Biblioteca

Procesul de Extindere al Uniunii Europene si Consecintele Sale Economice la Nivel Inter si Intra-Regional

Proiect / Economie
Informatii Proiect:
Numar de pagini: 19
Marime arhiva: 38.24Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Proiect
Domeniu: Economie
Nota pe site: 8 Procesul de Extindere al Uniunii Europene si Consecintele Sale Economice la Nivel Inter si Intra-Regional, 8 out of 10 based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Gabriela Marchis
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Procesul de Extindere al Uniunii Europene si Consecintele Sale Economice la Nivel Inter si Intra-Regional.doc

Din cuprins:
. Rezumat
2. Cuvinte cheie
3. Introducere
4. Stadiul cercetărilor efectuate în “Procesul de extindere al Uniunii Europene şi consecinţele sale economice la nivel inter şi intra-regional”
5. Expunerea problemei
6. Concepte şi terminologie
7. Soluţii identificate
8. Analiza rezultatelor
9. Concluzii
10. Propuneri
11. Bibliografie

Extras din document:

1.Rezumat
Uniunea Europeană este rezultatul unui proces de cooperare şi integrare care a început în 1951 între şase state europene: Belgia, Germania, Franţa, Italia, Luxemburg şi Olanda. După cinci valuri de aderări (1973: Danemarca, Irlanda şi Marea Britanie; 1981: Grecia; 1986: Spania şi Portugalia; 1995: Austria, Finlanda şi Suedia; 2004: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria), UE are acum 25 de State Membre şi se pregăteşte pentru cea de a şasea extindere. Acest proces are ca scop extinderea paşnică a zonei de stabilitate şi prosperitate către noi membri. State candidate în acest moment: Bulgaria, România, Turcia şi, recent, Croaţia.
Numărul statelor membre ale Uniunii Europene a crescut de la 15 la 25, odată cu cea de-a cincea extindere a UE din data de 1 mai 2004. Extinderea este un pas important în construcţia unei Uniuni Europene mai puternice şi mai competitive, necesară pentru stabilizarea întregului continent european, consolidarea păcii şi democraţiei, întărirea economică şi dezvoltarea durabilă, precum şi pentru asimilarea diversităţii culturale şi istorice europene.
A fost un proces de durată şi împreună cu toate celelalte entităţi implicate, reţeaua Camerelor de Comerţ europene a contribuit din plin la pregătirea procesului de aderare.
O pregatire adecvată pentru acest eveniment este cheia succesului procesului de extindere a UE. Cu cât firmele sunt mai bine informate, cu atât ele vor fi mai competitive pe Piaţa Unică Europeană. Şi cu cât sunt mai performante, cu atât vor beneficia mai mult de prevederile procesului Lisabona.
2.Cuvinte cheie
Cuvinte cheie : extinderea Uniunii Europene, constituţia europeană, integrare europeană,aderare,lărgirea uniunii europene
3. Introducere
Data de 1 Mai 2004 reprezintă un punct de referinţă istoric şi deosebit de important pentru dezvoltarea Uniunii Europene (UE). Prin integrarea a 10 noi ţări din Europa Centrala şi de Est şi bazinul Mediteranean, Uniunea Europeană impune acum celor 25 de state valori comune de libertate, democraţie, respectarea legii şi a drepturilor omului. Acest val de extindere reprezintă o realizare unică – înseamnă unitate în diversitate şi în acelaşi timp, un angajament luat pentru promovarea prosperităţii continentului nostru prin pace, securitate, solidaritate şi stabilitate pentru toţi cetăţenii europeni.
Uniunea Europeană exercită o puternică forţă de atracţie mai ales prin „nivelul vieţii cotidiene a oamenilor”. Europa Occidentală este atractivă prin gradul de dezvoltare, nivelul de trai al populaţiei, prin standardele de civilizaţie atinse şi, nu în ultimul rând, prin posibilităţile de realizare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
Experienţa demonstrează că negocierile de aderare şi integrare reprezintă un act de cea mai mare răspundere, deoarece miza acestor negocieri o constituie statutul politic, economic şi financiar al ţărilor respective, în perspectiva includerii lor ca state membre cu drepturi depline în Uniunea Europeană.
Extinderea UE nu este un concept nou, de exemplu, Austria, Finlanda şi Suedia au devenit membri numai în 1995. Problema că cele mai multe se referă, în acest val de extindere este disparitatea economică dintre membrii existente şi cele noi.
S-a convenit ca „asocierea să includă o perioada de tranziţie de maxim 10 ani”, împărţită „în doua etape succesive”, fiecare durând, în principiu, cinci ani. Atât în prima, cât şi în a doua etapă, ţările asociate s-au angajat sa efectueze reformele economice care se impun şi să introducă factorii necesari pentru cooperarea şi apropierea reală între sistemele părţilor, iar Uniunea Europeană s-a angajat să stabilească instrumente de cooperare şi de asistenţă economică, tehnică şi financiară pentru a ajuta ţările respective, să facă faţă consecinţelor economice şi sociale ale reajustării structurale.
Lărgirea Uniunii Europene, prin includerea statelor din Europa Centrală şi de est, constituie o evoluţie firească a reaşezării structurilor economice continentale în condiţiile transformărilor din economia mondială, reprezentând o garanţie a menţinerii unor ritmuri adecvate ale proceselor dezvoltării economie şi expansiunii comerţului internaţional. Acest proces complex include reamplasarea continuă a industriilor şi serviciilor, în condiţiile dezvoltării exporturilor. Sunt evoluţii continentale care presupun o forţă de muncă ieftină şi deosebit de calificată.
Principiul cooperării capătă o importanţă şi mai mare în anii finalizării procesului integrării ţărlor asociate. Atât Uniunea Europeană, cât şi fiecare ţară asociată trebuie să coopereze pentru a găsi cele mai bune soluţii. Cooperarea presupune stabilirea unor obiective comune şi întreprinderea măsurilor ce se impun pentru realizarea lor.


Previzualizare pagini: (19)

  Comentarii:

  UNIVERSITATEA DANUBIUS GALAŢI FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA- ECONOMIA COMERŢULUI, TURISMULUI ŞI SERVICIILOR ANUL II – ÎNVĂŢĂMÂNT LA DISTANŢĂ


  Documente similare:
  Preview document similar
  Consecintele Extinderii Uniunii Europene asupra...
  Referatul contine 158 pagini in format doc cu o marime totala de 586.55 KB.
  Preview document similar
  Imbunatatirea Mediului Economic pentru IMM-uri in...
  Proiectul contine 71 pagini in format doc cu o marime totala de 333.06 KB.
  Preview document similar
  Extinderea Uniunii Europene - Argumente Pro si Contra
  Referatul contine 15 pagini in format doc cu o marime totala de 54.21 KB.
  Preview document similar
  Impactul Extinderii Uniunii Europene Asupra...
  Proiectul contine 39 pagini in format doc cu o marime totala de 124.9 KB.
  Preview document similar
  Procesul de Extindere al Uniunii Europene Motivatii...
  Proiectul contine 43 pagini in format doc cu o marime totala de 78.91 KB.
  Preview document similar
  Misiunea si Obiectivele Bancii Europene de Investitii
  Referatul contine 14 pagini in format doc cu o marime totala de 31.15 KB.
  Carti recomandate:
  Maria Costea, Simion Costea
  Din cuprins: Extinderea UE spre Europa Centrala. Logici si conditionari. Studiu de caz - Romania; Opinia publica si aderarea Romaniei la UE; Dezbaterile Conventiei privind viitorul Europei cu privire la religie si la mentionarea radacinilor crestine ale Europei in textul Tratatului instituind o Constitutie pentru Europa. Opinii... citeste tot
  Stelian Scaunas
  Prezentarea sistemului institutional al Uniunii Europene, a dreptului Uniunii Europene, a aspectelor cu privire la cetatenia europeana ori la drepturile fundamentale in Uniunea Europeana, a functionarului public european, precum si a aspectelor referitoare la extinderea Uniunii Europene si la situatia Romaniei ca stat membru cu drepturi depline... citeste tot
  Busek Erhard, Mikulitsh Werner
  Din cuprins: Prabusirea Cortinei de Fier; Estul vrea acasa, in Europa; Problematica minoritatilor; Noile structuri in administratie si justitie. De la caderea Cortinei de Fier si pina astazi, Europa a cunoscut transformari de neinchipuit inainte de 1989. Cele doua blocuri politico-militare antagonice, care aparau doua modele de... citeste tot