Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu

Proiect
5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 55 în total
Cuvinte : 11997
Mărime: 191.14KB (arhivat)
Publicat de: Cab T.
Puncte necesare: 9
UNIVERSITATEA „LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU FACULTATEA DE INGINERIE „HERMANN OBERTH”

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. PARTEA I: PREZENTAREA METODEI ELABORATE DE I.N.C.D.P.M. BUCUREŞTI
  3. PENTRU EVALUAREA RISCURILOR DE ACCIDENTARE ŞI
  4. ÎMBOLNĂVIRE PROFESIONALĂ 4
  5. CAPITOLUL 1: PREMISE TEORETICE 5
  6. 1.1.Relaţia risc – securitate 5
  7. 1.2.Noţiunea de risc acceptabil 6
  8. 1.3.Determinarea coordonatelor riscului 8
  9. CAPITOLUL 2: DESCRIEREA METODEI 17
  10. 2.1.Scop şi finalitate 17
  11. 2.2.Principiul metodei 17
  12. 2.3.Utilizatori potenţiali 17
  13. 2.4.Etapele metodei 18
  14. 2.5.Instrumente de lucru utilizate 18
  15. CAPITOLUL 3: APLICAREA METODEI 21
  16. 3.1.Procedura de lucru 21
  17. 3.2.Condiţii de aplicare 25
  18. 3.3.Consideraţii privind utilizarea tehnicii de calcul automate în aplicarea
  19. metodei şi gestiunea computerizată a riscurilor 25
  20. PARTEA a II-a: UTILIZAREA METODEI ELABORATE DE I.N.C.D.P.M. BUCUREŞTI
  21. PENTRU EVALUAREA RISCURILOR DE ACCIDENTARE ŞI
  22. ÎMBOLNĂVIRE PROFESIONALĂ 27
  23. CAPITOLUL 4: EVALUAREA RISCURILOR DE ACCIDENTARE ŞI
  24. ÎMBOLNĂVIRE PROFESIONALĂ PENTRU LOCUL DE MUNCĂ
  25. „LABORANT” DIN CADRU S.C TONDACH ROMÂNIA S.R.L........ 28
  26. 4.1.Procesul de muncă 28
  27. 4.2.Elementele componente ale sistemului de muncă evaluat 28
  28. 4.3.Factorii de risc identificaţi 29
  29. 4.4.Fişa de evaluare a locului de muncă 32
  30. 4.5.Fişa de măsuri propuse 37
  31. 4.6.Interpretarea rezultatelor evaluării 38
  32. BIBLIOGRAFIE 40
  33. Anexa 1: Lista de identificare a factorilor de risc 41
  34. Anexa 2: Lista de consecinţe posibile ale acţiunii factorilor de risc asupra organismului
  35. uman 45
  36. Anexa 3: Scala de cotare a gravităţii şi probabilităţii consecinţelor acţiunii factorilor de risc
  37. asupra organismului uman 47
  38. Anexa 4: Grila de evaluare a riscurilor combinaţie între gravitatea consecinţelor şi
  39. probabilitatea producerii lor 48
  40. Anexa 5: Scala de încadrare a nivelurilor de risc/securitate 49
  41. Anexa 6: Fişa de evaluare a locului de muncă 50
  42. Anexa 7: Fişa de măsuri propuse 51
  43. Anexa 8: Ordinea ierarhică a măsurilor de prevenire 52

Extras din proiect

INTRODUCERE

Punctul de plecare în optimizarea activităţii de prevenire a accidentelor de muncă şi îmbolnăvirilor profesionale într-un sistem îl constituie evaluarea riscurilor din sistemul respectiv.

Indiferent că este vorba de un loc de muncă, un atelier sau o întreprindere, o asemenea analiză permite ierarhizarea riscurilor în funcţie de dimensiunea lor şi alocarea eficientă a resurselor pentru măsurile prioritare.

Evaluarea riscurilor presupune identificarea tuturor factorilor de risc din sistemul analizat şi cuantificarea dimensiunii lor pe baza combinaţiei dintre doi parametri: gravitatea şi frecvenţa consecinţei maxime posibile asupra organismului uman. Se obţin astfel niveluri de risc parţiale pentru fiecare factor de risc, respectiv niveluri de risc global pentru întregul sistem analizat.

Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă conţine următoarele prevederi care vizează obligativitatea evaluării riscurilor:

• angajatorul are obligaţia „să evalueze riscurile pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, inclusiv la alegerea echipamentelor de muncă, a substanţelor sau preparatelor chimice utilizate şi la amenajarea locurilor de muncă” (art. 7, alin. 4, lit. a);

• angajatorul are obligaţia „să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice” (art. 12, alin. 1, lit. a).

De asemenea, prin prevederile art. 13, lit. b, Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă stabileşte faptul că, pentru asigurarea condiţiilor de securitate şi sănătate în muncă şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, angajatorii au obligaţia „să întocmească un plan de prevenire şi protecţie compus din măsuri tehnice, sanitare, organizatorice şi de altă natură, bazat pe evaluarea riscurilor, pe care să îl aplice corespunzător condiţiilor de muncă specifice unităţii”.

În conformitate cu prevederile art. 15, alin. 1, pct. 1 din H.G. nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, prima dintre activităţile de prevenire şi protecţie desfăşurate în cadrul întreprinderii şi/sau unităţii este reprezentată de „identificarea pericolelor şi evaluarea riscurilor pentru fiecare componentă a sistemului de muncă respectiv executant, sarcină de muncă, mijloace de muncă/echipamente de muncă şi mediul de muncă pe locuri de muncă/posturi de lucru”.

Pentru facilitarea îndeplinirii obligaţiilor legale ale angajatorilor în domeniul evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională au fost concepute şi sunt utilizate în prezent un număr relativ mare de metode.

Din multitudinea de metode utilizate pe plan mondial şi naţional pentru evaluarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, în cadrul acestei proiect s-a optat pentru utilizarea metodei elaborate de I.N.C.D.P.M. Bucureşti. Această metodă a fost avizată de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale în anul 1993, reavizată în 1996, editată în 1998 şi reeditată în 2002.

Metoda elaborată de I.N.C.D.P.M. Bucureşti face parte din categoria metodelor analitice, semicantitative şi constă, în esenţă, în identificarea tuturor factorilor de risc din sistemul analizat (loc de muncă) cu ajutorul unor liste de control prestabilite şi cuantificarea dimensiunii riscului pentru fiecare factor de risc în parte, pe baza combinaţiei dintre gravitatea şi frecvenţa consecinţei maxime previzibile. Nivelul de risc global, pe loc de muncă, se determină ca medie ponderată a nivelurilor de risc parţiale, astfel încât compensările să fie minime. Nivelul de securitate rezultă indirect, fiind invers proporţional cu nivelul de risc.

Aplicarea metodei se finalizează cu două documente centralizatoare pentru fiecare loc de muncă: fişa de evaluare a riscurilor şi fişa de măsuri propuse. În prima fişă se înscriu factorii de risc identificaţi, parametrii de cuantificare ai acestora, consecinţa maximă previzibilă, clasele de gravitate şi frecvenţă, nivelul de risc pentru fiecare factor de risc în parte şi nivelul de risc global pe loc de muncă. Fişa a doua conţine măsurile tehnice şi organizatorice necesare pentru combaterea acţiunii fiecărui factor de risc de la locul de muncă evaluat, ierarhizate în funcţie de nivelurile de risc, începând cu nivelurile foarte mari (7, 6, 5, 4, ).

În prima parte a proiectului de absolvire este prezentată o descriere detaliată a metodei elaborate de I.N.C.D.P.M. Bucureşti (finalitate, principiu, utilizatori, etape, mod de aplicare, procedura de lucru şi condiţii de aplicare), precum şi a instrumentelor de lucru (lista de identificare a factorilor de risc, lista de consecinţe, scala de cotare a gravităţii şi a frecvenţei, grila de încadrare a nivelurilor de risc etc.).

Partea a doua a proiectului de absolvire este dedicată prezentării modului concret de utilizare a metodei elaborate de I.N.C.D.P.M. Bucureşti în vederea evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă „Laborant” din cadrul S.C. TONDACH România S.R.L. Sibiu.

PARTEA I

PREZENTAREA METODEI ELABORATE

DE I.N.C.D.P.M. BUCUREŞTI PENTRU EVALUAREA RISCURILOR DE ACCIDENTARE ŞI ÎMBOLNǍVIRE PROFESIONALǍ

CAPITOLUL 1

PREMISE TEORETICE

1.1.Relaţia risc – securitate

În terminologia de specialitate, securitatea omului în procesul de muncă este considerată ca acea stare a sistemului de muncă în care este exclusă posibilitatea de accidentare şi îmbolnăvire profesională.

În limbajul uzual, securitatea este definită ca faptul de a fi la adăpost de orice pericol, iar riscul – posibilitatea de a ajunge într-o primejdie, pericol potenţial

Dacă luăm în considerare sensurile uzuale ale acestor termeni, se poate defini securitatea ca starea sistemului de muncă în care riscul de accidentare şi îmbolnăvire este zero.

Prin urmare, securitatea şi riscul sunt două noţiuni abstracte, contrare, care se exclud reciproc.

În realitate, datorită trăsăturilor oricărui sistem de muncă, nu se pot atinge asemenea stări cu caracter de absolut. Nu există sistem în care să fie exclus complet pericolul potenţial de accidentare sau îmbolnăvire; apare întotdeauna un risc „rezidual", fie şi numai datorită imprevizibilităţii acţiunii omului. Dacă nu se fac intervenţii corectoare pe parcurs, acest risc rezidual creşte, pe măsură ce elementele sistemului de muncă se degradează prin „îmbătrânire". În consecinţă, sistemele pot fi caracterizate prin „niveluri de securitate", respectiv „niveluri de risc", ca indicatori cantitativi ai stărilor de securitate, respectiv de risc. Definind securitatea ca o funcţie de risc y = f(x), unde , se poate afirma că un sistem va fi cu atât mai sigur, cu cât nivelul de risc va fi mai mic şi reciproc. Astfel, dacă riscul este zero, din relaţia dintre cele două variabile rezultă că securitatea tinde către infinit, iar dacă riscul tinde către infinit, securitatea tinde către zero (figura 1.1):

Fig. 1.1 Relaţia risc – securitate

În acest context, în practică trebuie admise o limită de risc minim, respectiv un nivel al riscului diferit de zero, dar suficient de mic pentru a se considera că sistemul este sigur, ca şi o limită de risc maxim, care să fie echivalentă cu un nivel atât de scăzut de securitate, încât să nu mai fie permisă funcţionarea sistemului.

Preview document

Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 1
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 2
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 3
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 4
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 5
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 6
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 7
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 8
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 9
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 10
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 11
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 12
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 13
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 14
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 15
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 16
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 17
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 18
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 19
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 20
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 21
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 22
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 23
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 24
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 25
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 26
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 27
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 28
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 29
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 30
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 31
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 32
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 33
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 34
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 35
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 36
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 37
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 38
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 39
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 40
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 41
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 42
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 43
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 44
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 45
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 46
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 47
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 48
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 49
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 50
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 51
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 52
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 53
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 54
Evaluarea riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru locul de muncă laborant din cadrul SC Tondach România SRL Sibiu - Pagina 55

Conținut arhivă zip

  • Evaluarea Riscurilor de Accidentare si Imbolnavire Profesionala pentru locul de Munca Laborant din Cadrul SC Tondach Romania SRL Sibiu.doc

Alții au mai descărcat și

Auditul securității și sănătății muncii și evaluarea riscurilor la SC Bim Security SRL

PRIMA PARTE - AUDITUL SECURITATII SI SANATATII IN MUNCA 1. INTRODUCERE Auditarea securitatii si sanatatii în munca reprezintă examinarea...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?