Privatizarea Societăților Comerciale

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 13 fișiere: doc
Pagini : 108 în total
Cuvinte : 34267
Mărime: 282.79KB (arhivat)
Publicat de: Barbu Tamaș
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Bucur
fac upg ploiesti

Cuprins

  1. CAPIOLUL - I –
  2. INIŢIREA PROCESULUI DE PRIVATIZARE ÎN ROMÂNIA
  3. 1.1. MECANISMUL PRIVATIZĂRII ÎN ROMÂNIA .
  4. 1.1.1. CADRUL GENERAL DE DESFĂŞURARE A PROCESULUI DE PRIVATIZARE ŞI RESTRUCTURARE A SOCIETĂŢILOR COMERCIA.
  5. 1.1.2. EVOLUŢIA CADRULUI LEISLAIV – METODOLOGIC SPECIFIC PRIVATIZĂRII.
  6. 1.2. FACTORI INTERNI ŞI EXTERNI CARE AU CONDIŢIONAT EVOLUŢIA PROCESULUI DE PRIVATIZARE.
  7. 1.3. PROGRAMUL DE PRIVATIZARE.
  8. 1.4. SCHEMA PRIVATIZĂRII DE MASĂ.
  9. 1.5. MĂSURI SPECIALE ÎN PROCESUL DE PRIVATIZARE.
  10. CAPITOLUL –II-
  11. METODE DE PRIVATIZARE
  12. 2.1. MODEL DE DESFAŞURARE A UNUI PROGRAM IDEAL DE PRIVATIZARE.
  13. 2.2 METODE DE PRIVATIZARE .
  14. 2.2. 1. PRIVATIZAREA MATERIALA.
  15. 2.2.2 PRIVATIZAREA MANAGEMENTULUI.
  16. 2.3 STRATEGIA DE PRIVATIZARE FUNDAMENTATĂ PE ANALIZA ÎNTREPRINDERII.
  17. 2.4. URMĂRIREA POST PRIVATIZARE A REALIZĂRII DE CĂTRE CUMPĂRĂTORI A CLAUZELOR PREVĂZUTE ÎN CONTRACTELE D VÂNZARE CUMPĂRARE ACŢIUNI.
  18. 2.4.1.MONITORIZAREA CONTRACTELOR POST PRIVATIZARE
  19. 2.4.2. ÎNCHEIEEREA DE ACTE ADIŢIONALE LA CONTRACTEL DE VÂNZARE - CUMPĂRARE
  20. 2.5. PLANIFICAREA PRIVATIZĂRII . .
  21. 2.5.1. COMBINAREA METODELOR DE PRIVATIZARE . .
  22. 2.6. PRIVATIZAREA ŞI RESTRUCTURAREA SOCIETĂŢILOR COMERCIALE. . .
  23. 2.6.1. PRINCIPALELE RZULTATE OBŢINUTE ÎN PROCESUL DE PRIVATIZARE. ASPECTE CANTITATIVE ŞI CALITATIVE.
  24. CAPITOLUL –III-
  25. EVALUAREA ÎNTREPRINDERII.
  26. 3.1. ABORDAREA EVALUĂRII ÎNTREPRINDERII PRIN METODA PATRIMONIALĂ .ASPECT TORTICO –METODOLOGICE .
  27. 3.2. METODE DE EVALUARE A TERENULUI NEAGRICOL .
  28. 3.3. METODE DE EVALUARE A TERENULUI AGRICOL .
  29. 3.4. METODE DE EVALUARE A CONSTRUCŢIILOR.
  30. 3.5. EVALUAREA IMOBILIZĂRILOR FINANCIARE . .
  31. 3.6. EVALUAREA ACTIVELOR CIRCULANTE . .
  32. 3.7. EVALUAREA ACTIVELOR NECORPORALE.
  33. 3.8.EVALUAREA DATORIILOR. .
  34. 3.9. ACTIVUL NET DE LICHIDARE. .
  35. 3.10. CLCULAREA PROFITULUI NET MNTNABIL PE TRMEN LUNG (CORECTAT) . . . .
  36. CAPITOLUL –IV-
  37. EVOLUŢIA PROCESULUI DE PRIVATIZARE ÎN ALRO SLATINA
  38. 4.1. ISTORICUL ÎNTRPRINDERI.
  39. 4.1.1. SC ALRO SA SLATINA, LA MOMENTUL PRIVATIZĂRI.I
  40. 4.1.2. CUMPĂRĂTORUL ŞI OBLIGAŢIILE ASUMATE.
  41. 4.2. UTILIZARE COMPONENTEI PENTRU MANAGEMENTUL MENTENANŢEI DIN PACHETUL SIVECO APPLICATIONS.
  42. 4.2.1. ISTORICULPROICTULUI.
  43. 4.2.2. DESCRIEREA SOLUŢIEI.
  44. 4.2.3. IMPLEMENTAREA PROICTULUI PILOT LA SECŢIA ANOZI.
  45. 4.2.4. CONCLUZII.
  46. 4.3.TRANSFORMAREA RELAŢIEI DE COLABORARE DINTRE SIVECO ROMÂNIA ŞI ALRO SLATINA ÎNTR-UN VERITABIL PARTENERIAT.
  47. 4.3.1. AVANTAJELE FOLOSIRII DE CĂTRE ALRO SLATINA A COMPONENTEI PENTRU MANAGMENTUL MNTENANŢEI DIN CADRUL PACHETULUI SIVECO APLLICAŢIONS.
  48. 4.3.2. DESPRE SIVECO BUSINES ANALYZER .
  49. 4.4.ANALIZA.
  50. 4.4.1. REZUMAT.
  51. 4.4.2. ANALIZA FUNDAMENTALĂ.
  52. 4.4.3.OBSERVATII.

Extras din proiect

INTRODUCERE

În fostele ţări socialiste, începuturile tranziţiei de la economia centralizată de stat la economia de piaţă au fost caracterizate prin numeroase căutări ale unor noi modele sau încercări de adaptare la condiţiile interne specifice a celor aplicate cu succes de ţările dezvoltate. Caracter de generalizare a avut principiul fundamental asumat, potrivit căruia prioritară pentru reducerea rolului statului în economie devine formarea proprietăţii private, prin cele două direcţii de bază - formarea de noi agenţi economici ca acţionari privaţi şi privatizarea celor aflaţi în „proprietate colectivă”.

Modalităţile adoptate şi ritmul de derulare a procesului de restructurare a proprietăţii diferă de la o ţară la alta, fiind determinate, în principal, de remanenţa vechiului sistem politic, de gradul de centralizare, de deschiderea şi nivelul de pregătire al specialiştilor, de nivelul de înţelegere şi interesele proprii populaţiei şi, nu în ultimul rând, de atitudinea comunităţii internaţionale.

România, caracterizată de o economie puternic centralizată, integrată şi „multilateral dezvoltată”, cuprinzând aproape toate domeniile de activitate, de la tradiţionala viticultură la cea mai sofisticată industrie microelectronică, a reuşit să depăşească numeroasele determinări interne şi externe şi să treacă peste dificultăţile generate de introducerea noului, astăzi activitatea agenţilor privaţi contribuind majoritar la formarea şi dezvoltarea Produsului Intern Brut, precum şi la realizarea veniturilor bugetare.

Momentul teoretic al declanşării amplului proces de diminuare a rolului statului în economie şi pregătirii unei etape ulterioare, respectiv, trecerea efectivă a proprietăţii din sectorul de stat în cel privat, a fost determinat de apariţia Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, ponderea capitalului social deţinut de stat la societăţile comerciale fiind de 44,3% din întregul capital social deţinut de stat la unităţile economice, diferenţa reprezentând ponderea capitalului social deţinut de stat la regiile autonome.

Procesul efectiv de privatizare şi restructurare a societăţilor comerciale a demarat în 1992, în conformitate cu prevederile Legii nr. 58 /1991 privind privatizarea societăţilor comerciale, completat cu prevederile unor acorduri încheiate de Guvernul României cu organisme internaţionale – Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional (ex. Programele FESAL, ASAL, PSAL) – sau a unor protocoale încheiate de Autoritatea pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului şi fostul Fond al Proprietăţii Stat cu agenţii şi ministere coordonatoare ale unor sectoare de activitate (ex. Pentru societăţi comerciale din cercetare-dezvoltare, turism şi sănătate). S-a urmărit realizarea obiectivelor cuprinse în programele de guvernare, detaliate şi concretizate în strategiile naţionale şi programele anuale de privatizare (aprobate de Guvernul României).

Programele proprii de activitate ale Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului şi ale fostului Fond al Proprietăţii de Stat au stabilit măsurile organizatorice şi modul de asigurare a resurselor necesare derulării procesului de pregătire a societăţilor comerciale pentru privatizare şi de desfăşurare efectivă a vânzării pachetelor de acţiuni.

Dacă până în anul 1996 fenomenele şi evoluţia economico-socială au fost convergente pentru majoritatea ţărilor în tranziţie, în perioada 1997-2000, economia românească a cunoscut o involuţie pronunţată, în total dezacord cu tendinţele din ţările candidate la integrarea în structurile euro-atlantice.

Această scădere dramatică a nivelului economiei în perioada menţionată anterior a afectat şi procesul de privatizare, element de importanţă majoră în dezvoltarea unei economii de piaţă funcţionale.

După alegerile din anul 2000, executivul României s-a angajat la un program de guvernare ambiţios de continuare a reformelor economice, de recuperare a decalajelor faţă de celelalte ţări din zonă. Rezultatele obţinute până în prezent demonstrează că reformele economice din această perioadă au fost reale şi eficiente, prin punerea în practică a unui program viabil de reformă.

1.1 Mecanismul privatizării in România

1.1.1.Cadrul general de desfăşurare a procesului de privatizare şi restructurare a societăţilor comerciale

Pornind de la noutatea şi complexitatea procesului de privatizare şi restructurare a societăţilor comerciale, pentru definirea cadrului general de desfăşurare a acestui proces, se prezintă evoluţiile cadrului legislativ – metodologic specific, cadrului instituţional şi funcţional al domeniului, precum şi principalii factori interni şi externi care au condiţionat desfăşurarea procesului de privatizare.

1.1.2 Evoluţia cadrului legislativ – metodologic specific privatizării şi restructurării

Legea privatizării societăţilor comerciale nr.58/1991 a stabilit coordonatele iniţiale ale procesului de privatizare în România, a introdus, pentru prima dată, modalitatea de privatizare directă, prin vânzarea capitalului social rămas în proprietatea statului după distribuirea gratuită a certificatelor de proprietate către cetăţenii români îndreptăţiţi şi a stabilit cadrul instituţional specific, definind rolul major al Fondului Proprietăţii de Stat în acest proces, atribuţiile şi obligaţiile sale, precum şi relaţiile cu celelalte entităţi responsabile în domeniu.

Aplicabilitatea cadrului legislativ al privatizării a fost susţinută de un amplu pachet

de acte normative specifice ori conexe domeniului, dintre care semnificative au fost:

• Legea nr.77/1994 privind asociaţiile salariaţilor şi membrilor conducerii societăţilor comerciale care se privatizează, care a influenţat semnificativ decizia de a investi a micilor întreprinzători, prin cointeresarea lor la achiziţionarea de acţiuni cu plata în rate la societăţile comerciale, inclusiv a celor prestatoare de servicii în agricultură;

• Legea pentru accelerarea procesului de privatizare nr.55/1995, modificată prin Legea nr.129/1995;

• Ordonanţa Guvernului nr.39/1995 privind instituirea regimului cu plata în rate a activelor şi acţiunilor societăţilor comerciale cu capital de stat;

• Ordonanţa Guvernului nr.13/1995 privind unele măsuri de accelerare a procesului de restructurare a regiilor autonome şi a societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat, de întărire a disciplinei financiare şi de îmbunătăţire a decontărilor în economie, aprobată prin Legea nr.119/1995.

Preview document

Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 1
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 2
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 3
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 4
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 5
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 6
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 7
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 8
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 9
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 10
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 11
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 12
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 13
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 14
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 15
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 16
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 17
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 18
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 19
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 20
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 21
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 22
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 23
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 24
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 25
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 26
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 27
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 28
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 29
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 30
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 31
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 32
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 33
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 34
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 35
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 36
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 37
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 38
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 39
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 40
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 41
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 42
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 43
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 44
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 45
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 46
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 47
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 48
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 49
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 50
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 51
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 52
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 53
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 54
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 55
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 56
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 57
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 58
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 59
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 60
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 61
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 62
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 63
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 64
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 65
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 66
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 67
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 68
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 69
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 70
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 71
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 72
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 73
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 74
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 75
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 76
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 77
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 78
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 79
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 80
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 81
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 82
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 83
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 84
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 85
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 86
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 87
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 88
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 89
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 90
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 91
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 92
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 93
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 94
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 95
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 96
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 97
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 98
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 99
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 100
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 101
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 102
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 103
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 104
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 105
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 106
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 107
Privatizarea Societăților Comerciale - Pagina 108

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • CAPITOLUL II.doc
  • CAPITOLUL. IV.doc
  • concluzii 2.doc
  • cupri.doc
  • CUPRINS I.doc
  • CUPRINS III.doc
  • Etapele de privatizare fig.doc
  • evaluarea intrep cap 3.doc
  • Initierea procesului de privatizare in Romania.doc
  • INTRODUCERE pro.doc
  • metode de privatizare.doc
  • studiu de caz.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect - evaluarea întreprinderii la SC Easymatch SRL

Scopul procesului de evaluare este stabilirea valorii actuale – respectiv a rezultatelor financiare ale societăţii în vederea cunoaşterii situaţiei...

Privatizare Petrom

Acest capitol trateaza problema privatizarii in contextul ei teoretic. Multi dintre noi am observat ca privatizarea este abordata in regiunea...

Evaluare organizațională

Partea I: Raport de evaluare Capitolul 1. Introducere 1.1. Scopul evaluarii Scopul evaluării îl reprezintă stabilirea valorii adecvate în...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Dinamica raportului privat-public în evoluția societății omenești

PRIVATIZAREA Privatizarea consta în transferul activelor care sunt în proprietatea statului sau a societatilor comerciale cu capital majoritar de...

Sector public și sector privat în România

Introducere Realitatea ultimilor ani ne prezintă fenomenul orientării teoretice și practice spre privatizare. Aceasta s-a propus și s-a realizat...

Analiza procesului de privatizare a comerțului românesc în perioada 1995-2004

CAPITOLUL 1. PARTICULARITĂŢI ALE COMERŢULUI ROMÂNESC 1.1 O succintă abordare istorică Privită în contextul său istoric, se remarcă faptul că...

Piața de capital în România

I.Aspecte generale privind pietele de capital 1.1.Concept Piata de capital reprezinta ansamblul relatiilor si mecanismelor prin care se...

Dezvoltarea Turismului în România

CAPITOLUL I CAPITOLUL I Premisele dezvoltării turismului în România Vocaţia turistică a României este determinată de varietatea şi complexitatea...

Strategia de privatizare a întreprinderii

STRATEGIA DE PRIVATIZARE A INTREPRINDERII 1. CONCEPTUL DE STRATEGIE Prin strategie desemnăm ansamblul obiectivelor majore ale organizaţiei pe...

Analiza Diagnostic a Economiei Județului Brăila în Perioada Tranziției la Economia de Piață

CAPITOLUL 1 CONSIDERAŢII ECONOMICE LA NIVEL NAŢIONAL 1.1. PUNCTUL INIŢIAL AL TRANZIŢIEI Startul tranziţiei a fost mult mai dificil în România...

Bursa de valori

CAPITOLUL I Bursa de valori - concept şi structură Procesul trecerii României de la o economie planificată centralizat, bazată aproape exclusiv...

Ai nevoie de altceva?