Proiect practică - mediul intern și extern la Atas Lighting SRL

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3670
Mărime: 25.64KB (arhivat)
Publicat de: Eva Doina Soare
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Statistica in Opera l1. MEDIUL EXTERN

Ca agent economic, avand un anumit profil de activitate, intreprinderea functioneaza in conditiile concrete pe care i le ofera mediul sau extern. Iar daca pentru intreprindere asa cum bine observa Ph.Kotler, “mediul de marketing = oportunitati si primejdii, inseamna ca rezultatele activitatii sale vor depinde, pe de o parte, de masura cunoasterii fizionomiei si mecanismului de functionare a mediului, iar pe de alta parte, de capacitatea si priceperea intreprinderii de a fructifica oportunitatile si de a evita primejdiile pe care aceasta i le furnizeaza.

1.1 CONCEPTUL DE MEDIU EXTERN

Intr-un sens larg, mediul in cadrul caruia intreprinderile isi desfasoara activitatea, cuprinde un ansamblu de factori alcatuind o structura complexa, eterogena; este vorba de factori de natura economica, sociala, culturala, juridica, politica, demografica, ecologica.

Intr-o viziune macroeconomica, intreprinderile insele fac parte din acest mediu, in primul rand din componenta economica a acestuia. Privite static, la un moment dat, componentele mediului se gasesc in anumite raporturi, alcatuiesc o anumita structura, care reflecta natura societatii, stadiul de dezvoltare atins.

Raporturile dintre componente par sa sugereze echilibrul la care a ajuns mediul in momentul respective. In realitate, insa, echilibrul nu este decat o tendinta cu character constant, componentele mediului aflandu-se intr-o permanenta miscare, cu consecinte asupra fizionomiei de ansamblu a acestuia ca si asupra raporturilor dintre componentele sale. Dupa modul cum se modifica aceste componente, dupa natura raporturilor dintre ele si a efectelor declansate, mediul extern cunoaste mai multe forme, intre care:

- mediul stabil, specific perioadelor”linistite”, cand evolutia fenomenelor este lenta si usor previzibila, ridica intreprinderii putine probleme de adaptare.Este tot mai rar intalnit in economia contemporana.

- mediul instabil, caracterizat prin frecvente modificari in majoritatea componentelor sale, reprezinta, in perioada actuala, tipul obisnuit de mediu cu care se confrunta intreprinderile din aproape toate sectoarele de activitate.

- mediul turbulent, este in comparatie cu celelalte doua tipuri, relativ ostil intreprinderii, punandu-i probleme dificile, de adaptare sau chiar, de supravietuire. Intr-un astefel de mediu, schimbarile din evolutia componentelor si a raporturilor dintre ele sunt bruste, in forme si directii imprevizibile, conducand uneori la schimbari substantiale in insasi fizionomia mediului.

O evaluare globala a specificului mediului extern cu care se confrunta intreprinderile din tara noastra in perioada actuala, indreptateste includerea lui in tipul de mediu turbulent, iar in anumite ramuri in mediu instabil Acest character ii este imprimat de situatia economica, sociala si politica din tara noastra – ca altfel si din celelalte tari est-europene, specifica tranzitiei spre economia de piata.

1.2 COMPONENTELE MEDIULUI EXTERN AL INTREPRINDERII

Raportarea eficienta la mediu impune cercetarea atenta a componentelor sale, a interactiunii dintre acestea, precum si a impactului lor asupra pietei si, evident asupra activitatii intreprinderii. Agentii mediului nu actioneaza insa cu aceeasi intensitate si in aceeasi masura asupra activitatii intreprinderii. Cu unii dintre ei, intreprinderea intra in legaturi directe,impuse de necesitatea realizarii obiectului sau de activitate, influentele fiind de regula reciproce; relatiile sunt mai indepartate, mai slabe, influenta acestora fiind de cele mai multe ori indirecta. Agentii cuprinsi in prima categorie formeaza micromediul intreprinderii; ceilalti alcatuiesc componentele macromediului intreprinderii.

1.2.1 MICROMEDIUL INTREPRINDERII

Componentele mediului extern cu care o intreprindere intra in relatii directe, permanente si puternice dictate de necesitatea atingerii obiectivelor sale, formeaza micromediul intreprinderii.

Orice intreprindere combina trei categorii de factori de productie, intrand in relatii cu tot atatea componente de mediu, respectiv: furnizori de resurse materiale (prestari de servicii), furnizori de resurse banesti(bancile) si furnizorii de forta de munca. In mod similar actioneaza si concurentii intreprinderii din cadrul mediului. Pe langa acestia apar o serie de alti agenti, pe care ii vom denumi generic, organisme publice, care influenteaza in mod similar activitatea intreprinderii.

a) furnizorii de marfuri sunt reprezentati de diverse firme sau persoane particulare, care in baza unor relatii de vanzare-cumparare, asigura intreprinderii resursele necesare de materii prime, materiale, echipamente, masini si utilaje.

Cunoasterea posibilitatilor de oferta ale acestor agenti de mediu prezinta deosebita importanta pentru activitatea intreprinderii. Informatiile de care intreprinderea are nevoie, despre acesti agenti de mediu, se refera la dimensiunile si calitatea ofertei, preturile practicate, politicile comerciale utilizate, localizarea geografica. In acelasi timp, asigurarea unor relatii de piata cu o desfasurare normala impune cunoasterea si a unor aspecte referitoare la climatul intern al firmei furnizoare (greve, starea de disciplina) si orice alte elemente care s-ar putea constitui la un moment dat in eventuali factori neprevazuti, perturbatori ai unei bune aprovizionari.

b) prestatorii de servicii reprezentati de firme sau persoane particulare care realizeaza o gama larga de servicii necesare indeplinirii obiectului de activitate al intreprinderii. Din randul lor se detaseaza intermediarii si mai ales prestatorii de servicii bancare, cu acestia din urma intreprinderea intalnindu-se in cadrul unei piete ce reprezinta particularitati distincte - piata financiara.

c) furnizorii fortei de munca se constituie in agenti de mediu, cu influente considerabile in activitatea intreprinderii, datorate rolului factorului uman in procesul muncii. In sfera acestor “furnizori” se cuprind unitatile de invatamant, oficiile de forta de munca, precum si persoanele aflate in cautarea unui loc de munca.

d) clientii alcatuiesc cercul firmelor, institutiilor si al persoanelor individuale carora le sunt adresate bunurile (serviciile) intreprinderii. Reprezentand cea mai importanta componenta a micromediului intreprinderii, clientii ocupa un loc central in tematica studiilor de marketing, acestea sunt axate pe cunoasterea nevoilor, a cererii, a comportamentului de cumparare si de consum. In functie de statutul lor, natura solicitarilor fata de produse (serviciile intreprinderii), clientii se pot grupa astfel: consumatori, utilizatori industriali, intreprinderi distribuitoare (comerciale) agentii guvernamentale.

e) concurentii formeaza o categorie aparte a micromediului intreprinderii, nelipsiti din cadrul mediului competitiv, specific, la randul sau, economiei de piata. In postura de concurenti apar firmele sau persoanele particulare care isi disputa aceeasi categorie de clienti, iar in numeroase cazuri, aceeasi furnizori sau prestatori de servicii. Competitorii se deosebesc intre ei prin rolul pe care il joaca in raporturile cu clientii, atitudinea fata de noutati, formele de comunicare cu consumatorii, stilul de interventie pe piata.

f) organismele publice constituie o componenta a micromediului in masura in care momentan sau potential pot influenta atingerea obiectivelor intreprinderii. In cadrul acestei componente, un rol aparte il ocupa organele de stat, fata de care intreprinderea are o serie de obligatii legale: este vorba de organele financiare, vamale, de justitie etc.

ui George Baritiu

Preview document

Proiect practică - mediul intern și extern la Atas Lighting SRL - Pagina 1
Proiect practică - mediul intern și extern la Atas Lighting SRL - Pagina 2
Proiect practică - mediul intern și extern la Atas Lighting SRL - Pagina 3
Proiect practică - mediul intern și extern la Atas Lighting SRL - Pagina 4
Proiect practică - mediul intern și extern la Atas Lighting SRL - Pagina 5
Proiect practică - mediul intern și extern la Atas Lighting SRL - Pagina 6
Proiect practică - mediul intern și extern la Atas Lighting SRL - Pagina 7
Proiect practică - mediul intern și extern la Atas Lighting SRL - Pagina 8
Proiect practică - mediul intern și extern la Atas Lighting SRL - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Proiect Practica - Mediul Intern si Exetern la Atas Lighting SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Ai nevoie de altceva?