Globalizarea

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 29265
Mărime: 166.85KB (arhivat)
Publicat de: Dorinel Macovei
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: LIANA SON

Cuprins

  1. Introducere 5
  2. CAPITOLUL I
  3. GLOBALIZAREA: DELIMITĂRI CONCEPTUALE
  4. 1.1 Complexitatea aspectelor definitorii 6
  5. 1.1.1 Globalizarea - proces dinamic şi multidimensional 6
  6. 1.1.2 Integrarea regională 10
  7. 1.1.3 Dialectica globalizare – regionalism 11
  8. 1.2 Rădăcinile istorice ale globalizării 12
  9. CAPITOLUL II
  10. DIMENIUNI ECONOMICE ŞI CULTURALE ALE PROCESULUI DE GLOBALIZARE
  11. 2.1 Globalizarea comercială: trăsături şi tendinţe în comerţul internaţional postbelic 16
  12. 2.1.1 Noile caracteristici ale comerţului internaţional între anii 1983 – 2000 16
  13. 2.1.2 Comerţul mondial în anii 2001 şi 2002 18
  14. 2.1.3 Evoluţia comerţului mondial în anul 2003 22
  15. 2.1.4 Evoluţia comerţului internaţional în 2004 24
  16. 2.2 Caracteristicile globale ale comerţului internaţional postbelic 25
  17. 2.2.1 Internaţionalizarea crescândă a economiei mondiale 25
  18. 2.2.2 Polarizarea schimburilor internaţionale: triada comercială 26
  19. 2.2.3 Regionalizarea schimburilor 28
  20. 2.2.4 Emergenţa megablocurilor investiţionale 29
  21. 2.2.4.1 Investiţiile străine directe: restructurări şi tendinţe în primul deceniu al secolului XXI 29
  22. 2.2.4.2 Crearea marilor blocuri investiţionale 34
  23. CAPITOLUL III
  24. INTEGRAREA REGIONALĂ – ÎNTRE TEORIE ŞI PRACTICĂ
  25. 3.1 Integrarea regională – aspecte generale de definire; tipuri 36
  26. 3.1.1 Conţinutul conceptului de integrare regională 36
  27. 3.1.2 Diferenţieri în conceptul de regionalism 38
  28. 3.1.3 Forme ale integrării economice regionale 41
  29. 3.2 Efecte ale integrării regionale 43
  30. 3.2.1 Efectele statice ale acordurilor de integrare regională 44
  31. 3.2.2 Creştere şi convergenţă 45
  32. 3.2.3 Politica de integrare: reducerea costurilor, creşterea concurenţei 46
  33. 3.2.4 Impactul acordurilor comerciale regionale asupra schimburilor mondiale 48
  34. CAPITOLUL IV
  35. EVOLUŢII, TRĂSĂTURI ŞI TENDINŢE ÎN PROCESUL DE INTEGRARE REGIONALĂ
  36. 4.1 Principalele blocuri economice regionale 50
  37. 4.2 Caracteristici şi tendinţe în dezvoltarea acordurilor comerciale regionale 54
  38. 4.2.1 Multiplicarea acordurilor comerciale regionale în ultimii ani 54
  39. 4.2.2 Trecerea de la un regionalism închis la un model mai deschis 56
  40. 4.2.3 Cea mai comună categorie este zona de liber schimb (ZLS) 56
  41. 4.2.4 Creşterea numărului de ACR încheiate de ţările în curs de dezvoltare 57
  42. 4.2.5 Asimetrie în dependenţa de comerţ 58
  43. BIBLIOGRAFIE 59

Extras din proiect

INTRODUCERE

Economia contemporană parcurge, la acest sfârşit de mileniu, un proces evolutiv de transformări structurale, calitative şi cantitative desprinse din însăşi dinamica proceselor economice ce se desfăşoară la scară planetară.

Creşterea interdependenţelor între entităţile economice, fie ele economii naţionale, firme de afaceri încadrate în spaţiul naţional sau multinaţional, ramuri sau subramuri de un anumit specific, este rezultatul conjugat al schimbărilor evolutive ale tehnicii şi tehnologiei care aplicate la micro şi macroscară au determinat creşterea volumului producţiei şi nevoia de răspândire a acesteia dincolo de limitele pieţelor naţionale.

Ultimele decenii au adus prosperitate unor naţiuni şi un complex de probleme tuturor naţiunilor. Ele au ridicat un semn de întrebare în legătură cu multe din valorile, ideile şi raţiunile pe baza cărora au fost făcute relaţiile dintre naţiuni şi în cadrul naţiunilor. Ele au legat naţiunile într-o reţea complexă de interdependenţe, din care nici o naţiune, oricât de puternică ar fi, nu se poate auto exclude în mod realist.

Noua paradigmă tehnoindustrială, proprie societăţii informaţionale, conjugată cu o nouă viziune asupra administrării rezultatelor cercetării tehnico-ştiinţifice şi a resurselor umane a determinat o schimbare a modului de organizare a activităţii economice, obligând entităţile economice la o schimbare a de atitudine în privinţa viziunii asupra locului ocupat şi rolului jucat de către fiecare dintre acestea în cadrul diviziunii internaţionale a muncii.

Mondializarea sau globalizarea – integrarea crescândă a fluxurilor de factori, bunuri şiservicii în cadrul pieţelor specifice la dimensiuni mondiale – considerată drept cea mai complexă formăa internaţionalizării activităţii economice reprezintă acea formă a integrării economice noninstituţionale şi nonformale, în cadrul căreia agenşii economici îşi desfăşoară activitatea independent de restricţiile impuse de frontierele naţionale, concurează pe pieţe globale şi se adresează unor consumatori cu gusturi pe cale de omogenizare.

Spre deosebire de globalizare, ale cărei caute, evoluţie, forme de manifestare şi efecte sunt determinate în principal de factori de natură economică nonformală şi noninstituţională, regionalizarea trebuie analizată prin prisma gradului înalt de interdependenţă dintre factorii de natură, politică, economică, culturală, istorică şi de securitate care o determină şi a efectelor multiplre pe care le generează.

Lucrarea de faţă încearcă să expună într-o formă cât mai naturală procesele şi fenomenele care modifică şi contribuie la dezvoltarea şi creşterea economică atât la scară naţională şi zonală, cât şi la scară globală. Intre fenomenele noi apărute şi care solicită atât preocupări teoretice, cât şi de politică economică, sunt de reţinut regionalizarea şi globalizarea care atrag după sine, în funcţie de natura lor, o serie de consecinţe de ordin economic, politic şi social.

CAPITOLUL I

GLOBALIZAREA: DELIMITĂRI CONCEPTUALE

1.1. Complexitatea aspectelor definitorii

1.1.1 Globalizarea - proces dinamic şi multidimensional

Începând cu mijlocul secolului al XX-lea, economia mondială a parcurs şi parcurge în continuare un proces evolutiv de transformări structurale, calitative şi cantitative, decurgând din însăşi dinamica proceselor economice ce se desfăşoară la scară planetară. Acestea se manifestă printr-o accelerare a interdependenţelor şi legăturilor dintre economiile naţionale, concretizate în fluxuri de capital, umane, materiale etc. Astfel, la nivel global, s-au conturat ample mişcări şi procese care se completează mai mult decât se substituie unul altuia: pe de o parte, globalizarea afacerilor, iar pe de altă parte, participarea la aranjamente de integrare regională, pentru crearea de zone de liber schimb şi alte uniuni regionale, massi mult sau mai puţin formalizate. Se poate spune că economia mondială contemporană se caracterizează prin două tendinţe distincte şi parţial contradictorii care se constituie în două forţe puternice şi strâns legate de modelarea acesteia: globalizarea şi regionalizarea.

Atât globalizarea,cât şi regionalizarea pun sub semnul întrebării concepţia de până acum asupra naţiunii. De fapt, în cele două cazuri, spaţiul economic nu se mai suprapune celui politic. Regionalismul care elimină iar, pe de altă parte, menţine frontierele, se opune el globalizării care are trendinţa să le elimine? Sau dimpotrivă, pregăteşte terenul pentru realizarea ei. Aduc cele două tendinţe beneficii mai mari decât efectele negative invocate de demonstranţii de la Seattle din octombrie 1999 sau de la Praga din septembrie 2000? Disputele continuă, neputându-se formula un răspuns absolut la aceste întrebări; cert este faptul că, analiza evoluţiei şi dezvoltării lor ocupă tot mai mult teren în preocupările specialiştilor, atât din domeniul economic, cât şi din cel social, politic sau cultural.

În încercarea de a clarifica natura conceptului de globalizare se impune, în primul rând, stabilirea legăturilor existente între aceasta şi termenii de internaţionalizaere şi multinaţionalizare. Înţelesul acestora nu se suprapune, chiar dacă între ele există zone de interferenţă.

Internaţionalizarea presupune o deschidere progresivă a economiilor naţionale către schimburile exteriore de bunuri şi servicii, dar şi de capitaluri. În opinia teoreticienilor, economiştilor, internaţionalizarea economiei şi societăţii se referă "la ansamblul fluxurilor de schimburi de materii prime şi servicii,bani, idei şi oameni între două sau mai multe state-naţiune" (Robert Boyer, Daniel Drache – States against markets, Routledge, 1996). Statisticile privind comerţul sunt cele mai la îndemână instrumente de apreciere şi monitorizare a naturii, întinderii şi direcţiei internaţionalizării.

Timp de sute de ani, oamenii au făcut schimburi de bunuri şi servicii între naţiuni şi s-au deplasat de la o ţară la alta. În capitalismul modern, internaţionalizarea a căpătat noi forme prin cucerirea coloniilor şi afirmarea politicilor de liber schimb. Mai târziu, formele şi gradele de intrernaţoionalizare au suferit modificări, pe măsură ce vechile puteri au decăzut, noile centre de putere exercitându-şi strategiile şi intreresele.

Prin contrast, conceptul de multinaţionalizare (transnaţionalizare) a economiei şi societăţii se caracterizează, în mod fundamental, prin "transferul de resurse, în special, capital şi într-o măsură mai mică, de muncă între, două economii naţionale" (Robert Boyer, Daniel Drache – States against markets, Routledge, 1996). O formă tipică a multinaţionalizării economiei o reprezintă valorificarea capacităţilor de producţie a unei firme prin intermediul filialelor, achiziţiilor sau diferitelor tipuri de cooperare (comercială, financiară, tehnologică şi industrială).

Preview document

Globalizarea - Pagina 1
Globalizarea - Pagina 2
Globalizarea - Pagina 3
Globalizarea - Pagina 4
Globalizarea - Pagina 5
Globalizarea - Pagina 6
Globalizarea - Pagina 7
Globalizarea - Pagina 8
Globalizarea - Pagina 9
Globalizarea - Pagina 10
Globalizarea - Pagina 11
Globalizarea - Pagina 12
Globalizarea - Pagina 13
Globalizarea - Pagina 14
Globalizarea - Pagina 15
Globalizarea - Pagina 16
Globalizarea - Pagina 17
Globalizarea - Pagina 18
Globalizarea - Pagina 19
Globalizarea - Pagina 20
Globalizarea - Pagina 21
Globalizarea - Pagina 22
Globalizarea - Pagina 23
Globalizarea - Pagina 24
Globalizarea - Pagina 25
Globalizarea - Pagina 26
Globalizarea - Pagina 27
Globalizarea - Pagina 28
Globalizarea - Pagina 29
Globalizarea - Pagina 30
Globalizarea - Pagina 31
Globalizarea - Pagina 32
Globalizarea - Pagina 33
Globalizarea - Pagina 34
Globalizarea - Pagina 35
Globalizarea - Pagina 36
Globalizarea - Pagina 37
Globalizarea - Pagina 38
Globalizarea - Pagina 39
Globalizarea - Pagina 40
Globalizarea - Pagina 41
Globalizarea - Pagina 42
Globalizarea - Pagina 43
Globalizarea - Pagina 44
Globalizarea - Pagina 45
Globalizarea - Pagina 46
Globalizarea - Pagina 47
Globalizarea - Pagina 48
Globalizarea - Pagina 49
Globalizarea - Pagina 50
Globalizarea - Pagina 51
Globalizarea - Pagina 52
Globalizarea - Pagina 53
Globalizarea - Pagina 54
Globalizarea - Pagina 55
Globalizarea - Pagina 56
Globalizarea - Pagina 57
Globalizarea - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • Globalizarea.doc

Alții au mai descărcat și

Globalizarea și securitatea

„România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a...

Globalizare Economică

I. Globalizarea I.1. Trasaturi generale Intensificarea globalizării constituie trăsătura fundamentală a economiei mondiale la începutul...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Globalizarea - Proces dominant la nivelul economiei mondiale

Mediul înconjurător în care îşi desfăşoară activitatea organizaţiile devine tot mai turbulent, astfel organizaţiile trebuie să înveţe să se...

Globalizarea și criza economică

CAP 1. RĂDĂCINILE ISTORICE ALE GLOBALIZĂRII 1.1. Globalism, globalitate, globalizare Termenul de globalizare este folosit pentru prima dată de...

Uniunea Europeană și globalizarea economică

INTRODUCERE Astăzi, vocile celor care critică globalizarea se înmulțesc în toată lumea. Uniunea Europeană este la fel atacată, deoarece împinge...

Globalizare versus regionalizare. tendințe și perspective

INTRODUCERE Lucrarea de licență cu titlul “Globalizare și Regionalizare” își propune un studiu asupra acestor două procese,deoarece această temă...

Globalizarea și Impactul Social al Acesteia

Introducere Globalizarea semnifică creşterea relaţiilor economice între statele lumii, prin reducerea unor bariere tarifare, care împiedică buna...

Globalizarea și impactul asupra vieții economice

Introducere Globalizarea, pe lângă faptul că este discutată şi tratată sub diferite forme din prisma tuturor treptelor societăţii în care trăim,...

Globalizarea sistemelor financiare. analiza proceselor de încurajare a dezvoltării financiare și în țările emergente

INTRODUCERE Motto al ultimelor doua decenii, termenul de globalizare are o diversitate de accepţiuni, ceea ce constituie o sursă de confuzie....

Globalizare vs Diversitate Culturala. Impactul Asupra Afacerilor

INTRODUCERE Globalizarea este o temă care provoacă reacţii puternice şi mai puţin obişnuite. Şi asta, poate, din pricina că globalizarea, plasând...

Ai nevoie de altceva?