Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 82 în total
Cuvinte : 19434
Mărime: 310.17KB (arhivat)
Publicat de: Costel Ilie
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Camasoiu Camelia

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Cap.1 Factorii de mediu şi impactul asupra stării de sănătate 8
  3. 1.1. Apa pentru consum uman 8
  4. 1.2. Starea de sănătate a comunitatii in relaţie cu calitatea locuirii 11
  5. 1.3. Evaluarea stării de sănătate si factorii de risc din colectivităţile de copii si tineri 13
  6. 1.4. Evaluarea riscurilor profesionale 17
  7. Cap.2. Prezentarea Autoritatii de Sănătate Publica Tulcea si locul sau in sistemul de sănătate 19
  8. 2.1. Caracteristici tipologice ale Autoritarii de Sănătate Publica a Judeţului Tulcea¬ 19
  9. 2.2. Obiective caracteristice activităţii analizate 22
  10. Cap.3.Situatia manageriala a Autoritarii de Sănătate Publica Tulcea 24
  11. 3.1. Subsistemul metodologic managerial 26
  12. 3.2. Subsistemul decizional 29
  13. 3.3 Subsistemul informaţional 31
  14. 3.4. Subsistemul organizatoric 38
  15. Cap.4.Analiza viabilităţii manageriale 46
  16. 4.1 Analiza indicatorilor economici 46
  17. 4.2 Analiza indicatorilor stării de sănătate in sistemul de sanitar 47
  18. 4.3 Analiza serviciilor oferite de Autoritatea de Sănătate Publica Tulcea 59
  19. 4.4Evidentierea cauzala a principalelor puncte forte si puncte slabe 69
  20. Cap 5.Proiectarea sistemului de management la nivelul Autoritarii de Sănătate a Judeţului Tulcea 73
  21. 5.1 Proiectarea decizionala a managementului 73
  22. 5.2 Proiectarea sistemului informaţional managerial 75
  23. 5.3 Proiectarea organizatorica a managementului 78
  24. Concluzii si recomandări de amplificare a potenţialului de viabilitate 79
  25. Bibliografie 81

Extras din proiect

Introducere

România a ales în reformarea sistemului medical public, modelul german al asigurărilor de sănătate. Modificările ultimilor ani din sistemul medical nu au rezolvat problemele serviciilor oferite, sistemul din momentul de faţă fiind unul hibrid, punând chiar sub semnul întrebării nevoia de trecere la asigurări sociale de sănătate.

Trebuie precizat că fiecare dintre modelele actuale europene de organizare şi finanţare a serviciilor întâmpină probleme legate de costuri înalte, disparităţi între regiuni, grupuri sociale, în oferta de servicii, neputând asigura toate obiectivele propuse, la cel mai înalt nivel.

Dincolo de invocarea permanentă a lipsei resurselor ca motivaţie a nerezolvării unor probleme ale sistemului actual public de sănătate din România, unele tipuri de politică socială adoptată în timp util în sfera sănătăţii, pot determina schimbări benefice. Unu dintre din obiectivele de dezvoltare socială durabilă ar putea fi creşterea finanţării serviciilor sanitare de prevenţie şi curative şi un management mai eficient al resurselor existente, având în vedere că dezvoltarea socială este influenţată, direct, de investirea în capitalul uman.

Starea de sănătatea a unei naţiuni corelează cu multiple dimensiuni ale calităţii vieţii: venit, loc de muncă, locuire şi utilităţi, echitate şi calitate a serviciilor de sănătate şi educaţie şi nu numai. Conform definiţiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, adoptate în ultimii 30 de ani, sănătatea unui om nu ar trebui să se rezume doar la o lipsă a bolii, ci la o stare de prosperitate atât fizică, cât şi mentală şi socială. Prin această definire modernă, sănătatea individului este strâns legată de conceptul de calitate a vieţii, mai mult ca niciodată. Pornind de la această viziune, în ţările dezvoltate oferta de servicii de sănătate este combinată cu succes, în prezent, cu servicii de consiliere psihologică sau de asistare socială, cu servicii la domiciliul pacientului sau servicii eficiente medico-sociale, pentru persoane cu dizabilităţi sau persoane cu alte tipuri de probleme medicale şi sociale, în acelaşi timp. Politicile sociale în domeniul sanitar se combină, eficient, cu alte tipuri de politică socială, pentru o investire cât mai adecvată în recuperarea capitalului uman al respectivei comunităţi.

S-a vorbit foarte mult, în ultimul timp, în mass-media românească, despre sănătatea publică. Chiar dacă termenul ca atare, sănătate publică, nu a fost folosit explicit, s-au dezbătut numeroase aspecte care sunt legate de sănătatea publică: posibilitatea transmiterii de la păsări la om a unui anumit virus, condiţiile care impun instituirea unei carantine, posibilitatea utilizării la un moment dat pe scară largă populaţională umană a unui medicament antiviral etc. Acestea sunt probleme reale, concrete şi care necesită intervenţii specifice şi urgente. Puţini sunt însă cei care au răgazul de a se apleca asupra aspectelor teoretice, filozofice ale sănătăţii publice. Cu toate acestea, programele, proiectele, intervenţiile dar şi reglementările şi legile din domeniul sănătăţii publice se bazează pe o anumită filozofie, o anumită ideologie şi o anumită paradigmă, chiar dacă acestea nu sunt, cel mai adesea, explicite şi nu sunt construite si nici asumate in mod deliberat.

Sănătatea publică poate fi conceptualizată în cel puţin cinci moduri diferite: ca stare de sănătate a populaţiei, adică a comunităţilor umane; ca implicare a statului, a autorităţilor publice pentru asigurarea sănătăţii populaţiei; ca sistem social şi ca implicare a societăţii pentru protejarea şi promovarea sănătăţii; ca profesie medicală; ca ansamblu de cunoştinţe, abilităţi

Se consideră la nivel internaţional că profesioniştii din sănătatea publică ar trebui să-şi dezvolte competenţele în şase domenii. Primul domeniu este cel al competenţelor analitice. Aceasta se referă la capacitatea de a defini o problemă, de a înţelege aspectele etice, politice, ştiinţifice şi economice implicate de o problemă de sănătate publică. Al doilea domeniu vizează competenţele de comunicare. Profesioniştii trebuie să fie capabili să comunice cu diferite tipuri de public ţintă. Al treilea domeniu cuprinde competenţele din domeniul politicilor publice şi al planificării aplicate în sănătatea publică. Implică analiza politicilor dar şi dezvoltarea, implementarea şi evaluarea politicilor şi planificarea şi evaluarea intervenţiilor, a proiectelor şi a programelor. Al patrulea domeniu este cel al competenţele culturale, adică interacţiunea empatică şi profesionistă cu persoane şi comunităţi diferite cultural, etnic, religios, sexual şi ca stil de viaţă. Al cincilea domeniu se referă la cunoaşterea teoriilor, a metodelor şi a tehnicilor din ştiinţele care stau la baza sănătăţii publice, şi anume epidemiologie, biostatistică, demografie etc. Al şaselea domeniu cuprinde competenţele din domeniul managementului şi planificării financiare.

Credem că aceste programe de formare profesională pot fi dezvoltate ţinând cont de modelul pedagogic al celor 20 de competenţe transdisciplinare, model propus încă din anii 1980 de pedagogul belgian D’Hainaut.

Astfel, profesioniştii din sănătatea publică ar avea şansa de a-şi forma competenţa de a căuta şi de judeca critic informaţiile indiferent de sursa acestora, de a construi modele narative, simbolice sau chiar formale, matematice, de a identifica şi de a rezolva prin algoritmi sau prin euristici problemele de sănătate publică. Totodată, le-ar fi stimulată creativitatea, intuiţia, dar şi empatia şi sensibilitatea faţă de aspectele spirituale, religioase dar şi cele multiculturale şi etnice ale sănătăţii publice. Aceasta ar însemna profesionişti ai sănătăţii publice care ar conştientiza nu numai latura ştiinţifică dar şi latura paradoxală, complexă, de artă, a sanatatii publice.

Sistemul serviciilor de sănătate cuprinde ansamblul resurselor umane, materiale, financiare, simbolice si informaţionale utilizate in combinaţii variabile pentru a produce îngrijiri si servicii care au ca scop imbunatatirea si menţinerea stării de sănătate .

Figura nr.1

Preview document

Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 1
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 2
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 3
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 4
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 5
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 6
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 7
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 8
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 9
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 10
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 11
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 12
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 13
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 14
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 15
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 16
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 17
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 18
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 19
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 20
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 21
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 22
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 23
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 24
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 25
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 26
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 27
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 28
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 29
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 30
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 31
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 32
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 33
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 34
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 35
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 36
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 37
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 38
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 39
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 40
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 41
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 42
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 43
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 44
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 45
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 46
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 47
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 48
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 49
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 50
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 51
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 52
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 53
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 54
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 55
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 56
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 57
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 58
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 59
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 60
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 61
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 62
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 63
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 64
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 65
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 66
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 67
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 68
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 69
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 70
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 71
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 72
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 73
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 74
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 75
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 76
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 77
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 78
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 79
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 80
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 81
Diagnosticarea viabilității manageriale la ASP Tulcea - Pagina 82

Conținut arhivă zip

  • Diagnosticarea Viabilitatii Manageriale la ASP Tulcea.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?