Piața produselor

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 82 în total
Cuvinte : 23612
Mărime: 338.43KB (arhivat)
Publicat de: Flavia Solomon
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Zaharia Constantin
Lucrare prezentata in 2007, Craiova.

Cuprins

  1. Capitolul 1.Introducere.5
  2. 1.1.Semnificaţia,importanţa teoretică şi practică a temei.5
  3. 1.1.1.Conţinutul conjuncturii pieţei.6
  4. 1.1.2.Factorii conjuncturali ai pieţei.7
  5. 1.1.3.Importanţa studierii conjuncturii pieţei interne.8
  6. 1.1.4.Particularităţi privind studierea conjuncturii pieţei externe.9
  7. 1.2.Scopul cercetării.10
  8. 1.3.Privire de ansamblu asupra literaturii de specialitate.12
  9. 1.3.1.Necesitatea tranziţiei la economia de piaţă.12
  10. 1.3.2.Trecerea de la conducerea planificată,supercentralizată şi birocrată la mecanismele economiei de piaţă.15
  11. 1.4.Ipoteza de lucru.17
  12. 1.4.1.Premisele noi pentru afirmarea marketingului.17
  13. 1.4.2.Adaptarea marketingului la specificul tranziţiei.18
  14. 1.4.3.Priorităţi în activitatea de marketing.19
  15. Capitolul 2.Materialul şi metoda de lucru.21
  16. 2.1Subiecţii şi organizarea cercetării.21
  17. 2.2.Metodele de cercetare utilizate.23
  18. Capitolul 3.Rezultatele obţinute şi interpretarea lor.25
  19. 3.1.Indicatorii analizei conjuncturale după conţinutul concret al fenomenelor şi proceselor economice pe care le exprimă.25
  20. 3.1.1.Indicatorii generali înregistraţi în România în perioada de tranziţie la economia de piaţă.25
  21. 3.1.1.1.Produsul intern brut.26
  22. 3.1.1.2.Producţia industrială.31
  23. 3.1.1.3.Gradul de utilizare al capacităţilor de producţie.32
  24. 3.1.1.4.Investiţiile.35
  25. 3.1.1.5.Consumul.37
  26. 3.1.1.6.Comerţul interior.39
  27. 3.1.1.7.Comerţul exterior.41
  28. 3.1.1.8.Indicatorii activităţii financiar-monetare.46
  29. 3.1.2.Idicatorii economici specifici proceselor şi fenomenelor caracteristice.52
  30. 3.1.2.1.Indicatorii conjuncturii principalelor pieţe de mărfuri.52
  31. 3.1.2.2.Indicatorii conjuncturii pieţei monetar-financiare.64
  32. 3.1.2.3.Indicatorii conjuncturii pieţei transporturilor.95
  33. 3.2.Indicatorii analizei conjuncturale a pieţei,în funcţie de plasarea în timp a evoluţiei proceselor şi fenomenelor economice.71
  34. 3.2.1.Indicatorii concomitenţi.72
  35. 3.2.3.Indicatorii întârziaţi .99
  36. Capitolul 4.Concluzii şi recomandări.74
  37. 4.1.Cu privire la indicatorii generali ai economiei naţionale.74
  38. 4.2.Cu privire la indicatorii conjuncturii principalelor pieţe de mărfuri.75
  39. 4.3.Cu privire la indicatorii pieţei monetar-financiare.76
  40. 4.4.Cu privire la indicatorii pieţei transporturilor.76
  41. 4.5.Cu privire la indicatorii avansaţi.76
  42. 4.6.Cu privire la indicatorii concomitenţi.77
  43. 4.7.Cu privire la indicatorii întârziaţi.77
  44. Bibliografie.78

Extras din proiect

Copitolul 1

1.1.Semnificaţia, importanta teoretică şi practică a temei

Abordarea de marketing a pieţei porneşte de la conţinutul ce i-a fost atribuit de teorie economică,respectiv; ''categoria economică a producţiei de mărfuri în care îsi găseşte expresie totalitatea actelor de vânzare-cumpărare privată în unitatea organică cu relaţiile pe care le generează şi în conexiunea cu spaţiul în care se desfăşoară''.

Întelegerea şi definiţia pieţei în viziunea de marketing pot fi realizate numai pornindu-se de la conţinutul dat acestei noţiuni în teoria economică generală.

Un asfel de demers este necesar deoarece piaţa este suportul teoretic al gândirii de marketing,iar mecanismul ei,terenul strategic şi operaţional al marketingului.

Abordarea de marketing a pieţei nu poate ramâne totuşi în limitele unor coordonate teoretice generale;ea va fi,înainte de toate, o abordare practică, cunoştinţelor despre piaţă trebuind să fie operante, să servească unor acţiuni practice.

Aceasta va face necesară întregirea accepţiunii generale a pieţei,cu elemente noi,astfel încât raportarea la piaţă a activităţii economice să capete sens şi substanţă.Pătrunderea esenţei fenomenelor de piaţă, a mecanismului complicat al pieţei în vederea proiectării unor acţiuni practice în concordanţă cu acest mecanism-impune investigarea aprofundată atât a cererii şi ofertei, a preţurilor la care se realizează mărfurile, cât şi a aşa - numitelor ''cerinţe ale pieţei'', respectiv a condiţiilor în care are loc formarea şi manifestarea cererii şi ofertei. Sfera pieţei ar putea cuprinde un întreg ansamblu de condiţii economice, sociale, demografice etc. care determină dinamica ofertei şi cererii de mărfuri, raporturile dintre ele, mişcarea preţurilor evoluţia vânzărilor.

Sistemul economic de piaţă, apărut odată cu epoca modernă a dezvoltării societăţii, cunoaşte fie forma liberalismului clasic, fără nici un fel de intervenţie a statului în viaţa economică, fie forma îmbinării liberlismului cu folosirea de către stat a unor pârghii economice în orientarea activităţii de ansamblu a economiei naţionale.

Liberalismul economic în forma sa clasică presupune o liberă iniţiativă a agenţilor economici;cine produce, cum se produce, se hotărăşte prin deplina libertate a acestora şi libera concurenţă dintre ei.Toţi concurenţii,şi de această confruntare rezultă o mai bună organizare a activităţii de producţie,comercială,prestatoare de servicii, deoarece veniturile producătorilor şi putera de cumpărare a consumatorilor pot să tindă spre maximizare numai prin rezultate economice superioare. Funcţionarea unui asemenea mecanism presupune, pe lânga manifestarea liberei iniţiative, mişcarea liberă a capitalurilor şi a forţei de muncă,formarea liberă a preţurilor pe baza raportului dintre cerere şi ofertă, a concurenţei dintre participanţii la tranzacţiile economice.

În evoluţia sa, liberalismul economic a cunoscut o intervenţie mai largă sau mai restrânsă a statului în funcţionarea mecanismului economic şi a pieţei, prin folosirea, de către acesta,numai a pârghiilor şi mijloacelor economice(impozite, taxe, politică de credit etc.). Intervenţia statului în orientarea principalelor direcţii ale dezvoltării economice naţionale, nu diminuează cu nimic libertatea specifică economiei liberale în producerea şi vânzarea rezultatelor economice, nu ştirbeşte, în nici-un fel, autonomia totală şi reală a agenţilor economici pe piaţă, păstrându-se descentralizarea deciziilor economice,pluralismul formelor de proprietate şi organizarea activităţii economice.

O astfel de organizare şi funcţionare a vieţii economice este fundamental diferită de sistemul planificării centralizate, cunoscut in fostele ţări socialiste, inclusiv în ţara noastră. El are trăsături caracteristice:rolul decisiv al statului în organizarea şi conducerea activităţii economico-sociale, utilizând ca pârghie planificarea centralizată, cu caracter de directivă; suprimarea concurentei şi iniţiativei particulare, cu efecte negative asupra interesului participanţilor la viata economică de a o dezvolta si perfecţiona.

Economia noastră naţională se află,în prezent, în perioada de tranziţie de la sistemul economic bazat pe planificarea centralizată, către o economie liberală, cu pluralism al formelor de proprietate si agenti economici,cu iniţiativa neângrădită şi stimularea largă a interesului particular şi a concurentei. Tranzitia vizează păstrarea unui anumit rol al statului în direcţionarea vieţii economice numai prin pârghii de ordin economic, fără a ştirbi cu nimic trăsăturile mecanismului pieţei liberale, alături de toate trăsăturile caracteristice unei economii de piaţă.

Raportându-ne la o astfel de piaţă, pentru a evidenţia laturile esenţiale la care să deschidă perspectiva acţiunilor practice asupra ei, întreprinderea nu se poate limita la studierea celor doi factori

corelativi care o definesc - oferta şi cererea.

Abordarea de marketing, pentru a permite pătrunderea în mecanismul intim al pieţei, necesită luarea în calcul, studierea tuturor condiţiilor şi factorilor de mediu care determină starea şi evoluţia întreprinderii.

Aprecierea caracteristicilor pieţei, pe baza acţiunii factorilor de mediu care-i definesc caracteristicile la un moment dat, se realizează prin evaluarea conjuncturii acesteia.

1.1.1. Conţinutul conjuncturii pieţei

Conjunctura economică desemnează totalitatea trăsăturilor ce caracterizează starea economiei la un moment dat sau într-o perioadă dată, sub influenţa factorilor şi împrejurărilor care o

determină.În esenţă, o astfel de stare se poate caracteriza prin creştere, redresare(înviorare), stagnarea sau reducerea activităţii economice.în cadrul pieţei, ea se reflectă prin stări şi evoluţii corespunzătoare mecanismului acestuia, exprimate prin raportul statistic şi dinamic dintre cerere si ofertă.Deci,prin conjunctura pieţei întelegem fluctuaţiile înregistrate de cerere şi ofertă într-o perioadă de timp, tedinţele de ansamblu exprimate de raportul dintr ele şi efectele pe care le generează.

Din definiţie rezultă că:

- starea conjucturală a pieţei este efectul cumulat al componentelor mediului în care piaţa funcţionează.De aceea, studierea conjuncturii se realizează prin analiza şi evaluarea tuturor factorilor care, direct sau indirect, pot influenţa piaţa: mediul economic, demografic,tehnic, social-politic, cultural, instituţional şi natural.

- conjunctura este o stare complexă a pieţei, care nu poate fi evaluată decât prin cercetarea multitudinii de fenomene ce o definesc, privite şi analizate în mod interdependent.Sunt examinate concomitent producţia, investiţiile, forţa de muncă, salariile, cererea şi oferta, consumul,preţul, moneda, comerţul, balanţa comerciala şi balanţa de plăţi etc. de asemenea,pentru a surprinde fenomenele pieţei, sub cele mai diverse aspecte, analiza conjuncturală abordează aceste fenomene din diferite unghiuri de vedere - varietate,ritmicitate, tendinţă, repartizare geografică.

- reflectând raportul dintre aceste componente, conjunctura pieţei evidenţiază şi raportul dintre partenerii ce se întalnesc pe piaţă în calitate de cumpărători şi vânzători.Pentru fiecare din parteneri, conjunctura pieţei poate fi favorabilă sau nefavorabilă;dacă este nefavorabilă pentru cumpărător(cazul când oferta depaşeşte cererea), ea nu poate fi favorabilă pentru vânzător şi invers.

Deci conjunctura nu poate fi apreciată ca neutră, cu aceleaşi efecte pentru cei doi parteneri de piaţă.Cunoscând şi întelegând corect această dubla stare a conjuncturii, în funcţie de poziţiile deţinute de agenţii economici(vânzători sau cumpărători) în cadrul pieţei într-o anumită situaţie, unii agenţi economici urmăresc să fructifice avantajele stării conjuncturale ale pieţei, iar alţii să contracareze influenţele negative pe care aceasta le poate avea asupra activităţii desfăşurate.

Preview document

Piața produselor - Pagina 1
Piața produselor - Pagina 2
Piața produselor - Pagina 3
Piața produselor - Pagina 4
Piața produselor - Pagina 5
Piața produselor - Pagina 6
Piața produselor - Pagina 7
Piața produselor - Pagina 8
Piața produselor - Pagina 9
Piața produselor - Pagina 10
Piața produselor - Pagina 11
Piața produselor - Pagina 12
Piața produselor - Pagina 13
Piața produselor - Pagina 14
Piața produselor - Pagina 15
Piața produselor - Pagina 16
Piața produselor - Pagina 17
Piața produselor - Pagina 18
Piața produselor - Pagina 19
Piața produselor - Pagina 20
Piața produselor - Pagina 21
Piața produselor - Pagina 22
Piața produselor - Pagina 23
Piața produselor - Pagina 24
Piața produselor - Pagina 25
Piața produselor - Pagina 26
Piața produselor - Pagina 27
Piața produselor - Pagina 28
Piața produselor - Pagina 29
Piața produselor - Pagina 30
Piața produselor - Pagina 31
Piața produselor - Pagina 32
Piața produselor - Pagina 33
Piața produselor - Pagina 34
Piața produselor - Pagina 35
Piața produselor - Pagina 36
Piața produselor - Pagina 37
Piața produselor - Pagina 38
Piața produselor - Pagina 39
Piața produselor - Pagina 40
Piața produselor - Pagina 41
Piața produselor - Pagina 42
Piața produselor - Pagina 43
Piața produselor - Pagina 44
Piața produselor - Pagina 45
Piața produselor - Pagina 46
Piața produselor - Pagina 47
Piața produselor - Pagina 48
Piața produselor - Pagina 49
Piața produselor - Pagina 50
Piața produselor - Pagina 51
Piața produselor - Pagina 52
Piața produselor - Pagina 53
Piața produselor - Pagina 54
Piața produselor - Pagina 55
Piața produselor - Pagina 56
Piața produselor - Pagina 57
Piața produselor - Pagina 58
Piața produselor - Pagina 59
Piața produselor - Pagina 60
Piața produselor - Pagina 61
Piața produselor - Pagina 62
Piața produselor - Pagina 63
Piața produselor - Pagina 64
Piața produselor - Pagina 65
Piața produselor - Pagina 66
Piața produselor - Pagina 67
Piața produselor - Pagina 68
Piața produselor - Pagina 69
Piața produselor - Pagina 70
Piața produselor - Pagina 71
Piața produselor - Pagina 72
Piața produselor - Pagina 73
Piața produselor - Pagina 74
Piața produselor - Pagina 75
Piața produselor - Pagina 76
Piața produselor - Pagina 77
Piața produselor - Pagina 78
Piața produselor - Pagina 79
Piața produselor - Pagina 80
Piața produselor - Pagina 81
Piața produselor - Pagina 82

Conținut arhivă zip

  • Piata Produselor.doc

Alții au mai descărcat și

E-Money și E-Banking

Capitolul 1 – E-money 1. 1. Banii şi moneda – concept, funcţii în accepţiunea clasică Banul provine din dinar – monedă bătuta a Sloveniei în...

Diagnosticul rentabilității și riscului

Introducere În această lucrare am urmărit realizarea unei analize economico-financiare a companiei Antibiotice Iaşi în vederea identificării...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Lansarea pe Piața din Județul Timiș a Vinurilor Produse de SC Jidvei SRL

SC JIDVEI SRL INTRODUCERE Asa cum spune legenda, zeul vinului s-a nascut în Tracia, pe teritoriul României de astazi. În aceasta zona, producerea...

Piața produselor electrice și electrocasnice din România

Introducere În condiţiile de piaţă actuale caracterizate printr-o concurenţă puternică, modernitate, progres tehnologic etc., este foarte...

Imaginea Mărcii Philips pe Piața Produselor Electrice și Electrocasnice din România

INTRODUCERE Piata produselor electrice si electronice este în acest moment invadata de noutati, de firme noi, de marci noi, de produse noi. Este...

Aspecte Privind Promovarea Vânzărilor

În conditiile de piata actuale caracterizate printr-o concurenta puternica, modernitate, progres tehnologic etc., este foarte important pentru...

Laptele și Produsele Lactate

I. GENERALITATI 1.1 Standardizarea – definitie si rol Conform definitiei date de Organizatia Internationala de Standardizare, standardul (norma)...

Piața produselor farmaceutice din România

Introducere Industria farmaceutica romaneasca este intr-o continua schimbare datorita noilor oportunitati ce apar pe piata. Odata cu numarul tot...

Piața Produselor Cosmetice

1.)Introducere În fata stiintei merceologice se pune problema studierii si decelarii unor legitati, interdependente si conexiuni între diferitele...

Falsificarea Produselor Cosmetice

Capitolul 1 Motivaţia temei alese şi obiectivele propuse Am ales să vorbim despre tema „Falsificarea produselor cosmetice”, deoarece este o...

Ai nevoie de altceva?