Sistemul Bancar

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 13021
Mărime: 45.62KB (arhivat)
Publicat de: Axenia Trifan
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Introducere.
  2. Capitolul 1.Bancile si sistemul bancar
  3. 1.1 Functiile si rolul bancilor in dezvoltarea economiei.
  4. 1.2 Caracteristica si clasificarea sistemului bancar.
  5. Capitolul 2.Particularitatile Bancilor Centrale.
  6. 2.1 Esenta si particularitatile organizationale si nationale ale bancilor.
  7. 2.2 Functiile Bancilor Centrale
  8. 2.3Activitatea,obiectivul principal si functiile de baza a Bancii Nationale a Moldovei.
  9. 2.4Organul de conducere si directiile de activitate a Bancii Nationale a Moldovei.
  10. Capitolul 3 Banca Comerciala-veriga de baza a sistemului bancar
  11. 3.1 Notiunea,esenta si rolul bancilor comerciale.
  12. 3.2 Particularitatile si directiile de activitate a bancilor comerciale.
  13. 3.3 Operatiunile bancii comerciale pe piata valorilor mobiliare.
  14. 3.4 Eficienta activitatii bancare.
  15. Capitolul 4.Sistemul bancar al Republicii Moldova,evolutia si structura lui in conditiile actuale.
  16. Concluzii:
  17. Bibliografie:

Extras din proiect

Introducere

Economia de piata presupune existenta unui sistem bancar care asigura mobilizarea disponibilitatilor monetare ale economiei si orientarea lor spre desfasurarea unor activitati economice eficiente.In esenta ,banca poate fi definite ca o institutie care mobilizeaza mijloacele banesti disponibile,finanteaza si crediteaza persoanele fizice si juridice,organizeaza si efectuiaza decontarile si platile in cadrul economiei nationale si in relatiile cu celelalte state in scopul obtinerii de profit.Banca este institutia financiara care atrage de la personae fizice sau juridice depozite sau echivalente ale acestora,transferabile prin diferite instrumente de plata,si care utilizeaza aceste mijloace total sau partial pentru a acorda credite sau a face investitii pe propriul cont si risc.Banca are ca rol complex in economie,atit din punct de vedere al serviciilor pe care le presteaza,cit si din punct de vedere al relatiilor in spatial geografic.

Bancile,ca institutii specializate se ocupa de organizarea si realizarea diferitor servicii bancare,obiectul lor de activitate fiind,in principal,gestionarea acestora, iar scopul final,obtinerea profitului bancar. Instrumentul de gestionare a operatiunilor bancare sunt-banii.

Sistemul bancar s-a reorientat spre activitati de genul:creditarea bancilor din nivelul doi al sistemului(banci comerciale), influientarea monedei,creditului, ratei dobinzii, mentinerea cursului official al monedei nationale, controlarea inflatiei, promovarea productiei si cresterea gradului de ocupare a fortei de munca.Sistemul bancar trebuie sa exercita in ultima instanta dreptul de control asupra politicii monetare intr-o societate democratica,adica autoritatea monetara si guvernul trebuie sa-si execute atributiile in sfera monetara,fara a beneficia de o putere absoluta si fara sa permita folosirea acestor atributii in scopuri politice.Constituirea in baza unor reglamentari legislative a activitatii bancare, presupune in primul rind formularea explicita prin acte normative a obiectivelor politicii monetare.

Analiza sistemelor bancare contemporane evidentiaza ca acestea sunt structurate in 2 nivele respectiv Banca Centrala si Bancile de rangul secundar care in Republica Moldova sunt Bancile Comerciale.Rolul Bancilor Centrale rezulta din monopolul emisiunii banilor. Primele Banci Centrale sunt considerate Banca Suediei infiintata in 1668, Banca Angliei 1694, initial aceasta banca a aparut sub forma de societate pe actiuni private. In 1863 apar bancile Nationale din SUA si in 1880 apare banca Centrala a Frantei. Aparitia tuturor bancilor centrale in sec.17-18 s-a bazat pe bancile comerciale existente carora li s-a incredintat de catre guvernele tarilor respective rolul de bancher al statului. In majoritate tarilor aceste banci au fost considerate companii pe actiuni. In afara de aceasta majoritatea bancilor centrale aveau statut de banci comerciale. Tendinta monopolista statala a conditionat criza economica din 1929-1933 iar al II-lea razboi mondial a dus la nationalizarea bancilor centrale . In decursul evolutiei istorice bancile centrale au fost initial private si aveau ca scop obtinerea unui profit.

In present in majoritatea statelor Bancile Centrale sunt banci de stat, insa in unele state ele pot fi ca societati pe actiuni , actionarii carora sunt bancile comerciale.

Prezenta teza cuprinde o sinteza a sistemului bancar,ea cuprinde 4 capitole:

Capitolul 1:Bancile si sistemul bancar contine o caracterizare generala a sistemului bancar,functiile si rolul bancilor in economia mondiala, caracteristica si clasificarea sistemului bancar.

Capitolul 2:Particularitatile generale a Bancilor Centrale se descrie particularitatile organizationale ale bancilor centrale,rolul si principalele functii a bancii centrale,obiectivul principal si functiile de baza al Bancii Nationale a Moldovei,caracteristici ale organului de conducere a Bancii Nationale a Moldovei,directiile de activitate.

Capitolul 3:Banca Comerciala-veriga de baza a sistemului bancar se defineste notiunea de banca comerciala,esnta si rolul bancilor comerciale, distingem de asemenea principalele operatiuni ale bancii comerciale din Republica Moldova conform autorizatiilor de categoria “A”,,”B”,si “C”.,ordinea autorizarii si lichidarii bancilor comerciale,explicam particularitatile organizationale si principalele directii de activitate a bancii comerciale,eficienta activitatii bancare.

Capitolul 4:Sistemul bancar, evolutia si structura lui in conditiile actuale contine structura si functiile ale Bancii Centrale si bancile comerciale.

Vom analiza obiectivul principal al sistemului bancar si deasemenea concluzii privind generalizarea bancilor si sistemului bancar.

Capitolul1.Bancile si sistemul Bancar

1.1 Functiile si rolul bancilor in dezvoltarea economiei.

In economia de piata sistemul bancar indeplineste rolul de atragere,concentrare a economiilor societatii si de canalizare a acestora prin procesul de acordare a creditelor,efectuind cele mai eficiente investitii.In indeplinirea acestui rol bancile, ca verigi de baza a sistemului bancar,urmaresc modul in care debitorii utilizeaza resursele imprumutate.Bancile asigura si faciliteaza efectuarea platilor,ofera servicii de gestionare a riscului si reprezinta principalul canal de transmisie in implimentarea politicii monetare.

Bancile gestioneaza depozitele si mijloacele de plata din economie.Astfel,colectind depozitele,bancile au responsabilitatea gestionarii eficiente a acestora cu maxim de randament,in beneficial propriu si al depunatorilor.

In vederea realizarii obiectivelor sale,banca centrala urmareste stabilitatea valorii interne si externe a monedei nationale,concomitant cu punerea la dispozitia economiei nationale a cantitatii optime de moneda,necesara cresterii economice.

Conform activitatii specifice pe care o desfasoara,bancile indeplinesc,in principal,urmatoarele functii:

Preview document

Sistemul Bancar - Pagina 1
Sistemul Bancar - Pagina 2
Sistemul Bancar - Pagina 3
Sistemul Bancar - Pagina 4
Sistemul Bancar - Pagina 5
Sistemul Bancar - Pagina 6
Sistemul Bancar - Pagina 7
Sistemul Bancar - Pagina 8
Sistemul Bancar - Pagina 9
Sistemul Bancar - Pagina 10
Sistemul Bancar - Pagina 11
Sistemul Bancar - Pagina 12
Sistemul Bancar - Pagina 13
Sistemul Bancar - Pagina 14
Sistemul Bancar - Pagina 15
Sistemul Bancar - Pagina 16
Sistemul Bancar - Pagina 17
Sistemul Bancar - Pagina 18
Sistemul Bancar - Pagina 19
Sistemul Bancar - Pagina 20
Sistemul Bancar - Pagina 21
Sistemul Bancar - Pagina 22
Sistemul Bancar - Pagina 23
Sistemul Bancar - Pagina 24
Sistemul Bancar - Pagina 25
Sistemul Bancar - Pagina 26
Sistemul Bancar - Pagina 27
Sistemul Bancar - Pagina 28
Sistemul Bancar - Pagina 29
Sistemul Bancar - Pagina 30
Sistemul Bancar - Pagina 31
Sistemul Bancar - Pagina 32
Sistemul Bancar - Pagina 33
Sistemul Bancar - Pagina 34
Sistemul Bancar - Pagina 35
Sistemul Bancar - Pagina 36
Sistemul Bancar - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Sistemul Bancar.doc

Alții au mai descărcat și

Creditul Bancar

INTRODUCERE Prezenta lucrare reprezintă o sinteză a elementelor fundamentale ce caracterizează creditul bancar, care a cunoscut o amplă evoluţie...

Caracteristici ale Activității de Creditare a Persoanelor Juridice la Banca Transilvania Sucursala Medias

INTRODUCERE Activitatea bancară se întrepătrunde cu activitatea economică, penetrând mecanismul complex al acesteia, având totodată, rolul de a...

Riscul în Activitatea de Creditare

1.Creditarea.Notiuni Generale Bancile comerciale constituite in Romania dupa 1989 sunt societati pe actiuni si au caracter universal adica...

Instrumentele de Credit și Modul lor de Utilizare în Cadrul Activităților Economice

INTRODUCERE Instrumentele de credit sunt documente negociabile care permit titularilor sa-si exercite, la scadenta, drepturile de creanta...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Managementul organizării și desfășurării activității de creditare la nivelul unei bănci

I N T R O D U C E R E Evoluţia actuală a României obligă la o atentă politică de măsurare a riscurilor provenite din activitatea de creditare,...

Aspectul Stabilizării și Sporirii Siguranței Funcționării Sistemului Bancar al Republicii Moldova în Contextul Integrării în Uniunea Europeană

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Stabilitatea şi siguranţa sistemului bancar reprezintă o importanţă majoră pentru protejarea...

Sistemul Bancar și Privatizarea Sistemului Bancar

INTRODUCERE Procesul de privatizare a fost unul îndelungat şi lent în ţările din Europa Centrală şi de Est şi implicit în România. Privatizarea a...

Restructurarea Sistemului Bancar din România în Contextul Integrării Europene

Capitolul I Aspecte generale privind restructurarea bancară şi fenomenul integrării europene I.1. Caracteristici ale procesului de restructurare...

Prezentarea sistemului bancar românesc - Banca Comercială Carpatica

Partea I – Prezentarea sistemului bancar Cap.1 : Sistemele bancare contemporane şi particularităţile acestora Sistemele bancare moderne sunt...

Sistemul Bancar din Ungaria

CAPITOLUL 1 - SISTEMUL BANCAR UNGAR 1.1 Scurt istoric al sistemului bancar din Ungaria La începutul secolului al XIX-lea, Ungaria era condusă de...

Monografie asupra sistemului bancar din Elveția

I. SISTEMUL BANCAR ELVEŢIAN 1.1 Descrierea sistemului bancar elveţian Secretul băncilor elveţiene are mare legătură cu neutralitatea tradiţională...

Organizarea și funcționarea instituțiilor de credit

1. Introducere Realizand acest referat, intitulat „Organizarea si functionarea sistemelor bancare”, am incercat sa abordam de o maniera integrala...

Ai nevoie de altceva?