Piața Cafelei

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3977
Mărime: 71.44KB (arhivat)
Publicat de: Ianis Crăciun
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

1. Produsul

1.1. Scurt istoric la nivel național / internațional

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani.

In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate paturile sociale inca din vechime.Prima referinta la cafea, din surse inregistrate, dateaza din secolul al IX-lea, dar cu multe secole inainte, existau multe legende arabe despre bautura misterioasa si amara cu puteri stimulatoare.

Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Rosii din Africa.La inceput cafeaua era considerata aliment si nu bautura. Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor.

Incepand cu anul 1000 e.n., renumitul tamaduitor Avicenna, administra cafeaua in chip de medicament. Etiopienii obtineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea in apa a boabelor uscate. Cafeaua crestea in mod natural si in Peninsula Arabiei si din secolul 11 aici cafeaua a fost preparata ca bautura calda.

Se pare ca originea cafelei se afla pe continentul african, intr-o zona a Etiopiei cunoscuta sub numele de "Kaffa". De acolo ea se raspandeste in Yemen, apoi in Arabia si Egipt. Cultivarea cafelei s-a extins rapid in toate aceste tari si servitul cafelei a devenit un obicei zilnic placut. Spre sfarsitul sec. al XIV-lea, societatile care practicau comertul au inceput sa-si dea seama de marele potetial pe care il reprezinta cafeaua si au lansat-o cu succes in Europa.

Cererea de cafea in Orientul Apropiat era extrem de mare si toate transporturile de cafea care paraseau Yemenul cu destinatia Alexandria si Constantinopol erau foarte bine controlate si pazite pentru ca nici o planta sa nu iasa din tara. In ciuda acestor restrictii, musulmanii in timpul pelerinajului lor la Mecca, au reusit sa ascunda si sa ia cu ei plante de cafea si sa le cultive in tarile lor. Astfel, a inceput cultivarea cafelei in India.

Cafeaua a intrat in Europa la acea vreme prin portul Venetia, unde aveau loc schimburile comerciale cu negustorii arabi. Bautura a devenit obisnuita in randul populatiei in momentul in care vanzatorii ambulanti de limonada au inclus-o in oferta lor ca alternativa la bauturile reci. De asemeni, multi dintre negustorii europeni au inceput sa bea cafea in calatoriile lor si au adus acest obicei in Europa.

În România, obiceiul de a bea cafea datează din perioada domnitorilor fanarioţi. În Bucureşti, prima cafenea s-a deschis în anul 1667, iar proprietarul era un turc originar din Constantinopol, pe nume Kara Hamie. Localul era amplasat pe locul unde astăzi se află Banca Naţională.

În cursul secolului al XVIII-lea sunt amintite localurile lui Gheorghe cafegiul (în 1734), Oprea cafegiul (în 1741) şi Stanciu cafegiul (în 1746). Negustorii de cafea şi proprietarii de cafenele s-au constituit în bresle. Potrivit listei Divanului din 1812, toţi cei din breasla cafegiilor trebuiau să plătească o dare anuală de 850 de taleri.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cele mai cunoscute cafenele din Bucureşti erau Cafeneaua Fieschi din Şelari, căutată în special de studenţi, pentru că avea şi biliard, Cafeneaua La Brener, de pe strada Stavropoleos, locul unde se întâlneau agricultorii şi jucătorii de cărţi, Cafeneaua Labes, de pe strada Germană, deschisă de Jacques şi Henry Labes, frecventată mai ales de tineri.

Mult mai renumită a fost Cafeneaua Fial­kowski, de lângă Teatrul Naţional, deschisă de polonezul Fialkowski în 1853. Aceasta avea o sală de biliard şi o alta cu mese pentru table şi domino. Ea devine o adevărată instituţie, fiind locul preferat de întâlnire al literaţilor şi altor oameni de cultură.

1.2. Gama sortimentală existentă pe piața cafelei

Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care se cultiva in scopuri indrustiale urmatoarele trei tipuri de cafea: cafeaua Arabica, cafeaua Robusta, cafeaua Liberica .

Cafeaua Arabica

Cafeaua arabica, originara din Africa, mai precis din Abisinia, este cea mai apreciata si mai raspandita specie de cafea. Se cultiva mai ales in America Latina, dar si in Africa, de fapt ea este cea mai cultivata specie si este deosebit de pretuita pentru ciresele sale de calitate superioara, de forma alungita si culoare verzuie - albastruie.

Cafeaua arabica are nevoie de soluri bogate in minerale si o temperatura constanta de aprox. 20°C si creste la o altitudine de peste 600 metri. Aceasta are aroma si gustul mult mai rafinate decat alte specii.

Cafeaua cu tarie medie este obtinuta in exclusivitate din varietati ale soiului arabica, provenite din America Centrala si de Sud, Kenya, Tanzania, Etiopia. Exceptie face Brazilia, intrucat varietatile de arabica braziliene au o aroma mai putin rafinata.

Bibliografie

http://www.consodata.ro

http://www.daedalus.ro

http://www.elite.ro

http://www.AdMaker.ro

http://www.cafea.home.ro

Preview document

Piața Cafelei - Pagina 1
Piața Cafelei - Pagina 2
Piața Cafelei - Pagina 3
Piața Cafelei - Pagina 4
Piața Cafelei - Pagina 5
Piața Cafelei - Pagina 6
Piața Cafelei - Pagina 7
Piața Cafelei - Pagina 8
Piața Cafelei - Pagina 9
Piața Cafelei - Pagina 10
Piața Cafelei - Pagina 11
Piața Cafelei - Pagina 12
Piața Cafelei - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Piata Cafelei.docx

Te-ar putea interesa și

Imaginea Mărcii Jacobs pe Piața Cafelei în Rândul Studenților din Iași

Titlul lucrarii: “Imaginea marcii Jacobs pe piata cafelei in randul studentilor din Iasi” Scopul cercetarii: Determinarea locului ocupat de...

Piața cafelei

1. Scurta relatare istorica Legenda spune ca, prin secolul al VI-lea, un pastor din sudul Etiopiei a observat ca atunci când caprele mâncau...

Piața cafelei din România - Jacobs

KRAFT FOODS ROMÂNIA I. Prezentarea companiei KRAFT FOODS ROMÂNIA 1. Istoricul companiei. Am ales a prezenta o companie de prestigiu, care şi-a...

Piața cafelei

Istoria cafelei Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. Majoritatea lucrurilor care ne...

Cercetări calitative piața cafelei

INTRODUCERE Cercetarea comportamentului de cumpărare constituie o preocupare constantă a specialiştilor de marketing, fapt ce a determinat şi...

Piața și concurența cafelei

Introducere 1.1 economia si concurenta De-a lungul evolutiei sale istorice, stiinta a cautat sa analizeze fenomenele complexe cu ajutorul...

Studiul pieței cafelei

Introducere Conform unui articol TechnoServe , cafeaua se afla pe locul al doilea in topul celor mai raspandit tranzactionate marfuri (dupa...

Analiza Pieței Cafelei

1. Scurt istoric Cafeaua a fost descoperita pentru prima data în Estul Africii, într-o zona în care se afla astazi Etiopia. O legenda populara...

Ai nevoie de altceva?