Portofoliu SC Zentiva SA

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2258
Mărime: 123.99KB (arhivat)
Publicat de: Madalin C.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sebastian George ENE

Extras din proiect

Prezentare generala

In anul 2003 s-a constituit Grupul Zentiva - societatea Zentiva B.V. Acţionarul majoritar al societăţii cehe Léčiva a.s. a cerut aprobarea Oficiului Antimonopol din Republica Slovacă privind preluarea pachetului majoritar de acţiuni ale societăţii Slovakofarma. Autoritatea a aprobat tranzacţia în data de august 2003 şi la 1 septembrie 2003 a început comercializarea produselor celor două societăţi iniţiale, Slovakofarma şi Léčiva, sub noua marcă Zentiva.

Grupul Zentiva a adoptat de la începutul existenţei sale strategia de expansiune puternică spre pieţele vecine cu Republica Cehă şi Republica Slovacă. A înregistrat un progres insemnat în îndeplinirea acestei intenţii ce se bazează pe oferta unor medicamente şi servicii de înaltă calitate pentru toţi cetăţenii, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii nu numai în Republica Cehă şi Republica Slovacă, ci şi pe pieţele atât de interesante cum sunt cele din Polonia, Rusia, ţările baltice şi Ucraina.

Deja în cursul lunii august 2003, foarte repede după încheierea fuziunii, şi-au demarat activităţile societăţile comerciale Zentiva CZ, Zentiva SK, Zentiva PL şi Zentiva Farma din Rusia.

În luna decembrie, în registrul comerţului din Slovacia a fost înregistrată modificarea privind schimbarea numelui firmei de la societatea Slovakofarma a.s. la Zentiva, a.s.

De la începutul anului 2004 a fost demarat sistemul de distribuţie unic şi gestionarea acestuia. De asemenea, a început planificarea corporală a producţiei pentru ambele unităţi de fabricaţie – din Praga şi din Hlohovec.

Încă din luna ianuarie a fost înregistrată în Registrul Comerţului modificarea denumirii comerciale a firmei de la Léčiva a.s. la Zentiva, a.s.

În luna mai s-a schimbat formă juridică a firmei Zentiva B.V. (societate cu răspundere limitată) la Zentiva N.V. (societate pe acţiuni).

Gongul solemn cu ocazia începerii tranzacţionării acţiunilor companiei Zentiva N.V. la Bursa de Valori din Praga s-a auzit la data de 28 iunie 2004. Prima ofertă publică a acţiunilor companiei (IPO), nu numai din punctul de vedere al Republicii Cehe, dar şi în cadrul noilor state ale Uniunii Europene, a adus societăţii Zentiva o recunoaştere însemnată pe plan internaţional. Acţiunile Zentiva au fost cotate sub forma de acţiuni globale de depozit (GDS) şi la bursa din Londra.

La sfârşitul primului semestru 2004 s-a încheiat şi consolidarea portofoliului de produse, toate medicamentele fabricate în Praga şi în Hlohovec având ambalajul cu marca nouă a Zentivei. Cu toate că societatea a folosit-o atunci doar un singur an, analizele au reconfirmat suficienta cunoaştere a noii mărci.

În luna decembrie 2004, Zentiva s-a plasat pe locul şase în competiţia „Topul celor 100 de firme“ din Republica Cehă. Aprecierea pentru această poziţie a fost preluată de preşedintele Consiliului de Administraţie şi Directorul General al Zentivei la Hradul Praghez din partea preşedintelui republicii, domnul Václav Klaus. Datorită rezultatelor sale, Zentiva într-un singur an şi-a îmbunătăţit poziţa cu cincizeci de locuri.

În anul 2004, Zentiva a înaintat 120 de cereri privind înregistrarea, obţinând astfel 38 de înregistrări noi, între care 13 priveau produse cu totul noi.

În competiţia „Topul celor 100 de firme“ din Republica Cehă, Zentiva şi-a atras încrederea managerilor care au depus votul din partea celor mai mari firme cehe, ocupând al treilea loc şi devenind astfel „săritorul“ anului. În anul 2004 societatea s-a plasat pe locul şase. Ocuparea poziţiilor în rândul primelor zece firme rămâne, de obicei, stabilă în mai mulţi ani şi de aceea este foarte dificil să ajungi într-o astfel de poziţie importantă. Managerii au apreciat în special, succesul emisiunii primare.

O parte componentă a integrării reprezintă şi întărirea echipei executive a conducerii societăţii Zentiva cu Ing. Jiří Šotola, Ph.D. care a preluat funcţia de director pentru cercetare şi dezvoltare şi cu PharmDr. Miroslav Janoušek care ocupă funcţia nou instituită de director pentru reglarea şi controlul calităţii medicamentelor.

Cercetarea de marketing cu privire la cunoaşterea brandurilor a confirmat că brandul Zentiva este cunoscut de 96 % din populaţie. O introducere atât de rapidă a unui brand pe piaţă se consideră ca un rezultat de excepţie. Datorită acestui fapt, Zentiva s-a încadrat printre finaliştii concursului EACA Euro Effies 2005.

În lunile mai şi septembrie 2005, acţionarul majoritar al Zentivei, fondurikle Warburg Pincus, au vândut o parte a acţiunilor, reducându-şi astfel participarea în societate la cca 20 %. În luna iunie a avut loc Adunarea Generală ordinară care, printre altele, a aprobat plata dividendelor în valoare de 8,00 Kč pe acţiune.

Conform strategiei sale de creştere a profitului, în octombrie 2005, Zentiva a preluat 51 % din acţiunile societăţii Sicomed S.A., cel mai mare producător român de produse generice, prin intermediul achiziţionării de către societatea Venoma Holdings. În urma acestei achiziţionări, România s-a integrat printre principalele pieţe ale Zentivei. Concomitent, Zentiva a anunţat oferta publică privind preluarea restului de participare în societatea Sicomed.

Zentiva a obţinut în anul 2005, în total, 164 de înregistrări noi, dintre care 85 pe principalele pieţe ale ei, folosind pentru prima oară la produsele sale procedura de recunoaştere mutuală MRP (Mutual Recognitio Procedure), valabilă în cadrul Uniunii Europene.

În ianuarie 2006 s-a încheiat oferta publică privind preluarea ultimei participaţiuni din societatea Sicomed S.A. Zentiva şi-a majorat participarea în această societate (noua denumire fiind Zentiva S.A.) la 74,9 %.

În luna martie 2006, societatea Sanofi-Aventis a obţinut 24,9 % de acţiuni ale Zentivei, devenând astfel acţionar majoritar. Sanofi-Aventis a obţinut 19,6 % de acţiuni din partea fondurilor Warburg Pincus (ceea ce a reprezentat întreaga participare a acestor fonduri în Zentiva) şi restul acţiunilor (5,3 %) din partea unor manageri şi angajaţi ai Zentivei.

În luna mai a fost dată în folosinţă clădirea administrativă reconstruită, în arealul societăţii din Praga. Obiectivul a fost ulterior nominalizat pentru premiere în concursul Construcţia Anului.

În luna iunie s-a încheiat integrarea societăţii române Zentiva S.A. în structura Grupului Zentiva. Societatea este acum gestionată în conformitate cu aceleaşi standarde şi procedee ca şi restul Grupului.

În iunie a avut loc Adunarea Generală ordinară care, printre altele, a aprobat plata dividendelor în sumă de 9,50 Kč pe acţiune.

Datorită creşterii vânzărilor, piaţa din Polonia a avansat în luna septembrie pe locul trei într-un clasament al pieţelor de desfacere ale produselor Zentivei. Slovacia, până cu puţin timp în urmă numărul trei din pieţele noastre, a ajuns în prezent pe locul patru, în ceea ce priveşte volumul de vânzări.

Raportul Anual Zentiva emis in anul 2006 a fost desemnat toamna aceasta de catre Asociatia Ceha - Top 100, drept al patrulea cel mai bun raport anual din Republica Ceha.

In urma unei analize ce a avut la baza 35 de criterii, doar rapoartele companiilor CEZ, Škoda Auto si Pražská energetika au fost plasate de catre Comisia Internationala in fata raportului Zentiva.

Raportul anual al companiei s-a clasat pe locul 27 in 2004 si pe locul 9 in anul 2005.

In luna mai 2008, Zentiva a aniversat unul dintre cele mai de succes dintre brandurile sale: crema Indulona, destinata ingrijirii si protectiei mainilor. Faptul ca unul dintre produsele din gama Indulona a fost fabricat timp de 60 de ani pe baza aceleasi formule, indica pozitionarea extraordinara si popularitatea de care acest brand se bucura, in special in pietele din Cehia si Slovacia.

Preview document

Portofoliu SC Zentiva SA - Pagina 1
Portofoliu SC Zentiva SA - Pagina 2
Portofoliu SC Zentiva SA - Pagina 3
Portofoliu SC Zentiva SA - Pagina 4
Portofoliu SC Zentiva SA - Pagina 5
Portofoliu SC Zentiva SA - Pagina 6
Portofoliu SC Zentiva SA - Pagina 7
Portofoliu SC Zentiva SA - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Portofoliu SC Zentiva SA.doc

Te-ar putea interesa și

Evaluarea Afacerii la SC Antibiotice SA

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA S.C. ANTIBIOTICE S.A. 1.1 INFORMATII GENERALE 1.1.1 Elemente de identificare S.C. ANTIBIOTICE S.A. cu sediul in...

Analiza portofoliului alcătuit din acțiunile societatiilor Alro Slatina, Banca Transilvania, Petrom SA

Justificarea selectiei portofoliului Un prim motiv al alegerii acestei combinatii l-a constituit diversificarea portofoliului prin alegerea unor...

Analiza corelației rentabilitate-patrimoniu la SC Zentiva SA

ANALIZA CORELAŢIEI RENTABILITATE-PATRIMONIU LA S.C. ZENTIVA S.A. CAP. I: NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND CORELAŢIA RENTABILITATE – PATRIMONIU LA UN...

Piața produselor farmaceutice din România

Introducere Industria farmaceutica romaneasca este intr-o continua schimbare datorita noilor oportunitati ce apar pe piata. Odata cu numarul tot...

Elaborarea programului de marketing pentru lansarea pe piața românească a unui produs

INTRODUCERE Lumea economico-socială cunoaşte, la început de mileniu XXI, transformări radicale. Omenirea se confruntă cu probleme complicate şi...

Micro și Macromediul Studiu de Caz Zentiva

CAP I. Prezentarea firmei 1) Denumire : Zentiva 2) Forma juridical: societate pe actiuni 3) Sediu societatii:-sediu principal este in Praga 4)...

Zentiva România

Cap. I. Prezentarea firmei I.1.Denumire ,localizare Zentiva Romania are sediul in Bucuresti, Bd. Theodor Pallady, nr. 50, sector 3, tel:...

Analiza a cinci firme pe piața financiară

Introducere Orice economie natională, indiferent de nivelul său de dezvoltare este caracterizată de existenta şi funcţionarea unor pieţe...

Ai nevoie de altceva?