Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 4573
Mărime: 76.33KB (arhivat)
Publicat de: Augustin Oros
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA "AL. I. CUZA" IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA:FINANŢE ŞI BĂNCI

Cuprins

  1. Criza anilor ’30 5
  2. Rolul FMI în contextual crizei actuale 7
  3. Implicări ale FMI în rezolvarea unor probleme generate de criza internaţională actuală 12
  4. BIBLIOGRAFIE 15

Extras din proiect

INTRODUCERE

De la bun început vom încerca să facem o scurtă incursiune în istoria apariţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI). La sfârşitul celui de-al doilea război mondial, economiile aveau în mare măsură un caracter naţional, comerţul internaţional se afla în declin şi atât investiţiile directe, cât şi tranzacţiile financiare se aflau, practic, în impas. Acestea, în mare măsură, au fost circumstanţele care au determinat puterile lumii în 1945, în special SUA şi Marea Britanie, să convină aranjamentele postbelice de la Bretton Woods, naşterea FMI.

FMI este o organizaţie internaţională care are 184 de ţări membre, înfiinţată pentru a promova cooperarea monetară internaţională, stabilitatea valutară şi acorduri valutare sistematice, pentru a stimula creşterea economică şi niveluri înalte pentru folosirea a forţei de muncă şi pentru a acorda asistenţa financiară temporară ţărilor, în condiţii adecvate de siguranţă pentru a ajuta la ajustarea balanţe de plăţi.

În momentul aderării ca membru al FMI, fiecare ţară contribuie cu o anumită sumă de bani numită plata de subscriere. În urma unei majorări cu 45 % a cotei de subscriere începînd cu 22 ianuarie 1999, totalul acestor cote se ridica la 212.4 miliarde DST (aproape 265 miliarde USD).

FMI are ca principale responsabilităţi şi obiective promovarea cooperării monetare internaţionale, facilitarea expansiunii şi creşterii echilibrate a comerţului internaţional, promovarea stabilităţii cursurilor de schimb, furnizarea de asistenţă în scopul creării unui sistem multilateral de plaţi şi punerea la dispoziţie a resurselor sale ţărilor membre care se confruntă cu dezechilibre ale balanţei de plăţi. În atingerea acestor obiective, FMI îndeplineşte trei funcţii principale: supraveghere, asistenţa tehnică şi creditare.

În prezenta lucrare cu tema ” Rolul Fondului Monetar Internaţional în contextul crizei financiare actuale”, am încercat să evidențiez rolul și aspectele sale în cadrul economiei mondiale ca urmare a crizei ce afectează întreg sistemul monetar internaţional.

Această instituţie internaţională a fost proiectată astfel încât să acorde asistenţă financiară ţărilor cu probleme în domeniul balanţelor de plăţi. S-a sperat că în acest mod ţările vor fi împiedicate să folosească protecţionismul sau devalorizarea competitivă drept metode de redresare a balanţei. Suportul financiar acordat ar fi oferit acestor ţări posibilitatea de a-şi pune ordine în afaceri şi de a-şi echilibra balanţa de plăţi.

Fondul Monetar Internaţional este o instituţie internaţională ce asigură cooperarea interguvernamentală în domeniul monetar şi financiar, reglementarea comportamentului statelor membre, sprijinirea ţărilor membre care se confruntă cu deficite ale balanţelor de plăţi, promovarea unor politici şi strategii prin care membrii acţionează în direcţia susţinerii creşterii economice şi a stabilităţii sistemului monetar internaţional.

FMI se preocupă şi de inegalitatile de distribuire a veniturilor şi discută regulat cu membrii săi politici în domeniul sănătăţii, locuinţelor, somajului, pieţelor de muncă, cheltuielilor militare sau managementul sectorului public. FMI mai joacă, de asemenea, un rol de investitor particular, prin crearea şi, implicit, prin garantarea unui climat de afaceri profitabil. Mai mult, acordul dat politicii economice a unui membru îmbunătăţeşte valoarea riscului pentru creditori şi investitori particulari. De obicei, investitorii particulari nu îşi investesc banii într-o ţăra pînă cînd FMI nu încheie acorduri.

Fiecare ţară achită cota sa la Fond în proporţie de 25% într-una dintre valutele acceptate pe plan internaţional sau în DST, iar restul de 75% în moneda naţională. Cotele sunt revizuite la fiecare 5 ani.

Conţinutul Fondului Monetar Internaţional este asigurat din contribuţia statelor membre, prin plata unor cote în funcţie de puterea economică a fiecărei ţări.

Fondul Monetar Internaţional este înfiinţat ca o instituţie permanentă însărcinată să menţină o funcţionare armonioasă a sistemului monetar internaţional. Pentru aceasta el trebuie să favorizeze schimburile de informaţii între ţările membre, să încurajeze o apropiere între responsabilii monetari şi să pună în funcţiune mecanisme de cooperare internaţională, cu scopul de a împiedica acţiuni unilaterale. FMI-ul urmăreşte să asigure funcţionarea armonioasă a sistemului monetar internaţional, ceea ce permite dezvoltarea comerţului mondial şi creşterea numărului locurilor de muncă în ţările membre. Acţiunile sale vizează:

- atingerea simultană a echilibrului atât pe piaţa de bunuri, cât şi pe cea monetară, precum şi în domeniul schimburilor valutare reflectate în balanţele de plăţi;

- combaterea inflaţiei şi reducerea acesteia la cote prin care să nu fie afectate procesul de economisire, deciziile de investiţii, inclusiv atragerea investiţiilor străine şi categoriile de populaţie cu venituri modeste;

- evoluţia produsului intern al ţării (venitului naţional).

Activitatea FMI este de trei tipuri. Supravegherea implică monitorizarea evoluţiilor economice şi financiare şi furnizarea de consiliere, în special în scopul prevenirii crizelor. Fondul împrumută, de asemenea, ţările cu dificultăţi în balanţa de plăţi, pentru a asigura finanţare temporară şi pentru a sprijini politicile ce ţintesc corectarea problemelor. De-a lungul istoriei sale FMI a oferit împrumuturi, în anumite condiţii, ţărilor aflate în dificultate economică. Împrumuturile pentru ţările cu venituri mici sunt destinate reducerii saărăciei. A treia atribuţie a Fondului este asistenţa tehnică pe care o furnizează ţărilor şi formarea de personal în această arie de expertiză. FMI are, de asemenea, un rol important în lupta împotriva spălării banilor şi contraterorism.

Criza anilor ’30

Fondul Monetar Internaţional este“o instituţie publică, înfiinţată cu banii puşi la dispoziţie de plătitorii de taxe din lumea întreagă. Acest aspect trebuie memorat deoarece nu dă socoteală nici cetăţenilor care îl finanţează, nici celor ale căror vieţi le afecteazâ. În schimb dă socoteală ministerelor de finanţe şi băncilor centrale aparţinând guvernelor lumii.”

FMI a fost înfiinţat în 1944 cu intenţia de a evita o reeditare a crizei anilor '30. "O ţară membră poate solicita un ajutor financiar FMI-ului, dacă a constatat necesitatea echilibrării plăţilor - adică în cazul în care nu poate obţine finanţări suficiente în condiţii abordabile pentru a-şi regla plăţile internaţionale", potrivit site-ului FMI.

Raţiunea obiectivă a apariţiei FMI îşi are originea în necesitatea existenţei unei instituţii cu putere de acţiune la nivel mondial, care, prin competenţele cu care este abilitată, să acorde sprijin financiar ţărilor care se confruntă cu deficite ale balanţelor de plăţi. S-a creat, astfel, cadrul instituţional pentru prevenirea extinderii la dimensiuni globale a dezechilibrelor financiare locale şi regionale, evitându-se dezordinea economico-monetară internaţională, din anii ’30. Recesiunea din acea perioadă a avut cauze comerciale şi monetare profunde, respectiv frecventele devalorizări competitive ale monedelor naţionale, practicate de mai multe ţări cu pondere în comerţul internaţional.

Preview document

Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 1
Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 2
Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 3
Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 4
Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 5
Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 6
Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 7
Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 8
Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 9
Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 10
Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 11
Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 12
Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 13
Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 14
Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 15
Rolul FMI în Contextul Crizei Actuale - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Rolul FMI in Contextul Crizei Actuale.doc

Alții au mai descărcat și

Fondul Monetar Internațional

ISTORIC Un rol important în derularea şi orientarea fluxurilor financiare internaţionale revine instituţiilor internaţionale create de-a lungul...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Problematica Crizelor Financiare Internaționale

Introducere: Am ales şi tratat cu multă plăcere şi cu mult interes această temă deopotrivă fundamentală, utilă şi pasionantă pentru lumea din ziua...

Rolul Fondului Monetar Internațional în stabilizarea economică

INTRODUCERE Rolul organismelor financiare internaționale este deosebit de disputat în ultima perioadă, ca urmare a gestionării defectuoase a...

Implicațiile Instituțiilor Financiare Internaționale în Procesul de Gestionare a Crizelor Financiare

INTRODUCERE Actualitatea cercetării. Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să...

Criză economică

INTRODUCERE Lucrarea de față își propune să trateze un subiect de interes național: efectele crizei economice mondiale asupra economiei românești....

Rolul băncilor centrale în asigurarea stabilității financiare

Rolul băncilor centrale în asigurarea stabilităţii financiare Realizarea şi menţinerea stabilităţii financiare a devenit un obiectiv politic cheie...

Crize bancare - factori declanșatori și posibilități de gestionare

1. Scurt istoric al crizelor bancare. Prima criză care a marcat economia mondială a fost între anii 1815 şi 1818, iar a doua criză, foarte dură,...

Criza actuală și impactul acesteia asupra cadrului de reglementări și supravegherea bancară la nivelul Uniunii Europene, România și alte țări

1. ABORDĂRI CONCEPTUALE PRIVIND CRIZELE FINANCIARE INTERNAŢIONALE 1.1 DEFINIREA CONCEPTULUI DE CRIZA În evoluţia noastră crizele pot fi definite...

Aplicabilitatea deciziilor de grup în administrația publică din statele Uniunii Europene

Decizia administrativa Decizia administrative reprezinta elementul central al activitatii desfasurate de structurile administratiei publice pentru...

Ai nevoie de altceva?