Studiu fezabilitate - Banca Carpatica

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 7773
Mărime: 344.19KB (arhivat)
Publicat de: Viviana Ungureanu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

1.1. Denumirea firmei: Banca Comerciala Carpatica S.A.

1.4. Foram juridical de constituire:

1.5. Adresa , telefon,fax de la sediu si punctele de lucru

*Adresa sediului : judetul Sibiu, str. Autogarii nr.1.

1.6 Tipul activitatii principale actuale si codul CAEN.

*tipul ativitatii actuale: “Alte activitati de intermediere monetare”

*codul CAEN: 6419

1.7 Tipul activitatii noi: “Alte activitati de intermediere m0netare”

1.8 Natura capitatlului: Capital Particular

1.9 Capitalul social la data solicitarii creditului: 201.254.650,50 RON

1.10 Asociati, actionari principali:

*Alti actionari in proporti de 63,74% reprezentand 1.282.743.218 de actiuni;

*Carabulea Ilie in proportie de 36,26% detinand 729.804.287 de actiuni.

Capitolul 2: Diagnosticul situatiei actuale

2.1 Scurt istoric

In urma cu noua ani , mai exact in data de 15 iulie 1999, la initiativa unor oameni de afaceri si a unor reprezentanti ai mai multor societati private si straine i-a nastere un nou concept al calitatii sub numele de Banca Comerciala Carpatica, infiintata in Sibiu.

Banca Comerciala Carpatica, denumita in continuare BCC, este o institutie financiara cu capital social majoritar romanesc care promoveaza inteligenta autohtona,cpitalul uman si finaciar ,dovedind transparenta , operativitate si flexibilitate in rezolvarea problemelor partenerilor sai de afaceri.

Segmentul de piata vizat de BCC il constituie intreprinderile mici si mijlocii, precum si persoanele fizice , carora BCC le ofera o gama larga de produse si servicii. BCC pune la dispozitia clientilor sai imprumuturi provenite atat din surse proprii cat si din finantari externe, ca urmare a semnarii unor acorduri de finantare cu Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijloci,Comert,Turismsi Profesii Liberale,Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale,Eximbank Romania,Fondul German Roman,Banca Mondiala,Fondul International de Dezvoltare Agricola,Black Sea Trade and Development Bank,European Fund for Southeast Europe.

In vederea asigurarii unor servicii finaciare complexe BCC si-a consolidat un grup finaciar numit :Grupul Financiar Carpatica, componenta grupului fiind urmatoarea:

*SSIF Carpatica Invest SA: societate de servicii de investitii financiare , infiintata in anul 1996. In anul 2007 este clasata conform datelor Bursei de Valori din Bucureti in topul primelor 10 companii de brokeraj din tara.

*S.C. Carpatica ASIG S.A.: societate care dispune de un portofoliu complex de de asigurari generale, infiintata in anul 1996 cu cpital integral privat , facand parte initial din puternicul Holding Atlassib.

*Romticket :furnizor de servicii in domeniul tichetelor de masa.

*S.C. Carpatica Life SRL: societate de brokeraj pe piata pensiilor private fondata in anul 2007,societatea fiind autorizata pentru toate tipurile de fonduri private depensii.

*SAI Caropatica Asset Management S.A. :cea mai tanara membra a Grupului , fiind infiintata in luna august 2007 si are ca oiect de activitate administrarea investitiilor si a portofoliilor individuale.

In incheiere vom adduce aminte de doua dintre cele mai importante distinctii obtinute de catre BCC

In anul 2002 performantele managerial deosebite al bancii au fost confirmate prin cordarea distinctiei Euromarket Award in cadrul Forumului Uniunii Europene-EuroMarket 2002, desfasurat la Bruxelles.

Cea de-a doua distinctive este obtinuta in anul 2007 in luna februarie la Frankfurt, premiul The Arch of Europe la categoria Gold reprezentand recunoasterea calitatii menegmentului performant si a inovatiei promovate de catre BCC.

2.1. Diagnosticul situatiei juridice

In 2008 structura actionariatului BCC se modifica, prin inlocuirea d-lui Vinella Luciano din functia de memebru si alegerea d-lui Raicu Gheorghe,acesta urmand sa –si exercite mandatul dupa aprobarea de BNR;componenta Consiliului de Administratie prezentandu-se astfel: -dr.Nicolae Hoanta,presedinte

-Viorel Grigore,membru

-Ilie Carabulea,membru

-Ioan Gandila,membru

-Dr. Nicolae Baltes,membru

-Maria Priveghiu,membru

-Ioan Dobrica,membru

-Nicolae Nan,membru

Fata de salariatii acesteia,BCC nu are nici un proces cu acestia ,nici un litigiu, iar cu privire la protectia mediului aceasta se implica in diferite actiuni de pastrare si conservare a naturii.

Insa de- a lungul anilor ,BCC s-a confruntat cu diverse probleme care a necesitat si contractarea de imprumuturi de la diferite institutii de credit, ramanand cu datorii fata de aceste institutii cat si fata de clientela.Astfel ca banca a apelat la :Eximbank,Black Sea , German Romanian Fund,European Fund for Southeast Europe, Fida,Fermierul,Ministerul Finantelor Publice.Aceste sume obtinute din imprumuturi au avut diverse destinatii: finantarea activitatilor agricole, acordarea de credite persoanelor fizice pentru cumpararea , construirea si amenajarea locuintei , in valoare de 10 milioane EUR(la 26 iulie 2007) de la European Fund for Southeast Europe-pe o perioada de 10 ani-,iar pentru acordarea de credite persoanelor juridices-a contractat un imprumut in valoare de 23 milioane RON(la 13 august 2007) pe 1 an si 3 luni de la Eximbank, pentru finantarea de proiecte eligibile, ce urmareau realizarea productiei de export, dezvoltarea infrastructurii si cea regionala, protectia mediului inconjurator, ocuparea si formarea profesionala.

Banca Carpatica este proprietar unic al terenurilor pe care sunt construite sediile bancii , acestea fiind folosite ca si garantii colaterale:5 cladiri evaluate la 18051 mii lei pentru imprumutul Black Sea-in valoare de 10 milioane EUR pentru finantarea IMM-urilor si 9 cladiri evaluate la 18246 mii lei pentru imprumutul de la German Romanian Fund.

Analiza Swat

Strengths Weaknesses

-nu are litigii cu personalul

-proprietar unic al terenurilor

-nu are impact nefavorabil asupra mediului

-datorii fata de institutiile de credit

Opportunities Threats

-nerambursarea la timp a creditelor

2.3 Diagnosticul comercial

Banca Comerciala este o banca autohtona care sprijina dezvoltarea durabila.Aceasta banca pune la dispozitia solicitantului imprumuturi atat din surse proprii cat si din finantari externe.Ea are semnate acorduri de finantare cu:Ministerul pentru IMM,Comert,Turism,Profesii liberale;Ministerul agriculturii si dezvoltarii rurale;Eximbank Romania;Fondul German-Roman;Banca Mondiala;Fondul international de dezvoltare agricola;Black Sea Trade;European Funds for Southeast Europe.Obiectivul bancii il constituie efectuarea de operatiuni bancare si financiare.

BCC ofera inca din 1990,persoanelor fizice si juridice,produse si servicii de buna calitate si personalizate, rapiditate in efectuarea operatiunilor, proceduri necomplicate, flexibilitate in afaceri si adaptabilitate la solicitarile clientilor.In politica bancii,clientul este considerat un partener egal de afaceri.Deasemenea,banca asigura transparenta si flexibilitate in rezolvarea problemelor partenerilor sai de afaceri.Acest lucru e benefic pentru cresterea increderii populatiei in serviciile oferite de banca.

Banca Carpatica are 4 categorii de produse si servicii principale:depozite,credite,carduri,internet banking.Cele 4 tipuri de produse se adreseaza persoanelor fizice,juridice,IMM-urilor si corporatiilor

Ponderea fiecarei categorii de produse in totalul veniturilor si cifrei de afacere

Venituri(mii lei) Pondere prod.in vn% Pondere prod.in CA%

Operatiuni de trezorerie 8810 5,31 6,35

Operatiuni cu clientele 94713 57,14 68,25

Operatiuni cu titluri 4130 2,49 2,98

Alte produse si servicii 58107 35,05 41,87

Total venituri 165760 - -

Cifra de afaceri 130771 - -

Din actombrie 2008 Banca Comerciala Carpatica a majorat dobanzile la depozitele si conturile de economii in lei cu pana la 2,5 puncte procentuale,noile valorii ajungand pana la 14%.Pentru depozitul Sibiu dobanda ajunge la 13,50% cu scadenta la 3 luni,pentru depozitul Progres cu scadenta la 12 luni dobanda este de 12% si 13,75% pentru depozitul Vivat pentru scadenta la 6 luni. In cazul depozitului Pensia Plus, adresat pensionarilor, banca ofera o dobanda de 14% pentru scadenta la 1 an. Banca Carpatica a majorat si nivelurile dobazilor oferite in cazul depozitului cumulativ cu retragere la cerere si a contului curent bonificat.

Recent BC Carpatica a lansat pe piata doua noi produse de creditare pentru segmental IMM-urilor, respectiv "Creditul Agricol Conventie" pentru firmele care vor sa achizitioneze masini sau utilaje cu destinatie agricola si "Plafonul de Angajamente" prin care clientii bancii isi pot finanta activitatile prin trageri pana la un nivel maxim, la date calendaristice diferite.Dupa 9 ani de la deschidere se lanseaza si primul card in valuta-MasterCard Standard Euro destinat celor care calatoresc in afara.

In acest al 9-lea an de existenta banca a reusit sa atraga de partea ei si pensionarii.Acum isi propune sa atraga de partea ei tinerii prin creditul”Casa9”.

Banca Comerciala Carpatica (BCC) are ca si cota de piata dupa active pentru 2008 1,7% din totalul activelor bancare romanesti.Pentru 2010, banca isi propune sa ajunga la o cota de piata de 3%.Acest obiectiv se bazeaza atat pe numarul mare de produse oferite cat si pe cele nou lansate.BCC spera insa sa-si mareasca cota de piata si prin oferirea unor facilitate clientilor la anumite produse.Ca exemple de alte obiective importante pentru perioada 2009-2010 sunt:consolidarea Grupului Financiar Carpatica,cresterea nivelului activelor la nivelul mediei sistemului bancar,dezvoltarea ofertei de internet banking si multiplicarea canalelor alternative de distribuire.

Directiile principale in care BCC se va dezvolta vor fi in continuare cele care au in vedere creditarea,cardurile,transferal de bani si managementul activelor.

BCC detinea active de 1,64 miliarde lei (483,7 milioane euro) la sfarsitul anului 2007 si controla 0,95% din piata bancara romaneasca, dupa cum arata datele bancii centrale.Pozitia pe care se situeaza in 2008 intr-un clasament dupa activele detinute facut de Banca Centrala era a 19-a.

ANALIZA SWOT

Strengths Weaknesses

Preview document

Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 1
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 2
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 3
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 4
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 5
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 6
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 7
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 8
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 9
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 10
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 11
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 12
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 13
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 14
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 15
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 16
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 17
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 18
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 19
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 20
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 21
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 22
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 23
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 24
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 25
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 26
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 27
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 28
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 29
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 30
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 31
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 32
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 33
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 34
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 35
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 36
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 37
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 38
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 39
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 40
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 41
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 42
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 43
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 44
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 45
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 46
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 47
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 48
Studiu fezabilitate - Banca Carpatica - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Studiu Fezabilitate - Banca Carpatica
    • Studiu Fezabilitate - Banca Carpatica - 2.doc
    • Studiu Fezabilitate - Banca Carpatica.doc

Alții au mai descărcat și

Riscurile Bancare

Introducere Riscul? Nimic mai simplu şi în acelaşi timp ceva mai complex de identificat şi mai ales de controlat. Din zorii istoriei, riscurile au...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Credite pentru Persoane Juridice

BANCPOST 1. Linia de Credit Revolving Beneficiari Beneficiarii sunt Companiile Mici si Persoanele Fizice Autorizate (PFA) cu vechime in...

Ai nevoie de altceva?