Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 8340
Mărime: 432.17KB (arhivat)
Publicat de: George Andrei
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Herman Emilia
prezentat la seminarul de comunicari stiintifice

Cuprins

  1. 1. Politica bugetara – componenta a politicii economice
  2. 2. Bugetul de stat – instrument al politicii bugetare
  3. 3. Analiza bugetului de stat in Romania si impactul acestuia asupra economiei nationale
  4. 4. Concluzii
  5. Bibliografie

Extras din proiect

POLITICI MACROECONOMICE

1. Statul si macroeconomia

Statul indeplineste, alaturi de rolul sau politic si functiile generale ale puterii publice, si functii economice.

Joaca un rol de mare importanta, concretizat in numeroase functii si actiuni economice. El a devenit "stat garant", actionand impreuna cu agentii economici individuali, cu persoanele juridice si cu grupuri de presiune in vederea realizarii echilibrului relativ in toate domeniile de activitate.

Secolul XX este caracterizat prin cresterea rolului statului democratic in viata economico-sociala, indeosebi in tarile avansate economic cu succese tehnico-stiintifice.

Cauzele sporirii rolului economic al statului sunt in relatie directa cu: progresul factorilor de productie, cu revolutiile inregistrate in domeniul stiintei si tehnologiei; complexitatea crescanda a economiei; sporirea rolului factorului constient in desfasurarea vietii economico-sociale

Cresterea gradului de implicare a administratiei publice in economie rezida in insuficienta initiativei private intr-o serie de domenii de interes general.

- crearea de intreprinderi publice de productie;

- organizarea pe baza resurselor bugetare a unor prestatii sociale: ocrotirea sanatatii, instructia publica, unele servicii de transport;

- activitatea de sustinere moderata si de supraveghere economica a unor activitati traditionale (productia agricola, productia de energie electrica).

Complexitatea problemelor care apar in perioadele dificile ale istoriei unei tari (razboaie, crize economice). Astfel de probleme sunt trecute prin lege in sarcina statului.

Modificarile in conjunctura economica internationala, care favorizeaza sau complica situatia economica a unor tari (cand puterea de schimb a monedei este in scadere, statul, prin mijloacele sale poate sustine intarirea acesteia)

- se implica pentru satisfacerea nevoilor colective,

- producerea unor bunuri materiale si servicii de interes general;

- ameliorarea mecanismelor pietei in vederea realizarii obiectivelor fundamentale ale natiunii;

- corelarea efectelor negative ale repartitiei prin piata, procedand la redistribuirea venitului in societate.

- se exercita printr-o multitudine de masuri si forme:

- furnizeaza servicii colective celorlalti agenti economici fara contra prestatie directa din partea consumatorilor (finantate de societate)

- este factorul care asigura organizarea si manifestarea puterii publice institutionalizate pe plan national (apara sistemul de piata, asigura coeziunea si solidaritatea agentilor economici la nivel national). Este factorul de consens in raport cu exteriorul si cu viitorul ei.

Administratia publica isi asuma riscul unor activitati care traditional erau specifice celorlalti agenti economici (se prezinta ca un mare consumator pe unele piete: achizitionarea de armament si ca mare producator de marfuri in sectorul nationalizat; agent bancar-financiar, banca de emisiune )

Statul contemporan concepe si pune in aplicare politici economico-sectoriale, regionale si generale.

Guvernele au functia majora de a mentine, respectiv de a readuce stabilizarea economica, respectiv macrostabilizarea (cu mijloace specifice)

2. Tipologia politicilor economice

Politica economica reprezinta actiunea constienta a puterii publice care se traduce prin definirea obiectivelor economice si sociale urmarite intr-o perioada, intr-o tara, ca si prin punerea in opera a acestora prin folosirea unor mijloace si tehnici adecvate.

obiectivele formulate se ierarhizeaza la toate nivelurile de structurare a vietii economice, iar politica economica are ca punct de plecare interesele generale ale natiunii, intr-un anumit orizont de timp.

Clasificarea se face in functie de mai multe criterii:

-in functie de obiectivele finale sau de domeniile de aplicare: de crestere si dezvoltare; de ocupare sau antisomaj; de stabilitate sau de stabilizare a pietei; antiinflationiste; de subventionare a exporturilor-limitare a importurilor; politici sociale; politici industriale etc.

-dupa mijloacele (instrument) folosite in promovarea politicii exista: politicii care folosesc mijloace reglatoare indirecte ( politicile monetare si cele bugetare); politici care actioneaza direct asupra mecanismelor economice (politici de piata, de venit, de ocupare); politici care se bazeaza pe ideea de legislatie economica.

-in functie de durata de extindere sau de orizontul de timp al obiectului politicii economice: politici conjuncturale (anticiclice,deflationiste, de relansare); politici structurale, de restructurare durabila a bazelor functionarii economiei (amenajari teritoriale, politici industriale, agricole, de asigurare cu energie a tarii)

- in functie de maniera de influentare a agentilor economici de catre administratia publica: politici de limitare a creditarii in anumite limite, de sporire a cotizatiei sociale, politici de incitare a subiectilor economici, de formare a unui comportament al lor; politici de concertare, care vizeaza incheierea de acorduri si conventii intre partenerii la viata economica si sociala.

- in raport de orientarea doctrinara: politici liberale: ( favorizeaza reglementarile si acorda toata increderea mecanismelor libere de piata); politici dirijiste, keynesiene: interventia activa a puterii publice si pune accent pe rolul cererii globale, politici de inspiratie democrat-sociala favorabile unei actiuni importante de planificare, de reducere a inegalitatilor prin protectie sociala.

3. Politica bugetara si politica fiscala

Politica bugetara folosita pentru a se realiza stabilizarea macroeconomica reprezinta modificarea impozitelor si a destinatiei cheltuielilor publice, de regula ca urmare a adoptarii unei legislatii noi.

Principalele instrumente folosite in aceasta politica bugetara discretionara sunt: lucrarile publice si alte investitii publice, proiectele de ocupare in sectorul public si modificarile cotei de impozitare. Limitele politicii fiscale sunt scoase in evidenta de decalajul intern.

Unul din cele mai eficiente instrumante de interventie a statului in viata economica a unei tari este bugetul de stat. Bugetul de stat este un instrument de stabilizare macroeconomica prin care autoritatea publica influenteaza activitatea economica, respectiv cererea globala, nivelul productiei si al preturilor, asigura protectie sociala, etc. Este o forma concreta de manifestare a politicii financiare ale statului, fiind principalul mijloc prin care se formeaza veniturile statului si se efectueaza cheltuielile publice.

Preview document

Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 1
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 2
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 3
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 4
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 5
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 6
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 7
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 8
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 9
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 10
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 11
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 12
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 13
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 14
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 15
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 16
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 17
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 18
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 19
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 20
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 21
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 22
Impactul politicii bugetare asupra economiei naționale - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Impactul Politicii Bugetare asupra Economiei Nationale.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Monetare

1. Politica macroeconomică: obiective şi instrumente În ultimii ani, pe fondul accentuării presiunilor inflaţioniste şi a celor legate de...

Analizarea măsurilor economice luate de România, Ungaria, Italia și Marea Britanie în situația de criză generată de pandemia Covid-19

SITUAȚIA DE ANSAMBLU Coronavirusurile sunt o familie numeroasă de virusuri care pot provoca boli la animale sau oameni. La om provoacă infecții...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Politica financiară a României

Capitolul 1. Politica financiară. Aspecte teoretice 1.1. Mecanismul financiar – componenta de bază a mecanismului de funcţionare a economiei...

Impactul politicii fiscale asupra relansării creșterii economice în România

Politica fiscală este o politică conjucturală, o politică ce poate fi folosită doar pe termen scurt, în cazul în care în economie apar dezechilibre...

Politică bugetar fiscală

Introducere Evoluţia economiei naţionale, din ultimii ani, poate fi considerată favorabilă pentru valorificarea întregului potenţial...

Studiul Privind Deficitul Bugetar al României în Perioada 1991-2007

Introducere Bugetul statului este reflectarea situaţiei economice a ţarii, de aceea constituirea, adoptarea şi executarea acestuia se gasesc nu...

Deficit Bugetar

1. Definirea conceptului de deficit bugetar In primul rand ca sa putem vorbi despre deficitul bugetar trebuie sa definim mai intai conceptul de...

Politicile bugetare și efectul lor asupra echilibrului balanței de plăți

1. NOȚIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND POLITICA BUGETARĂ ȘI BALANȚA DE PLĂȚI 1.1. ASPECTE GENERALE PRIVIND POLITICILE BUGETARE ROMÂNEȘTI Politica...

Analiza relației dintre TVA și creșterea economică în 2 țări europene - Italia și Olanda

I. Introducerea Impactul TVA asupra economiei mondiale a avut loc pentru prima dată în Franța la inițiativa lui M. Laure, în 1954. Franța...

Impactul finanțării deficitului bugetar asupra economiei naționale

CAPITOLUL 1.NOŢIUNI INTRODUCTIVE CU PRIVIRE LA DEFICITUL BUGETAR Ȋntr-un cadru marcat de posibilitatea eşecului sau a paradigmei „deceniului...

Ai nevoie de altceva?