Biblioteca

Importanta Impozitelor Indirecte in Formarea Veniturilor Bugetului de Stat in Romania

Proiect / Economie
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 95
Marime arhiva: 133.93Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Economie
Nota pe site: 9 Importanta Impozitelor Indirecte in Formarea Veniturilor Bugetului de Stat in Romania, 9 out of 10 based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
CONF. UNIV. DR. ION MIHAILESCU
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Importanta Impozitelor Indirecte in Formarea Veniturilor Bugetului de Stat in Romania.doc

Din cuprins:
CAPITOLUL I: CARACTERIZAREA GENERALĂ A IMPOZITELOR ŞI TAXELOR
1.1 CONSIDERAŢII GENERALE DESPRE IMPOZITE SI TAXE pag 2
1.2 DEFINIREA ŞI ROLUL IMPOZITELOR ŞI TAXELOR pag 5
1.3 PRINCIPIILE IMPUNERII pag 12
1.4 ELEMENTELE IMPOZITULUI pag 17
1.5 AŞEZAREA ŞI PERCEPEREA IMPOZITELOR pag 20
1.6 CLASIFICAREA IMPOZITELOR ŞI TAXELOR pag 24
CAPITOLUL II: TAXA PE VALOAREA ADĂUGATĂ
2.1 TRĂSĂTURILE IMPOZITELOR INDIRECTE pag 29
2.2 OBIECTUL ŞI TIPURILE TAXEI PE VALOAREA ADĂUGATĂ pag 36
2.3 PLĂTITORII TAXEI PE VALOAREA ADĂUGATĂ ŞI SFERA
DE APLICARE A ACESTEIA pag 40
2.4 CALCULAREA ŞI REGULARIZAREA TVA CU BUGETUL STATULUI pag 50
CAPITOLUL III: ALTE IMPOZITE ŞI TAXE INDIRECTE
3.1 ACCIZELE; REGLEMENTĂRI JURIDICE, SFERA DE APLICARE ŞI CALCULUL ACCIZELOR pag 62
3.2 TAXELE VAMALE; CARACTERISTICI DE BAZĂ; CALCULAREA ACESTORA ŞI FACILITĂŢI LA PLATA LOR pag 70
3.3 EVOLUŢIA IMPOZITELOR INDIRECTE PE PERIOADA 1996-2001 pag 82
BIBLIOGRAFIE pag 91

Extras din document:

CAPITOLUL I
CARACTERIZAREA GENERALĂ A IMPOZITELOR ŞI TAXELOR
1.1 CONSIDERAŢII DESPRE IMPOZITE ŞI TAXE
Demonstrând că există raţiuni ca statul să furnizeze bunuri şi servicii publice, precum şi să realizeze transferuri de venituri în cadrul societăţii, trebuie să fim de acord că, pentru a realiza acest lucru, statul are nevoie de fonduri.
Metodele de finanţare a cheltuielilor publice s-au schimbat în decursul timpului, dar nu există nici o îndoială că impozitul este o perenitate şi că, până la urmă, nimeni nu scapă de plata acestuia.
Impozitul, punct nodal al fiscalităţii, este, ca şi acesta din urmă, produsul istoriei. În Grecia antica şi, mai apoi, în Imperiul Roman, costul activităţilor publice a fost finanţat direct de către membrii bogaţi ai comunităţii. Odată cu creşterea puterii statului şi extinderea activităţilor acestuia, a fost nevoie de venituri permanente şi crescătoare. Acestea au fost obţinute prin plăţi obligatorii care au condus la dezvoltarea unui sistem fiscal.
La rândul său, Imperiul Bizantin a dispus de un sistem de impozitare sofisticat. El a fost dezvoltat de un geniu financiar, IOAN CAPPADOCIANUL trezorier al lui Justinian. Impozitarea se baza pe prosperitate, iar impozitele erau plătite PER CAPITA, după averea deţinută.
Pe baza exemplelor la care ne-am oprit, îi putem da dreptate lui G. Ardant când spunea că: “Marile state ale Antichităţii nu au fost realmente puternice decât în măsura în care să permită retribuirea funcţionarilor şi soldaţilor, să hrănească şi să echipeze o armată fără să recurgă exclusiv la atribuirea de domenii şi la rechiziţii”.
În afara căii paşnice de impunere a impozitului în viaţa socială, adică prin extinderea puterii şi activităţilor interne ale statului, mai este verosimilă şi o altă cale. Astfel, este probabil ca originea impozitului să se afle în transformarea jafurilor în tribut, impus populaţiilor cucerite de către învingător. Este dificil însă de a găsi originile certe ale impozitului, pentru că statului, în căutare de susţinere financiară la începuturile sale, îi era, indiferent dacă tributul era plătit de proprii săi cetăţeni sau de cei supuşi în urma războaielor.
Astfel, există şi o teorie poate cel mai des întâlnită, despre originile impozitului şi statului, care reflectă viziunea economiştilor. Ea se bazează pe ipoteza că primul a dat naştere celui de-al doilea atunci când dezvoltarea societăţii a permis realizarea unui surplus economic şi că acesta ar fi fost imediat şi în mod regulat acaparat de către un grup care se detaşează de restul comunităţii.
Potrivit acestei teorii, surplusul economic însuşit de grupuri de putere este identificat cu impozitul care ar fi constituit temelia fondării statului. Dar oare acesta să fie adevărul? Greu de spus. De ce nu am admite ca, din motive de siguranţă şi pentru apărarea intereselor individuale, indivizii să se fi gândit, în stadiul incipient al relaţiilor sociale, să formeze asociaţii de protecţie care cu timpul, să fie culminant cu apariţia statului? Dacă am admite acest lucru, în consonanţă cu şirul ipotezelor lui Nozick, ar trebui să fim de acord că statul a fost cel care a dat naştere la impozit şi nu invers.
Cert este că această inovaţie formidabilă care este impozitul a însoţit permanent statul în prefacerile la care acesta a fost supus de istorie sau cele la care statul a contribuit în decursul istoriei. “Căci dacă istoria a proiectat un război, fiscul s-a asociat imediat pentru nevoia de bani. De s-a hotărât o reorganizare socială, o expediţie, o cucerire sau chiar o mişcare de altă natură, tot fiscul a fost elementul cel mai de seamă sub a cărui oblăduire a început şi s-au sfârşit toate aceste noianuri de fapte şi întâmplări”.
Pe măsură ce organizarea statală se dezvoltă, aceasta este însoţită de impozitul permanent perceput pe cale de autoritate. În acest context, faptul că impozitul trebuie să finanţeze o administraţie tot mai complexă a statului determină conducătorii de state, susţinuţi de către jurişti, să revendice prerogative fiscale.
La începuturile existenţei sale, impozitul numai că nu era permanent, dar şi rolul său era limitat şi obscur. Cu timpul, el începe să fie reformat de către conducătorii de state, iar el însuşi, la rândul său, stă la baza reformelor la care statul a fost supus de-a lungul timpului. Toate statele moderne şi-au bazat dezvoltarea economiilor şi extinderea puterii lor, în mare parte pe fiscalitate, fie ca aceasta este suportată numai de proprii cetăţeni sau şi de cetăţenii altor state aflate într-o formă sau alta de dependenţă faţă de statul respectiv.


Previzualizare pagini: (95)

  Comentarii:

  UNIVERSITATEA “CONSTANTIN BRÂNCOVEANU” PITEŞTI FACULTATEA DE MANAGEMENT ŞI MARKENTING ÎN AFACERI ECONOMICE PITEŞTI


  Documente similare:
  Preview document similar
  Impozite
  Proiectul contine 69 pagini in format doc cu o marime totala de 114.73 KB.
  Preview document similar
  Impozitul pe Venit
  Referatul contine 13 pagini in format doc cu o marime totala de 30.05 KB.
  Preview document similar
  Instrumentarea Contabila privind Calculul si...
  Proiectul contine 96 pagini in format doc cu o marime totala de 97.48 KB.
  Preview document similar
  Rolul Impozitelor Indirecte in Etapa Actuala de...
  Proiectul contine 58 pagini in format doc cu o marime totala de 79.56 KB.
  Preview document similar
  Impozitul Forfetar Reprezinta un Venit Sigur la...
  Referatul contine 28 pagini in format doc cu o marime totala de 61.29 KB.
  Preview document similar
  Impozitele Indirecte
  Referatul contine 79 pagini in format doc cu o marime totala de 96.98 KB.
  Carti recomandate:
  Gheorghe Bistriceanu, Gheorghe Popescu H.
  Cuprins: Necesitatea, continutul economic si functiile bugetului statului Principiile bugetului de stat Impozitu si taxa. Elementele actului normativ institutor de venituri bugetare Principii ale legiferarii, asezarii si incasarii impozitelor Impozite directe, sistemul veniturilor bugetare si rolul sau Impozitele directe de la agentii... citeste tot
  Narcisa Roxana Mosteanu
  In this work the author aims and carries out about details of the mechanism of taxes, speaking to the same extent as those studying in the field of taxation, as well as specialists in the field of finances. The book structured in seven chapters begins by addressing to readers familiarity with the content of the tax obligation and ways of... citeste tot
  Charles T. Horngren
  ,,Contabilitatea costurilor..." este unul dintre cele mai bune manuale in domeniu. La ea ,,acasa", cartea a suportat 11 editii (traducerea in romana s-a facut de pe ultima editie). Insusindu-si materia acestui volum, studentii vor afla totul despre conceptele si practicile de contabilitate a costurilor. Contabilitatea costurilor ofera... citeste tot