Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 92 în total
Cuvinte : 30292
Mărime: 140.08KB (arhivat)
Publicat de: Luca Necula
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector Univ. Drd. Danusia Boicean
UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA” SIBIU FACULTATEA DE DREPT „SIMION BĂRNUŢIU” SPECIALIZAREA RELAŢII INTERNAŢIONALE ŞI STUDII EUROPENE

Cuprins

  1. CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE 2
  2. CAP. 1 ECONOMIA SUBTERANĂ 4
  3. 1.1 Definirea fenomenului de economie subterană 6
  4. 1.2 Taxonomia activităţilor subterane 10 1.3 Cauzele activităţilor subterane 13
  5. 1.4 Etiologia infracţiunilor din domeniul economiei subterane 17
  6. 1.4.1 Factori juridici 17
  7. 1.4.2 Factori administrativi 18
  8. 1.4.3 Factori psihosociali 19
  9. 1.4.4 Factori economici 22
  10. 1.5 Consecinţele comiterii infracţiunilor din domeniul economiei subterane
  11. 1.5.1 Consecinţe generale 25
  12. 1.5.2 Consecinţe speciale 25
  13. 1.5.2.1 Consecinţe asupra formării veniturilor statului 26
  14. 1.5.2.2 Consecinţe economice 27
  15. 1.5.2.3 Consecinţe sociale 28
  16. CAP. 2 EVAZIUNEA FISCALĂ 30
  17. 2.1 Mecanisme de evaziune fiscală 30
  18. 2.2 Prevederi privind evaziunea fiscală în România 37
  19. 2.3 Evaziunea fiscală în viziune comunitară 41
  20. CAP. 3 FRAUDA FISCALĂ 45
  21. 3.1 Mecanisme de fraudă fiscală 45
  22. 3.2 Elemente ce incită la fraudă 50 3.3 Măsuri de limitare a fraudei fiscale 51
  23. 3.4 Paradisurile fiscale 54
  24. CAP. 4 STUDIU DE CAZ: ROMÂNIA 59
  25. 4.1 Nivelul fenomenelor ilicite de evaziune şi fraudă fiscală 59
  26. 4.2 Rolul instituţiilor abilitate în combaterea fenomenelor ilicite de evaziune şi fraudă fiscală 63
  27. 4.3 Armonizarea legislaţiei României cu legislaţia U.E. în domeniul evaziunii şi fraudei fiscale 71
  28. CAP. 5 CAZURI DE NOTORIETATE ÎN DOMENIUL EVAZIUNII ŞI FRAUDEI FISCALE 75
  29. CONSIDERAŢII FINALE 84
  30. BIBLIOGRAFIE 87
  31. CUPRINS 90
  32. ANEXE 92

Extras din proiect

CONSIDERAŢII INTRODUCTIVE

Evaziunea fiscală este unul din fenomenele economico-sociale complexe de maximă importanţă cu care statele de astăzi se confruntă şi ale cărei consecinţe nedorite caută să le limiteze cât mai mult, eradicarea fiind practic imposibilă.

Statul trebuie să se preocupe sistematic şi eficient de preîntâmpinarea şi limitarea fenomenului evaziunii fiscale.

Statul prin puterile publice, poate şi să incite la evaziune fiscală, urmărind în principal două scopuri: un scop "pozitiv" argumentat de dorinţa de a stimula formarea capitalului şi un scop "negativ" reflectat în sprijinirea unor grupuri de interese, de multe ori de tip mafiot, cu tot cortegiul de consecinţe.

În practică, se întâlnesc foarte des situaţiile când contribuabili cu venituri mici sunt riguros impozitaţi, în timp ce posesorii unor surse multiple de venituri beneficiază de o sumedenie de circumstanţe care, în final conduc la o impozitare ce contravine, evident, principiilor de echitate fiscală.

În acelaşi cadru, trebuie explicată egalitatea dintre veniturile pe care un stat le obţine în cazul în care fiscalitatea nu există sau nu este excesivă şi eficienţa organizării în aceste condiţii a instituţiilor de control. Aspectele prezentate, pun în lumină din unghiuri diferite rolul statului în generarea fraudei fiscale şi consider că acesta este punctul de plecare pentru orice material care urmăreşte analiza realistă a acestui fenomen.

În funcţie de locul de manifestare, intensitate, metodele folosite, în antiteză cu legislaţia economică fiscală, dar şi cu morala şi toleranţa societăţii, frauda poate îmbrăca anumite forme precum: evaziunea fiscală, contrabanda, înşelăciunea, dar şi forme nesesizabile sau speculative, interpretări particulare ale unor prevederi legale în scopul sustragerii sau evitării impozitării.

Geneza evaziunii fiscale este indisolubil legată de stat şi apariţia lui. De-a lungul istoriei, formele de manifestare au evoluat o dată cu dezvoltarea economico-socială. Sustragerea de la plata obligaţiilor a fost o preocupare istorică a celor care trebuiau să le plătească. Multitudinea obligaţiilor pe care legile fiscale le impun contribuabililor şi, sau mai ales, povara acestor obligaţii au făcut să stimuleze, în toate timpurile, ingeniozitatea contribuabililor în a inventa procedee diverse de eludare a obligaţiilor fiscale.

,,Evaziunea fiscală a fost întotdeauna, în special, activă şi ingenioasă pentru motivul că fiscul lovind indivizii în averea lor, îi atinge în cel mai sensibil interes: interesul bănesc”- Vasile Bârlea.

Ion Stan în lucrarea „Fraude şi sancţiuni fiscale” făcea următoarele aprecieri: „legislaţia română este un mozaic de legi necoordonate din punct de vedere al sancţiunilor. Infracţiunile nu sunt întotdeauna net definite, iar tehnica aplicării lor nu este amănunţită şi precisă, ceea ce îngreunează nu numai sarcina organelor fiscale chemate a le aplica, ci şi cercetările în domeniul dreptului fiscal şi judecarea contravenţiilor […] Fiecare lege fiscală are sistemul său deosebit de penalităţi, procedura proprie şi termene de apel şi recurs cu totul diferite de la un impozit la altul, astfel că se comit cu uşurinţă de către funcţionarii Ministerului Finanţelor, erori şi confuzii”.

Pretutindeni şi din totdeauna, evaziunea fiscală a fost condamnată. Cu toate acestea perspectivele privind acest fenomen nu s-au schimbat de-a lungul timpului. El persistă în toate ţările şi în toate perioadele, în ciuda sancţiunilor. Deşi este un subiect intens analizat de către cercetători şi condamnat de către toate instanţele abilitate în combaterea evaziunii şi fraudei fiscale, fenomenul evaziunii fiscale se manifestă pe toate treptele ierarhiei sociale, fiind amplificat şi de lipsa unei educaţii fiscale, la care se pot adăuga şi unele deficienţe legislative şi administrative ale gestionării impozitelor.

CAPITOLUL I

ECONOMIA SUBTERANĂ

La începutul anului 1990, societatea românească se afla într-o situaţie particulară, generată de efortul imens derulat pe tot parcursul deceniului nouă pentru plata datoriei externe şi pentru realizarea concomitentă a unui plan investiţional exagerat, pe fondul unei izolări internaţionale, în parte autoimpusă, fără termeni de comparaţie între vecini şi, în final, de modul violent în care a avut loc schimbarea de sistem.

Toţi aceşti factori au afectat profund economia, au determinat uzura fizică şi morală a capitalului tehnic şi au adus forţa de muncă într-o stare de oboseală şi apatie accentuată. Desigur, analiza chiar şi numai din punct de vedere economic a celor 40 de ani de “economie planificată” ar presupune un efort documentar deosebit, un volum de informaţii corespunzător, care excede posibilităţilor şi preocupărilor noastre, dar, pentru înţelegerea începuturilor economiei subterane în România, este, totuşi, necesară prezentarea unor trăsături ale economiei anilor deceniului nouă.

După o perioadă de dezvoltare economică bazată excesiv pe industrializare şi urbanizare, în special după anii 80, devin evidente semnele unei crize economice tot mai profunde.

Pe acest fond a început să apară într-o formă mascată şomajul, iar crizele alimentare au devenit pentru anumite produse, o regulă.

Importurile au fost dirijate exclusiv pentru susţinerea unor ramuri industriale, excluzând total importurile de bunuri de consum, uneori fără a fi măcar formal preluate de producţia internă, iar exporturile au devenit o prioritate absolută, dincolo de calculele de rentabilitate economică.

Realităţile economiei planificate erau mai complexe. În acest sens, Pierre Pestieau, în lucrarea L”economie souterraine”, editată în 1989, sesiza că în ţările socialiste europene exista un sector ilicit de activităţi private. „El (sectorul ilicit) conţine întreprinderi de toate dimensiunile începând de la activităţi individuale (taxi clandestin, croitorii la domiciliu) până la uzine ascunse funcţionând adesea în interiorul întreprinderilor de stat. În acest ultim caz, angajaţii întreprinderii produc în plus peste ce e prevăzut în plan.”

„Această producţie excedentară este vândută fără a fi înregistrată contabil prin reţeaua de magazine oficiale şi beneficiile sunt împărţite între participanţi.”

Pasajul prezentat explică concis şi clar modalitatea de lucru în ceea ce autorul denumea economie “secundară” pentru statele socialiste şi, într-o proporţie semnificativă faptele prezentate erau valabile şi pentru România deceniului nouă al secolului trecut.

Preview document

Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 1
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 2
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 3
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 4
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 5
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 6
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 7
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 8
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 9
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 10
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 11
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 12
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 13
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 14
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 15
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 16
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 17
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 18
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 19
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 20
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 21
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 22
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 23
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 24
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 25
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 26
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 27
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 28
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 29
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 30
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 31
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 32
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 33
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 34
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 35
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 36
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 37
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 38
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 39
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 40
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 41
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 42
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 43
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 44
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 45
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 46
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 47
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 48
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 49
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 50
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 51
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 52
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 53
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 54
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 55
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 56
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 57
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 58
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 59
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 60
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 61
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 62
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 63
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 64
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 65
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 66
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 67
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 68
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 69
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 70
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 71
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 72
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 73
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 74
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 75
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 76
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 77
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 78
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 79
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 80
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 81
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 82
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 83
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 84
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 85
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 86
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 87
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 88
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 89
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 90
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 91
Economia subterană - fenomene ilicite de evaziune și fraudă fiscală - Pagina 92

Conținut arhivă zip

  • Economia Subterana - Fenomene Ilicite de Evaziune si Frauda Fiscala.doc

Alții au mai descărcat și

Economia Subterană în Lume și în România

1. ECONOMIA SUBTERANĂ - FACTOR PERTURBATOR ÎN DEZVOLTAREA ECONOMIEI NAŢIONALE 1.1. Conceptul de economie subterană Diversele analize făcute până...

Rolul auditului intern în evaluarea riscului de fraudă

1 . ROLUL SI OBIECTIVELE AUDITULUI INTERN 1. Rolul auditului intern Auditul intern al calităţii 1 este o examinare sistematică şi independentă,...

Programarea și organizarea activității de control fiscal

CAPITOLUL 1: ASPECTE GENERALE PRIVIND CONTROLUL FISCAL Datele istorice atestă că, încă din timpuri stravechi, activitatea umană a fost supusă...

Economie subterană

Capitolul I Definirea, trăsăturile economiei subterane mondiale În literatura de specialitate, acest fenomen este cunoscut sub diverse denumiri,...

Rolul auditului intern în combaterea fraudelor

1. INTRODUCERE La început, companiile nu vedeau prevenirea fraudei ca fiind un obiectiv important pentru sistemul de control intern. Toate...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Finanțarea imm-urilor

Obiectivele principale ale unitãtii de învãtare nr. 1: Dupã studiul unitãtii de învãtare nr. 1, vei fi capabil: - sã definesti IMM-urile; - sã...

Analiza economică și financiară

CAPITOLUL 1 AFACERI SI FINANTE 1.1 Forme de organizare a afacerilor Exista o mare diversitate de forme in care se organizeaza afacerile. Pentru...

Te-ar putea interesa și

Evaziunea fiscală în contextul integrării României în Uniunea Europeană

INTRODUCERE În orice economie, scopul principal al unui sistem fiscal este de a constitui o sursă stabilă şi solidă de venituri publice. Pe de...

Aspecte Privind Tehnicile de Spălare a Banilor pe Plan Internațional

I N T R O D U C E R E Geneza evaziunii fiscale este indisolubil legată de stat şi apariţia lui. De-a lungul istoriei, formele de manifestare au...

Evaziunea fiscală și posibilități de combatere a acesteia

INTRODUCERE Definiţa ca fiind o minimalizarea a obligaţiilor fiscale în mod legal şi prin mijloace de dezvaluire deplina faţa de autoritaţile...

Evaziune fiscală internațională

Introducere Globalizarea economiei mondiale, precum şi breşele create în sistemul fiscal internaţional şi rafinarea strategiilor financiare au...

Managementul Procesului de Abolire a Fraudelor Economice

Introducere Actualitatea temei. Procesul de tranziţie la economia de piaţă, performanţele esenţiale realizate în relaţiile economice, schimbările...

Economia subterană și corupția - Analiză comparativă

Introducere Scop, obiective, metodologie și ipoteze de cercetare În contextul actual, caracterizat de o complexitate a activităților economice...

Evaziunea fiscală - concept și forme de manifestare

INTRODUCERE Am conceput această temă deoarece sunt foarte multe de vorbit despre evaziunea fiscală și mai ales în zilele noastre când toți...

Evaziunea Fiscală

INTRODUCERE Dimensiunea economiei subterane nu poate fi măsurată cu precizie, cifrele variind de la o sursă la alta, dar totuşi efectele se fac...

Ai nevoie de altceva?