Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri

Proiect
7.2/10 (5 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 75 în total
Cuvinte : 20121
Mărime: 266.41KB (arhivat)
Publicat de: Cornel Necula
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. INTRODUCERE.5
  2. CAP.I. ÎNTREPRINZATORUL SI CREATIA SA.7
  3. 1.1. Rolul micilor afaceri în economie.7
  4. 1.2. Definirea micilor afaceri.11
  5. 1.3. Definirea si caracteristicile întreprinzatorului.13
  6. 1.4. Personalitatea întreprinzatorului.22
  7. CAP.II. CONTEXTUL ROMÂNESC - FACTOR MOTIVANT ÎN DESCHIDEREA UNEI
  8. MICI AFACERI.25
  9. 2.1. Locul IMM-urilor în economia româneasca.25
  10. 2.2. Experienta României privind stimularea sectorului de IMM-uri.26
  11. 2.3. Crearea unui cadru legislativ care sa stimuleze initiativa si inovativitatea antreprenoriala.29
  12. CAP.III. MOTIVATIILE ÎNTREPRINZATORULUI.35
  13. 3.1. Motivatia  continut si natura. 35
  14. 3.2. Motivatii pentru a începe o afacere.38
  15. 3.3. Avantajele si dezavantajele micilor afaceri.41
  16. CAP.IV. MOTIVATIILE ÎNTREPRINZATORILOR ROMÂNI ÎN ÎNFIINTAREA PROPRIEI AFACERI.44
  17. 4.1. Statistici privind evolutia micilor afaceri.44
  18. 4.2. Diagnoza situatiei întreprinzatorului român în actualul context economico  social.46
  19. 4.3. Rezultatele cercetarii.48
  20. CAP.V. CONCLUZII.69
  21. ANEXE. 71
  22. BIBLIOGRAFIE.75

Extras din proiect

Introducere

În întrega lume, o importanta din ce în ce mai mare o reprezinta noile programe legate de afaceri ceea ce presupune a organiza si a conduce oamenii, a dezvolta activitatea comerciala printr-un plan de actiune structurala si a mobiliza întreaga echipa pentru a reusi în actiunile întreprinse.

Se poate considera ca aparitia si afirmarea întreprinderilor mici si mijlocii se datoreaza tendintei de echilibrare a structurilor economice, în directia scaderii gradului de concentrare economica. În economiile de tranzitie rolul de echilibru apare din necesitatea de a oferi competitie si de a restructura economia.

Expresia modului cum vede managementul politic crearea sectorului privat este atitudinea fata de initiativa privata, cea care creeaza fondul real de experienta de tip capitalist, cu asumarea riscului de a pune în opera o idee. De la derâderea cu care au fost tratati pionierii initiativei private, buticarii, si pâna la hingherirea fiscala si hartuirea prin control a societatilor cu raspundere limitata, privite de administratie ca hotii legiferate si tocmai de aceea ocolite cu dispret, este un traseu al atitudinilor inadecvate fata de capitalul privat. Micile afaceri, baza crearii canalului de acumulare a capitalului autohton si consolidare a clasei de mijloc ramâne sectorul cel mai expus dezinteresului liderilor politici, evident cu ezceptia care confirma regula a câtorva societati care alimenteaza conturile partidelor.

În România, ca si în celelalte tari din centrul si estul Europei, aflate în tranztie spre economia de piata, guvernul nu a luat înca suficiente masuri pentru a încuraja manifestarea spiritului de întreprindere. Sprijinirea sectorului întreprinderilor mici si mijlocii este mai importanta în aceasta zona a lumii decât în tarile dezvoltate.

Trebuie avut în vedere ca întreprinderile mici si mijlocii au o durata de viata mai scurta, prezentând o rata de esec mai mare în comparatie cu cele mari. Aceasta este adevarat, dar trebuie sa se tina seama de faptul ca ratele de natalitate de noi întreprinderi sunt mai mari decât cele de esec, ceea ce contribuie la existenta unui sistem economic viu, dinamic.

În România, sectorul micilor întreprinderi a luat nastere într-o piata neformata, fapt care a creat dificultati mari în ceea ce priveste procurarea resurselor, dar si numeroase oportunitati, ca urmare a cererii nesatisfacute a clientilor. Acei întreprinzatori care si-au asumat riscul de a concura într-un astfel de mediu si au avut capacitatea manageriala necesara au fost motivati de anumite facilitati de pe urma activitatii antreprenoriale; în primul rând, posibilitatea obtinerii de câstiguri finaciare considerabile, obtinerea statului si respectului social. Majoritatea celor care au demarat astfel de afaceri au avut ca pricipal motiv dorinta de a fi independent.

Luând în considerare parerile celor din afara tarii despre economia românesca, este interesant de consemnat marturia presedintelui Camerei de Comert si Industrie Franceza din România, Alain Kremeur, care, întrebat de un reporter ce anume ar schimba în mediul economic românesc a raspuns: Daca as avea o bagheta magica as încerca sa schimb un singur lucru în mintea prietenilor mei români: neîncrederea. Nu cunosc un popor care sa se chinuie, care sa se autoflageleze mai tare si care sa fie atât de lipsit de încredere în fortele proprii. Este un fel de sport national pe care îl practicati si chiar ati ajuns campionii mondiali la aceasta disciplina. Totusi, cu un pic de încredere si chiar cu un pic de tupeu, România ar fi fost acum mult mai în fata în ceea ce priveste integrarea europeana.

În dilema, ori specificul fiecarei tari, caracterul fiecarui popor, ori vâltoarea vremurilor în care traim ne influenteaza spiritul antreprenorial sau afacerile, întotdeauna trebuie sa tinem cont de ambele variabile pentru ca, asa cum afirma Stephen Covey omul are libertatea de optiune, puterea de a alege si de a fi proactiv.

Motivul pentru care am ales tema lucrarii, Motivatii în înfiintarea unei mici afaceri, a fost acela de a crea o imagine câr de cât reala a întreprinderilor mici si mijlocii cât si a activitatii de întreprinzator. Pentru realizarea lucrarii am folosit si un chestionar în care am urmarit sa sintetizez cât mai exact motivatiile pentru care întreprinzatorii si-au demarat afacerile. Întrebarile propuse spre analiza au fost placute, multi dintre patroni facându-le chiar o mare placere completarea acestui chestionar: care sunt factorii externi impulsionanti ce i-a determinat sa-si înfiinteze propria afacere, care sunt punctele tari ce îi caracterizeaza, ce cunoStinte sunt necesare pentru cel ce doreste sa-si deschida o afacere, care este simbolul unui întreprinzator de succes, cum vede partenerul de viata implicarea lor în afaceri, de cât timp se conduce afacerea,etc.

CAPITOLUL I

ÎNTREPRINZATORUL SI CREATIA SA

1.1. ROLUL MICILOR AFACERI ÎN ECONOMIE

Economia centralizata si planificata excludea, aproape în totalitate posibilitatea unor câstiguri suplimentare veniturilor salariale, adica posibilitatea de afirmare a spiritului întreprinzator, a initiativei, a autoafirmarii.

Restructurarile economico-sociale care au avut loc în ultimii 12 ani în cea mai mare parte a lumii au condus la aparitia unor valori si activitati.

Marile întreprinderi gigant au încetat sa mai fie singurul promotor al dezvoltarii. Socializarea vietii a facut posibila aparitia individului ca izvor al creatiei. În acest climat, creatia si actiunea persoanei întreprinzatoare a început sa ocupe un loc din ce în ce mai important.

Activitatea economica a individului nu trebuie sa se orienteze numai spre satisfacerea nevoilor de existenta, dar si spre creatie, care poate sa se încurajeze si sa fie productiva numai daca exista un regim de libertate si proprietate privata. Aceste doua obiective sale asigurarii nevilor vietii si al creativitatii, se pot înfaptui în cadrul activizarii, înfiintarii si extinderilor micilor afaceri.

Punctul de plecare în abordarea rolului întreprinderilor mici si mijlocii îl constituie faptul ca ele trebuie evaluate mai mult decât ponderea lor, uneori modesta pe piata.

Preview document

Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 1
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 2
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 3
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 4
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 5
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 6
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 7
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 8
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 9
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 10
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 11
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 12
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 13
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 14
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 15
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 16
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 17
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 18
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 19
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 20
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 21
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 22
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 23
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 24
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 25
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 26
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 27
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 28
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 29
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 30
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 31
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 32
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 33
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 34
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 35
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 36
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 37
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 38
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 39
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 40
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 41
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 42
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 43
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 44
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 45
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 46
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 47
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 48
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 49
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 50
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 51
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 52
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 53
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 54
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 55
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 56
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 57
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 58
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 59
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 60
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 61
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 62
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 63
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 64
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 65
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 66
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 67
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 68
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 69
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 70
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 71
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 72
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 73
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 74
Motivații în Înființarea unei Mici Afaceri - Pagina 75

Conținut arhivă zip

  • Motivatii in Infiintarea unei Mici Afaceri.DOC

Alții au mai descărcat și

Oportunități pe piața muncii și cariere în domeniul turismului

Turismul are o mare capacitate de diversificare a economiei, de stimulare a antreprenoriatului, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii....

Impactul aderararii României la UE asupra IMM

Introducere Obiectivul României a fost de a obţine statutul de membru al Uniunii Europene cu drepturi depline in anul 2007. La summit-ul de la...

Impactul Crizei Economice asupra IMM-urilor

Rezumat România a încheiat un ciclu de creştere ridicat. Criza economică mondială se înrăutăţeşte cu fiecare zi ce trece şi România simte din ce...

Caracteristica și Rolul Activității de Antreprenoriat

Conform dictionarului explicativ cuvintul „antreprenor” este de proveniență franceză și pune accent pe funcția primarǎ a antreprenorului: Persoanǎ...

Impactul Politicii UE asupra Mediului de Afaceri

REZUMAT IMM-urile reprezintă coloana vertebrală a economiei în toate ţările şi experienţa UE arată că sectorul IMM poate aduce o contribuţie...

Plan de Afaceri în Cadrul IMM

Capitolul 1. Iniţiativa promovării unei afaceri mici Rolul afacerilor mici şi mijlocii Afacerile mici şi mijlocii oferă celui care vrea şansa de...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Tranzacții Internaționale

Cel mai larg şi cuprinzător dintre conceptele cu care operează ştiinţa economică îl reprezintă conceptul de economie mondială. Economia mondială...

Te-ar putea interesa și

Studiul Privind Protecția Persoanelor Aflate în Căutarea unui Loc de Muncă în România

MOTTO: “A fura idei de la cineva, este plagiat. A le fura de la mai mulţi, este cercetare.” După Legile lui Murphy Introducere România a...

Evaziunea fiscală internațională

Paradisurile fiscale 1. Paradisuri fiscale 1.1 Principalele paradisuri fiscale Aceste entitati juridice ofera avantaje fiscale comparative cu...

Piața de capital în România

CAPITOLUL I: INTRODUCERE Toţi specialiști care lucrează cu capital de piaţă se întreabă des de modul în care ar putea să-și investească...

Inițierea unei afaceri

1.a. Etapele initierii unei firme Pregatirea procesului de creare a intreprinderii Din punct de vedere legal, infiintarea unei firme presupune...

Creșterea melcilor de consum, o investiție profitabilă în comuna Dersca - județul Botoșani

Capitolul I Prezentarea generala a proiectului 1.1.Denumirea proiectului Proiectul se intituleaza: „Cresterea melcilor de consum, o investitie...

Studiu de Fezabilitate - Turismul Balnear

Datele de identificare ale firmei Firma S.C. ExtraSpa S.R.L. este un centru Spa, care are ca obiect de activitate oferirea unor servicii specifice...

Start-Up SC Bagsport SRL

1. TIPUL AFACERII 1.1. Tipul societatii comerciale alese Firma pe care vrem sa o infiintam se doreste a fi o societate cu raspundere limitata...

Temă de creație - creditul partener

Creditul Partener „VIITORUL AFACERII tale începe ACUM” Tot mai multe bănci din România îşi îndreptă atenţia spre finanţarea activităţii...

Ai nevoie de altceva?