Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău

Proiect
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 8506
Mărime: 42.21KB (arhivat)
Publicat de: Romulus Emil Sabău
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Liviu Maha
Proiectul prezinta activitatea de export in regim lohn a SC Pobac SA Bacau

Extras din proiect

Capitolul 1

Prezentarea generala a firmei

1.1. Scurt istoric al activitatii

Sectorul de activitate al S.C. POBAC S.A. este cel textil. Domeniul principal este productia asa cum rezulta din actul sau constitutiv. POBAC este singura intreprindere cu profil textil din Bacau si una din putinele ramase in tara. Produce tesaturi doar pe baza de comenzi, atat pentru Romania cat si pentru export. Societatea are o traditie de 85 de ani in industria textila, mai precis in proiectarea, producerea si comercializarea tesaturilor din lana si tip lana, cardate si pieptanate, dovedind celor cu care a intrat in contact o abilitate a adaptarii creative si profitabile a ofertei astfel incat sa poata raspunde cat mai bine necesitatilor si exigentelor consumatorilor.

In anul 1920 a fost infiintata in Bacau in zona Vadul Bistritei o fabrica cu profil tehnologic, apartinand patronului Izvoreanu. De-a lungul anilor, fabrica a rezistat tuturor transformarilor sociale ce au intervenit in societatea romaneasca, mentinandu-si profilul de activitate initial.

In 1927, dupa un incendiu, fabrica a fost recladita cu un etaj instalandu-se 3 sortimente de carda, 6 selfactoare, 24 de masini de tesut tip Schoner si 50 tip Swabe, iar in 1937 s-a montat o filatura pieptanata.

La 1 aprilie 1935 gasim Societatea anonima in str. Mircea nr. 25, cu sucursale la Chisinau si Cernauti si cu un capital social subscris de 20.000.000 lei. Pana in anul 1938 fabrica si-a marit continuu capitalul, fiind finantata prin mijloace proprii si credite particulare.

In perioada celui de-al doilea Razboi Mondial, fabrica a fost militarizata, producand stofe destinate echipamentelor militare. In 1948 fabrica a trecut in patrimoniul statului, capatand denumirea de PROLETARUL Bacau.

In 1949 are loc unificarea cu alte doua intreprinderi nationalizate: fosta fabrica ZINGHER si fabrica FILDERMAN, iar in 1950 s-a comasat si fabrica GLORIA.

Dupa 1950 s-au inregistrat procese de modernizare a intreprinderii. S-a construit o noua apretura, o vopsitorie de tesaturi si alta de fibre. Fabrica a fost inzestrata cu noi utilaje, s-a dat in functiune o centrala termica, o statie de dedurizare a apei, un post trafo, doua pavilioane sociale, laboratorul, cabinetul tehnic, halele industriale necesare proceselor de fabricatie ca: partea de cladire pentru atelierele auxiliare, atelierul de recuperare a deseurilor, o sala de executarea patului de amestec, s-a construit cladirea destinata magaziei de produse finite, magazie de coloranti si chimicale, cladire pentru depozitarea materiilor prime si materialelor.

In ultimii 46 de ani fabrica si-a marit capacitatea ajungandu-se la o productie ce depaseste 3000 mii mp/an si o cifra de afaceri de aproape 200 miliarde lei. In toata aceasta perioada gama de produse s-a largit si imbunatatit ajungandu-se la o mare varietate de tesaturi cu destinatia confectii pentru femei si barbati, paturi si articole tehnice.

Din 1990 intreprinderea este cunoscuta sub numele de S.C. POBAC S.A., initial cu capital 100% de stat. In 1994 societatea s-a privatizat prin metoda MEBO cu capital 100% privat detinut de actionari.

In perioada 1994-1995 s-au modernizat utilajele existente si s-au achizitionat linii tehnologice noi ce permit competitivitate ridicata, pe o piata unde concurenta este foarte mare, largirea gamei de produse, obtinerea de articole cu finisaje speciale si flexibilitate privind schimbarea structurii sortimentale in functie de tendintele fiecarui sezon.

Ponderea productiei exportate este de circa 70% din total productie realizata. Principalele piete de export sunt: Anglia, Germania, Suedia, Italia, SUA, Cehia.

1.2. Forma juridica, clauze din statut si contractul de societate

Intreprinderea POBAC S.A. a inceput procesul privatizarii in anul 1994 prin metoda MEBO, in prezent avand capitalul social 100% privat. Este o societate pe actiuni, cu capitalul social detinut de actionari romani.

Dupa cum rezulta din actul constitutiv al S.C. POBAC S.A. obiectul sau de activitate este:

- pregatirea si filarea fibrelor in fire tip lana cardata, lana pieptanata, in si canepa;

- prelucrarea si rasucirea matasii naturale si artificiale si a firelor sintetice;

- tesaturi tip bumbac, lana cardata, lana pieptanata, matase, in, canepa, iuta;

- alte tesaturi;

- fabricarea altor articole textile;

- reciclarea deseurilor si resturilor nemetalice;

- producerea aburului si a apei calde;

- comert intermediar cu textile, confectii, incaltaminte si articole din piele;

- comert cu amanuntul in magazine specializate al produselor rezultate din productie;

- comert cu amanuntul de textile;

- transporturi rutiere de marfuri.

Societatea comerciala POBAC S.A. isi are sediul in Bacau, B-dul Unirii, nr. 30, judetul Bacau, Romania. Sediul societatii poate fi schimbat in alt loc, numai pe baza aprobarii Adunarii Generale a Actionarilor, potrivit legii, asa cum rezulta din actul sau constitutiv. Fabrica nu detine filiale.

Preview document

Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 1
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 2
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 3
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 4
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 5
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 6
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 7
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 8
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 9
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 10
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 11
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 12
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 13
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 14
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 15
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 16
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 17
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 18
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 19
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 20
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 21
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 22
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 23
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 24
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 25
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 26
Proiect de practică la SC Pobac SA Bacău - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Proiect de Practica la SC POBAC SA Bacau.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?