economică ce asigură satisfacerea cerinţelor prezente de consum fără a le compromite sau prejudicia pe cele ale generaţiilor viitoare”.

Într-o modalitate mai apropiată de economia de piaţă, am putea defini dezvoltarea durabilă ca „o armonizare trainică a intereselor generaţiilor prezente cu interesele generaţiilor viitoare.” Concept prin excelenţă dinamic, dezvoltarea durabilă presupune o nouă atitudine faţă de mediul ambiant, în care preceptul „omul cuceritor al naturii” să fie înlocuit cu „omul parte a naturii şi protector al ei”.

„Obiectivul general al dezvoltării durabile este de a găsi un optim al interacţiunii dintre 3 sisteme: economic, social şi ambiental într-un proces dinamic si flexibil de funcţionare.” Nivelul optim corespunde acelei dezvoltări de lungă durată care poate fi susţinută de către cele 3 sisteme. Pentru ca modelul să fie operaţional trebuie ca această susţinere sau viabilitate să fie aplicată la toate subsistemele ce formeaza acele 3 dimensiuni ale dezvoltării durabile, adică plecând de la energie, agricultură, industrie şi până la investiţii, aşezări umane şi biodiversitate.

Importanţa mondială a implementării în practică a conceptului de dezvoltare durabilă, este redată de Summit-ul de la Rio de Janeiro si de cel de la Johannesburg.

„Summit-ul Pamântului” de la Rio de Janeiro din 1992 a adus câteva realizări istorice: două tratate globale de referinţă asupra schimbărilor climatice şi a diversităţii biologice şi un document numit „Agenda 21”, reprezentînd un plan de 40 de capitole pentru realizarea unei dezvoltări durabile.”

Summit-ul Mondial asupra Dezvoltării Durabile de la Johannesburg a avut loc în 2002, la 10 ani după cel de la Rio de Janeiro. Unul dintre obiectivele acestei întâlniri a fost evaluarea acţiunilor desfăşurate în perioada dintre conferinţe.

2. ROLUL INTEGRĂRII EUROPENE ÎN

DEZVOLTAREA DURABILĂ

Obiectivele trasate pe termen mediu în scopul atingerii aspiratiei UE de a deveni cea mai competitivă si dinamică economie bazată pe cunoaştere în 2010 au fost ratate.

„Comisia Europeana (CE) a stabilit 3 priorităţi pentru creşterea competitivităţii, deci pentru o remediere a situaţiei în timp util, printre care: întărirea competitivităţii europene în contextul unei economii durabile în corelaţie cu planurile antreprenoriale viabile şi cu acccelerarea inovaţiei.” Începând cu aceste priorităţi putem spune că UE este o unitate economică care tinde spre dezvoltarea durabilă.

Dezvoltarea durabilă spre deosebire de alte modele de organizare economică urmăreşte nu numai creşterea economică şi îmbunătăţirea stării sociale, dar şi protecţia mediului. Scopul lucrării este să cercetez numai aspectul legat de mediul ambiant.

România ca şi orice ţară ce doreşte integrarea europeană trebuie să respecte legile UE, să atingă un anumit nivel de dezvoltare economică, să urmeze obiectivele, priorităţile, politicile UE, propuse pe termen lung, mediu si scurt, să îndeplinească cerinţele stabilite în Tratatul de negociere.

Politica de mediu a UE, aşa cum a fost stabilită prin Tratatul CE, are ca scop asigurarea sustenabilităţii protecţiei mediului, prin includerea acesteia în politicile sectoriale ale UE, prin elaborarea de masuri de prevenire, prin respectarea principiului „poluatorul plăteşte”, prin combaterea poluării la sursă. În urma integrării României în UE politica de mediu a UE se va regăsi şi în politica de mediu a ţării noastre. Astfel vedem cum s-a conturat începutul de cale a României spre dezvoltarea durabilă.

Acquis-ul comunitar: „poluatorul plateşte” acoperă un număr mare de sectoare, precum: calitatea aerului şi schimbări climatice, managementul deşeurilor, calitatea apei, protecţia naturii, controlul poluării industriale şi managementul riscului.

„Problematica de mediu a reprezentat una din buturugile procesului de negociere a capitolelor aquis-ului comunitar cu care s-au confruntat autoritaţile române în relaţia cu instituţiile Uniunii Europene, datorită decalajului ecologic substanţial existent între cele două spaţii - cel comunitar şi cel românesc - atât în ceea ce priveşte economia cît şi cel al protecţiei mediului.” Totuşi spre sfârşitul anului 2004 au fost încheiate capitolele de negociere, respectiv şi capitolul nr. 22 “Mediu”. Încheierea acestui capitol de negocieri a demonstrat că România poate atinge dezvoltarea durabilă. Implementarea acquis-ului de mediu va costa 29,5 miliarde de euro în perioada 2004 -2021, din care 9,3 miliarde din fonduri comunitare. Acest ajutor substanţial din partea UE ne confirmă faptul că integrarea europeană este calea spre dezvoltarea durabilă.

Preview document

Dezvoltarea durabilă în România în contextul integrării europene - Pagina 1
Dezvoltarea durabilă în România în contextul integrării europene - Pagina 2
Dezvoltarea durabilă în România în contextul integrării europene - Pagina 3
Dezvoltarea durabilă în România în contextul integrării europene - Pagina 4
Dezvoltarea durabilă în România în contextul integrării europene - Pagina 5
Dezvoltarea durabilă în România în contextul integrării europene - Pagina 6
Dezvoltarea durabilă în România în contextul integrării europene - Pagina 7
Dezvoltarea durabilă în România în contextul integrării europene - Pagina 8
Dezvoltarea durabilă în România în contextul integrării europene - Pagina 9
Dezvoltarea durabilă în România în contextul integrării europene - Pagina 10
Dezvoltarea durabilă în România în contextul integrării europene - Pagina 11
Dezvoltarea durabilă în România în contextul integrării europene - Pagina 12
Dezvoltarea durabilă în România în contextul integrării europene - Pagina 13
Dezvoltarea durabilă în România în contextul integrării europene - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Durabila in Romania in Contextul Integrarii Europene.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea durabilă în România

Introducere Criza ecologică determinată de intensa exploatare industriala a resurselor şi degradarea continuă a mediului necesita o solutie....

Dezvoltarea durabilă - Element cheie al politicii comunitare privind mediul înconjurător

Conceptul de dezvoltare durabilă (sustenabilă) s-a conturat în timp, pe parcursul mai multor decenii, în cadrul unor dezbateri științifice...

Provocări ale Dezvoltării Durabile în România

1. INTRODUCERE Cum putem satisface nevoile de astăzi fără a diminua capacitatea generaţiilor viitoare de a răspunde propriilor nevoi? Dezvoltarea...

Dezvoltare Rurală Durabilă

Introducere Dezvoltarea rurală durabilă are o importanță majoră pentru fiecare țară în parte, astfel spre exemplu în România 87% din teritoriul...

Dezvoltare economică durabilă

1.1 CRESTEREA ECONOMICA Problemele dezvoltarii economico-sociale se interactioneaza tot mai puternic în timp si spatiu, în contextul cresterii...

Factorul uman - factor deteminant în dezvoltarea economică durabilă

1. Introducere La începuturile evoluţiei societăţii omeneşti, mai precis în comuna primitivă, micile comunităţi umane erau o parte a naturii,...

Ce trebuie să înțelegem prin creștere economică sustenabilă

Noțiuni cheie: creștere economică, sustenabilitate, produs intern brut, productivitate, eficiență, capital. Introducere Pentru prima dată,...

Evaziunea fiscală în România și căile de prevenire a acesteia

1. Definire si caracterizare Evaziunea fiscală constituie la momentul prezent un fenomen economic si social complex. Este imperios necesar, pentru...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltarea durabilă în România

Introducere Criza ecologică determinată de intensa exploatare industriala a resurselor şi degradarea continuă a mediului necesita o solutie....

Corporații multinaționale în contextul globalizării

ARGUMENT Am ales să abordez această temă deoarece consider că în secolul al XXI-lea corporațiile multinaționale reprezintă una dintre cele mai...

Politici și Strategii de Protecție a Mediului

INTRODUCERE Apărută pe agenda de lucru europeană la începutul anilor 1970, preocuparea pentru mediu dobândeşte un caracter distinct odată cu...

Migrația forței de muncă în Uniunea Europeană între 2000 și 2009

INTRODUCERE Migraţia forţei de muncă în Uniunea Europeană este subiectul abordat în multe studii care fac obiectul unor ştiinţe interdisciplinare-...

Turismul Cultural în România și Oltenia de Nord

INTRODUCERE Turismul în zone rurale, complementar altor f 616d311g orme de turism, contri¬buie la sustinerea acestuia, oferindu-i conditiile...

Migrația internațională a forței de muncă și impactul ei asupra economiei românești

Introducere Motivul principal pentru care am ales această temă este reprezentat de importanța pe care o are migrația forței de munca în prezent...

PIB în România în perioada 2007-2012

Introducere Este indiscutabil că, România, în trecut, ca şi astăzi , s-a confruntat şi continuă să se confrunte cu numeroase probleme privind...

Agricultura și dezvoltarea durabilă în România și în Uniunea Europeană

Consideraţiuni generale privind dezvoltarea durabilă Dezvoltarea durabilã, viabilã şi susţinutã din punct de vedere ecologic, este consideratã...

Ai nevoie de altceva?