Internet Banking-ul în Romania, Prezent și Perspective

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 1818
Mărime: 16.03KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Capraru
Universitatea Alexandru Ioan Cuza –Iaşi Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor

Cuprins

  1. 1 Ce reprezintă Internet – Banking-ul ?
  2. 2 Cine furnizeaza acest serviciu în România ?
  3. 3 Operaţiuni bancare efectuate prin internet
  4. 4 Avantaj sau dezavantaj folosirea internet –banking-ului în România?
  5. 5 Băncile din România si internet – banking-ul ; serviciile oferite de acestea.
  6. 6 Criza economică şi internet- banking-ul în România ?
  7. 7 Bibiografie

Extras din proiect

Ce reprezintă Internet Banking-ul ?

Internet Banking este un serviciu oferit de către bănci clienţilor, serviciu prin care sunt facilitate operaţiuni bancare on-line, de la distanţa. Pentru utilizarea acestui serviciu sunt necesare doar un calculator, indiferent de localizarea acestuia şi o conexiune internet. Accesul la acest serviciu este asigurat în tot timpul anului, 24 de ore pe zi, 7 zile pe saptamână.

În afară de disponibilitatea ridicată, acest serviciu oferă si avantajul simplităţii. În general, navigarea pe site-urile dedicate Internet Banking-ului este simplă şi intuitivă, majoritatea interfeţelor acestui produs fiind „user friendly”.

Mobilitatea este un alt beneficiu al serviciului. Oriunde te găsesti, dacă ai un calculator conectat la Internet poţi să realizezi operaţiunile puse la dispoziţie de Internet Banking. Mai mult, pentru a încuraja folosirea Internet Banking-ului, băncile percep comisioane mai mici pentru operaţiile online decât pentru cele realizate la ghişeu sau prin telefon.

Indiferent de banca la care apelezi, serviciile oferite sunt similare. Poţi vedea ce solduri ai în conturi, poţi realiza transferuri şi schimburi valutare, poţi muta banii din contul curent în depozite. Unele bănci îţi permit chiar să defineşti plăţi automate periodice – cum ar fi achitarea chiriei în fiecare lună, a ratelor sau a abonamentului la internet şi cablu TV. Internet Banking-ul reprezintă cel mai confortabil mod de administrare la distanţă a finanţelor personale. Este accesibil 24 ore pe zi, 7 zile pe saptămână, oricând şi oriunde există un calculator conectat la internet.

Internet Bankingul se integrează în sistemul de management bancar existent, permiţând clienţilor aflaţi la distanţă să realizeze operaţiuni precum cele cu ordine de plată, vânzări-cumpărări de valută, creări de depozite la termen, autorizări sau verificări ale operaţiunilor efectuate.

Internet Banking-ul se diferenţiază de alte servicii prin posibilitatea realizării unui management al lichidităţilor, constând în vizualizarea extraselor de cont, monitorizarea tranzacţiilor şi obţinerea de informaţii privind fluxul de numerar.

Costurile cu operaţiunile efectuate prin Internet Banking sunt cu 50% mai mici decât costurile operaţiunilor la ghişeu. Prin serviciul de banking la distanţa, clienţii pot efectua plăţi în lei şi în valută, pot constitui şi lichida depozite, schimba valută şi accesa informaţii despre cont şi tranzacţii. La activarea acestui serviciu, clienţii primesc un dispozitiv Token Digipass, care genereaza automat un cod de acces în aplicaţie, securitatea operaţiunilor fiind astfel sporită. În ultima perioadă, mai multe instituţii şi-au lansat sau imbunătăţit platformele de Internet Banking.

Cine furnizează acest serviciu în România ?

Pentru ca o bancă să poată să pună la dispoziţia clienţilor serviciul de Internet Banking ea trebuie să obţină un aviz emis de către Ministerul Comunicaţiilor si Tehnologiei Informaţiei (MCTI). În momentul de faţă, conform informaţiilor existente pe site-ul MCTI, un numar de 30 de servicii de Internet banking, mobile banking şi home banking sunt avizate.

Printre acestea se numără şi Internet eBank pus la dispoziţie de Banc Post.

Serviciul este structurat în 8 module funcţionale şi anume: Administrare, Conturi, Extrase de cont, Ordine de plată LEI, Ordine de plată VALUTA, Carduri, Taxe şi Informaţii financiar-bancare. Utilizând aceste module clienţii pot efectua plati prin ordine de plata de compensare sau de trezorerie, pot transfera interbancar sume între conturile proprii de card şi/sau curente, pot face plăţi valutare interne sau externe, pot vizualiza în orice moment soldurile conturilor lor deschise la Bancpost, pot afla informaţii despre diverse cursuri valutare şi dobânzi practicate de bancă.

Serviciile de acest tip oferite sunt oferite si de alte bănci avizate, cum ar fi BRD-NET de la BRD Groupe Societe Generale, oferă facilităţi care nu diferă cu mult de cele enumerate mai sus, ca de exemplu: consultarea informaţiilor referitoare la soldul conturilor, consultarea detaliilor operaţiunilor efectuate pe conturi, realizarea transferurilor între conturile proprii precum şi realizarea plăţilor către beneficiari.

Astfel de opţiuni sunt oferite clienţilor de către Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale şi HVB Bank (prima bancă occidentală care a adus Internet Banking-ul în Roânia).

Deoarece în cadrul Internet Banking-ului se poate lucra cu sume foarte mari de bani, securitatea sistemelor de transfer electronic este esenţială pentru buna funcţionare a serviciului.

Banca Nume Produs Securitate Clienti

Alpha Bank Romania Alpha Web Banking Semnătura electronică

AS/400 & Midas Persoane juridice

Banc Post

Internet ebank Schimbul de date se efectuează sub protocol securizat SSL3 ce utilizează o cheie de criptare de 128 biţi şi un algoritm 3DES

Firewall şi detectoare de intruziune la nivel de acces n Internet

Clientul se autentifică prin intermediul unui dispozitiv de securitate Digipass 300 (token) Persoane fizice

Persoana juridice

BRD Group Sciete Generale

BRD-NET Pentru criptarea datelor transmise se foloseşte protocolul de securitate SSL 128biti.

BRD-NET prevede 80 conexiuni ce pot fi efectuate cu aceeaşi parola. Persoane fizice

Persoane juridice

HVB Bank

Online Banking Codificarea datelor 128-bit SSL

Sistemul de acces cu trei nivele de securitate

Dispozitiv de securitate Digipass 300 Persoane fizice

Persoane juridice

Operaţiuni bancare efectuate prin internet

S-a constat că numarul celor care lucrează în sectorul tehnologic se mărise, şi mai ales veniturile lor. Aceştia sunt oamenii obişnuiţi cu noile tehnologii, destul de puţin dispuşi să se deplaseze la bancă pentru a efectua operaţiunile necesare, plăţi, transferuri. Băncile au considerat că a oferi servicii de Internet Banking este o oportunitate de a atrage noi clienţi, deci au răspuns asteptărilor acestui tip de clienţi.

Reducerea costurilor a devenit, în condiţii de criză, cuvântul de ordine pentru toată lumea, inclusiv pentru bănci. O soluţie concretă sunt operaţiunile cu ajutorul serviciului de Internet Banking.

Deplasarea la bancă pentru un extras de cont, achitarea diverselor facturi, plata unei rate sau un schimb valutar înseamnă timp şi bani pierduţi atât de noi,potenţiali clienţi, cât şi de bancă, prin cheltuielile de logistică şi de personal implicate. Operaţiunile uzuale se pot efectua însă şi prin Internet, mult mai ieftin, din orice loc unde există un computer şi la orice oră a zilei, aşadar şi atunci când banca este închisă. Din păcate, prea puţini români s-au arătat până acum dispuşi să recurgă la Internet banking.

Preview document

Internet Banking-ul în Romania, Prezent și Perspective - Pagina 1
Internet Banking-ul în Romania, Prezent și Perspective - Pagina 2
Internet Banking-ul în Romania, Prezent și Perspective - Pagina 3
Internet Banking-ul în Romania, Prezent și Perspective - Pagina 4
Internet Banking-ul în Romania, Prezent și Perspective - Pagina 5
Internet Banking-ul în Romania, Prezent și Perspective - Pagina 6
Internet Banking-ul în Romania, Prezent și Perspective - Pagina 7
Internet Banking-ul în Romania, Prezent și Perspective - Pagina 8
Internet Banking-ul în Romania, Prezent și Perspective - Pagina 9
Internet Banking-ul în Romania, Prezent și Perspective - Pagina 10
Internet Banking-ul în Romania, Prezent și Perspective - Pagina 11
Internet Banking-ul în Romania, Prezent și Perspective - Pagina 12
Internet Banking-ul în Romania, Prezent și Perspective - Pagina 13
Internet Banking-ul în Romania, Prezent și Perspective - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Internet Banking-ul in Romania, Prezent si Perspective.doc

Alții au mai descărcat și

Internet Banking - Implementarea și Administrarea unei Afaceri Electronice

1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE 1.1. Societatea informaţionalã – concept, tendinţe. Trecerea de la era industrialã la era informaţionalã. Încã de la...

Cardul - instrument de plată modern

1.Scurt istoric al cardurilor Schimburile în naturã, monedele din aur sau argint, monedele şi bancnotele valorice, cec-urile şi, în final...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Operațiuni pe Piața Monetară Destinate Finanțării imm-urilor

1. Întreprinderile mici şi mijlocii-prioritate strategică pentru Banca Transilvania Banca Transilvania este azi una dintre cele mai importante...

Comunicația de marketing în servicii

INTRODUCERE Trăim într-o lume, în care unul din cele mai prețioase capitaluri de care pot dispune organizațiile, întreprinderile și chiar...

Internet Banking-ul în România - Prezent și Perspective

I. Generalitati I. 1. Trasaturi caracteristice activitatii bancare, o scurta prezentare a etapelor informatizarii sistemului bancar Pe fundalul...

Activități de promovare a produselor bancare la Volksbank România SA

INTRODUCERE Produsele şi serviciile oferite de Volsbank România sunt unule dintre cele mai moderne servicii bancare la ora actuală în domeniul...

Internet Banking pe piața din România - evoluții și perspective

Capitolul 1 Aspecte generale privind Internet Banking-ul 1.1.Conceptul de Internet Banking „Internet-bankingul este un instrument de plată la...

Profilul consumatorului de internet banking din România

PROFILUL CONSUMATORULUI DE INTERNET BANKING ÎN ROMÂNIA Introducere Expresia “internet banking” este din ce în ce mai folosită în limbajul curent...

Internet-banking-ul în România

I.Conceptul de internet banking Internet banking-ul este un serviciu care se refera la efectuarea unor tranzactii,plati cu ajutorul internetului...

Sistemul informațional bancar

Capitolul 1 Introducere in sistemul informational bancar Pentru sporirea profitabilitatii activitatii bancare, corespunzator exigentelor ce...

Ai nevoie de altceva?