Importanța trăsăturilor socio-culturale în comportamentul comercial

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2166
Mărime: 13.08KB (arhivat)
Publicat de: Cazimir Stănescu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Podariu Mariana

Cuprins

  1. Cuprins
  2. Mediul socio-cultural 3
  3. Conceptiile despre sine . 3
  4. Conceptiiile despre ceilalti 3
  5. Conceptiile fata de organizatii . 3
  6. Conceptiile despre societate . 3
  7. Conceptiile despre natura 4
  8. Conceptiile despre univers . 4
  9. Persistenta pronuntata a valorilor culturale fundamentale. 4
  10. Transformarea in timp a valorilor culturale secundare. 4
  11. Existenta subsistemelor culturale. 4
  12. Exemple de firme care au luat in consederare.sau nucaracteristicile socio-culturale ale pietelor pe care au patruns 5
  13. Problematica lingvistica. 5
  14. Problematica religioasa 5
  15. Numerologia, fazele lunii, sintoismul. 6
  16. Diferentele etnice . 6
  17. Diferentele de conceptie si obiceiuri . 7
  18. Cel mai cunoscut exemplu de adaptare-Mc Donalds 7
  19. Bibliografie . 9

Extras din proiect

Mediul socio-cultural

Societatea ne modeleaza convingerile, valorile si normele de viata. Oamenii asimileaza conceptii despre lume care defineste raporturile cu ei insisi, cu semenii, organizatiile, societatea, natura si universul.

Conceptiile despre sine

O diferenta foarte importanta dintre oameni e data de perceptia pe care acestia o au despre ei si importanta pe care o dau sinelui.

In acest sens s-a observat o schimbbare foarte importanta intre perioada anilor 1960-1970 si cea actuala. In timp ce in prima perioada oamenii cautau sa achizitioneze produse si marci ce le exprimau personalitatea si serveau placerilor proprii, astazi, in urma multiplelor dificultati intampinate in ultimii ani, oamenii adopta comportamente mai conservatoare, achizitioneaza cu mai multa atentie si mai rational. Consumatorul s-a indreptata astfel de la realizarea viselor si placerilor la o atenta analiza a raportului calitate-pret.

Conceptiiile despre ceilalti

Si aici se observa o mutatie a consumatorului si individului in general de la o societate centrata pe “eu” la una centrata pe “noi”. Astfel, oamenii se preocupa din ce in ce mai mult de problemele sociale, de problemele altora (cei fara adapost, fara mancare, victime ale catastrofelor etc.) Oamenii tind catre o societate mai umanizata, catre relati mai apropiate si de lunga durata cu un numar redus de persoane.

In acesta ordine de idei se observa faptul ca s-a creat un mediu propice pentru produsele si serviciile “promoveaza relatiile directe dintre fiintele umane” (cluburi de fitness, activitati religioase etc.). De asemenea sunt infloritoare pietele ce ofera “surogate sociale”, produse ce alina izolarea si singuratatea caracteristice unei lumi in continua miscare, cum ar fi televizoare, jocuri video, chat roomuri etc.

Conceptiile fata de organizatii

In momentul de fata, din cauza nenumaratelor restructurarai si concedieri, increderea oamenilor fata de locul de munca a scazut semnificativ, fiind privit ca o corvoada necesara pentru ca oamenii sa-si poata duce traiul si realiza dorintele.

Din aceasta cauza tot mai multe firme au probleme in recrutarea angajatilor, trebuie sa-si creeze o imagine pozitiva, de “buni corporatisti”.

Conceptiile despre societate

S-a observat ca modelele de consum reflecta atitudinea individului fata de societate. Exista sase tipuri de indivizi si sase tipuri de comportament corespunzatoare acestora, dupa cum urmeaza:

1. conservatorii-cei ce o apara

2. formatorii-cei care o conduc (persoane realizate, care manaca si se imbraca bine)

3. profitorii-cei ce iau din ea tot ce pot

4. reformatorii-cei ce vor s-o schimbe (traiesc mai simplu, automibile mai mici, haine fara pretentii)

5. exploratorii-cei ce cauta ceva mai profund (acestia impreuna cu evazionistii constituie o piata importanta pentru filme, muzica, surfing si camping).

6. evazionistii-cei ce vor sa evadeze din ea.

Conceptiile despre natura

Atitudinile fata de natura variaza de la protectie la subjugare. In ultimii ani insa oamenii s-au indreptat catre o protectie din ce in ce mai serioasa si mai constienta a acesteia.

Acest fapt largeste perspectivele si posibilitatile de castig ale unor produse destinate campingului, drumetiilor, plimbari, servicii de turism indreptate din ce in ce catre zone virgine, retrase si foarte scumpe etc. Aceasta mentalitate a influentat comunicatiile de marketing in sensul ca se folosesc din ce in ce mai multe cadre naturale, pitoresti in publicitate. De asemenea se cumpara din ce in ce mai mult produse cat mai naturale, acestea fiind de obice vandute la preturi mai ridicate decat restul produselor.

Conceptiile despre univers

Oamenii se indeparteaza din ce in ce mai mult de religie, mai ales in tarile foarte dezvoltate. In schimb se poate observa un interes crescand fata de religiile orientale, misticism, ocultism si miscarea pentru potentialul fiintei umane.

Indepartarea fata de religie se manifesta in acelasi timp cu o tendinta de satisfacere de sine.

Persistenta pronuntata a valorilor culturale fundamentale

-americanii continua sa creada in casatorie, in familie, in darnicie, in a fi cinstit fata dde ceilalti.

Acete valori sunt insusite din familie si intarite de scoala biserica si organizatiile economice si cele ale statului.

Valorile secundare pot fi modificate, fapt ce introduce o speranta pentru marketeri.

Transformarea in timp a valorilor culturale secundare

Valorile fundamentale se schimba. Odata eram hippie, ascultam Elvis Presley, ne imbracam cu pantaloni evazati, aveam parul lung, azi vedete si modele pentru tineret au devenit personalitati ca Michael Jordan, Maddona sau Brian Molko (Placebo).

Aceste tendinte sunt atent monitorizate si expoatate. Se monitorizeaza tendinte ca anti-grandoarea, misticismul, traieste clipa, renuntarea la posesiuni sau senzualitatea. Oamenii se indreapta catre un stil de viata sanatos, ceea ce favorizeaza salile de fitness, alimentele naturale etc (Taco Bell-meniul Borde Lights slab in grasimi ce a fost denumit “mai mult decat un artificiu de marketing”).

Preview document

Importanța trăsăturilor socio-culturale în comportamentul comercial - Pagina 1
Importanța trăsăturilor socio-culturale în comportamentul comercial - Pagina 2
Importanța trăsăturilor socio-culturale în comportamentul comercial - Pagina 3
Importanța trăsăturilor socio-culturale în comportamentul comercial - Pagina 4
Importanța trăsăturilor socio-culturale în comportamentul comercial - Pagina 5
Importanța trăsăturilor socio-culturale în comportamentul comercial - Pagina 6
Importanța trăsăturilor socio-culturale în comportamentul comercial - Pagina 7
Importanța trăsăturilor socio-culturale în comportamentul comercial - Pagina 8
Importanța trăsăturilor socio-culturale în comportamentul comercial - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Importanta Trasaturilor Socio-Culturale in Comportamentul Comercial.doc

Alții au mai descărcat și

Comerț electronic

I.Prezentare succinta Ati mai vazut probabil pana acum diverse reclame privind modul in care comertul electronic va poate ajuta sa va cresteti...

Comerțul Electronic

În ultimul deceniu, Internetul a evoluat într-o unealta formidabila având un impact major în toate aspectele vietii. La fiecare jumatate de an apar...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Grile Merchandising

1 O acţiune asupra unui singur element se repercutează asupra ansamblului de elemente care compun magazinul. Este un element definitoriu al...

Criminologie

Capitolul IV FENOMENOLOGIA CRIMINALITĂŢII Secţiunea I NOŢIUNI, EVALUAREA ŞI TRĂSĂTURILE CRIMINALITĂŢII 4.1.1. Viziunea sistemică în...

Ai nevoie de altceva?