Serviciile de sănătate în România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 4263
Mărime: 510.57KB (arhivat)
Publicat de: Nina Balint
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihaela Padurean

Cuprins

  1. Introducere (pag 3)
  2. I.Analiza evolutiei serviciilor de sanatate in regiunea Sud
  3. a) Populatia ocupata in perioada 2001-2005 (pag 5)
  4. b) Produsul intern brut in perioada 2000-2004 (pag 8)
  5. II.Corelatia dintre populatia ocupata si produsul intern brut in servicii de sanatate, in regiunea Sud, in perioada 2001-2004 (pag 11)
  6. III.Analiza comparativa a dezvoltarii serviciilor de sanatate in cele opt regiuni ale tarii in anul 2004 (pag 13)
  7. IV. Previziunile serviciilor in regiunea Sud
  8. a)Populatia ocupata pentru 2006-2008(pag 14 )
  9. b)Produsul intern brut pentru 2005-2007(pag 18)
  10. Bibliografie (pag 23)

Extras din proiect

INTRODUCERE

In aceasta lucrare am ales pentru a caracteriza si analiza grupul de servicii de sanatate pe o perioada de 5 ani, respectiv perioada 2001 – 2005, in regiunea Sud – Muntenia deoarece se pare ca reprezinta o pondere importanta in totalul pe tara. Pentru a realiza aceast proiect am utilizat doi indicatori economici, si anume produsul intern brut si populatia ocupata. Regiunea aleasa este compusa din sapte judete, acestea fiind Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman.

Perfectionarea clasificarilor nationale si internationale ale activitatilor economice este argumentata nu numai din considerente teoretice sau de necesitatea asigurarii comparabilitatii datelor privind dimensiunile si structura diferitelor sectoare ale economiei, dar este motivata si practic deoarece sistemele respective isi pun amprenta asupra rezultatelor economico-financiare ale firmelor implicate in comertul exterior cu servicii, intrucat sistemul de impozitare, de taxe vamale etc. difera sensibil pe categorii de activitati.

In anul 1992 a fost elaborata si in tara noastra o noua Clasificare a Activitatilor din Economia Nationala (CAEN), a carei utilizare a devenit obligatorie incepand cu 1 ianuarie 1998 pentru toate persoanele juridice si fizice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei. Elaborarea CAEN a fost dictate, pe de o parte, de necesitatea adaptarii evidentelor referitoare la integrarea Romaniei in structurile europene si euroatlantice, una dintre conditiile acestei integrari fiind asigurarea comparabilitatii datelor statistice si realizarea unor schimburi eficiente de informatii. Ca si in clasificarile internationale, dupa modelul carora a fost elaborata, CAEN este o clasificare de tip arborescent, cuprinzand sectiuni, subsectiuni, diviziuni, grupe si clase. Serviciile de sanatate sunt notate cu litera « N », in functie de nivelul unu de agregare.

In Romania, serviiciile de sanatate sunt foarte importante, ca in orice economie, deoarece viata intregii omeniri depinde de ele. Serviciile de sanatate din tarile est europene difera mult calitativ comparativ cu serviciile existente in mai vechile state membre al Uniunii Europene, situatie care persista deja de mult timp. In aceasta situatie se incadreaza si Romania, dar acest lucru este o consecinta a faptului ca tarile vest europene dezvoltate prefera sa ofere salarii si conditii de munca mult mai bune doctorilor cu o pregatire specializata din tara noastra.

Sistemul de sanatate romanesc trebuie reformat din două puncte de vedere: pentru a face fata problemelor complexe pe care le implica fenomenul de imbatranire a populatiei si pentru a se orienta spre activitati de prevenire care pun accent pe intarirea schimbarii comportamentelor in randul populatiei generale, intrucat populatia Romaniei, respectiv populatia din regiunea Muntenia, nu este suficient de educata pentru a reactiona intr-un mod deschis la faptul ca trebuie sa mearga la un control medical general periodic. Dar, pe de alta parte, in Romania populatia nu are posibiltatea sa-si faca macar un set de analize periodic, asa ca este nevoie ca aceste servicii strict medicale să fie dublate de politici sociale care să ofere servicii de sanatate si sociale adecvate varstnicilor, impreuna cu promovarea activitatii fizice si implicarea acestora in activitaţi sociale, care să creasca respectul de sine, autonomia si independenta varstnicilor. O tara cu multi varstnici nu inseamna o tara de oameni inactivi si consumatori de resurse. Dimpotriva, trebuie reconsiderata forta de munca a pensionarilor si revalorificata experienta lor de viata, care este un atu pentru familie si comunitate.

A doua directie pe care trebuie sa o urmeze reforma sistemului de sanatate vizeaza concentrarea politicilor pe partea de prevenire a imbolnavirilor. Mortalitatea specifica pe cauze arata o tendinta de crestere a numarului deceselor prin boli cardio-vasculare, atat la adultul tanar cat si la varstnici, precum si o crestere importanta a ponderii deceselor prin tumori, in special la varste tinere si la femei. Pentru schimbarea acestor tendinţe este nevoie de promovarea unui stil de viata sanatos, a unei nutritii echilibrate, de combatere a sedentarismului si stresului, precum si a consumului de tutun şi alcool. De asemenea, intarirea serviciilor de sanatate şi sociale in mediul rural ar asigura imbunatatirea accesului populatiei la servicii de acest gen.

Exista numeroase probleme in randul serviciilor de sanatate, care ar trebui imbunatatite la nivelul economiei Romaniei. Acest lucru se intampla la nivelul intregii tari, in fiecare regiune insa regiunile Bucuresti- Ilfov, Centru si Vest au aparatura mai noua si spitale mai multe, avand posibilitatea sa isi ofere serviciile de sanatate comparativ cu cele din statele dezvoltate ale lumii. Nu trebuie omis faptul ca multi straini prefera sa vina in Romania pentru a beneficia de servicii de sanatate la preturi mai rezonabile decat cele din tarile dezvoltate, in special in domeniul medicinei estetice.

In regiunea de Sud ar trebui investit mai mult, intrucat serviciile de sanatate ar trebui sa fie comparabile cu cele din regiunile mai dezvoltate ale tarii. Exista necesitati in ceea ce priveste aparatura medicala de noua tehnologie care lipseste din multe spitale din Muntenia, mai multe puncte de prim ajutor, serviciile de ambulanta ar trebui imbunatatite si salariile personalului ar trebui marite, caci cel mai greu lucru este salvarea omenirii.Se poate vedea cu ochiul liber faptul ca, din pacate numarul spitalelor este in scadere, pentru ca statul abia daca finanteaza reconstruirea, renovarea sau dotarea cu aparatura necesara, unitati sanitare si, nu in ultimul rand, cu medicamentele vitale pentru unii bolnavi. Insa, pe de alta parte, se inregistreaza o contiuna crestere in randul clinicilor particulare, unde majoritatea personalului medical prefera sa lucreze datorita conditiilor foarte bune de munca si a salariilor mai mari, afectand populatia din punctul de vedere al banilor, dar fiind avantajati de calitatea serviciilor. Numarul centrelor de sanatate finantate de stat sunt in scadere, deoarece avem deja o economie cu probleme care nu isi permite nici dotarea corespunzatoare a spitalelor, mai ales a acestor centre. Cifra de afaceri la nivelul farmaciilor este din ce in ce mai mare, de aceea numarul acestora este marit de la un an la altul, mai ales ca toata lumea are nevoie de medicamente mai devreme sau mai tarziu. Pana si cei mai saraci oameni se gandesc inainte de toate la necesarul de medicamente, spunand ca sanatatea este mai importanta decat toate.

Preview document

Serviciile de sănătate în România - Pagina 1
Serviciile de sănătate în România - Pagina 2
Serviciile de sănătate în România - Pagina 3
Serviciile de sănătate în România - Pagina 4
Serviciile de sănătate în România - Pagina 5
Serviciile de sănătate în România - Pagina 6
Serviciile de sănătate în România - Pagina 7
Serviciile de sănătate în România - Pagina 8
Serviciile de sănătate în România - Pagina 9
Serviciile de sănătate în România - Pagina 10
Serviciile de sănătate în România - Pagina 11
Serviciile de sănătate în România - Pagina 12
Serviciile de sănătate în România - Pagina 13
Serviciile de sănătate în România - Pagina 14
Serviciile de sănătate în România - Pagina 15
Serviciile de sănătate în România - Pagina 16
Serviciile de sănătate în România - Pagina 17
Serviciile de sănătate în România - Pagina 18
Serviciile de sănătate în România - Pagina 19
Serviciile de sănătate în România - Pagina 20
Serviciile de sănătate în România - Pagina 21
Serviciile de sănătate în România - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Serviciile de Sanatate in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Serviciu de sănătate publică în România, China și Republica Moldova

SANATATE PUBLICA IN ROMANIA România avea în anul 1990 un sistem medical exclusiv public, puternic centralizat, sustinut financiar de catre...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Serviciile de Sănătate în România

Introducere În România, serviiciile de sănătate sunt foarte importante, ca în orice economie, deoarece viaţa întregii omeniri depinde de ele....

Studiu comparativ privind serviciile de sănătate publică din România, Republica Moldova și SUA

1. SERVICIILE PUBLICE DE SANATATE DIN ROMANIA Ministerul Sănătăţii Publice aplică strategia şi politica Guvernului în domeniul asigurării...

Finanțarea serviciilor de sănătate în România

Introducere Sistemul serviciilor de sănătate cuprinde ansamblul resurselor umane, materiale, financiare, informaţionale şi simbolice utilizate în...

Studiu comparativ privind prestarea serviciului public de sănătate. România vs Republica Moldova

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA SERVICIULUI DE SANATATE DIN ROMANIA SI DIN REPUBLICA MOLDOVA Asigurarea sanatatii este un obiectiv esential al unui...

Dezvoltarea și Specializarea Serviciului de Sănătate și Asistență Socială în România și Ungaria

Introducere: Serviciile sunt acele activităţi umane ce prezintă un conţinut specializat şi au ca rezultate efecte utile, intangibile şi...

Studiu Privind Accesul Populației la Serviciile de Sănătate din România în 2012

Obiectivul cercetării Cercetarea asupra sănătății populației este o componentă importantă a cadrului informațional necesar pentru identificarea...

Analiza serviciului de sănătate în România

Introducere Sanatatea si asistenta sociala reprezinta servicii indispensabile si extrem de importante pentru fiecare tara, indiferent de gradul...

Analiza și previziunea evoluției serviciilor de sănătate în România

Nivelul de dezvoltare economic din România, în perioada tranziţiei, a determinat, pentru grupurile care au căzut în sărăcie, apariţia, sau...

Ai nevoie de altceva?