Tipurile de Contracte

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4161
Mărime: 17.98KB (arhivat)
Publicat de: Marian Manolache
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Simionescu Maria
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI

Extras din proiect

Pe piata de capital exista o multitudine de contracte, prin acest proiect dorim sa evidetiem caracteristicile celor mai utilizate contracte si anume: contractele spot, contractele forward si contractele futures.

Contractul spot

Reprezinta o intelegere intre un cumparator si un vanzator de a cumpara, respectiv de a vinde o anumita cantitate de marfa la un anumit pret cu livrare si plata imediata. Exemple: cumparaturile la piata, un schimb valutar, cumpararea sau vanzarea de actiuni la bursa.

In general, un contract comercial stabileste trei termeni principali de tranzactionare al unui produs:cantitatea, pretul si termenul de livrare. Numit si “la disponbil”, contractul spot reprezinta o intelegere intre un cumparator si un vanzator de a cumpara, respectiv de a vinde o anumita cantiate de marfa la un anumit pret cu livrare si plata imediata.

In aceasta situatie, cantitatea si pretul se negociaza iar termenul de livrare este standardizat.

Exemple de tranzactii “spot”: orice operatiune care presupune schimbul “marfa contra bani” cu plata si livrare pe loc sau intr-un interval de timp foarte scurt poate fi catalogata drept tranzactie “spot” (ca echivalent al termenului “spot” se mai utilizeaza denumirile “cash”, “la vedere”,“la diponibil”).

Schimburile “marfa contra bani” din pietele agroalimentare nu sunt altceva decat niste tranzactii “spot”. Clientul-cumparator negociaza cu negustorul pretul si cantitatea pentru produsele pe care doreste sa le cumpere si in momentul in care cei doi se pun de accord vanzatorul primeste banii iar cumparatorul pleaca cu marfa.

Un schimb valutar efectuat la ghiseul unei banci sau al unei case de schimb este o tranzactie “spot”, in acest caz marfa care face obiectul schimbului fiind o anumita valuta. Schimbarea a 1.000 dolari SUA in lei inseamna de fapt vanzarea dolarilor SUA contra leilor romanesti. De asemenea, tranzactiile efectuate de bancile comerciale pe piata valutara interbancara sunt de tip “spot”, acestea negociind intr-un cadru organizat cantitatile si preturile diferitelor valute. Aceasta piata este pe plan international una din cele mai mari din punct de vedere al volumului de schimburi (se mai numeste si piata Forex sau FX).

De asemenea, piata de capital este una de tip “spot” chiar daca in acest caz intervine un mic interval de timp necesar efectuarii decontarilor intre intermediari. Tranzactiile pe aceasta piata presupun clasicul schimb “marfa contra bani”, marfa fiind de aceasta data reprezentata de actiuni, titluri de stat, diverse obligatiuni, etc. Nimeni nu poate cumpara actiuni daca nu dovedeste ca detine banii necesari.Primele burse de marfuri au aparut ca locatii centralizarea pentru tranzactiile spot .

Concluzie: contractele spot au cantitate negociabila, pret negociabila si termen de livrare standardizat (pe loc sau foarte scurt).

Contractul forward

Acest tip de contract reprezinta o treapta intermediara intre contractul spot si cel futures in sensul ca apare conditia de livrare si plata la scadenta. Cumparatorul si vanzatorul negociaza toti cei trei termeni principali ai contractului, deci si termenul de livrare numit si “scadenta”.

Printr-un astfel de contract, cumparatorul este asigurat ca la un anumit moment in viitor va primi o anumita cantitate de produse contra unui pret stabilit in momentul semnarii contractului. Principalul avantaj al contractului forward il constituie siguranta pretului.

Pe langa siguranta pretului, contractul forward trebuie sa confere celor doua parti si o siguranta a schimbului “marfa contra bani”. Daca la scadenta vanzatorul refuza sa livreze produsele atunci, odata cu marfa, cumparatorul pierde si pretul negociat cu mult timp inainte. La fel, daca cumparatorul refuza sa plateasca marfa la scadenta, vanzatorul ramane cu produsele nevandute si trebuie sa gaseasca alt cumparator in alte conditii de pret. In cazul in care pretul produselor respective scade, el va inregistra o pierdere.

Pentru eliminarea riscului de contraparte, o clauza a contractului forward stipuleaza ca cei doi participanti la schimb trebuie sa constituie o garantie in bani (de obicei un anumit procent din valoarea marfurilor ce fac obiectul contractului) care va fi pastrata pana la scadenta de catre o terta persoana. In cazul neexecutarii contractului la scadenta, partea vinovata pierde garantia in favoarea celeilalte. Aceasta garantie nu este altceva decat o masura de asigurare a bunei executii a contractului la scadenta.

Exemple de contracte “forward “

Bancile ofera clientilor care deruleaza operatiuni in valuta posibilitatea “blocarii” cursului pentru un anumit interval de timp (o luna, 3, 6 luni sau chiar un an).

Preview document

Tipurile de Contracte - Pagina 1
Tipurile de Contracte - Pagina 2
Tipurile de Contracte - Pagina 3
Tipurile de Contracte - Pagina 4
Tipurile de Contracte - Pagina 5
Tipurile de Contracte - Pagina 6
Tipurile de Contracte - Pagina 7
Tipurile de Contracte - Pagina 8
Tipurile de Contracte - Pagina 9
Tipurile de Contracte - Pagina 10
Tipurile de Contracte - Pagina 11
Tipurile de Contracte - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Tipurile de Contracte.doc

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea construcțiilor

INTRODUCERE Problemele cronice din domeniul construcţiilor, cum ar fi: productivitatea scăzută, condiţiile grele de muncă, siguranţa redusă a...

Contractul de franciză - studiu de caz

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să se concentreze asupra importanţei contractului de franciză într-o reţea care leagă titularul afacerii...

Modalități de întocmire a contractelor economice

ARGUMENT Contractele reprezinta cea mai importanta si mai des folosita specie a actelor juridice . Contractele reprezinta acordul de vointa...

Contractul de Navlosire - Contracte Maritime

I.CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND DREPTUL MARITIM ŞI TRANSPORTURILE MARITIME Comerţul maritim se caracterizează prin reguli şi norme juridice...

Contracte Comerciale

1. Consideraţii generale privind contractele comerciale Etimologic, termenul „contract” provine din latinescul contrahere, care inseamna „a trage...

Asigurări de Viață Tradiționale

Capitolul 1- Introducere în asigurările de viaţă 1.1. Elemente tehnice ale contractelor de asigurare de viaţă O importantă categorie de contracte...

Specificitatea contractelor administrative - concept și tipuri de contracte

Specificitatea contractelor administrative. Concept şi tipuri de contracte 1. Conceptul de contract administrativ În concepţia modernă, noţiunea...

Aspecte ale Incheierii Contractelor Comerciale Internaționale

CAPITOLUL I GENERALITĂŢI DESPRE ACTIVITĂŢI DE COMERŢ INTERNATIONAL ÎN CONTEXTUL ECONOMIC ACTUAL I.1. Termenii de: actualitate economică; sistem...

Ai nevoie de altceva?