Economie și Prosperitate

Proiect
6/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 2524
Mărime: 10.47KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cosmin Marinescu
ASE, fac. Marketing, nota 9,50

Extras din proiect

Lucrarea “Economie si prosperitate” urmareste sa aduca in atentia cititorilor notiunea de economie intr-o maniera inteligibila, concise, lipsita de termeni tehnici, pe intelesul tuturor, indiferent de nivelul de pregatire, si actiunile pe care ar trebui sa le intreprinda o natiune pentru a prospera pe plan economic: competitivitate, libertate economica si increderea indivizilor ca vor avea parte de o economie de piata prospera.

Stimulentele conteaza. Ele influenteaza actiunea umana in toate aspectele vietii omului si in conditiile oricarei forme de organizare sociala. Stimulentele se regasesc in toate domeniile, atat in viata de zi cu zi, in luarea deciziilor in familie, cat si in alegerile politice. Cumparatorii si vanzatorii actioneaza sub impulsul stimulentelor, atat la nivelul costurilor, cat si la cantitatea de bunuri, generand cresteri si reduceri de preturi in functie de calitatea produselor si de cerere si oferta.

Resursele, care sunt limitate, vizeaza satisfacerea unor trebuinte, dorinte, nevoi nelimitate de ordin afectiv, intelectual, fizic. In zilele noastre, omenirea a progresat enorm in sensul descoperirii de noi resurse care sa acopere necesitatile umane , insa si asa ele raman limitate. De aceea au aparut costurile care au o functie foarte importanta si anume aceea de a mentine echilibrata cantitatea resurselor pe piata astfel incat sa fie suficiente pentru a acoperi cererea cumparatorilor. Ele creeaza un echibru intre un bun si nevoile oamenilor, cu alte cuvinte economisesc bunuri, pe de o parte pentru a satisface nevoi, iar pe de alta parte, pentru a exista acolo unde este intr-adevar o necesitate, o urgenta.

Un alt subiect tratat de autori este schimbul voluntar. Acesta promoveaza progresul economic si este reciproc avantajos pentru ca daca un individ produce un bun care ii este necesar si ii creeaza bunastare altuia, si acesta din urma il va ajuta pe cel dintai sa-si sporeasca castigul. Astfel ia nastere comertul. Din punctual meu de vedere comertul este productiv atunci cand un bun se afla in posesia celui care are nevoie de el si stie sa-l pretuiasca, doar atunci obiectul va avea valoarea scontata(cea mai mare). Comertul reprezinta schimbarea bunului pe care il are cu un altul pe care el considera ca ii este mai avantajos. Schimbul voluntar permite fiecarui individ sa obtina mai mult din ceea ce el isi doreste, astfel rezulta ca valoarea se creeza numai prin schimbarea bunurilor existente in societate intre membrii acesteia. Schimbul ajuta indivizii sa-si aleaga singuri specializarea si sa faca ceea ce stiu ei mai bine, astfel ei vor realiza bunastare economica. Schimbul voluntar este avantajos si profitabil deoarece ajuta la obtinerea unor bunuri si servicii dorite si necesare, insa toate acestea se obtin in schimbul unor costuri de tranzactii care impiedica, limiteaza capacitatea de productie.

In conceptia scriitorilor marimea productiei si productivitatea ridicata sunt secretul venitului. Venitul reprezinta plata obtinuta pentru creearea de bunuri si prestarea de servicii dorite de altii. Venitul trebuie sa fie egal cu pretul de vanzare.

Tehnolgia moderna are un impact pozitiv asupra productiei si implicit asupra venitului. Datorita ei a fost eliminata o scara larga de resurse umane si adaugata acolo unde era nevoie pentru a creea o productie mare. Pentru a creste venitul este necesara imbogatirea calificarii muncitorilor prin educatie, antrenamente, practica, formarea de capital, perfectionarea tehnologiei si o mai buna organizare economica.

Sunt de accord cu conceptia autorului aceea ca pentru a avea castiguri mari in economia de piata trebuie sa gasesti mijloace prin care sa-i ajuti cat mai mult pe ceilalti. Multi oameni sunt tentati, adesea, sa considere ca averile mari ale unor intreprinzatori sunt rezultatul exploatarii de catre acestia a persoanelor cu care interactioneaza. Presupunerea este falsa deoarece pe piata libera nimeni nu este obligat de cineva anume sa participe la tranzactii. Fiecare persoana consimte sa participe la acele tranzactii pe care ea le considera a-i fi cat mai avantajoase.

Pe piata firmele risca enorm, ele investesc sume mari de bani pentru a achizitiona resurse, pe care le prelucreaza, iar produsele astfel obtinute le vand cumparatorilor. Daca firma produce eficient si anticipeaza corect bunurile si serviciile pentru cererea viitoare, iar daca castigul astfel obtinut depaseste costul utilizat in producerea acestor bunuri, atunci se inregistreaza profit ceea ce duce la progres economic. Dimpotriva, cele care anticipeaza gresit preferintele consumatorilor sunt penalizate prin pierdere, care prin repetare duce la faliment si implicitit la regres economic. Prin calcul economic intreprinzatorii realizeaza daca deciziile lor anterioare sunt profitabile sau nu din prisma rentabilitatii. Astfel ei isi ghideaza alocarea resurselor spre obiective care sunt apreciate in mai mare masura de consumatori decat de producatori. Acesta este secretul profitului.

“Mana invizibila” armonizeaza interesele personale ale membrilor societatii si sustine prosperitatea in general. Mecanismele societatii orienteaza resursele existente catre cele mai valoroase utilizari, precum o “mana invizibila” care stie ce, cat si cum isi doreste fiecare. Acest principiu sustine ideea ca fiecare intreprinzator isi urmareste propriile sale interese, fara sa constientizeze faptul ca este orientat de o “mana invizibila” catre satisfacerea nevoilor noastre, ale consumatorilor.

Proprietatea privata reprezinta totalitatea resurselor si bunurilor pe care le detine/poseda un individ si asupra carora are dreptul de a decide cum sa o utilizeze, drept de transfer, protectie legala asupra celor care o incalca.

In opinia autorilor pentru a promova progresul economic trebuie indeplinite mai multe conditii: proprietarul sa nu-si deterioreze proprietatea sau sa abuzeze de ea;indivizii care poseda o proprietate sa o dezvolte, sa o folosesca intr-un mod constructiv, astfel incat sa-i aduca beneficii si sa-i sporeasca profitul; detinatorii de proprietate ar trebui sa administreze resursele existente intr-un mod profitabil, satisfacator, atat lor, cat si celorlalti – consumatorilor. Acest lucru le va spori castigul si le va aduce numai beneficii in viitor. Stocarea, conservarea resurselor si folosirea lor in viitor poate aduce beneficii pentru entitatea economica.

O alta problema economica explicata de J. Gwartney si R. Stroup este raritatea resurselor de satisfacere a nevoilor. Nu exista om care sa nu consume resurse rare fata de care individual sa nu aiba interesul de a le economisi. Pentru a stopa aceasta problema ar trebui sa se economiseasca aceste resurse, sa se gaseasca inlocuitori si noi metode de adescoperi cantitati mai mari din resursa respective.

Concurenta este principiul vital al economiei de piata. Ea apare intre mai multe firme care produc aceleasi categorii de bunuri. Concurenta impulsioneaza proprietarii intreprinderilor, ii ambitioneaza sa produca eficient, mai multe bunuri de calitate, perfectionate la un pret scazut, astfel incat sa atraga cumparatorii de partea lor.

Moneda este un mijloc de schimb. În epoca antica dar si mai târziu monedele de valoare mai ridicata se bateau din argint sau din aur, acestea având valoare intrinseca prin metalul pretios continut. Astazi ea are valoare extrinseca, fiind totodata o unitate de calcul. Pe piata, fiecare produs are un pret care se plateste in bani, deci este si o unitate de calcul prin care se tine evidenta veniturilor si cheltuielilor inregistrate intr-o anumita perioada de timp.Totodata ar fi imposibila desfasurarea schimburilor si efectuarea tranzictiilor in lipsa ei. Fiecare nationalitate are o alta limba, asa se intampla si cu moneda, ea difera de la o tara la alta, la fel si valoarea ei, care este determinata de cerere si oferta.

Preview document

Economie și Prosperitate - Pagina 1
Economie și Prosperitate - Pagina 2
Economie și Prosperitate - Pagina 3
Economie și Prosperitate - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Economie si Prosperitate.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Proiecte Economice - SC Prosper SA

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA FIRMEI DE COMERT CAPITOLUL 1 - Denumire. Forma juridica. Obiect de activitate. Sediul si durata societatii Art. 1:...

Creditul Bancar

Cuprins CAPITOLUL I Conţinutul, trăsăturile şi clasificarea creditului. Creditul sau relaţia de credit reprezintă o categorie importantă a...

Economia de piață - fundamentele instituționale ale prosperității

Lucrarea “Economia de piata – Fundamentele institutionale ale prosperitatii”, la realizarea careia au colaborat economisti – de la conferentiari...

Recenzie - economia de piață - fundamentele instituționale ale prosperității

Cartea intitulată “Economia de piaţă.Fundamentele instituţionale ale prosperităţii” este formată din 3 părti, fiecare dintre acestea fiind...

Recenzie Carte Economie și Prosperitate

Lucrarea intitulata “Economie si prosperitate. Introducere in teoria si practica progresului economic” este rezultatul cooperarii dintre doua...

Analiza și Evaluarea Capitalului Uman

1. Cererea de forţă de muncă Cererea de forţă de muncă reprezintă nevoia de muncă salarială ce se formează într-o economie de piaţă concurenţială...

Recenzie - Economie și Prosperitate

Despre autori James D. Gwartney este profesor de Economie si Stiinte Politice la Florida State University si cercetator asociat la James Madison...

Cosmin Marinescu - economia de piață. Fundamentele instituționale ale prosperității, capitolul 11

Introducere Evenimentele istorice din decembrie 1989 au adus pe prim plan problema schimbǎrii ordinii sociale existente pânǎ atunci, respectiv...

Ai nevoie de altceva?