Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României

Proiect
7/10 (4 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5308
Mărime: 91.85KB (arhivat)
Publicat de: Ianis Dumitrascu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Roman, Madalina Andreica
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI FACULTATEA DE CIBERNETICA, STATISTICA SI INFORMATICA ECONOMICA Macroeconomie, CSIE, an 3.

Cuprins

  1. PARTEA I – POLITICA MONETARA – ELEMENTE DE TEORIE
  2. 1. Obiectivul politicii monetare: Stabilitatea preţurilor;
  3. 2. Strategii alternative de politică monetară:
  4. 2.1. Ţintirea agregatelor monetare;
  5. 2.2. Ţintirea cursului valutar;
  6. 2.3. Ţintirea directă a inflaţiei.
  7. PARTEA A II-A – POLITICA MONETARA A ROMANIEI
  8. 1. Strategia de politica monetara a romaniei: Tintirea inflatiei;
  9. 2.1. Caracteristici ale tintirii inflatiei;
  10. 2.2. Tintele de inflatie;
  11. 2.3. Prognoze asupra tintirii inflatiei.
  12. 3. Mecanismul de transmisie a politicii monetare;
  13. 4. Instrumentele de politică monetară:
  14. 4.1. operaţiunile de piaţă monetară
  15. 4.2. facilităţile permanente acordate instituţiilor de credit
  16. 4.3. rezervele minime obligatorii (RMO)
  17. 5. Functia obiectiv a politicii monetare.
  18. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

PARTEA I

POLITICA MONETARA – ELEMENTE DE TEORIE

Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice, prin intermediul careia se actioneaza asupra cererii si ofertei de moneda dineconomie. Importanta politicii monetare rezulta din obiectivul fundamental al acesteia, respectiv stabilitatea preturilor, la care se adauga limitarea inflatiei simentinerea valorii interne si externe a monedei. Responsabilitatea indeplinirii acestor obiective revine bancii centrale, care detine monopolul in formularea sitranspunerea in practica a obiectivelor politicii monetare.

1. Obiectivul politicii monetare: Stabilitatea preţurilor

Mecanismul de transmisie a politicii monetare este unul complex şi implică laguri lungi şi variabile. Astfel, stabilitatea preţurilor ca obiectiv final al politicii monetare este un obiectiv asupra căruia banca centrală poate exercita doar un control indirect. Practica a demonstrat că atingerea acestui obiectiv final poate fi realizată utilizând mai multe strategii de politică monetară. În dezbaterile teoretice şi practice din ultimii ani, ţintirea inflaţiei ca strategie de politică monetară s-a dovedit a fi strategia cea mai eficientă în atingerea obiectivului final al politicii monetare.

În ultimul deceniu, problema cu care s-a confruntat economia mondială a fost reprezentată de creşterea generalizată a preţurilor, motiv pentru care inflaţia nu este considerată, de către autorităţi, fie că este vorba de cele monetare, fie de cele politice, o veste bună . Presiunile generate de creşterea preţurilor generează, la rândul lor, noi presiuni atât în plan monetar, cât şi economic, politic, social. Astfel că, pe lângă faptul că generează distorsiuni la nivelul preţurilor, inflaţia generează o erodare accentuată a economiilor, descurajează investiţile.

Toate acestea reprezintă tot atâtea argumente pentru a adopta măsurile care să conducă la reducerea presiunilor inflaţioniste.

Luarea deciziei de a adopta o anumită strategie de politică monetară depinde, în mare masură de ceea ce poate genera, la nivelul economiei politica monetară adoptată şi, nu în ultimul rând, de autoritatea de care dispune banca centrală în economia respectivă.

Obiectivul final al politicii macroeconomice şi, implicit al politicii monetare este: asigurarea stabilităţii preţurilor.

Un prim argument este acela că o politica monetară orientată în direcţia asigurării creşterii economice şi a reducerii şomajului generează efecte al căror lag este variabil. Pe de altă parte, luarea în calcul a „curbei lui Phillips” s-a dovedit a fi eficientă doar pe termen scurt, deoarece asigurarea unei rate scăzute a şomajului sau un nivel ridicat al ratei de creştere economică nu pot fi asigurate decât prin aplicarea unei politici monetare expansioniste care este asociată şi unui nivel ridicat al inflaţiei. Ceea ce nu trebuie uitat este faptul că în condiţiile în care se are în vedere asigurarea stabilităţii preţurilor, sistemul monetar funcţionează mult mai bine, efectul, chiar dacă în timp, fiind cel al ridicării nivelului de trai al populaţiei.

Experienţa ultimilor ani a arătat faptul că atingerea acestui obiectiv poate avea la bază diverse strategii de politică monetară, strategii care sunt orientate către stabilirea obiectivelor intermediare:

- ţintirea agregatelor monetare (precum baza monetară, M1, M2 sau chiar M3);

- ţintirea cursului valutar.

- ţintirea directa a inflatiei

2. Strategii alternative de politică monetară

2.1. Ţintirea agregatelor monetare

Agregatele monetare impun aplicarea unei politici monetare restrictive care să aibă în vedere controlarea nivelului de creştere al agregatelor monetare, în scopul eliminării excesului de lichiditate din economie, exces care conduce, în final, la reducerea puterii de cumpărare a monedei naţionale. Este unanim acceptat faptul că o inflaţie ridicată este însoţită, în permanenţă de o ofertă excedentară de monedă, care să acopere creşterea susţinută a nivelului general al preţurilor.

Pe termen lung creşterea nivelului preţurilor este determinată de creşterea înregistrată la nivelul ofertei de monedă. Pentru aceasta, autoritatea monetară are obligaţia de a asigura un anumit nivel de creştere a masei monetare reprezentate de agregatul ales. În acest caz se ridică mai multe probleme legate de:

- alegerea agregatului monetar reprezentativ (având în vedere diversitatea acestora şi nivelul de agregare a elementelor ce le compun);

- stabilirea unui nivel de creştere a agregatului ales sau a unei benzi de fluctuaţie a ratei de creştere a masei monetare;

- stabilirea modalităţii de gestionare a agregatului monetar stabilit drept obiectiv intermediar de politică monetară.

Având posibilitatea să asigure un anumit nivel de creştere a ofertei de monedă din economie, banca centrală dispune, astfel, de un ridicat nivel al independenţei politicii monetare, având astfel posibilitatea să reacţioneze rapid în condiţiile manifestarii de şocuri puternice la nivelul economiei naţionale.

Banca centrală este în măsură să asigure, pe baza instrumentelor de politică monetară de care dispune la momentul respectiv, managementul eficient al ofertei de monedă din economie. În condiţiile actuale, caracterizate de puternice inovaţii în plan financiar, ca de altfel şi de informatizarea pieţelor caracterizate de un puternic proces de globalizare, legatura dintre cele două elemente (agregatul monetar supus controlului şi nivelul preţurilor din economie) este chiar mai volatilă şi ca urmare este foarte greu de previzionat.

Problema care se ridică, în condiţiile manifestării unui intens fenomen inflaţionist, este aceea a menţinerii, pe cât posibil, a nivelului ofertei de bani sub nivelul de creştere al producţiei.

O altă problemă importantă este cea legată de capacitatea băncii centrale de a influenţa agregatul ales drept obiectiv intermediar, ca de altfel şi cea privind stabilirea nivelului cererii de monedă din economie, cerere la care să se facă raportarea ofertei de monedă.

Preview document

Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 1
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 2
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 3
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 4
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 5
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 6
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 7
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 8
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 9
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 10
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 11
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 12
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 13
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 14
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 15
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 16
Politici de creștere economică monetară - studiu de caz - economia României - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Politici de Crestere Economica Monetara - Studiu de Caz - Economia Romaniei.doc

Alții au mai descărcat și

Creșterea economică în România

Introducere Creşterea economică, în fond, este problema-cheie a vieţii tuturor popoarelor şi ţărilor, însă un progres economic nu poate fi...

Costuri și Beneficii ale Creșterii Economice

I. Politicile economice. Scurtă descriere. Politica economică este un ansamblu de obiective şi instrumente prin care statul acţionează asupra...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Finanțele Publice

Finanţele publice au apărut pe o anumită treaptă de dezvoltare a societăţii, fiind strâns legate de istoria statului şi dreptului. De-a lungul...

Influențele Politicii Monetare asupra Sectorului Bancar

Introducere Politica monetară este parte componentă a politicii macroeconomice, prin intermediul căreia se atinge obiectivul fundamental al...

Politicile Monetare și Fiscale și Impactul Lor asupra Echilibrului Balanței de Plăți

Capitolul 1 Balanţa de plăţi: concept, forme, structură Conceptul de balanţă a fost lansat iniţial de mercantilişti in secolul al XVII-lea şi...

Analiza Critică a Procesului Bugetar de Stat în România

Introducere Procesul bugetar, sub aspectul conţinutului, reprezintă ansamblul acţiunilor şi măsurilor întreprinse de instituţiile abilitate ale...

Politica Monetară în România între Lichiditate și Solvabilitate

Introducere Creaţia monetară este o emisiune de monedă scripturală datorată intermediarilor monetari; când întreprinderile şi persoanele...

Studiu de caz - Banca Națională a României - analiza politicii monetare în România în perioada 2008-2010

INTRODUCERE Într-o economie complexă şi descentralizată, moneda este instrumentul unic al schimbului. Cererea si oferta de bunuri de pe pietele de...

Evoluții și tendințe privind politica monetară și fiscal-bugetară în România

INTRODUCERE Scopul acestei lucrări este de a oferi o prezentare și totodată o analiză a evoluției și tendințelor privind politica monetară și...

Implicarea FMI în conceperea și promovarea strategiilor de politică fiscal-bugetară a statelor membre

1. Rolul Fondului Monetar Internațional Fondul Monetar Internaţional, organizaţia cea mai valoroasă a acordului de la Bretton Woods din 1944,...

Ai nevoie de altceva?