Monografia Firmei - SC Butangas România SA

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2814
Mărime: 148.89KB (arhivat)
Puncte necesare: 5
UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “DIMITRIE CANTEMIR” FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ŞI COMERCIAL

Extras din proiect

1. Denumirea firmei: S.C. ButanGas România S.A.

2. Forma juridică: societate comercială pe acţiuni (S.A.)

3. Forma de proprietate: privată

4. Sediul social: S.C. ButanGas România S.A. este înregistrată la Registrul Comerţului cu numărul J40/2603/1996, cod unic de înregistrare 8297854, atribut fiscal R, având sediul central în municipiul Bucureşti, str. Coralilor, nr. 18, sector 1.

5. Aşezare: Compania are sediul central în municipiul Bucureşti, str. Coralilor, nr. 18, sector 1 şi se poate ajunge acolo fie cu autobuzul (liniile 331 şi 112), fie cu tramvaiul 24, cu coborâre la staţia „Cartier Dămăroaia”- capăt de linie pentru tramvaiul 24 şi autobuzul 331, iar de acolo pe jos cca. 200 m.

6. Obiectul de activitate: ButanGas este un grup multinaţional ce işi desfăşoară activitatea în 10 ţări, în domeniul transportului, depozitării şi distribuţiei de gaz petrolier lichefiat (GPL): comerţ intern, producţie, import – export, servicii. Obiectul principal de activitate al societăţii este producţia gazelor - cod CAEN 4021 (conform anului 2008) sau cod CAEN 3521 (conform anului 2009).

7. Istoric: Istoria societăţii ButanGas începe cu 60 de ani în urmă, o istorie construită din succese şi mari realizări. La început a fost o realitate locală, apoi naţională – atât datorită ideilor şi intuiţiilor fondatorului său Iosif Constantin Drăgan, cât şi datorită celor care au lucrat acolo – ButanGas a reuşit să depăşească barierele unui singur stat şi să se extindă într-atât încât să devină o prezenţă puternică la nivel european.

Povestea începe în jurul anilor ’40 cu preşedintele fondator Iosif Constantin Dragan. Născut în România, a ajuns în Italia în anul 1941, cu o bursă de studii, fiind licenţiat în drept la Universitatea Bucuresti. S-a stabilit apoi acolo, obţinând o a doua licenţă la Universitatea Sapienza din Roma. Datorită originii sale, din oraşul Lugoj, judeţul Timiş – România fiind la acea vreme primul producător european de petrol – el s-a simţit în mod special atras de această industrie. De aici a venit decizia de a încerca importul in Italia al “aurului negru” din România prin Viena. La Roma şi la Milano era cunoscut ca o persoană serioasă, de încredere, ceea ce atunci s-a dovedit suficent pentru a-i garanta prietenia şi încrederea unor oameni importanţi.

Prima lui firmă înfiinţată se numea “Dacia Mineraloel AG” şi printre activităţile desfăşurate era şi aceea de import de GPL şi redistribuire către firma “BiPigas” cu ajutorul buteliilor. Ideea de a introduce în Italia un nou produs, GPL-ul, a fost una bine primită, fiind convins că secretul succesului în afaceri constă în valorificarea unor domenii mai puţin cunoscute, care să permită intrarea pe piaţă cu noutăţi, creând în acest fel noi aspiraţii de consum.

În anii 1947-1948, tânărul întreprinzător român, era singurul importator şi comerciant vrac de gaz petrolier lichefiat din Italia. Prestigiul său în lumea economică era în creştere. El a realizat ca acest combustibil era din ce în ce mai utilizat şi a înţeles că sosise momentul potrivit pentru a intra pe piaţă cu propria lui societate de distribuţie. În data de 13 decembrie 1948 a fondat ButanGas din strada “Larga” la Roma cu un capital de un milion de lire. Firma avea ca principală activitate distribuţia de butan şi propan în recipienţi de diferite mărimi către consumatorii industriali şi casnici. Firma se dezvoltă prin închirierea unui depozit de produse petroliere, unde se construieşte şi prima staţie de îmbuteliere. Reţeaua de concesionari distribuitori a crescut tot mai mult în peninsulă, ajungând să acopere două treimi în anul 1950. Investiţiile în depozite, construite în diverse zone din Italia pentru a servi rapid clientela şi pentru a reduce costurile de transport, implicau capitaluri şi investiţii uriaşe. Acest obstacol a fost depăşit începând cu creşterea capitalului şi cu obţinerea de credite, fie de la bănci, fie prin emiterea de obligaţiuni. Capitalul a fost majorat pană la 260 milioane de lire. Dezvoltarea în plină ascensiune a firmei duce societatea ButanGas la data de 31 decembrie 1951 la un capital majorat de 760 milioane de lire, iar mai târziu la 1250 milioane de lire.

Afacerea se dezvoltă tot mai mult, iar pe lângă societatea ButanGas in Italia iau pe rând fiinţă societăţile: “Drachen Propan Gas” în Austria, “Petrogaz” în Grecia, “Drachen Gas” în Germania, “Dragon Gaz” şi “Buta-France” în Franţa, “Dragongas” şi “Drago Butano” în Spania, “Dragon Gaz” în Maroc, “Dragongas” în Africa deSud. Acest domeniu de activitate s-a pretat la autofinanţare, prin intermediul concesionarilor-distribuitori şi al clienţilor.

Prin aceste societăţi naţionale s-a creat “Grupul Multinaţional Drăgan”, cu numeroşi distribuitori servind peste 5 milioane de clienţi în Europa, sute de mii de clienţi cu rezervoare petite vrac şi vânzări en gros. Au fost deschise reprezentanţe ale societăţii ButanGas în Republica Malta, în Libia, în Arabia Saudita. Cele mai noi filiale ale “Grupului Multinaţional Drăgan” sunt: “DraganGaz” în Polonia, “Tirana ButanGas” în Albania, “ButanGas” în Serbia şi Muntenegru, “ButanGas România” în România.

Din cele 10 ţări în care îşi desfăşoară activitatea Grupul Multinaţional ButanGas, 9 sunt state europene: Italia, Grecia, Germania, Austria, România, Polonia, Albania, Bulgaria şi Serbia. Cea de-a zecea companie a grupului operează în Maroc, Africa.

8. Structura de conducere: ButanGas România este constituită ca societate pe acţiuni, adică obligaţiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar asociaţii sunt obligaţi să răspundă în limita capitalului subscris, exprimat în acţiuni.

Capitalul social subscris şi vărsat al societăţii este 25.704.570 lei noi, iar structura acţionariatului este următoarea:

- ButanGas Milano - cu un aport de 23.888.760lei, având un procent de 92,93% din acţiuni.

- Daniela Veronica Guşa de Drăgan - cu un aport de 500lei, având un procent de 0,002% acţiuni.

- Propan Gas AG Viena - cu un aport de 251.070lei, având un procent de 0,977% din acţiuni.

- Eurofina România SRL - cu un aport de 4.720lei, având un procent de 0,018% din acţiuni.

- SNP Petrom SA – OMV - cu un aport de 1.559.520lei, având un procent de 6,067% din acţiuni.

9. Organigrama: anexa nr. 1.

10. Structuri formale: S.C. ButanGas România S.A. este de tip ierarhic, funcţională cu 6 departamente cărora le corespunde câte un director, respectiv: tehnic, operare, vânzări, economic, resurse umane, IT, care sunt în subordinea unui director coordonator. Fiecare departament are un şef de birou, care coordonează activitatea departamentului şi înaintează rapoartele către directorii de departamente.

Ca suport al activităţii de management, ButanGas Romania S.A a introdus un sistem de informaţii integrat, aferent tuturor segmentelor de activitate (financiar, proiectare tehnică şi producţie, operare, vânzări, marketing, IT şi resurse umane).

Preview document

Monografia Firmei - SC Butangas România SA - Pagina 1
Monografia Firmei - SC Butangas România SA - Pagina 2
Monografia Firmei - SC Butangas România SA - Pagina 3
Monografia Firmei - SC Butangas România SA - Pagina 4
Monografia Firmei - SC Butangas România SA - Pagina 5
Monografia Firmei - SC Butangas România SA - Pagina 6
Monografia Firmei - SC Butangas România SA - Pagina 7
Monografia Firmei - SC Butangas România SA - Pagina 8
Monografia Firmei - SC Butangas România SA - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Monografia Firmei - SC Butangas Romania SA.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?