Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 4 fișiere: doc, ppt
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 18167
Mărime: 858.05KB (arhivat)
Publicat de: Codrin Neagoe
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: ANCA BANDOI
Universitatea din Craiova Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor Specializarea Finanţe-Bănci

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul 1.Inflaţia-definiţie,clasificare,cuantificare 4
  3. 1.1.Inflaţia prin cerere 5
  4. 1.2.Inflaţia prin costuri 5
  5. 1.3.Inflaţia importată 6
  6. 1.4.Inflaţia structurală 6
  7. 1.5.Cuantificare 6
  8. 1.6.Relaţia inflaţie-şomaj.Curba originală a lui Phillips 8
  9. 1.7.Efectele inflaţiei anticipate 11
  10. 1.8.Efectele inflaţiei neanticipate şi ale incertitudinii 12
  11. 1.9.Indexarea 13
  12. 1.10.Inflaţie,creşterea economică şi rentabilitate 14
  13. 1.11.Politica monetară între lichiditate şi inflaţie 14
  14. Capitolul 2. Banca Naţională a României 18
  15. 2.1. Sinteză privind modul general de analiză a inflaţiei 18
  16. 2.1.1.Evoluţia inflaţiei şi cauzele acesteia 18
  17. 2.1.2.Politica monetară în perioada parcursă de la data raportului
  18. precedent 19
  19. 2.1.3.Perspectivele inflaţiei prin prisma politicii monetare 20
  20. 2.1.4.Decizia de politică monetară 23
  21. 2.2.Evolutia inflaţiei în intervalul 2005-2009 23
  22. 2.3.Politica monetară şi evoluţii financiare 30
  23. 2.4.Scenariul de bază privind perspectiva inflaţiei în perioada
  24. 2010-2011 33
  25. Concluzii 40
  26. Bibliografie 44

Extras din proiect

Introducere

Inflaţia este un fenomen şi un proces economico-social complex, care a devenit general şi persistent în epoca noastră. Ea se caracterizează prin creşterea relativ puternică şi cumulativă a preţurilor şi deprecierea monetară (reducerea puterii de cumpărare a unitaţii monetare) şi provine din devansarea puterii de cumpărare a consumatorilor faţa de cantitatea de bunuri şi servicii puse la dispoziţia lor.

Politicile antiinflaţioniste, de asigurare a unei stabilităţi monetare relative, de mentinere a preţurilor în limite rezonabile, pornesc de la premiza asigurării, simultan, şi a cresterii economice şi limitării şomajului. Astăzi ”expansiunea în stabilitate”, pare un ideal greu de atins, dacă nu imposibil.

În atenţia factorilor de decizie stă, mai întai, preocuparea ţinerii sub control a procesului inflaţionist, menţinerii acestuia la o rată redusă, frânarea creşterii masei monetare şi a preţurilor, concomitent cu realizarea obiectivelor de evitare a stagnării şi de relansare economică.

Politicile antiinflaţioniste trebuie să fie suficient de puternice pentru a combate efectiv inflaţia dar, totodată suficient de suple pentru a nu afecta creşterea economică, de a nu duce la deflaţie şi depresiune şi accentuarea şomajului.

Există puţine cuvinte cu încărcătură economică, politică şi sociala atât de des folosite în limbajul curent precum „inflaţie”. Prin folosirea sa oamenii încearcă să definească o stare de lucruri ieşită din normal, ceva ce este mult, peste necesarul unui moment dat.

Inflaţia nu este specifică numai ţărilor cu economie de piaţă, ea manifestandu-se deopotriva ca un dezechilibru monetaro-material atât în economiile de piaţă, cât şi în economiile centralizate. Inflaţia este un însoţitor al monedei, apărand si dezvoltandu-se o dată cu apariţia şi creşterea rolului monedei în mersul economiei. Important de ştiut este faptul că nu orice creştere de preţuri reprezintă inflaţie, după cum, în complexitatea actuală a economiei, nu orice tip de inflaţie poate fi asociată dezechilibrului major.

Capitolul 1 prezintă o definire a inflaţiei, principalele cauze care provoacă acest fenomen, tipurile de inflaţie întâlnite: inflaţia prin cerere, inflaţia prin costuri, inflaţia importată, inflaţia structurală. De asemenea am prezentat şi câteva modalitaţi de cuantificare a inflaţiei folosind indicele preţurilor de consum (IPC) cât şi deflatorul preţ implicit al PIB. Un alt punct al capitolului este rezervat relaţiei inflaţie-şomaj şi prezentarea curbei Phillips. În continuare am pus în evidenţă efectele inflaţiei, atât cele anticipate cât şi cele neanticipate, ce este indexarea, dar şi relaţia dintre inflaţie, rentabilitate şi creştere economică. Ultimul punct se referă la influenţa lichidităţii asupra inflaţiei.

În capitolul 2 am evidenţiat evoluţia inflaţiei în 2009, cauzele acesteia, modul prin care statul şi mai ales Banca Naţională încearcă ţinerea sub control a inflaţiei, precum şi perspectivele inflaţiei pentru 2010 şi 2011, factorii care au dus la creşterea inflaţiei, ce măsuri va lua BNR pentru a frâna inflaţia şi menţinerea ei pe un trend descendent (politica monetară a BNR) şi presiunile exogene asupra inflaţiei.

Consider că efectele crizei economico-financiare globale (şi implicit declinul economiei naţionale) se resimt în această perioadă în ceea ce priveşte relaţia dintre lichiditate, inflaţie şi şomaj (de exemplu inflaţia se menţine în limite acceptabile, însă şomajul creşte progresiv). Consider că următoarele tranşe primite de la FMI trebuie să fie folosite de BNR pentru a injecta lichiditate în economie, în scopul sprijinirii creditării şi a investiţiilor productive (ceea ce poate conduce şi la temperarea şomajului). Este dificil însă pentru orice ţară să aibă niveluri reduse ale inflaţiei şi ale şomajului în acelaşi timp.

CAPITOLUL 1.INFLAŢIA-DEFINIŢIE,CLASIFICARE,CUANTIFICARE

Ca un proces prin excelenţă monetar, inflaţia are o istorie îndelungată. Aceasta s-a manifestat însă, de-a lungul secolelor, cu intensităţi inegale şi cu schimbări de sens. Într-adevăr, istoricii consemnează perioade când procesul s-a desfăşurat cu asemenea intensităţi şi efecte, încât a fost considerat, pe bună dreptate, “dezordinilor în viaţa economică“. Evident, ritmurile, sensurile şi efectele acestui proces macroeconomic au fost asimetrice şi asincrone.

“Inflaţia este totdeauna şi pretutindeni un fenomen monetar de care se face răspunzătoare politica statului. Politica sa constă în a finanţa surplusul de cheltuieli, imprimînd din ce in ce mai muţi bani. Este unul din motivele pentru care cantitatea de monedă creşte”.

Inflaţia a fost şi este una dintre cele mai complexe şi mai controversate. Termen extrem de larg folosit pretutindeni, definiţia inflaţiei continuă să rămână insuficient de bine conturată. Procesul inflaţionist a apărut, (este unanim acceptat acest punct de vedere), cu mult înainte ca ştiinta economică să fi apărut. Iar teoria inflaţiei s-a conturat mult mai târziu decât ştiinţa economică. Fiind inainte de toate un proces monetar, precizarea naturii inflaţiei se poate face în corelaţie cu formele istorice pe care le-au îmbrăcat banii.

Pe baza intereselor variate ale grupărilor socio – profesionale şi în limitele fireşti ale cunoaşterii şi reflectării unui proces atât de dinamic şi de complex, au fost elaborate şi circulă în literatura de specialitate numeroase puncte de vedere cu privire la natura însăşi a inflaţiei.

Astfel, există autori care privesc inflaţia ca un proces general atemporal şi aspaţial. “Există inflaţie atunci când nivelul general al preţurilor este în creştere continuă, mai mult sau mai puţin rapidă” (Raymond Barre). Alţi autori consideră inflaţia o modificare anormală a preţurilor: “Inflaţia constă în acea stare a economiei în care creşte continuu şi anormal indicele general al preţurilor, respectiv, când are loc o creştere suplimentară a lor faţă de cea a ieşirilor reale, decât a producţiei ţării” (Silverman şi Curzov).

Există numeroşi specialişti care nu identifică inflaţia cu creşterea preţurilor, considerând-o o formă specială de sporire a preţurilor. “Creşterea inflaţionistă a preţurilor presupune o sporire a preţurilor naţionale mai puternică decât cea a preţurilor internaţionale, o asemenea creştere având efecte economice naţionale” (J.M Albertini).

În gândirea keynesistă, inflaţia este apreciată în legătură cu fluxurile macroeconomice reale.

Preview document

Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 1
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 2
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 3
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 4
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 5
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 6
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 7
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 8
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 9
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 10
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 11
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 12
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 13
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 14
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 15
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 16
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 17
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 18
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 19
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 20
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 21
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 22
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 23
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 24
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 25
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 26
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 27
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 28
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 29
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 30
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 31
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 32
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 33
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 34
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 35
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 36
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 37
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 38
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 39
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 40
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 41
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 42
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 43
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 44
Studiu Privind Influența Lichidității asupra Inflației în Politica Monetară - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Studiu Privind Influenta Lichiditatii asupra Inflatiei in Politica Monetara
    • COPERTA SI SUBCOPERTA.doc
    • CUPRINS.doc
    • LUCRARE DE LICENTA.doc
    • Lucrare Licenta.ppt

Alții au mai descărcat și

Inflația - dimensiuni și consecințe

INTRODUCERE Termen larg folosit pretutindeni, inflaţia continuă să rămână insuficient conturată. Procesul inflaţionist a apărut, este unananim...

Șomajul - analiză concretă pe exemplul României 2008-2009 - previziuni pentru 2010

SOMAJUL Şomajul este unul din fenomenele negative care se manifestă cu mare intensitate în perioada de tranziţie. Este un fenomen inerent,...

Analiza inflație în România

Noţiuni teoretice privind inflaţia Inflaţia reprezintă un proces cumulativ de creştere a preţurilor, proces mai mult sau mai puţin important, după...

Inflația în România. Studiu de caz 2007-2009

INTRODUCERE Inflaţia reprezintă unul dintre cele mai „nocive” fenomene economice care se manifestă în economiile contemporane. Totuşi, aceasta nu...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Impactul Operațiunilor cu Valorile Mobiliare asupra Randamentului Financiar al Băncilor

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Sistemul bancar – este una din cele mai importante structuri ale economiei de piaţă. Băncile,...

Ai nevoie de altceva?