Raiffeisen

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 96 în total
Cuvinte : 31470
Mărime: 116.19KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Cap. 1. Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie.

1.1 Momentul istoric

Grupul Bancar Raiffeisen

Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888), primar al mai multor orase germane, a intemeiat in 1862 o unitate de credit in Anhausen, Germania. In 1886, apare prima uniune bancara Raiffeisen in Muhldorf, Austria.

Grupul Raiffeisen este cel mai mare grup bancar privat avand o structura pe trei niveluri. Primul nivel cuprinde 680 de banci locale care, la randul lor au un total de 1680 de sucursale.

Numarul total de unitati Raiffeisen ajunge astfel la 2360. Cel de-al doilea nivel este format din bancile regionale (Landesbanks), care se numara printre principalii actionari ai Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG (RZB- Austria), detinand impreuna mai mult de 80% din capitalul social. RZB-Austria, actionarul principal al retelei de banci din Europa Centrala si de Est, constituie cel de-al treilea nivel si reprezinta institutia centrala a grupului bancar.

RZB-austria a fost fondata in 1927 pentru a coordona activitatile si politicile financiare ale intrgului grup bancar Raiffeisen, detine raspunderea tranzactiilor si operatiunilor efectuate in numele grupului la nivel national si international.

Grupul financiar RZB-Austria opereaza in urmatoarele tari: Ungaria, Slovacia, Polonia, Cehia, Bulgaria, Rusia, Romania, Ucraina, Bosnia-Hertegovina, Slovenia si Iugoslavia. Reteua RZB incude, de asemenea, Europa Occidentala, precum si alte continente, prin sucursalele sale din Londra si Singapore sau birourile de reprezentanta din Paris, Bruxells, Moscova, New-York, Beijing, Hong-Kong, Bombay si Ho Chi Minh.

Serviciile bancare oferite sunt completate de cele financiare, ca banca de investitii, de cele de consultanta privind privatizarile, de gestionarile de proiecte in domeniul imobiliar, leasing, precum si de serviciile comerciale.

Calitatea serviciilor bancare oferite a facut ca Raiffeisen sa fie premiata:

-Banca Anului in Europa Centrala si de Est, The Banker 2001

-Cea mai buna banca din Europa Centrala si de Est si din asia Centrala, Global Finance 2002.

Emblema Raiffeisen:

Doi caluti incrucisati completeaza varful unui acoperis de casa, simbol al protectiei si al sigurantei. “calutii” se regasesc de sute de ani in traditia folclorului european si reprezinta un simbol al apararii impotriva pericolelor vietii. Aceasta emblema adevenit, in timp, cea mai cunoscuta si respectata marca in Austria.

Raiffeisen in Romania

Raiffeisen Zentralbank Osterrich (rzb-Austria) a deschis in 1994 prima reprezentanta din Romania. In iunie 1998, si-a deschis activitatea Raiffeisenbank (Romania), cea de-a doua banca a RZB-Austria in Europa Centrala si de Est. in iulie 2001 RZB-Austria si Fondul Romano-American de Investitii (FRAI)au preluat 98.84% din actiunile celei de-a treia banci romanesti, Banca Agricola. La 1 iulie 2002 Raiffeisen – Banca Agricola S.A. si Raiffeisenbank (Romania) S.A> au fuzionat, iar noua banca se numeste Raiffeisen Bank S.A.

Prin reteaua de peste 200 de unitati teritoriale si prin calitatea produselor si serviciilor oferite, Raiffeisen Bank este unul dintre participantii majori in mediul bancar romanesc.

Pentru ca, la Raiffeisen Bank, prin activitatea de zi cu zi, se are in vedere constituirea unei relatii deschise cu clientii, ofera cele mai simple, accesibile si profitabile solutii bancare, precum si cele mai eficiente raspunsuri la intrebarile si sugestiile acestora.

Istoria institutiei care astazi este Railîeisen Bank in România incepe acum mai bine de 130 de ani. Astfel, la data de 30 octombrie 1872 se infîintea/.a Creditul Funciar Rural; in 1892 in baza Legii pentru crearea creditului agricol se înfiinteaza Creditul Agricol; la l aprilie 1937 s-a fondat Creditul National Agricol. In 1947 aceasta entitate a fost incorporata de catre Banca Nationala a României, dar in decembrie 1968 s-a separai de aceasta, luând fiinta Banca pentru Agricultura si industria Alimentara, ca unitate semi-autonoma având ca principal scop deservirea agriculturii si a întreprinderilor din industria alimentara.

La 1 decembrie 1990 s-a infiintat Banca Agricola, in baza Legii nr. 15/1990 si a HG nr. 1196/1990, ca societate pe actiuni, persoana juridica romana, începând cu septembrie 1991, Banea Agricola a fost condusa pe baze comerciale, in concordanta cu evolutia economiei romanesti catre o economie de piata functionala. Pana la data de 17 august 2001, banca a functionat sub denumirea Banca Agricola SA, având capital majoritar de stat (reprezentat prin FPS, apoi prin APAPS), dar si actionari privati (SIF-urile si propriii angajati). Ulterior, Banca si-a largit sfera de activitate, angajandu-se in servicii bancare pentru persoane fizice si juridice, inclusiv finantari, plati, factoring si forfetare, adresandu-se in special sectorului privat. Banca avea, inainte de privatizare, aproximativ 3.600 de angajati si o retea nationala de sucursale, agentii si reprezentante care ajungea Ia un numar de 210 de locatii. Datorita unei gestiuni defectuoase a afacerilor, Banca Agricola a acumulat un portofoliu semnificativ de credîle nepcrformanlc si a inecput sa înregistreze pierderi. Desi Guvernul roman a sustinut Banca Agricola, aceasta nu a avui infrastructura organizationala, personalul si planul de afaceri pentru o revenire. Singura solutie viabila pentru salvarea Bancii Agricole a aparut a ii privatizarea acesteia, urmata de un profund proces de restructurare. Numeroase aete guvernamentale au vizat restructurarea Bancii Agricole, atât organizatoric, operational cat si financiar (prin preluarea de catre stat a unor active bancare neperformante, cresterea lichiditatii si reducerea ponderii cheltuielilor operationale în totalul cheltuielilor bancii). Mai mult, banca fusese inclusa inca din 1998 in Strategia pentru privatizare a Guvernului, ea prima prioritate. De asemenea, memorandumurile de finantare ale Comisiei luiropenc si ale Fondului Monetar International vizau privatizarea acestei banei. In anul 2000, in ciuda dimensiunilor impresionante ale Bancii Agricole, se vorbea deja despre lichidarea acesteia, in cazu! esecului privatizarii.

Preview document

Raiffeisen - Pagina 1
Raiffeisen - Pagina 2
Raiffeisen - Pagina 3
Raiffeisen - Pagina 4
Raiffeisen - Pagina 5
Raiffeisen - Pagina 6
Raiffeisen - Pagina 7
Raiffeisen - Pagina 8
Raiffeisen - Pagina 9
Raiffeisen - Pagina 10
Raiffeisen - Pagina 11
Raiffeisen - Pagina 12
Raiffeisen - Pagina 13
Raiffeisen - Pagina 14
Raiffeisen - Pagina 15
Raiffeisen - Pagina 16
Raiffeisen - Pagina 17
Raiffeisen - Pagina 18
Raiffeisen - Pagina 19
Raiffeisen - Pagina 20
Raiffeisen - Pagina 21
Raiffeisen - Pagina 22
Raiffeisen - Pagina 23
Raiffeisen - Pagina 24
Raiffeisen - Pagina 25
Raiffeisen - Pagina 26
Raiffeisen - Pagina 27
Raiffeisen - Pagina 28
Raiffeisen - Pagina 29
Raiffeisen - Pagina 30
Raiffeisen - Pagina 31
Raiffeisen - Pagina 32
Raiffeisen - Pagina 33
Raiffeisen - Pagina 34
Raiffeisen - Pagina 35
Raiffeisen - Pagina 36
Raiffeisen - Pagina 37
Raiffeisen - Pagina 38
Raiffeisen - Pagina 39
Raiffeisen - Pagina 40
Raiffeisen - Pagina 41
Raiffeisen - Pagina 42
Raiffeisen - Pagina 43
Raiffeisen - Pagina 44
Raiffeisen - Pagina 45
Raiffeisen - Pagina 46
Raiffeisen - Pagina 47
Raiffeisen - Pagina 48
Raiffeisen - Pagina 49
Raiffeisen - Pagina 50
Raiffeisen - Pagina 51
Raiffeisen - Pagina 52
Raiffeisen - Pagina 53
Raiffeisen - Pagina 54
Raiffeisen - Pagina 55
Raiffeisen - Pagina 56
Raiffeisen - Pagina 57
Raiffeisen - Pagina 58
Raiffeisen - Pagina 59
Raiffeisen - Pagina 60
Raiffeisen - Pagina 61
Raiffeisen - Pagina 62
Raiffeisen - Pagina 63
Raiffeisen - Pagina 64
Raiffeisen - Pagina 65
Raiffeisen - Pagina 66
Raiffeisen - Pagina 67
Raiffeisen - Pagina 68
Raiffeisen - Pagina 69
Raiffeisen - Pagina 70
Raiffeisen - Pagina 71
Raiffeisen - Pagina 72
Raiffeisen - Pagina 73
Raiffeisen - Pagina 74
Raiffeisen - Pagina 75
Raiffeisen - Pagina 76
Raiffeisen - Pagina 77
Raiffeisen - Pagina 78
Raiffeisen - Pagina 79
Raiffeisen - Pagina 80
Raiffeisen - Pagina 81
Raiffeisen - Pagina 82
Raiffeisen - Pagina 83
Raiffeisen - Pagina 84
Raiffeisen - Pagina 85
Raiffeisen - Pagina 86
Raiffeisen - Pagina 87
Raiffeisen - Pagina 88
Raiffeisen - Pagina 89
Raiffeisen - Pagina 90
Raiffeisen - Pagina 91
Raiffeisen - Pagina 92
Raiffeisen - Pagina 93
Raiffeisen - Pagina 94
Raiffeisen - Pagina 95
Raiffeisen - Pagina 96

Conținut arhivă zip

  • Raiffeisen.doc

Alții au mai descărcat și

Organizarea unei Ferme Familiale în Microzona mălini-suceava

INTRODUCERE Agricultura constituie una din ramurile importante ale economiei româneşti , importanţa ei creşte astăzi când necesarul de produse...

Realizarea politicii de preț în cadrul întreprinderii

CAP. I - Sistemul de factori determinanți în realizarea politicii de preț la întreprindere Prețul reprezintă una din pârghiile...

Planificarea afacerii în unitățile economice - Studiu de caz SC Pescarom SRL

CAPITOLUL I. ROLUL PLANIFICĂRII AFACERII CA SUBSISTEM AL GESTIUNII ÎNTREPRINDERII 1.1. Particularitățile planificării în economia tranzitorie...

Practică Reiffeisen Bank

Un scurt istoric al băncii Raiffeisen Bank Raiffeisen Bank în România și-a început activitatea în anul 1994, când Grupul Bancar Austriac...

Proiect de Practică Raiffeisen Bank

Capitolul 1.Prezentarea societăţii bancare 1.1. Scurt istoric RZB-Austria Raiffeisen Zentralbank Osterreich (RZB-Austria) a fost înfiinţată în...

Elaborarea unui plan de afaceri pentru o societate agricolă

A. Fundamentarea economica a planului de afaceri intr-o exploatatie agricola 1. Necesitatea planului de afaceri Planul de afaceri se refera fie...

Analiza vectorială a regiunii sud-muntenia

SUD-MUNTENIA este o regiune de dezvoltare a României, creată în anul 1998. Are o suprafață totală de 34.453 km2, reprezentând 14,5% din suprafața...

Regiunea de Dezvoltare Sud - România

Regiunea Sud Muntenia cu o suprafaţă de 34453km ce reprezintă 14,5% din suprafaţa României – se învecinează la nord cu Regiunea Centru, la est cu...

Te-ar putea interesa și

Practică profesională la tehnica bancară - Raiffeisen Bank

Introducere Din cele mai vechi timpuri, de-a lungul diverselor forme de organizare dar mai ales într-o economie de piaţă tranzacţiile sunt foarte...

Monografie bancară - Raiffeisen Bank

Prezentare generala Raiffeisen Bank – “Cea mai buna banca româneasca” ( Global Finance) Raiffeisen Bank este un partener pe termen lung pentru...

Raiffeisen Bank

CAPITOLUL I PREZENTAREA SOCIETATII BANCARE 1.1 Istoric. Raiffeisen Bank este o banca universala, oferind o gama completa de produse si servicii...

Monografie Raiffeisen

1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie. 1.1 Momentul istoric al înfiinţării (legea/HG şi principalele repere). În 1994 RZB –...

Studiu monografic Raiffeisen Bank, Agenția Mircea cel Bătrân, Iași

Capitolul 1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie 1.1.Momentul istoric al înfiinţării 1.1.1. Momentul istoric al înfiinţării...

Studiu Monografic Realizat la Raiffeisen Bank

Cap.1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Scurt istoric Raiffeisen Bank România, una din primele trei banci ale României,...

Analiza performanțelor la Raiffeisen Bank - diagnoza riscului bancar

CAPITOLUL 1 Prezentarea generală a Raiffeisen Bank 1.1 Diagnoza juridică şi evoluţia bancii. Istoria sistemului bancar îşi găseşte originile în...

Cardurile de debit - actualitate și perspective la Raiffeisen Bank

INTRODUCERE Prezenta lucrare are ca temă „Cardurile de debit. Actualitate și perspective la Banca Raiffeisen Bank, sucursala Alba Iulia” și...

Ai nevoie de altceva?