Relațiile Comerciale Între România și SUA

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 15963
Mărime: 79.91KB (arhivat)
Publicat de: Matei Eric Mocanu
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. Introducere (pg. 3)
  2. Capitolul I: Relaţiile româno-americane până în anul 1989 (pg. 8)
  3. 1. Participarea României la diviziunea mondială a muncii şi la circuitul economic internaţional. Locul comerţului exterior în strategia dezvoltării economice a ţării (1950-1989) – (pg. 8)
  4. 2. Modificări în structura pe mărfuri a exportului şi importului României (pg. 10)
  5. 3.Restricţiile pentru export şi relaţiile economice româno-americane (1947-1949) - (pg. 11)
  6. 4. Decretele de naţionalizare din România (pg. 13)
  7. 5. Washingtonul şi drepturile omului în România (1949-1951) – (pg. 14)
  8. 6. Efectul restricţiilor americane privind exportul asupra României (pg. 14)
  9. 7. Noua politică americană pentru Europa de Est (pg. 15)
  10. 8. Disputele propagandistice româno-americane (pg. 16)
  11. 9. America şi România, 1954-1956 (pg. 17)
  12. 10. Porţi deschise de Crawford şi Kennedy pentru România (pg.18)
  13. 11. Independenţa României – aprilie 1964 (pg. 19)
  14. 12. Un acord comercial româno-american (pg. 20)
  15. Capitolul II: Relaţiile comerciale româno-americane după anul 1989 (pg. 23)
  16. 1. Evoluţia situaţiei economice (prezentare generală) – (pg. 23)
  17. 2. Evoluţia comerţului exterior (pg. 24)
  18. 3. Structura fizică a exporturilor şi importurilor (pg. 25)
  19. Capitolul III: Clauza naţiunii celei mai favorizate (pg. 27)
  20. 1. Ratarea „Clauzei naţiunii celei mai favorizate” (pg. 27)
  21. a). Runda I (pg. 27)
  22. b). Runda a II-a (pg. 28)
  23. c). Runda a III-a – rundă pierdută (pg. 29)
  24. 2. Un acord comercial româno-american şi „Clauza naţiunii celei mai favorizate” (pg. 31)
  25. a). Negocierea acordului comercial (pg.31)
  26. b). Congresul şi acordul comercial (pg. 33)
  27. c). Primele roade ale tratatului (pg. 34)
  28. d). Prima prelungire a derogării (pg. 35)
  29. 3. Pierderea „Clauzei naţiunii celei mai favorizate” (pg. 36)
  30. a). Congresul şi drepturile omului în România (pg. 36)
  31. b). Proiectele de legi comerciale, „Clauza naţiunii celei mai favorizate” pentru România şi ultima derogare (pg. 39)
  32. c). Ceauşescu respinge „Clauza naţiunii celei mai favorizate” (pg. 41)
  33. d). Primul an fără „Clauza naţiunii celei mai favorizate” (pg. 42)
  34. Concluzii (pg. 44)
  35. Bibliografie (pg. 47)

Extras din proiect

INTRODUCERE

Contactele române cu Statele Unite sunt mai vechi decât aprilie 1859, moment în care Henry T. Romertze era acreditat în Principatele Unite, în calitate de consul al SUA; sau în 1880, an în care preşedintele R. B. Hayes şi secretarul de stat Evarts primeau pe Sergiu Voiculescu, reprezentant diplomatic cu misiunea specială a Bucureştilor, trimis la Washington pentru a notifica proclamarea independenţei de stat a României. După această dată, între cele două ţări s-a înregistrat încheierea unor tratate şi convenţii: tratatul de comerţ şi navigaţie (11 aprilie 1881), convenţia consulară (16 iunie 1883), tratatul privitor la protecţia reciprocă a mărcilor de fabrică (23 mai 1906), convenţia de neutralizare (1907), convenţia de extrădare (1908), convenţia de comerţ şi navigaţie (16 aprilie 1908).

Stabilirea primelor legături economice, diplomatice şi cultural-ştiinţifice a dus la crearea unor baze necesare amplificării şi diversificării relaţiilor în anii următori. Acreditarea consulilor americani în ţările române, încă din perioada în care se plămădea România modernă, dovedeşte că marea distanţă geografică între cele două ţări nu a constituit un impediment în stabilirea unor legături politice care, o dată cu trecerea anilor, s-au dezvoltat şi consolidat treptat, făcând posibilă nu numai o cunoaştere reciprocă a marilor probleme care frământau cele două ţări în acei ani, dar şi o participare directă la realizarea acestora.

Primul război mondial a surprins raporturile romano-americane într-un proces de plină afirmare, cu numeroase elemente noi. Au contribuit la acest cadru mai mulţi factori, între care, în primul rând, citabilă este „activitatea” românilor americani în ceea ce priveşte raporturile bilaterale. Al doilea factor dinamizator priveşte schimbările rezultate din prezenţa, la început, a celor două state în rândul neutrilor. Situaţia, deşi bazată pe raţiuni diferite, a permis noi convergente între interesele romano-americane şi, de aici, posibilitatea stabilirii unor legături mai strânse decât până în 1914. Relaţiile politico-diplomatice, economice şi culturale anterioare au creat, de asemenea, premise pentru o nouă etapă a raporturilor romano-americane.

Piatra de încercare a relaţiilor bilaterale s-a dovedit a fi atitudinea SUA faţă de participarea României la primul razboi mondial. În 1917, o misiune diplomatică britanică, condusă de A. J. Balfour, a abordat, în discuţiile cu oficialităţile americane, chestiunea teritoriilor româneşti aflate sub dominaţia unor imperii vecine. Asupra României au fost întocmite 13 rapoarte. Comisia a recomandat ca Marea Românie să includă: teritoriul Basarabiei reduse având o populaţie predominant românească, regiunea populată de români a Bucovinei, toată Transilvania, aproape două treimi din Banat, restabilirea frontierei româno-bulgare existente după al doilea război balcanic. Experţii americani, ca şi cei britanici, au fost călăuziţi, în consideraţiile lor, de două principii fundamentale ale dreptului international: cel al autodeterminării naţionale şi cel etnic, ei pronunţându-se pentru includerea în statul român a zonelor locuite în majoritate de români. Deciziile finale asupra frontierelor româneşti urmau să fie lansate pe seama Conferinţei de la Paris.

Până în anii 1933-1934, relaţiile politico-diplomatice româno-americane au fost practic nesemnificative.

După începerea celui de-al doilea război mondial, diplomaţii americani de la Bucureşti au ţinut permanent la curent Washingtonul în legătura cu politica externă a României, cu încercările ei de a-şi păstra nealterate fruntariile naţionale şi independenţa.

În toamna anului 1939, diplomaţia Bucureştilor a dorit o mai mare implicare a SUA în politica Europei, care să preîntâmpine transformarea României într-un vasal al Germaniei. Izolarea internaţională a României la începutul anului 1940 devenise un fapt împlinit şi acest lucru era semnalat de Gunther, unul din ambasadorii americani acreditaţi în Europa. Valoarea informaţiilor sale a fost pe deplin sesizată la Washington, în special în perioada dificilă prin care a trecut România în vara anului 1940: cercurile politice româneşti aveau să aprecieze şi ele situaţia specială, chiar singulară, în care evenimentele îl plasau pe ministrul SUA, pe masură ce creştea izolarea diplomatică şi politică a României, ca urmare a prabuşirii Franţei, a răcirii raporturilor cu Anglia şi a exercitării dominaţiei puterilor Axei.

Evenimentele internaţionale grave din vara anului 1940, care au culminat cu rupturile teritoriale româneşti din iunie, august şi septembrie, au fost urmărite cu emoţie şi atenţie de oficialităţile americane. După instalarea dictaturii legionaro-antonesciene în septembrie 1940, raporturile româno-americane, fără a înregistra probleme grave, s-au deteriorat treptat până la declararea ostilităţilor între Bucureşti şi Washington, în decembrie 1941 şi iunie 1942.

Atitudinea SUA faţă de România, în anii 1942-1944, a fost dictată de considerente militare şi politice. La început, a predominat factorul militar, iar în anii 1943-1944, cel politic. În lipsa raporturilor oficiale, contactele bilaterale s-au menţinut prin: activitatea românilor americani din SUA şi încercarea lui Carol Davila de a forma un Comitet Naţional, negocierile de pace separată angajate de emisarii guvernului antonescian şi de „opoziţia naţională” din anii 1943-1944, în vederea desprinderii de Axa fascistă.

Raporturile romano-americane în perioada următoare victoriei insurecţiei din August 1944 au fost dominate de două chestiuni. Prima a avut în vedere semnarea armistitiului cu Naţiunile Unite, la care reprezentanţii SUA au participat, fără a-şi impune punctele de vedere. A doua se referă la pregatirea proiectului şi a tratatului de pace cu România, în cadrul reuniunilor Consiliului miniştrilor de externe ai marilor puteri sau la forumul păcii de la Paris din 1946, respectiv la reuniunea miniştrilor de esterne de la New York din noiembrie-decembrie 1946.

Preview document

Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 1
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 2
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 3
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 4
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 5
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 6
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 7
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 8
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 9
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 10
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 11
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 12
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 13
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 14
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 15
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 16
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 17
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 18
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 19
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 20
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 21
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 22
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 23
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 24
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 25
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 26
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 27
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 28
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 29
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 30
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 31
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 32
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 33
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 34
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 35
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 36
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 37
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 38
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 39
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 40
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 41
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 42
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 43
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 44
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 45
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 46
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 47
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 48
Relațiile Comerciale Între România și SUA - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Relatiile Comerciale Intre Romania si SUA.doc

Alții au mai descărcat și

Ford România

I. Introducere Începutul secolului XXI a fost caracterizat în plan economic de o adâncire accelerată a procesului de globalizare, fluxurile...

Macroeconomie din Perspectivă Europeană

Cap. 1- Introducere în macroeconomia UE 1.1. Sisteme economice. Sistemul economiei de piaţă. 1.2. Limitele pieţei UE 1.1. Sisteme economice....

Seminarii Macroeconomie

Aspecte teoretice privind şomajul Formarea pieţei muncii se desfăşoară continuu sub semnul eforturilor şi al dificultăţilor de cunoaştere a...

Macroeconomie

Curs nr. 1 Macroeconomie - Ovidiu Barsan Cap.1  Concepte Fundamentale ale Macroeconomiei 1.1 Structura mecanismului macroeconomic Teoria...

Macroeconomie

I. EXTERNALITATI SI BUNURI PUBLICE OBIECTIVE: - însusirea fenomenului de esec al pietelor; - întelegerea continutului si formele de manifestare...

Macroeconomie

CAPITOLUL 1 - PIAŢA MONETARĂ Banii constituie obiectul tranzacţiilor pe piaţa monetară. Folosirea lor condiţionează funcţionarea tuturor pieţelor,...

Acorduri comerciale preferențiale regionale

In anii '90, fenomenul ajunge sa cunoasca o dimensiune exceptionala. Aceasta schimbare de tendinta are mai multe explicatii: -terminarea...

Indicatori Macroeconomici și Fluxul Circular al Venitului

Să ne reamintim… Microeconomia Macroeconomia Primul model… Fluxul circular al venitului în economie Agenţi economici Fluxuri reale Fluxuri...

Te-ar putea interesa și

Relațiile economice ale României cu banca de dezvoltare Africana

Africa este un continent uriaş (al treilea, dupa Asia şi America) şi masiv (la 1400 km2 revin numai 10 km de ţărmuri, faţă de 300 în cazul...

Turismul Rural în Maramureș

Turismul rural in Maramureş „ Maramureş, ţară veche, cu oameni fără pereche.” Statisticile demonstrează că turismul, în spatiul rural a făcut, în...

Etimologie și Definiții

Cap 1. NOŢIUNI GENERALE DE ETICĂ 1.1. ETIMOLOGIE ŞI DEFINIŢII Din punct de vedere etimologic, „etica” provine de la cuvintele greceşti: • Ethos,...

Economia României între 1877-1914

Unirea din 1859, reformele în spirit burghezo-liberal ale lui A.I.Cuza şi câştigarea independenţei de stat în 1877 au constituit premize, factori...

Libera Circulație a Mărfurilor

1. Noţiuni introductive privind Uniunea Europeană. 1.1. Premisele apariţiei Comunităţilor Europene În decembrie 1945 s-au pus bazele unei noi...

Strategia Turistică a Suediei

SUEDIA Capitala: Stockholm Limba oficială: Suedeza este limba naţională (dar nu oficială) limbi minoritare: finlandeza, meänkieli, sami,...

Comerțul Australiei

1.DATE GENERALE Suprafata: 7 682 300 km2 Asezarea geografica: 10o 41’ – 43o 39’ S, 113o 09’ – 153o 39’ Populatia: 17 746 600 locuitori...

Evoluția Relațiilor Comerciale ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană

INTRODUCERE “Evoluţia relaţiilor comerciale ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”, are ca obiect construirea unui suport teoretic necesar...

Ai nevoie de altceva?