Factorii care Influențează Bugetul de Capital

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 17330
Mărime: 128.74KB (arhivat)
Publicat de: Giorgian Balint
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Ignat

Cuprins

  1. 1. Importanţa bugetului de capital
  2. 2. Termeni şi concepte folosite în bugetul de capital
  3. 3. Caracteristicile bugetului de capital
  4. 4. Analiza bugetului de capital intern
  5. Stadiul (1). Identificarea
  6. Stadiul (2). Dezvoltarea
  7. Stadiul (3). Selecţia
  8. Stadiul (4). Controlul
  9. 5. Analiza bugetului de capital internaţional
  10. 5.1. Factori de distorsiune
  11. 6. Perspectiva filialei versus perspectiva companiei mamă
  12. 7. Un exemplu de buget de capital multinaţional
  13. 8. Factorii de influenţă asupra bugetului de capital
  14. 8.1. Fluctuaţiile cursului de schimb
  15. 8.2. Inflaţia
  16. 8.3. Aranjamentele de finanţare
  17. 8.4. Fonduri blocate
  18. 8.5. Valoarea de recuperare incertă
  19. 8.6. Impactul proiectului asupra fluxurile de numerar predominante
  20. 8.7. Stimulentele guvernului gazdă
  21. 8.8. Opţiuni reale
  22. 9. Riscul
  23. 10. Impactul bugetului de capital internaţional asupra valorii CMN

Extras din proiect

Deciziile cheltuielilor de capital sunt de o importanţă crucială deoarece ele implică sume mari de bani şi impacturile lor sunt resimţite pentru perioade lungi de timp. Pentru a face alegeri înţelepte de investiţii, este necesar să se ştie cum se calculează şi se evaluează costurile şi beneficiile proiectelor propuse. Investiţiile de succes implică asumarea unor angajamente în proiecte care câştiga un randament care acoperă costul de finanţare a proiectelor.

Bugetul de capital (Capital Budget, eng) conţine estimările cu privire la fluxurile de numerar asociate proiectelor de investiţii pe termen lung (investiţii ale căror câştiguri sunt aşteptate să se obţină după cel puţin un an). Analiza bugetului de capital (Capital Budgeting Analysis, eng) este procesul prin care firma îşi adoptă deciziile investiţionale alocaţionale (denumite şi decizii de investiţii de capital). Simplu spus, este procesul prin care sunt identificate (sau generate), analizate şi plasate în bugetul de capital investiţiile pe termen lung.

1. Importanţa bugetului de capital

O serie de factori combinaţi fac bugetul de capital, probabil, sarcina cea mai importantă cu care se confruntă managerii financiari şi personalul lor. În primul rând, deoarece rezultatele deciziilor bugetului de capital continuă pentru mai mulţi ani, firma îşi pierde din flexibilitate. De exemplu, achiziţionarea unui activ cu o durată de viaţă economică de 10 ani „blochează” firma pentru o perioadă de 10 ani. Mai mult, deoarece extinderea activului se bazează pe vânzările viitoare anticipate, o decizie de a cumpăra un activ care este preconizat să dureze 10 ani necesită o previziune de vânzări pe 10 ani. În cele din urmă, deciziile unei firme privind bugetul de capital definesc direcţia ei strategică, deoarece deplasările în noi produse, servicii sau pieţe trebuie să fie precedate de cheltuielile de capital.

O previziune eronată a cerinţelor activului poate avea consecinţe grave. În cazul în care întreprinderea investeşte prea mult, acesta va suporta o devalorizare inutil de mare, precum şi alte cheltuieli. Pe de altă parte, în cazul în care nu investeşte suficient, două probleme pot apărea. În primul rând, echipamentul şi software-ul computerului pot să nu fie suficient de moderne astfel încâtcare să îi permită să producă competitiv. În al doilea rând, în cazul în care dispune de o capacitate inadecvată se pierde din cota de piaţă în favoarea firmelor concurente şi recâştigarea clienţilor pierduţi necesită cheltuieli mari de vânzare, reduceri de preţ sau îmbunătăţiri ale produselor, toate acestea fiind costisitoare.

Sincronizarea este de asemenea importantă - activele de capital trebuie să fie disponibile atunci când acestea sunt necesare. Edward Ford, vicepresedinte executiv la Western Design, o companie de plăci decorative, a dat autorilor un exemplu privind importanţa bugetului de capital. Firma sa a încercat să funcţioneze aproape de capacitate de cele mai multe ori. Pe parcursul unei perioade de patru ani, Western a experimentat o ceştere intermitentă a cererii pentru produsele sale, ceea ce a forţat-o să refuze comenzi. După aceste creşteri accentuate ale cererii, Western şi-ar fi mărit capacitatea prin închirierea unei clădiri auxiliare, apoi prin achiziţionarea şi instalarea echipamentelor adecvate. Această operaţiune de a obţine capacitatea suplimentară dorită ar fi durat între şase şi opt luni, dar până atunci cererea s-a terminat - alte firme cu capacitate disponibilă au preluat deja o parte mare a pieţei. Odată ce Western a început să previzioneze în mod corespunzător cererea şi să îşi planifice cerinţele de capacitate pentru aproximativ un an în avans, aceasta a fost capabilă să îşi menţină şi chiar să îşi mărească cota de piaţă.

Bugetul de capital eficient poate îmbunătăţi atât calendarul cât şi calitatea activelor achiziţionate. Dacă o firma previzionează nevoile sale de active de capital în avans, poate cumpăra şi instala active înainte ca acestea să fie necesare. Din păcate, multe firme nu dispun de mijloace de producţie până în momentul în care activele existente se apropie de capacitatea deplină de utilizare. În cazul în care vânzările cresc datorită unei creşteri a cererii pe piaţă, în general, toate firmele din industrie vor avea tendinţa să dispună de mijloace de producţie în aproximativ acelaşi timp. Acest lucru duce la restanţe (comenzi nerezolvate), perioade lungi de aşteptare a utilajelor, o deteriorare a calităţii echipamentelor de capital şi o creştere a costurilor. Firma care prevede nevoile sale şi achiziţionează activele de capital în timpul perioadelor de stagnare poate evita aceste probleme. Trebuie reţinut însă faptul că, dacă o firmă anticipează o creştere a cererii şi apoi se extinde pentru a satisface cerera anticipată, dar vânzările nu cresc, aceasta va fi împovărată cu exces de capacitate şi costuri ridicate, ceea ce poate duce la pierderi sau chiar faliment. Astfel, o prognoză exactă privind vânzările este decisivă.

Bugetul de capital implică de obicei cheltuieli substanţiale şi înainte ca o firmă să poată cheltui o sumă mare de bani, trebuie să aibă fonduri disponibile, iar sumele mari de bani nu sunt disponibile în mod automat. Prin urmare, o firmă care intenţionează să desfăşoare un program care implică cheltuieli de capital majore ar trebui să-şi planifice finanţările sale destul de mult în avans pentru a fi sigură că fondurile sunt disponibile.

2. Termeni şi concepte folosite în bugetul de capital

Sa vedem în continuare câteva dintre noţiunile pe care trebuie sa le cunoaştem înainte de a trece efectiv la analiza bugetului de capital.

Costul capitalului

Costul capitalului unei firme (sau costul mediu ponderat al capitalului) este definit ca fiind costul fondurilor care îi sunt furnizate . De asemenea mai este denumit şi rata rentabilităţii cerută (required rate of return, eng) sau rata de prag/minimă a rentabilităţii (hurdle rate, eng), pentru că specifică rata minimă de rentabilitate necesară cerută de investitorii firmei. În acest context, costul de capital al firmei serveşte drept rată de prag în a decide ce proiecte de investiţii de capital sunt acceptabile. Cu toate acestea, acest lucru presupune că proiectele în curs de evaluare sunt de un risc mediu în raport cu proiectele în care este în prezent implicată firma.

Modul în care proiectele sunt clasificate

O firmă întâmpină, de obicei, mai multe tipuri diferite de proiecte atunci când ia decizii privind cheltuielile de capital, inclusiv proiecte independente şi proiecte care se exclud reciproc.

Un proiect independent este cel a cărui acceptare sau respingere nu elimină în mod direct alte proiecte din considerare. De exemplu, o firmă poate avea în vedere instalarea unui nou sistem de comunicaţii telefonice în sediul central şi înlocuirea unui perforator la o locaţie în fabrică în aproximativ acelaşi timp. În absenţa unei constrângeri a disponibilităţii de fonduri, ambele proiecte ar putea fi adoptate dacă îndeplinesc criteriile minime de investiţie.

Un proiect care se exclude reciproc este unul a cărui acceptare se opune acceptării uneia sau mai multor propuneri alternative. Pentru că două sau mai multe proiecte care se exclud reciproc au capacitatea de a îndeplini aceeaşi funcţie pentru o firmă, doar unul trebuie să fie ales. De exemplu, în 2002 compania aeriană olandeză KLM a luat în considerare înlocuirea flotei sale de avioane de cursă lungă cu modelele de aeronavă 767 Boeing, Airbus A320, sau o combinaţie a ambelor. Cele trei alternative se exclud reciproc.

Disponibilitatea fondurilor

Atunci când o firmă dispune de fonduri adecvate pentru a investi în toate proiectele care îndeplinesc anumite criterii de selecţie a bugetului de capital, se spune că firma funcţionează fără o constrângere a fondurilor. Frecvent însă, firmele au proiecte acceptabile al căror cost total iniţial este mai mare decât totalul fondurilor pe care firma le are la dispoziţie pentru a le investi în proiecte de capital. Aceasta impune raţionalizarea capitalului sau stabilirea unor limite privind cheltuielile de capital şi duce la unele probleme speciale ale bugetului de capital.

Preview document

Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 1
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 2
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 3
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 4
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 5
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 6
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 7
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 8
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 9
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 10
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 11
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 12
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 13
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 14
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 15
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 16
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 17
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 18
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 19
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 20
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 21
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 22
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 23
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 24
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 25
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 26
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 27
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 28
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 29
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 30
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 31
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 32
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 33
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 34
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 35
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 36
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 37
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 38
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 39
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 40
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 41
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 42
Factorii care Influențează Bugetul de Capital - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Factorii care Influenteaza Bugetul de Capital.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Costul Capitalului Firmei

1. Introducere Piaţa financiară naţională sau internaţională oferă întreprinderilor o gamă complexă de mijloace de finanţare. La nivelul...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Analiza Bugetului Local al Municipiului Turda

I N T R O D U C E R E Autonomia financiară a unităţilor administrativ- teritoriale a fost consacrată internaţional prin conceptul ,, resurselor...

Bugetul de stat - trecut, prezent și perspective

INTRODUCERE Bugetul de stat constituie componenta centrala a sistemului financiar-bancar, care cuprinde o parte a relatiilor social-economice...

Analiza Cheltuielilor Publice în România

1. Cheltuielile publice – concept si trasaturi Conceptul de cheltuieli publice este indisolubil legat de conceptul de sector public, care poate fi...

Impozitarea veniturilor persoanelor fizice în țările arabe și analiza de impact

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA IMPOZITULUI PE VENITURILE PERSOANELOR FIZICE 1.1. TEHNICI DE IMPUNERE A VENITULUI PERSOANELOR FIZICE Materializare a...

Funcția Financiară și Mecanismele Financiare ale Întreprinderii

CAPITOLUL I FUNCŢIA FINANCIARĂ ŞI MECANISMELE FINANCIARE ALE ÎNTREPRINDERII 1.1.Conceptul şi funcţiile finanţelor întreprinderii Procese de...

Studiu privind structura și evoluția cheltuielilor publice

Capitolul 1. Sistemul cheltuielilor publice Cheltuielile publice reprezinta relatii de repartizare a fondurilor financiare catre institutii...

Studiul privind structură și evoluția cheltuielilor social culturale în perioada 2009-2011 pe Municipiul București

Capitolul 1. Sistemul cheltuielilor publice Cheltuielile publice reprezinta relatii de repartizare a fondurilor financiare catre institutii...

Politicile bugetare și efectul lor asupra echilibrului balanței de plăți

1. NOȚIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND POLITICA BUGETARĂ ȘI BALANȚA DE PLĂȚI 1.1. ASPECTE GENERALE PRIVIND POLITICILE BUGETARE ROMÂNEȘTI Politica...

Ai nevoie de altceva?